Обновена  12 мар 08:30
Правителството на Полша подкопава демокрацията, заяви Венецианската комисия

Европейската комисия за демокрация чрез право (т.нар. Венецианска комисия) към Съвета на Европа обвини консервативното правителство на Полша в подкопаване на демокрацията заради полемиката с Констутиционния съд в страната, предаде "Ройтерс". Това може допълнително да изостри отношенията между Варшава и Европейския съюз, коментира агенцията.

След като спечели изборите през октомври миналата година, евроскептичната партия "Право и справедливост" прие закон, който увеличава броя на съдиите, необходими за взимането на решение и променя реда, в който институцията трябва да разглежда внесените искове.

Според критиците тези изменения на практика парализират работата на магистратите. САЩ и ЕС, към който Полша се присъедини към 2004 г., също изразиха тревога от действията на кабинета.

"Необходимостта от висок кворум, изискването решението на съда да е валидно при мнозинство две трети от гласовете, а не досегашните 50% в комбинация със строги правила, които правят невъзможно разглеждането на спешни казуси, биха направили неефективна работата на Конституционния съд", гласи становището на Венецианската комисия. "Следователно тези изменения биха застрашили не само върховенството на закона, но и функционирането на демократичната система".

По-рано в петък Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще преразгледа становището на Венецианската комисия през април, което проправя път към откриване на наказателна процедура спрямо Полша, ако Брюксел прецени, че страната нарушава юридическите норми на общността.Представител на правителството във Варшава заяви след публикуването на позицията на Венецианската комисия, че Полша ще уважи становището, но не посочи как и дали страната му ще коригира реформата за Конституционния съд.Членове на "Право и справедливост" определиха като "правен асбурд" изтекла по-рано чернова на становището.

"Демокрацията в Полша е в много добро състояние – има демонстрации, митинги, протести", заяви Беата Кемпа, представител на управляващата партия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно