Атанас Атанасов пред bTV:
МВР и ДАНС подслушвали Касим Дал по скалъпен сигнал, че готви убийство на Местан и Пеевски
МВР и ДАНС подслушвали Касим Дал по скалъпен сигнал, че готви убийство на Местан и Пеевски

Касим Дал. Снимка БГНЕС

Сигнал за подслушване на политически противници на властта по време на кабинета на Пламен Орешарски извади в студиото на bTV бившият шеф на контраразузнаването и политик от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Сигнала той получил в писмо по пощата. В него се твърди, че единият от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал е бил подслушван на основание единствено на получена анонимка в МВР, според която той готви покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

"Тогава на Местан е осигурена охрана. Става дума за нещо скалъпено. Разбирам, ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция. Да въртят месеци наред и после да предоставят информацията на политическото ръководство на страната", заяви с възмущение Атанасов. По думите му отвсякъде се вижда, че сигналът за готвеното от Дал покушение срещу Местан и Пеевски е скалъпен, за да се държи под контрол един политически деец, който е критик на една от партиите във властта. БТВ припомня, че Касим Дал бе част от върхушката на ДПС и бе сред доверениците на Доган.

В сигнала пише също така, че ДАНС и МВР са работели като един щаб за подслушване на противниците на властта и протестиращите срещу кабинета "Орешарски", цитира Атанасов. Нямало данни кой е направил този щаб. Явно било обаче, че щабът е изучавал тези хора и е очертавал стратегия как да им се влияе да спрат да участват в протестите, а ако не го сторят, то тогава е трябвало да се прави друга профилактика, каза Атанасов.

В писмото се припомня, че още през пролетта Вежди Рашидов е заявил в телевизионно интервю, че МВР подслушва Касим Дал, но Реформаторският блок, чийто коалиционен партньор е Дал, не е реагирал по никакъв начин на това.

Атанасов заяви, че ще поиска днес среща с премиера или с човек от неговия екип. Правителството отговаря за осигуряване на обществения ред и сигурността в страната, както и за законосъобразното провеждане на предстоящите избори, каза той. В този смисъл трябва да се потърси отговорност от длъжностните лица, които са злоупотребили със служебното си положение и са използвали един скалъпен сигнал, за да се контролира един политически деец. Не е въпрос само дали е осъществено подслушването, а и по какъв повод е разпоредено, защото законът казва, че използването на СРС е крайно средство.

Премирът или ресорният вицепремиер, който отговаря за правосъдието и вътрешния ред трябва да разпоредят проверка и още преди изборите да получим публичен отговор, каза Атанасов.

Всъщност по подобен сигнал би следвало да се самосезира и новото Национално бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства, в чийто предмет на дейност е именно злоупотребата със СРС, осъществена от компетентните власти.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
444
|
нерегистриран
29 август 2014, 16:21
5
0
Да се измори човек да се срамува. В тази страна истината от години се поднася като компромат, изпратен по пощата. След всички "надлежни", "обективни", "професионално" и пр. извършени проверки, ще се окаже, че истината не е истина, че виновните не се виновни, че всички - и приносителя на истината и уличените от него, са годни за доверие и пр., и пр. и пр.
Тъжно, тъжно..., заради истински грозните фигури и същности на такива като младия, едричък наследник на И. Кръстева, Гнома, бедния Касим Дал, застрашения Местан, компетентния Близнашки, и вс. други знайни и незнайни герои на нашето време, и тяхната слугинска компания !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно