Не чухме, не видяхме, не разбрахме. Или как ВСС деградира в казуса с Петьо Петров
Не чухме, не видяхме, не разбрахме. Или как ВСС деградира в казуса с Петьо Петров

Странни неща измислят членове на Висшия съдебен съвет по казуса "Петьо Петров". Толкова странни, че човек се чуди дали става дума за обикновена некомпетентност или за тупане на топката до изтичане на давностния срок и спасяването на Петров от дисциплинарно производство.

Последният хит на някои кадровици е да се поиска от Върховния административен съд да си разтълкува определението, с което обявява за нищожно решението на съвета да спре необразуваното дисциплинарно производство срещу Петьо Петров.

Миналата година ВСС на два пъти отказа да образува дисциплинарка срещу Петров заради делото "Цонев, Сантиров, Попов". Вместо това, уважи молбата му за напускане на системата.

Отказът обаче бе отменен от Върховния административен съд, който в прав текст каза на ВСС, че дисциплинарно производство трябва да бъде образувано.

Вместо да изпълнят съдебното решение, кадровиците предприеха друг подход - спряха необразуваното дисциплинарно производство до окончателното произнасяне на Върховния административен по делото за освобождаването на Петьо Петров от длъжност по негова молба.

Тия дни обаче ВАС обяви за нищожно решението на ВСС да спре никога не започваното производство и отново напомни на кадровия орган, че има съдебно решение, което изрично указва да бъде образувано такова и то трябва да бъде изпълнено.

Какво обаче реши миналата седмица Комисията по дисциплинарни производства на ВСС с председател Галя Георгиева? Естествено да предложи на ВСС да НЕ образува дисциплинарно производство, но и още нещо, което звучи абсурдно – да изпрати цялата преписка на Правната комисия (ведно с отказа за започване на дисциплинарка), която да каже "дали са налице основания за изготвяне на искане до Върховен административен съд за тълкуване на изпратеният ни за изпълнение съдебен акт". Излиза, че ВАС трябва да тълкува собственото си определение от 8 февруари, с което обявява за нищожно решението на съвета да спре необразуваното дисциплинарно производство, защото на членовете на комисията не им е ясно какво точно казва съдът.

На заседанието си вчера Правната комисия е обсъдила този въпрос. Категорично се противопоставихме на предложението да се иска тълкуване, каза пред "Правен свят" председателката на комисията Юлиана Колева. Тя напомни за свое изказване отпреди няколко седмици, когато ВСС обсъждаше този въпрос, че най-чистият вариант е да се образува дисциплинарно производство, което после да бъде спряно до приключване на делото за освобождаването на Петьо Петров от системата.

Сега въпросът отново е отнесен към дисциплинарната комисия, която трябва да реши дали ще се прави на неразбрала съдебното решение или ще измисли друго, с което да протака образуването на дисциплинарно производство срещу Петров. И така - до изтичането на давностните срокове. А току-виж изненада всички и предложи да се изпълнят задължителните указания на ВАС.

Каквото и решение обаче да вземе, казусът "Петьо Петров" е показателен за деградацията на този ВСС - съдебен орган, който съзнателно и последователно отказва да изпълни съдебно решение.

Липсата на ясни стандарти и принципи за дисциплинарните производства е една от основните критики към Висшия съдебен съвет в доклада на Европейската комисия от 27 януари т.г. В техническата част, в бележка под линия, ЕК отбелязва отказа на кадровия орган да образува дисциплинарно производство точно срещу Петьо Петров.

"В предишните доклади по МСП е било отбелязвано, че дисциплинарните производства са област, в която практиките на ВСС са се превърнали в изключително щекотлива тема. Това виждане се свързваше с липсата на ясни стандарти и критерии за дисциплинарните решения и се поддържаше от големия брой конкретни решения, отменени при обжалване пред Върховния административен съд", напомнят от ЕК. Но във ВСС няма кой да чуе, да види и да разбере.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
...
|
нерегистриран
25 февруари 2016, 08:42
0
0
Ами как да разбере дисциплинарната комисия, като неин председател е Галя Георгиева- острието на Главния прокурор във ВСС и съдия със стаж само в наказателното производство!
18
Цацаров герой, Еврото и той
|
нерегистриран
24 февруари 2016, 22:03
0
-1
До коментар [#14] от "Георги Велков":
Поредните негодници, поредното безумие. Линч и физическо елиминиране, какво друго остава.

Цацаров защитава и покровителства провокатори
17
|
нерегистриран
24 февруари 2016, 11:32
3
0
"Не чухме, не видяхме, не разбрахме..." корумпетата от прогнилата българска съдебната система ного обичат да се правят на тъпи, но са много интелигентни когато става въпрос да си защитят собствените интереси или да придобият някой нов хотел..
16
поправка
|
нерегистриран
24 февруари 2016, 01:59
6
0
Не може да деградира нещо което няма изначална стойност!

Това е то, положението!
15
фермата на животните
|
нерегистриран
24 февруари 2016, 01:57
4
0
Само Милка липсва, за да се увеличи млеконадоя!
14
Георги Велков
|
нерегистриран
24 февруари 2016, 00:29
4
0
Поредните негодници, поредното безумие. Линч и физическо елиминиране, какво друго остава.
13
право куме в очи
|
нерегистриран
23 февруари 2016, 23:26
8
-1
КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТИ
12
Данчо
|
нерегистриран
23 февруари 2016, 22:23
10
-1
Кажи Еврото и няма нужда да коментираш пвече!
Изключително долен тип...
11
информирания
|
нерегистриран
23 февруари 2016, 22:09
10
-1
Това е нагло безобразие и неизпълнение на сдебен акт от Председателя на КДП,което е и нарушение на КЕПБМ...

Ала нама кой да търси отговорност...
10
|
нерегистриран
23 февруари 2016, 19:57
12
-1
До коментар [#1] от "Tribus Verbis":
Досега мислех, че са подли, долни, подкупни, страхливи нищожества. Но все пак- хора. Грешал съм. Животни са! Охлюви!

Моля ви, не обиждайте животните! Те имат достойнство, а онез маскари нямат.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно