След законодателни промени
Главният прокурор ще спира за 3 дни сделки, жилещи държавата
Прокуратурата ще може да иска разваляне на контракти, застрашаващи националната сигурност
Главният прокурор ще спира за 3 дни сделки, жилещи държавата

Главният прокурор на България ще може да спира за срок от 3 дни финансовите трансакции, свързани със сключването на сделки, които са в ущърб на държавата, съобщава в. "Монитор". Това е една от промените от новия пакет законодателни изменения, които от ГЕРБ ще внесат тази седмица, за да бъде спряно разграбването на активите на КТБ.

До обсъждането и изготвянето им се стигна след появата на т.нар. инвеститори от LIC33 начело с белгиеца с издаден в Москва паспорт Пиер Луврие, които обявиха, че са закупили срещу 1 евро от Цветан Василев 43% от БТК, 91% от "Дунарит" и "Авионамс" и 100% от НУРТС, пийпълметричната компания ГАРБ и мултиплекса "Фърст диджитал".

Промените ще са главно в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс и дават повече правомощия на прокуратурата по сделки, застрашаващи националната сигурност, в ущърб на публичния интерес или са направени с пари с неясен произход. Те обхващат два времеви периода – преди и по време на договорката, както и след финализирането й, обясниха депутати. Едното от измененията предвижда освен обезпечителните мерки, които и в момента държавното обвинение има право да налага, при изключителни случаи главният прокурор да може да спира и финансова операция за срок до 3 работни дни.

Идеята е той да налага мярката от момента на узнаването за сделка, която би накърнила интереса на държавата, като предстои да бъде описано по-детайлно понятието "при изключителни случаи".

Втората част от промените пък касае вече финализирани подобни договорки, като при наличието на такива, направени в ущърб на обществения интерес, държавното обвинение ще има право да завежда дела за развалянето им. Това ще важи и за сделки между частни лица, каквато в случая се явява закупуването срещу 1 евро на пакета акции в БТК, военните заводи, НУРТС, ГАРБ и "Фърст диджитал". Макар всички тези компании да са били финансирани от КТБ, те никога не са били залагани изцяло, а някои от тях дори частично като обезпечение по кредитите, като договорката между Василев и Луврие цели напълно да бъдат измъкнати активите им  и съответно държавата да не може да си осребри вземанията от трезора.

В момента тя е основен кредитор на банката в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, който извади над 3,5 млрд. лева, за да се разплати с вложителите в КТБ. Предстои текстовете да преминат още едно обсъждане, след което да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Очак­ва се това да стане до дни, като пак в рамките на тази седмица те вероятно ще преминат на първо четене и през парламентарните ко­мисии.

Грабежът нямаше да се случи, ако имаше синдик

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямахме синдик. Вече има благодарение на закона, но решение на съда няма. През това време виждате какво се случва – за 1 евро се продават огромни компании. Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи".  С тези думи  премиерът Бойко Борисов коментира вчера отново сделката за 1 евро, както и прихващанията и цесиите, осчетоводени в КТБ през изминалите месеци. "Не се подвеждайте по Мая Манолова – това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена – като с години се точат процесите. Може да звучи много приятно да се пазят длъжниците, но не се подвеждайте", продължи още Борисов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
дон Вито
|
нерегистриран
31 март 2015, 15:06
0
0
Кой плаща екскурзията на ВСС в Щатите - http://planbe.bg/до-вашингтон-и-назад/
10
8 процента лихва
|
нерегистриран
30 март 2015, 16:10
0
0
До коментар [#8] от "Калоян":

Така е. И за да няма комунизъм-държавата да си поиска парите, изплатени на вложителите. вложителите да си търсят парите от банката. Как така частен дълг държавата го плати?
9
Сус Бе
|
нерегистриран
30 март 2015, 13:56
5
0
=== В момента тя е основен кредитор на банката в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, който извади над 3,5 млрд. лева, за да се разплати с вложителите в КТБ. === ЕЙ, НЕ СПРЯХА ДА ЛЪГОТЯТ. Държавата е КРЕДИТОР на Фонда, а Фондът няма пари, защото даде 1.3 милиарда на ПИБ, които трябваше вече да са върнати. Така ли беше или не?
8
Калоян
|
нерегистриран
30 март 2015, 13:45
3
0
Мен ако питате това е комунистическо, според мен държавата се меси в частната собственост и то грубо
7
Адвокатът с ватенката
|
нерегистриран
30 март 2015, 13:43
4
0
"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон ...", Господи, в каква държава живеем!
Учили сме право, което един ей такъв човек, с ниво на милиционер, зачерква. И това се славослови навред. Илюзии, илюзии, илюзии ... (по Станислав Стратиев, светла му памет)
6
RR
|
нерегистриран
30 март 2015, 13:17
1
-1
Тлъсто, тлъсто, вино дайте, пиян дано аз да забравя,

това, що Вий глупци не знайте, позор ли е или е слава?!?

5
111
|
нерегистриран
30 март 2015, 12:20
9
0
Това,че от ГЕРБ не познават Европейската конвенция и българските дела в Страсбург,както и че не им пука за тях е ясно. Но все пак Цацаров оглавяваше съда в Пловдив, който бе най-честата причина за осъждания в ЕС. Поне делата за намесата на прокураурата в правото на собствеността да бе прочел и че изводите, прокуратурата не може да налага такива ограничения без съдебна санкция , щяха да изкристализират.
4
Смях в съдебната зала
|
нерегистриран
30 март 2015, 11:58
7
0
Невероятна, направо титанична герберунгелско-риформаторски с патриотичен оттенък - законозателна инициатива. Още от сега е ясно, как ще завърши в Конституционния съд, Люксембург и Страсбург! Милиционерска мисъл.
3
Мечо Пух
|
нерегистриран
30 март 2015, 10:47
7
0
Христо Бисеров???????
2
|
нерегистриран
30 март 2015, 10:14
4
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно