По делото срещу Владимира Янева стана ясно
ДАНС прилагала посвоему Закона за СРС
Служители на агенцията се провалили при опитите си да проникнат в информационната система на полицията – имала антивирусна програма
ДАНС прилагала посвоему Закона за СРС

Тодор Костадинов (вляво) и адвокатът му Людмил Рангелов

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" прилагала посвоему Закона за специалните разузнавателни средства по отношение на сроковете. Агенцията заобикаляла ЗСРС като приемала, че дори и ден пауза да има между две искания за СРС спрямо един обект по една и съща разработка, значи започва да тече нов срок. Това стана ясно днес по време на заседанието на Софийския градски съд по делото срещу бившия председател на съда Владимира Янева и Тодор Костадинов, ексдиректор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Янева е дадена на съд, защото е разрешила употреба на СРС по разработката "Червей" за 300 дни. Разрешенията за всички способи в Закона за СРС са дадени без мотиви и по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които има данни да са извършили престъпления. Обвинението на Тодор Костадинов пък е за продължавано документно престъпление във връзка с изготвените искания, а при старта на процеса на 20 октомври стана ясно, че той е обвинен и за това, че използвал акаунта на системен администратор от Шумен, за да направи справка на чуждо ЕГН в масива на МВР без да разполага с необходимия достъп.

Днес показания пред СГС даде свидетелят Иван Бонев, който до 27 юли т.г. е бил директор на специализирана дирекция "Специализирани операции" в ДАНС – службата, която прилага СРС. В момента свидетелят е пенсионер.

Бонев разказа, че през 2013 г. се срещнал с Тодор Костадинов, който му донесъл искане за прилагане на всички способи на СРС спрямо Автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". Поводът бил съмнения за нерегламентиран достъп до системата от служители на МВР-оператори на системата, които заличавали наказания на извършители на ПТП. Съмненията били, че това се правело в Шумен, Бургас и Варна. Костадинов имал и подписано разрешение за прилагането от Владимира Янева.

Бонев попитал Костадинов защо на искането няма подпис на главния секретар на МВР, каквито били изискванията, но получил отговор, че това не е необходимо, защото директорът на "Вътрешна сигурност", какъвто бил подсъдимият към онзи момент, е на пряко подчинение на министъра, по онова време Цветлин Йовчев. Свидетелят разказа, че е докладвал този пропуск на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, но той му отговорил, че нещата наистина стоят по този начин и разпоредил да се приложи СРС.

Провела се организационна среща, на която да бъдат уточнени какви специалисти са необходими, за да установят дали има нерегламентиран достъп до мрежата, как ще бъде обезпечена оперативната обстановка за прилагането на СРС. Става дума за следното. Служителите на ДАНС нямали достъп до работните помещения в МВР, където били компютрите с АИС. За това хора от министерството трябвало да осигурят на колегите си такъв достъп, но така, че да не се провали операцията по прилагането на СРС, т.е. полицаи извън кръга на запознатите с разработката, да не ги хванат да ровят в компютрите.

След изясняване на подробностите, Иван Бонев възложил изпълнението на искането на трима свои подчинени по веригата – Мариана Танкова (негов заместник), Милко Миленов (началник отдел) и Тодор Николов.

Миленов и Николов трябвало да проверят на място – в Шумен, Варна и Бургас, дали са били манипулирани данни в АИС. От думите на Бонев стана ясно, че неговият екип е изготвил и специален софтуер за извършване на проверката, но идеята била в никакъв случай да не оставят следи, за да не бъдат разкрити.

Миленов и Николов няколко пъти ходили в командировка в тези три града, където били посрещани от директорите на областните дирекции, които им осигурявали достъп до помещенията предимно вечер и нощем.

Искането било с продължителност 2 месеца, но нито един от опитите за прилагане на СРС не дал никакъв резултат, т.е. екипът от ДАНС не успял да свърши нищо. Било изготвено искане за продължаване на срока с още два месеца, което било одобрено от председателя на СГС.

Но и при този втори опит отново нямало резултат. Практиката в такива случаи, обясни Иван Бонев, е следната – заявителят не подава искане за прекратяване на прилагането на СРС въпреки липсата на какъвто и да било резултат, а чака срокът да изтече.

После обаче Бонев каза нещо, което предизвика недоумение в залата. В ДАНС имали следната практика – изтича срокът за прилагане на СРС спрямо даден обект по дадена разработка. След два дни например се внася отново искане за прилагане на СРС на същия обект по същата разработка. Тогава в ДАНС приемат, че става дума за изцяло ново искане, което означава, че започват да текат нови срокове. Условието е да има разрешение от съдия.

Именно така е било процедирано и при разработката "Червей". Нещо повече, в документите към поредното искане, с което в ДАНС започнали да отброяват нов срок, имало справка, в която било отбелязано колко време до момента са били използвани спецсредствата. Въпреки това в агенцията отново започнали да броят.

ДАНС са прилагали порочната си практика до началото на тази година, когато получили указания от Бюрото за контрол на СРС, според които в случаите, в които съдия надвиши срока, службата да не прилага СРС, а да уведоми магистрата.

На въпрос каква е причината да няма резултат, Иван Бонев обясни, че нито един от неговите служители не е познавал АИС и имали нужда от обучение.

Мариана Танкова, която е зам.-шеф на въпросната дирекция в ДАНС, потвърди думите за постъпилите искания и за организирани срещи с цел уточняване на подробностите.

След нея бе разпитан Милко Миленов. Той и колегата му Тодор Николов са ходили в Шумен, Бургас и Варна, за да се опитат да приложат СРС спрямо АИС. Но всичко било напразно, нищо не успели да свършат. Според Миленов причината е, че системата на МВР имала антивирусна програма, която щяла да улови подготвения от него софтуер, а целта била да не се оставят следи. По думите му обаче полицейската система може да бъде манипулирана, без да се оставят следи от човек, който има администраторски права и я познава в детайли.

В началото на днешното заседание съдът отказа да уважи молбата на подсъдимия Костадинов да получи копия от показанията на свидетели, дадени на досъдебното производство. От думите на съдия Коев стана ясно, че в тях се споменават две имена, които нямат нищо общо с предмета на делото, а предоставянето на копия би могло да накърни техния авторитет. Съдия Коев заяви още, че ако защитата смята да ги свързва по някакъв начин с предмета на делото, да казва това предварително, за да се отстранят хората от залата и въпросът да се обсъди при закрити врати. Ако пък страните сметнат, че нямат общо с предмета на делото, да не разискват този въпрос. Но ако все пак тези две лица станат обект на дискусия, тази информация да не се разгласява без тяхно съгласие.

Следващото заседание е на 24 ноември.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
ДЗВ
|
нерегистриран
03 януари 2016, 14:25
1
0
Нито Танкова, нито Миленов разбират нещо ит АИС. Хората, които разбират не са питани, нито пратени в командировка. Тези хора са хора на Китов и затова заемаха тези длъжности в дирекция , за която идея нямаха какво и как работи. Тези хора не отговарят и на длъжностните характеристики за такажа работа.Не може филоложка да отговаря за технически операции.Поне да не говорят, че се излагат пред съд и общество. И това са хора,които получават заплати без да знаят защо ги шполучават. Пълна некадърност
10
ДАНС пикчърс PRESENTS
|
нерегистриран
05 ноември 2015, 19:31
16
-1
Митко Влахов се хвърля смело пред АИС и вика - Стой ! ДАНС! Антивирусната програма вдига ръце и се самоизключва. В този сублимен момент филолога Мариана Танкова умело прониква в програмата на АИС и разобличава душманите.
Следват рукоплескания ..... и повишения в службата.
9
Ами така е като не възложихте акцията на Митко Влахов
|
нерегистриран
05 ноември 2015, 11:47
21
-1
Резил: Филоложка от ДАНС командвала операцията „Червеи”6|3745|04.11.2015
Резил: Филоложка от ДАНС командвала операцията „Червеи”
Бившият директор на Вътрешна сигурност на МВР Тодор Костадинов застана за пръв път пред съда, за да отговаря за аферата „Червеи”. Заедно с него е подсъдима досегашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче даде заявка, че няма да присъства на заседанията и ще се довери изцяло на своя адвокат – Трендафил Трендафилов.

На днешното съдебно заседание бяха разпитани бившият директор на Специализирана дирекция технически операции в ДАНС Иван Бонев, неговата заместничка Мариана Танкова и техните подчинени Милко Миленов и Тодор Николов, предаде репортер на Фрогнюз.

Иван Бонев обясни, че 2 пъти е трябвало да прилага СРС по делото „Червеи”. „Първото искане беше донесено от директора на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов. Той ми обясни, че служители на МВР извършвали противозаконна дейност като заличавали в Автоматизираната информационна система на МВР наказания от ПТП срещу заплащане. Изяснихме, че за тази цел са ни необходими компютърни специалисти и обезпечение на оперативната установка”. Бонев поставил условие специалистите да имат достъп до необходимите сървъри на МВР по време, когато никой няма да разбере за мероприятието. Това било необходимо, за да не се допусне замитане на следите.

Иван Бонев наредил на Мариана Танкова да се заеме с поръчението на Костадинов, тя от своя страна дала задачи на Милко Миленов и Тодор Николов. Последните двама се опитали да проникнат в автоматизираната информационна система във вътрешните дирекции в Шумен, Бургас и Варна, но никаква работа не свършили. Не защото не получавали съдействие от колегите си в МВР, а защото им липсвала техническа подготовка за това. „Не придобихме никаква информация по отношение на това, за което бяхме командировани. Причината е, нашата невъзможност да заснемем екранната активност заради антивирусна защита”, обясни пред съда Милко Миленов. Той каза още, че са му разкрили как работи системата, но той не разбрал.

На въпрос на защитата има ли необходимата специализация за поверената му задача, той отговори: ”Не се сещам”. В хода на разпита стана ясно, че той не е вещ по много технически въпроси, което обяснява защо не е разкрил кои лица са манипулирали данни в информационната система на МВР.

Неговата началничка Мариана Танкова се оказа още по-неграмотна. Попитана дали разбира от компютърни програми, тя отговори: Не разбирам. На въпрос какво е нейното образование, свидетелката без неудобство отговори: Аз съм филолог.

Всичко това поставя под съмнение квалификацията и ценза на служителите на ДАНС. Дали такива хора като Танкова и Миленов имат място в агенцията, която се грижи за нашата национална сигурност?! Дали тези хора са просто параван за прикриване на нечии действия или самите те влизат в роля?!
Ако театъра в съда продължава, едва ли ще разберем истината за аферата „Червеи”.
8
червейчо
|
нерегистриран
05 ноември 2015, 08:41
4
-1
И тук има нещо по темата http://frognews.bg/news_101323/Rezil-Na-filolojka-v-DANS-bila-poverena-operatsiiata-CHervei/

Безхаберие, скрито зад секретност
7
IT
|
нерегистриран
05 ноември 2015, 02:29
12
-1
"Но всичко било напразно, нищо не успели да свършат. Според Миленов причината е, че системата на МВР имала антивирусна програма, която щяла да улови подготвения от него софтуер, а целта била да не се оставят следи."

Хахахахахаха, е*** тъпънарите.... хахахахаха
6
въпрос
|
нерегистриран
05 ноември 2015, 00:19
7
-1
Извинете, като пишете за Янева, няма ли да споменете и едни записи, които от вчера са достъпни? Или ще стане като писмата на съдиите от СГС - ще се правите, че такова нещо няма, докато вече няма как да не се коментира. Ах любов, любов към това Влади
5
6
|
нерегистриран
04 ноември 2015, 21:32
6
-2
До коментар [#1] от "информирания":
Закривайте това ДАНС ,че станахме за резил пред света!
Как ще закриваме а на тати тъпарчетата къде ще работят. Ще ги вземете ли у СГС.
4
цацииииии .... къде сииии
|
нерегистриран
04 ноември 2015, 20:36
31
-1
ЦАЦАРОВ, ЗАЩО ПОКРИ РОМАН ВАСИЛЕВ И ПРИКРИ НЕДЕКЛАРИРАНИТЕ МУ ВЛОГОВЕ В КТБ? КОЙ ЩЕ ТИ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ?!

роман василевПърво вижте декларацията пред Сметната палата на лицето Роман Василев в качеството му на прокурор от Апелативната специализирана прокуратура тук:
http://register.bulnao.government.bg/2014/2462D698-1BEE-417F-BD59-727A1CA7727C59694.xml
Не, не сте кьорави! Няма никакви стотици хиляди евро декларирани!
А сега внимателно погледнете в пълния списък на привилегированите депозити и цесии в КТБ:
http://register.bulnao.government.bg/2014/2462D698-1BEE-417F-BD59-727A1CA7727C59694.xml

Какво виждаме черно на бяло?!

Бившият зам.-столичен градски прокурор Роман Василев е държал два влога – от 286 472,76 евро и $19 904,04!
Такааа! Прокурорът „висш шеф“ Роман Василев, който се пъчеше до Сотир Цацаров, НЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ НИ ЕВРО, НИ ЛЕВ, НИ СТОТИНКА ОТ ВЛОГОВЕТЕ СИ В КТБ!
А сега си спомнете как Цацаров „се раздели“ с Роман Василев!
Роман Василев, ах, по „лични причини“ поиска да бъде освободен от съдебната система. И ВСС мирничко и тихичко го освободи. Месеци преди това главният прокурор Цацаров командирова Роман Василев в Апелативна специализирана прокуратура. Преди това същият тоя Роман Василев дълго отговаряше за специализирания отдел за корупционни и финансово-данъчни престъпления в Софийска градска прокуратура. Да, да, за „финансови – данъчни престъпления“, докато НЕ СИ Е ДЕКЛАРИРАЛ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ЕВРО В КТБ!
Ако не ни лъже мълвата, понастоящем Роман Василев работи в орбитата на банкерката Петя Славова.
В задачката се пита обаче: защо главният прокурор Сотир Цацаров освободи по този удобен и витиеват начин Роман Василев, който уж напусна по „лични причини“, и защо прикри всичко, което днес лъсва?!
ЩЕ РАЗПОРЕДИ ЛИ НЕЗАБАВНО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ ПРОВЕРКА ЗА ВЛООВЕТЕ НА РОМАН ВАСИЛЕВ В КТБ И НЕВЯРНОТО ДЕКЛАРИРАНЕ НА ДОХОДИ ОТ ЕКСВИСШИЯ ПРОКУРОР РОМАН ВАСИЛЕВ ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА?
И кой ще потърси отговорност на самия Цацаров?
3
Резил! Разбра се че и селските милиционери са по-добри от ДАНС
|
нерегистриран
04 ноември 2015, 19:59
22
-2
no comment
2
Езоп
|
нерегистриран
04 ноември 2015, 19:19
23
-1
Шесте пъти "Не" в действие. Затова е подсъдим-опитал се е да предотврати изтриването на данни от масива за хора на Цв.Цв. И това ако е държава...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно