Обновена  28 яну 08:35
Пловдивският апелативен съд не даде ход на делото срещу имамите
Констатирани са груби грешки при преводите от арабски на български език по делото за радикален ислям

Пловдивският Апелативен съд не даде ход на делото за разпространение на радикален ислям. Мотивите на съдийския състав начело със съдия Евдокия Кемалова бяха, че подадената въззивна жалба на защитниците на част от подсъдимите е получена на 26 януари и представителят на Апелативна прокуратура не е имал възможността да се запознае с нея.

Пред съдийския състав адвокатите на 13-те подсъдими представиха писмени доказателства, както и искания за разпит на нови свидетели по делото. Бе поискано да се разпитат висши представители на организацията "Ал уакф Ал ислями" със седалище в Саудитска Арабия. Бяха представени, като доказателства и откъси от Библията, където се казва, че "мъжът господарства над жената", както и части от Стария и Новия завет със сходно съдържание. Бяха представени от част от защитниците и различна информация от интернет във връзка със смъртта на саудитския крал Абдула отпреди няколко дни. В част от представените доказателства се цитират мнения на световни лидери, сред които и кралица на Великобритания Елизабет Втора, в които се изказват съболезнования за смъртта на краля на Саудитска Арабия.
От всички обвиняеми по делото в съда днес не се яви единствено Ахмед Муса Ахмед, който бе представен от неговия адвокат. В връзка с това, че той има право да проповядва ислямската религия защитата му представи диплома за имам на Ахмед Муса Ахмед от 2003 година. Като доказателства пред съдебния състав бе представена и служебна карта на името на лицето Ахмед Муса Ахмед за длъжност "ваиз", подпечатана от Главното мюфтийство. Адвокатите поискаха да се направят нови преводи от арабски на български език на документите по делото, като изтъкнаха за това си искане некомпетентността на вещото лице Александър Шунин, тъй като се считат направените от него преводи за неточни и некоректни, тъй като той няма достатъчна квалификация и е завършил бакалавърска степен в специалността "Арабистика" на СУ "Св. Климент Охридски". Съдийският състав даде седемдневен срок на представителите на Апелативна прокуратура Пловдив да се запознаят с представените писмени доказателства и исканията от страна на защитата на подсъдимите. Апелативният съд ще се произнесе в закрито заседание по допустимостта на представените доказателства и искания.
Пред журналисти адвокатът на шестима от обвинените за разпространение на радикален ислям Ина Лулчева заяви, че щом се възприема, че една религия не е антидемократична, след като съдържа текстове за неравенство между мъжете и мъжете, не може да има такова обвинение за друга религия. По думите й, исканията за разпит на свидетелите висши представители от Саудитска Арабия са важни, защото съдът се е позовал, че тези хора са участвали в създаването на така наречената организация, обявена за престъпна. "Не може да се говори за шиканиране на делото, защото когато прокуратурата е повдигала обвинения, че една организация е създадена с участието на 10 поданици на Саудитска Арабия и български граждани и се посочват разказите им, които се отричат от българските граждани, а поданиците на Саудитска Арабия не са разпитани, аз мисля, че това е задължение за разкриване за обективната истина", каза още Лулчева.

Подсъдимите за разпространение на радикален ислям отказаха всякакъв коментар пред медиите, след като делото бе отложено. Те не пожелаха да кажат и какви ще са исканията им пред апелативните съдии. Своята позиция пред медиите за виновността на сина си Ахмед Муса Ахмед изказа неговата майка Живка Стоянова. По думите й, Ахмед Муса Ахмед никога не проповядвал омраза и не е казал нещо лошо за България.

Относно единствената обвиняема жена по делото Александрина Ангелова, тя каза, че е живяла в дома й 2 – 3 месеца, след като е приела исляма. "И тя е невинна, много обикна и нас и исляма", каза още Живка Стоянова. Преди да започне съдебното заседание пред сградата на Пловдивския съд се проведе мълчаливо бдение. Демонстрацията бе в подкрепа на съда и против радикалния ислям. Събраха се около 20 души, предимно представители на Патриотичния фронт, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело. В района имаше и засилено полицейско присъствие

Temadaily

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно