Бойко Борисов начерта нов курс за съдебната реформа
Премиерът иска да се съкрати наказателния процес. Не знае как да обясни на "обикновения човек", че адвокатите не могат да бъдат следени, за да се издири клиентът им
Бойко Борисов начерта нов курс за съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов начерта нов курс на съдебната реформа, който да върви паралелно с настоящите предложения, но да се съсредоточи върху съкращаване на наказателния процес. На днешното заседание на Министерския съвет Борисов описа картинно проблемите, но подхвърли и смущаващи съждения, като това, че адвокатите не могат да бъдат подслушвани, а това би бил най-бързият и лесен начин да бъдат издирени техни клиенти, които се укриват.

Без от думите му да става ясно, че се е запознал със становището на Асоциацията на прокурорите по промените в Закона за съдебната власт, премиерът препоръча на министъра на правосъдието Христо Иванов да седнат утре с МВР-шефа Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов "и направо да си ги подготвим и да си ги внесем".

"Така че много те моля на фона на всичко, и това да върви паралелно, защото това ще даде веднага ефект", са думите на Борисов в стенограмата от заседанието на правителството.

Виждането на Борисов съвпада с това на Асоциацията на прокурорите, които миналата седмица отхвърлиха почти всички предложени изменения в Закона за съдебната власт, като заявиха, че фокусът на реформата е сгрешен. Според тях той трябва да бъде поставен тъкмо върху процесуалните закони, реформа на Наказателния кодекс, а не върху устройствения. Прокурорите настояват именно да се премахне формализмът в процеса, защото такива са обществените очаквания.

На днешното заседание Борисов дава пример с убийството на работника на магистрала "Струма" и избягалия заподозрян, който имал десетки висящи дела. По този повод премиерът посочва, че през годините МВР отчита за статистиката заловени извършители на престъпления и разкрити случаи, а въпросните извършители остават на свобода.

"И всъщност съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление днес, сиреч кара с превишена скорост да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага. Какво се получава на практика. Тези, които нарушават Закона за движение по пътищата по две, три години след това текат съдебни дела докато мине давност. Всъщност те си карат без да им мигне окото, защото наказанието е разтеглено, ако го има изобщо в години напред във времето. Освен това за много от престъпленията три инстанции се занимават с престъпление и докато минат тези три инстанции минават години", разсъждава Борисов. По думите му, ако в правосъдието и в МВР видят колко висящи дела има срещу крадци на коли и извършители на домови кражби, ще им стане зле.

"Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заявява премиерът.

По този повод правосъдният министър обяснява на заседанието, че на 16 април е воден разговор с главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ВКС и ВАС – Лозан Панов и Георги Колев, в който е поставен въпросът за оптимизиране на наказателния процес.

"Надявам се, наистина да получим от тях областите, в които трябва да се пипне, защото те се виждат най-добре в практиката. Ако те нямат възможност това нещо да го направят ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща", казва Христо Иванов.

Борисов обаче явно предпочита такъв проект за промени да бъде изготвен от правителството. Той казва, че прокурорите и съдиите могат да съдействат, ако искат, защото са независими.

"Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят... Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят...", предлага още премиерът.

На финала на разсъжденията си за съдебна реформа, Борисов дава пример за правата на адвокатите и заявява, че правосъдният министър ще получи подкрепа за нови законодателни промени:

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията.

Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!". Така че цялата твоя воля трябва да се насочи. Всички ще те подкрепяме, но това е практиката".

Това не беше единственото изказване днес на премиера по адрес на адвокатурата. Докато отговаряше в парламента на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за предприетите мерки за борбата с битовата престъпност, Борисов отново изложи виждането си.

"Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. В момента е едно златно време да си адвокат. При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Да променим закона така че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)", обясни Борисов в парламента.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
До модераторите
|
нерегистриран
02 юли 2015, 14:21
0
-4
Защо не блокирате спамъра, който непрекъснато поства тук материали на ПИК? Не му е тук мястото.
21
|
нерегистриран
02 юли 2015, 12:38
3
-2
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Купуват 2-ма депутати от БСП! Изнудват ги да подкрепят реформата на Христо Иванов и "Америка за България". Вижте кой е в заговора
Автор: ПИКДата12:08 | 02.07.2015Дата3504Коментари7 ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Купуват 2-ма депутати от БСП! Изнудват ги да подкрепят реформата на Христо Иванов и "Америка за България". Вижте кой е в заговора
Мръсен задкулисен сценарий за преврат в съдебната система е в ход от около десет дни.
Походът срещу прокуратурата бил организиран зад гърба на ключови фактори в ГЕРБ. Основните действащи лица в схемата са малка група депутати от Реформаторския блок, начело с Радан Кънев, както и Христо Иванов, протестърът-министър на правосъдието.
Задкулисното овладяване на съдебната система включвало “подкупване” на депутати от “БСП лява България” и увещаването им да подкрепят на първо четене промените в Конституцията. Това признаха пред ПИК двама народни представители, единият от които лично е станал обект на “офериране” в края на миналата седмица.
“Изчезването” на Радан Кънев от българската политическа сцена и спешното му заминаване “на море” в Гърция било част от сценария, за да не бъде заподозрян в участие в заговора по “подкупването” на депутати от опозицията. Чрез подставени лица Радан Кънев активно “оферирал” депутати от БСП, които трябвало да гласуват “За” възможността това Народно събрание да приеме промените в Основния закон.
Задачата, спусната от кукловодите на Радан Кънев и Христо Иванов, била двамата да осигурят силно ограничаване на правомощията на прокуратурата за сметка на разширяване правомощията на министъра на правосъдието и за тоталното капсулиране на съдиите. На малка група депутати от БСП били предложени различни изгодни оферти – от категорична гаранция за спечелване на обществени поръчки за по 2-3 млн. лв. от близки до тях фирми, до възможността техни протежета от магистратските среди да получат постове в бъдещ състав на Висшия съдебен съвет, който щял да бъде избран след прокарването на “съдебната реформа” през парламента. На един от червените депутати е предложена още една гореща оферта - да посочи името на магистрат, за когото депутатите от Реформаторския блок ще гарантират избирането му за член на Инспектората към ВСС. Въпросната оферта е изключително изгодна, защото в близките месеци Народното събрание ще трябва да избира десет нови съдебни инспектори.
Пребиваването на Радан Кънев в Гърция е било свързано и със среща с виден представител на червената партия, който често почива със съпругата и децата си на яхта в Южната ни съседка. Въпросният представител на БСП бил увещаван да лобира за подкрепата на поне една дузина от депутатите от левицата. Останалите щели да бъдат вербувани чрез индивидуален подход, включително и чрез шантаж.
Протестърът-министър на правосъдието Христо Иванов се заел с втората част от похода за “смачкването” на държавните обвинители, каквато е същинската цел на т.нар. “промяна” на Конституцията. Иванов провел срещи с представители на три дипломатически мисии в София, на които предоставил имената на конкретни народни представители. Депутатите трябвало да бъдат “вербувани” от служители на посолствата или от влиятелни представители на софийската интелигенция и адвокатурата. Протестърът-министър буквално изнудвал дипломатите и твърдял, че ще напусне правителството, ако не му съдействат и не принудят с цената на всичко депутати от опозицията да гласуват “За” промяна на Конституцията.
Сред методите за убеждаване на част от депутатите присъствала и възможността да бъде огласена информация, че се считат за “персона нон грата” във влиятелна партньорска държава. В кампанията по увещаването на червени депутати се включила и видна бивша партийна другарка, която освен, че вече има собствена партия, в последната година нашумя и като защитник на банкера-беглец Цветан Василев. Тя отговаряла за “вербуването” на тези от депутатите, които в миналото са имали чести срещи със злополучния банкер, а понякога и само с неговите секретарки, за да получат предварително запечатани бели пликове.
Нарочената за вербуване група червени депутати трябвало да декларира, че не приема становищата на прокуратурата, ВАС и ВСС, както и на редица конституционалисти, че за промяна на Конституцията е нужно свикване на Велико Народно събрание, а след това и да гласува на първо четене предложенията за ремонт на Основния закон. Скандалното “обръщане на палачинката” депутатите от БСП щели да обяснят с “принципна” подкрепа за промяна на Конституцията и с очакването текстовете да бъдат прецизирани между първото и второто четене.
На червените депутати бил поставен ултиматум, че ако не осигурят нужните гласове, срещу БСП щяла да започне яростна кампания в контролираните от Фондация “Америка за България” медии. Кампанията щяла да се осъществи в навечерието на местните избори и по методите на Гьобелс да внушава, че червените парламентаристи са бранители на статуквото, че крепят олигархичното управление на съдебната власт, а на БСП трябва да се гледа като на партия, която работи под диктовката на модела #КОЙ.
Депутатите от левицата, обаче, имали огромно притеснение, че ако за пореден път отстъпят от политическите си решения и бъдат принудени под натиск да подкрепя “реформата” на протестъра-министър на правосъдието, който основно се занимава със списването на доноси до чуждите посолства, образът на БСП като реална опозиция щял тотално да се дискредитира. Вътрешно социологическо проучване сред електората на столетницата показал, че все повече са симпатизантите, които са разочаровани от липсата на опозиционност в ключови лица на партията. Избиратели на БСП вече припознавали като носители на автентичната опозиция партията на Волен Сидеров и на бъдещата формация на Велизар Енчев.
Повече от абсурдно би било БСП да подкрепя политика на партията на Иван Костов и на протестъра-министър Христо Иванов, когото членове на БСП наричали агент на “Америка за България”. Натискът върху отделни депутати на БСП не е единствената схема, по която “задкулисието” работи за “купуването” на депутатска подкрепа за провалената от протестъра-министър на правосъдието съдебна “реформа”.
Сценарият на кукловодите на Радан Кънев и на Христо Иванов бил след осигуряването на подкрепа от нужното количество депутати от "БСП лява България", схемата да бъде приложена и спрямо парламентарната група на АБВ. Първоначално депутатите от партията на Георги Първанов обявиха, че няма да подкрепят ремонтирането на Конституцията, но вече били направени сондажи за промяна на принципната политическа позиция.
Дали задкулисният сценарий има индикации да успее, ще стане ясно още на 7 юли, когато Временната комисия за промяна на Конституцията трябва да гласува предложенията на първо четене. Дори там червените депутати да отхвърлят протестърско-реформаторските идеи, до последно протежето на Иван Костов - Радан Кънев и протестъра-министър Христо Иванов щели да се опитват да “напазаруват” подкрепата на поне 163-165 от нужните 160 народни представители. “Вербуването” вървяло с пълна сила, защото тези дни Христо Иванов дори се изпуснал на публично място и директно обявил, че “вървят политически пазарлъци” за подкрепа на реформата на Конституцията.
20
юрист
|
нерегистриран
02 юли 2015, 11:52
10
0
Ако трябва всеки пожарникар да дава акъл за съдебна реформа,това означава тотална криза на морала и интелекта.Матриала,матриалаааа...!!!
19
ТОЧНО
|
нерегистриран
02 юли 2015, 11:39
3
0
Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част”, каза още Борисов в парламента----многооо добре го е казал-хората искат борба с престъпността-а не смяна на ГОШО С ПЕШО
18
пурко
|
нерегистриран
02 юли 2015, 08:42
13
0
И вднага да забранят на Цвъцко да се явява с адвокат по делата...
17
До коментар [#7]
|
нерегистриран
02 юли 2015, 06:25
5
-9
До коментар [#7] от "": ами да се промени конституцията тогава, крайно време е. Адвокатите защо трябва да са над закона? С какво са толкова специални? Борисов е прав.

16
Цацаровист
|
нерегистриран
02 юли 2015, 06:22
10
-2
Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. - ПРАВ Е, ТОВА ОТДАВНА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ, НИКАКВА НЕЗАВИСИМОСТ ЗА АДВОКАТИТЕ.
15
Генерал Бонев
|
нерегистриран
01 юли 2015, 23:09
9
0
б о г си б о к о
14
все пак юрист
|
нерегистриран
01 юли 2015, 22:20
23
-2
Ето така два души, които изобщо не разбират от право, решават съдбата на съдебната система! За всички години, откак ББ е на власт, изчерпахме речниковия си запас да се дивим на простотиите му, които обаче слуша и на които вярва бедния народ... Останала ми е сила само за един тих ууужааасссссс......
13
Големта банкянска тиква
|
нерегистриран
01 юли 2015, 21:48
16
-3
Адвокатите я притесняват!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно