Прокуратурата е започнала проверка за незаконен запис
Сотир Цацаров отрече да е натискан от премиера да "опраска" Янева
Димитър Узунов смята, че е атакуван от Румяна Ченалова, защото бил в основата на всичките й неудачи
Сотир Цацаров отрече да е натискан от премиера да

Премиерът Бойко Борисов не ми е оказвал влияние да "опраскам" Владимира Янева. Среща на тази тема с премиера не съм имал. Разговарял съм с Янева до момента, в който срещу нея бе образувано досъдебно производство.

Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод записите на разговор между Янева и Румяна Ченалова, които изтичат на порции в публичното пространство. На един от тях бившата шефка на градския съд казва, че Бойко Борисов бил казал на Цацаров да я "опраска".

"Разговарял съм с Владимира Янева до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство. И сега ви казвам, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червей", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено", каза днес Цацаров.

Той бе категоричен – срещал се е с премиера и продължава да се среща с него, среща с Бойко Борисов по темата "Янева" не е имало, нито по някакъв начин министър-председателят го е натискал да "опраска" Янева, не е оказвал каквото и да било влияние.

Главният прокурор каза, че проверка е показала, че записите не са в резултат на приложение на специални разузнавателни средства. За това няма да има и разследване по повод съдържанието на записите. Но пък има проверка по чл. 339а от НК – за незаконен запис.

Цацаров показа, че подозира, че зад изтичането на записите стои Румяна Ченалова, макар и да не спомена името ѝ. "На записа има две жени, един мъж и едно куче, което е най-добросъвестният участник. Янева излага факти, а другата дама е пестелива. Става дума за един разговор, който е удобно накъсан на части, за да може да се произвежда съответната сензация. Нямам усещането, че записите са правени от Владимира Янева или от кучето", каза главният прокурор.

Добави, че към момента една от дамите е подсъдима, а другата е привлечена като обвиняема, засега, по едно досъдебно производство. "Може би думата "засега" и в някои събития, които ще последват следващите седмици се крие и една от причините за скоростното появяване на тези записи", посочи Цацаров. Той не пожела да поясни какво ще последва и дали ще има други обвинения срещу Ченалова. Каза само, че медиите ще бъдат информирани.

"Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в обществено пространство на този скандал сега има определени цели. Ако вървим по тази фабула, първо Цацаров обещава на Янева, че няма да бъде "опраскана". От там, въпреки всичко обаче премиерът вика Цацаров, натиска го да я опраска, премиерът вика Христо Иванов в резултат на разговора между него и правосъдния министър, Христо Иванов води Бойко Рашков във ВСС. Явяването на Бойко Рашков във ВСС не продуцира желания ефект", каза още Цацаров.

Допълни, че е поставен в "ужасяваща ситуация" от човек, който към момента е подсъдим, а тази "ужасяваща ситуация" се прехвърляла и върху премиера. Целта е малко по-далечна, заяви Цацаров.

В последния запис, който изтече снощи, пък се споменават имената на трима членове на ВСС – Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова. По думите на Янева в този запис, Тодоров и Узунов са силните във ВСС, с двамата се свързали хора на Борисов и всички обещавали да й помогнат.

Днес Димитър Узунов изрази безкрайната си изненада от този запис, каза, че никога не е говорил с премиера по какъвто и да е въпрос и заподозря, че зад всичко стои Ченалова, защото той бил в "основана на нейните неудачи".

Узунов обясни, че със свой колега от ВСС извършил проверка в съда в Стара Загора и там се натъкнали на съдебна поръчка от Македония, за което бе образувана първата дисциплинарка срещу Ченалова. "И това беше много преди френският посланик да я оцени като гнила ябълка. Тримата, които сме споменати в записа сме с най-много предложения за образуване на дисциплинарни производства", каза още Узунов.

Добави, че не е знаел, че е човек на Бойко Борисов, за последно го е виждал преди много години, когато премиерът е бил на посещение в Сандански.

Каза, че и никога не е говорил с Янева по въпросите за нейното отстраняване и дело.

Узунов също подозира, че Ченалова стои зад записите. Имах чувството, че Янева е на разпит, каза членът на ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
61
До посланиците на страните от ЕС и до шефовете на ЕС
|
нерегистриран
14 ноември 2015, 10:52
5
-2
В България хората с власт са нагли и безочлив, особено магистратите - корумпета и мекерета, които са с имунитет, несменяемост, връзки и протекции с останалите си събратя - мафиоти от останалите мафиотизирани власти! Ние се борим, но не можем да ги преборим, слаби сме пред тези мафиоти с власт. Единствената реална помощ е от ЕС, който многократно молим за помощ, но там не идва реално никаква помощ, защото не можели да се месят във вътрешните работи!? Е какви вътрешни работи, като ние сме в едно цяло - ЕС и вече сме много, много взаимозависими и проказата в една държава на ЕС лесно ще зарази и останалите?! Като с тези бързи комуникации и транспорт, липса на реални граници, света е вече едно голямо село!? Това е налудничава и вредна теза, но тя се поддържа и ЕС не ни помага, защото го управляват дебилно тъпи, късогледи и недалновидни извратеняци, които харчат на халос милиони и милиони от парите на европейските народи, извратили са демокрацията в свобода за корумпета, мафиоти, терористи, всякакви злоупотреби и престъпления, които не съзнават, че каквото е в България, утре може да е у всяка държава от ЕС! Моля Ви за стотен път, високомерни, дремещи тъпанари, опомнете се и помогнете реално на България, защото утре ще е късно и за вас!
60
|
нерегистриран
14 ноември 2015, 10:19
5
-1
Гнили ябълки, корумпета, мекерета, прасета, свини нагли облечени в тоги "правораздават" над изтерзания български народ!
59
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 21:54
4
-1
57 - нервен прокурор "цървОлан", вероятно един от виновниците за милионите които народа плаща за просташки обвинения
58
?
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 16:01
8
0
Всъщност някой помни ли вече за какво е обвинена ЧЕНАЛОВА? Май не. Май това е целта. Май май.........
57
Дж петдесет и шестия
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 13:41
0
-7
Цървулан си ти, защото си неграмотен, а си тръгнал акъл да даваш. Понеже много няма да проумеят - пише се с "У", тъй като коренът е "цървул", а не "цървол". Ясно ли е ?!
56
До Цацаров
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 12:03
9
0
Неуважаеми господине, появи се поредната публикация за осъждане на прокуратурата по ЗОДОВ. Българския народ е "опраскан" за пореден път, защото ще плаща обезщетение 60000 лева заради некадърността или поръчковостта на някой си църволан, наречен прокурор. Ето от това се интересува народа Цацаров и ще ти търси сметка! - защо ние трябва да плащаме?
55
до 53
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 11:55
6
-2
Ха-ха-ха какво говориш? - Цацаров и мъжество .... това е оксиморон.
54
|
нерегистриран
13 ноември 2015, 08:42
4
-2
Прасчо, ами ти си си бил направо тъп шопар отричащ явните факти и признатете от цял свят национални ценности! Препоръчвам ти лятото да се качиш на Рила и да наблюдаваш дъновистите, както и да прочетеш поне 1 книга на Дънов. Ако отидеш във Франция може да се запознаеш с много французи последователи на ученика на Дънов - Михаил Иванов. Дано не си магистрат, че срамиш с безмерната си тъпота и без това вече осраното от корупция и далавери съсловие и с ама май си такъв .....
53
Цацаров подай оставка, бъди мъж ... всичко свърши
|
нерегистриран
12 ноември 2015, 22:26
14
-4
" .... Ще коментирам, каквото намеря за добре

Намеси се главният прокурор Сотир Цацаров, който в общи линии повтори същите тези, които изказа и пред журналистите. Когато стигна до описание на самото дело “Червей” и позицията си, че Янева не е най-големия виновник, той беше прекъснат от Калин Калпакчиев (бивш съдия в Софийския апелативен съд).

Калпакчиев напомни на Цацаров, че няма право да говори по висящи пред съда дела и да казва кой е виновник или не. Цацаров му отговори: “Ще коментирам каквото намеря за добре”.

Самият Калпакчиев обясни, че е “изумен” от коментирането на висящото дело, което може да бъде решено само от съда. Той същото се обяви за независима и добросъвестната проверка на думите на Владимира Янева...."
52
Pak pitam - nqma li da se iska arest za Cacarov
|
нерегистриран
12 ноември 2015, 22:07
12
-4
....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно