Заповедта за конкурса за нотариуси е изпратена в Държавен вестник
Ако бъде публикувана в следващия му брой в петък, документи ще се подават от понеделник
Заповедта за конкурса за нотариуси е изпратена в Държавен вестник

Заповедта на министъра на правосъдието Христо Иванов за насрочване на конкурса за нотариуси е изпратена за обнародване в Държавен вестник. Това съобщиха от министерството в отговор на въпрос на "Правен свят".

Питането ни до ведомството бе провокирано от десетките писма до редакцията на юристи, желаещи да се включат в конкурса. Бъдещите кандидати за нотариуси споделят, че времето до датата на изпита - 19 април, е изключително кратко и изразяват опасения, че конкурсът може да бъде отложен. "Никой не се интересува, че хората са си взели отпуски, организирали са пътувания и т.н.", написа читател.

Първата възможна дата, на която заповедта за конкурса може да бъде публикувана в Държавен вестник, е 27 февруари. От нея евентуално ще започне да тече едномесечният срок за подаване на документи. След това конкурсната комисия, която предстои да бъде назначена, трябва да ги провери и да обяви, ако има нередовности. Кандидатите с непълни документи ще имат 7 дни, за да предоставят всичко изискващото се за конкурса. Следва нова проверка. И при максимална бързина от страна на министерството има голяма вероятност окончателният списък на допуснатите до участие в конкурса да бъде обявен в началото на април.

Фактът, че министерството е изпратило заповедта за обнародване показва, че засега то няма намерение да отлага конкурса. Възможно е обаче да се стигне до подобен вариант поради липсата на технологично време. Това ще се случи, ако за някои от районите, в които са обявени вакантни места, кандидатите са по-малко от свободните бройки. Тогава по закон министърът е длъжен да даде още един месец, в който още хора да подадат документи. В тази хипотеза се допуска в конкурса да участват и юристи на над 60-годишна възраст.

Желаещите да станат нотариуси чакат тази възможност от 7 години. Напрежението около новия конкурс бе засилено допълнително и от забавянето на обнародването на заповедта за насрочването му, която бе обявена още на 10 ноември 2014 г. До забавянето се стигна, тъй като нотариусът от Айтос Бисер Вълев я обжалва във Върховния административен съд. Тричленен състав отказа да разгледа жалбата му поради липса на правен интерес, но той обжалва и печленен състав на ВАС отхвърли окончателно искането му за отмяна на заповедта едва на 5 февруари 2015 г.   

На въпрос на "Правен свят" защо публикуването на заповедта се задвижва 20 дни след окончателното решение на съда, от министерството на правосъдието обясниха, че работата на администрацията изисква технологично време, а и в случая няма нормативно определен краен срок за публикуване в Държавен вестник, така че не може да се говори за забавяне. "Това по никакъв начин не накърнява правата на кандидатите в конкурса, които по закон имат едномесечен срок за подаване на документи и допълнителни седем дни за отстраняване на неизправности", казаха още от ведомството.    

Желаещите да се включат в конкурса за нотариуси трябва да подадат писмено заявление и да платят такса от 50 лв. До устен изпит ще бъдат допуснати само издържалите писменото препитване на 19 април с оценка не по-малко от Добър 4. Според броя на кандидатите министърът на правосъдието ще определи и мястото на писмения изпит.

Броят на свободните за нотариуси е 111. Най-много свободни бройки са обявени за Сливен и Шумен - по 6. Пет са местата в Пазарджик, 4 в Горна Оряховица. Има три свободни места за Пловдив и две за Бургас.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
24
Temi_Konkurs_Notariusi_2015
|
нерегистриран
09 март 2015, 19:26
0
0
Здравейте! Предлагам пълна разработка на темите за предстоящия изпит за нотариуси /2015/. Разработила съм всичките 50 /петдесет/ въпроса посочени в Наредба № 36 за условията и реда за провеждане на конкурса за нотариуси и актуализирани с уредбата към 2015г. Разработвам ги от два месеца. Работила съм като помощник-нотариус няколко години и съм се съобразила и с практиката по някои от въпросите. Темите съм ги разработвала за себе си, тъй като мислих да кандидатствам на предстоящия конкурс. Обемът им е 378 листа. Цена – 100 лева. Гарантирам, че разработката ще Ви свърши чудесна работа. Материята е доста обемна и е пръсната в различни нормативни документи. Това ще Ви отнеме доста време за търсене, отсяване на информацията и подготовка. Моята разработка е в напълно синтезиран вид. Направо за четене и бърза подготовка в електронен вариант, за да можете ако желаете и вие да си добавяте информация върху тях. За повече информация: Мобилен: 0888 26 99 05 или на мейл: temi_konkurs@abv.bg. Успех!
23
тома неверни
|
нерегистриран
27 февруари 2015, 07:25
0
0
Пак ли ще преброяваме будалите ?
22
8
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 22:58
0
0
За сведение на коментиращите по темата - конкурси нямаше, защото членовете на предходния и настоящия съвет на нотариусите, както и "висши" нотариуси от Пловдив и София не желаеха да има такива.
21
8
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 22:58
0
0
За сведение на коментиращите по темата - конкурси нямаше, защото членовете на предходния и настоящия съвет на нотариусите, както и "висши" нотариуси от Пловдив и София не желаеха да има такива.
20
миза
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 17:50
1
-1
Чух, че мизата е 35 000 лева?!
19
да
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 11:25
3
0
До коментар [#17] от "софиянец":

Съгласен съм. Нали МП някаква нова комисия създаде за преместванията, щяло да се следи уж по-строго.. От министерството зависи! Но личното ми мнение е, че свърши тази игра с прехвърлянията.
18
Кой?
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 11:23
3
0
Кой ще изпитва?
17
софиянец
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 11:23
3
0
ще следя-ако само един-спечелил място с нисък успех на село за нотариус, после ако ми се премести в София без конкурс, ще стане източен въпрос.

Аз няма да участвам-защото няма места в софия. И ако някой селски тарикат след като спечели място в някое село ми се премести в софия,където уж нямало места не ви стига въображението!
16
хохо
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 11:21
2
-3
Всички полицаи(а и не само те) станаха адвокати след 5 години стаж, а сега искат изпит за всички нови адвокати? Няма как да стане това! Ако ще има изпит, нека е за всички , които станаха адвокати без изпит! Справедливо, нали?
15
няма изпит за адвокати, изпитът е за баламурниците
|
нерегистриран
26 февруари 2015, 11:15
1
-3
До коментар [#11] от "":

Че то изпити за адвокати няма. Има си привилегия за беззипитно вписване-за привилигированите-какъв изпит, какви 5 лева.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно