Заради нередовно призоваване
Делото за атентата на летище "Сарафово" бе отложено за 10 ноември
Делото за атентата на летище

Делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас не тръгна. Специализираният наказателен съд отложи предварителното изслушване за 10 ноември, защото голяма част от пострадалите при взрива били нередовно призовани. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото заседание. Обсъжда се и възможността някои от пострадалите – израелски граждани, да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка, за да се съкрати времето на процеса.

На 18 юли 2012 година, алжирецът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Разследването установи, че участниците в атентата са трима. Двамата оцелели са Мелиад Фарах (ливанец с австралийски паспорт) и Хасан Ел Хадж Хасан (с двойно гражданство – ливанско и канадско). Заедно със загиналия атентатор са пристигнали в България на 26 юни 2012 година с автобус от Варшава през Румъния. Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе.

След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър. Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.

Според разследването, освен участник, Мелиад Фарах се счита и за основен организатор на атентата. Има доказателства, че той е осигурил бомбата, която е внесена на отделни части, така че да не се буди съмнение при преминаване през граничен контрол. Фарах е и връзката на тримата с военното крило на "Хизбула".

Процесът се води задочно срещу Фарах и Хадж Хасан, които са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната. До задочните обвинения на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се стигна след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол" .

Материалите по делото са събрани в 80 тома. В хода на разследването са извършени около 100 експертизи, разпитани са 170 свидетели, а България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по две молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
До 6
|
нерегистриран
27 септември 2016, 11:24
5
0
Абсолютно си прав. Достатъчно е да видиш само изречението, цит."Специализираният наказателен съд отложи предварителното изслушване за 10 ноември, защото голяма част от пострадалите при взрива били нередовно призован" Употребения глагол е "били" т. Е. Така твърди съдията, но ние не знаем дали е така, защото му нямаме много доверие. За нашите съдии бихме употребили глагола " са нередовно призовани" т. е. Няма съмнение, че са нередовно призовани , щом така е казал нашия дълбокообочан, въздесъщ и велик съдия едиКой си! Пирам се само каква е цената на медийния комфорт и дали е останал тайна за Захариева?
6
|
нерегистриран
27 септември 2016, 10:21
6
-2
Ами питай грамотния журналист от Правен свят! Когато е за техни предпочитани от ръководството им съдии се стараят повече.
5
.........отложи предварителното изслушване.......Процесът се води задочно срещу Фарах и Хадж Хасан.......
|
нерегистриран
27 септември 2016, 08:59
4
0
При задочно производство, може ли предварително изслушване и съкратено съдебно следствие!
4
да
|
нерегистриран
26 септември 2016, 18:32
8
-6
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Е кака така нали според Захариева Спецсъдът струва много повече от Сгс и Ас-София
от СГС в този му вид,СпНС струва много повече
3
Меченце
|
нерегистриран
26 септември 2016, 17:18
11
-3
Чудя се каква е тази глупост: "Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото заседание." !?
2
Мечо Пух
|
нерегистриран
26 септември 2016, 15:50
11
-9
Специализирани клоуни.
1
|
нерегистриран
26 септември 2016, 13:10
11
-8
Е кака така нали според Захариева Спецсъдът струва много повече от Сгс и Ас-София
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно