Обновена  13 авг 17:48
Заради клеветнически твърдения
Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева
Лидерът на ГЕРБ: Винаги съм вярвал в българската съдебна система. Скоро и други такива ще си получат заслуженото
Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще трябва да плати засега 180 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 8 август т.г. излезе решението на съдия Теодора Нейчева от Софийския градски съд, с което Сидеров е осъден да заплати сумата заради четири клеветнически твърдения срещу Борисов. Освен това лидерът на "Атака" трябва да плати и 12 655 лева разноски по делото. Решението, обаче, не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Искът на Борисов е по Закона за задълженията и договорите и е за общо 200 000 лева – по 50 000 лева за всяка клевета. Каквато и сума да получи след края на делото, лидерът на ГЕРБ щял да дари парите.

На 7 юни 2013 г. във в. "Монитор" излиза интервю с Волен Сидеров със заглавие "Цветанов е едно от най-зловещите лица на Прехода". Във въпросното интервю лидерът на "Атака" излага четири свои твърдения, заради които е осъден.

Така например казва, че Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", за което съдът е присъдил 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Други 50 000 лева са присъдени за думите на Сидеров, че лидерът на ГЕРБ "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик".

40 000 лв. пък са за изказването на лидера на "Атака", че Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда".

И накрая – още 40 000 лева за извода му, че в резултат на гореописаните престъпни дейности Борисов е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".

Сидеров ще трябва да плати и законната лихва върху сумата, считано от датата 7 юни 2013 година.

Мотивите на СГС все още не са качени на сайта. От кантората на адвоката на Борисов – Марин Марковски, съобщиха малка част от аргументите на съда. "Да се приписват публично грозни престъпления, е опит за дискредитиране и за унищожаване на авторитета на Бойко Борисов, който е лидер на партия", се казвало в мотивите на СГС.

След като решението на съда стана известно, лидерът на ГЕРБ написа в профила си във Фейсбук: "Винаги съм казвал, че вярвам в българската съдебна система. Осъдих Волен Сидеров за четири клевети срещу мен и съдът реши, че клеветникът Сидеров ще трябва да ми заплати общо почти 200 000 лева, в това число и разноските по делото.

Крайно време е в българската политика да започнем да говорим за проблеми и решаването им, а не да се използва езикът на омразата – чрез хвърляне на обиди и клевети, които като опорни точки да очернят противника. Крайно време е обидните и клеветнически квалификации, които се превърнаха в основен лайтмотив на предизборните кампании на моите политически опоненти, да бъдат заменени с толератни кампании, в рамките на политическите идеи и решаването на проблемите на хората.

С клеветниците само съдебните дела могат да решат проблема, скоро и други такива ще си получат заслуженото.

На пръв поглед сумата, която Сидеров трябва да ми изплати, изглежда голяма, но вредите за репутацията ми, която съм градил цял живот, са много по-големи. Благодарение на нея съм бил мажоритарно избиран на всички постове до сега, а като лидер на ГЕРБ съм създал партия, която е печелила над 10 избора последователно. Приеман съм от Белия дом до Берлин и от Лондон до Париж, получил съм най-високите полицейски награди на почти всички служби в света именно за борба срещу организираната престъпност. Затова нанесените ми щети са доста повече от тази сума."

Бойко Борисов води три дела за клевета срещу Николай Бареков, които са в Софийския районен съд. Отделно лидерът на ГЕРБ е завел искова молба в СГС по ЗЗД срещу бившия вече депутат от ДПС Йордан Цонев за сумата от 50 000 лева. В края на миналата година от парламентарната трибуна Цонев заяви: "А основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра."

Срещу лидера на "Атака" има няколко искови молби в СГС. Едната е на продуцента на "Глобал филмс" Магърдич Халваджиян. Искът е за 20 000 лева, а поводът е обидата, отправена от Сидеров към продуцента, когото нарече "измекяр", както и тежките думи по адрес на водещата на предаването "Господари на ефира" Мария Игнатова, наречена "проститутка".

Лидерът на РЗС Яне Янев също е депозирал в СГС искова молба срещу Сидеров за 200 000 лева - отново за отправени обиди. Валери Симеонов, собственик на ТВ "Скат" също съди лидера на "Атака" за 35 000 лева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
36
Марков
|
нерегистриран
02 октомври 2014, 18:49
0
-2
Сидеров е един мръсник и много болен човек. Той е за двадесет години в затвора, понеже няма смъртна присъда като наказание. Педераските му снимки в Интернет в съчетание с хулиганското му поведение и липса на някаква политическа начетеност в едно с безпрецедентната му наглост и подкрепата от 1,5 милиона лева от ДПС го правят един от най-закоравелите мошеници в Парламента. След като не успява да завърши Духовна Академия, Отец Сидеров става долнопробен журналист. Не знае дори, че лозунгът: "С нами Бог" е приложим само в духовната сфера. Той е без всякакво духовно образование. Да не говорим за лъжите му спрямо Борисов.
35
До пишещата Исперихчанка, живуща в Разград, представяща се под номера "19", "23" и "24"
|
нерегистриран
18 август 2014, 19:58
4
0
Тази омраза, която излъчваш анонимно/то, не че не се сещаме коя си/вреди едниствено на теб,не е полезно да бъдеш толкова злобна и пошла, защото ще погрозняващ с всеки изминал ден, та накрая няма да се познаеш като се погледнеш - същинка дъщеря на Сатаната!Има деца, замисли се - ако някой излива толкова злоба непрекъснато по тях, ти как ще се чувстваш?За съжаление от това, което виждам по форумите на "правен свят", все по-злобна и комплексирана ставаш, но ти си знаеш, явно така се чувстваш по - щастлива, непрекъснато да хулиш/анонимно, ти така подмолно действаш и в съда в Разград, така, че тези, които те познаваме, никак не сме изненадани/по колегите си!
34
До "19"
|
нерегистриран
16 август 2014, 10:13
7
0
Командированата Разградчанка от Янева в СГС се казва Вергиния Мичева - Русева!Не се прави на ощипана стара мома, а те не са малко в СГС?!Освен да пишеш по форумите, друго провиш ли, везме да си напишеш делата, че не може само камандированите да ти вършат работата, мързелана такава!И нямат ли право от други градове да бъдат командировани, коя си ти комплексарке, да казваш!?
33
До "23" и "24"
|
нерегистриран
16 август 2014, 10:06
6
0
Разградчанката, която е командирована в СГС е съдията Вергиния Мичева - Русева, така, че преди да пишеш простотии по форумите, първо провери кой, кум,кой сват!А, това, което си написала показва само едно, че си голяма комплексарка, злобна и завистлива!?По написаното личи, че не си от София, а си от придошлите там селяндури, забравили много бързо, че те самите са селяци, та за теб важи "Пази Боже сляпо да прогледа"!Жалка нещастница!
32
|
нерегистриран
14 август 2014, 17:32
7
-3
До коментар [#30] от "оклеветен-200 000, изнасилена-около 10 000 обезщетение-из дебриите на правосъдието":

Ти ли си този от Делиорманската правна школа?
Защото там май казват- Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Какво общо има изнасилването с оклеветяването? Ако обезщетението ти се вижда прекалено, то трябва да знаеш, че едва ли човекът ще бръкне в джоба си и ще ги даде. Даже няма да си отмени и почивката на някое екзотично място с новата си приятелка. Защото тази сума не е никак значима за една парламентарна партия. Просто няколко билборда по-малко от държавната субсидия.
Анадънмо?


31
|
нерегистриран
14 август 2014, 14:43
0
-4
Обезщетение - при доказаност на исковете, добре, трябва да се присъди, но в случая е прекалено голямо като размер! Колежката просто трябваше да види практика по сходни случаи....такова "натягане" пред силните на деня е безсмислено....обезщетението ще бъде намалено от по-горната инстанция. За нея съм чувал, че има афинитет към наказателното право, защо я оставят да се мъчи с това гражданско и то като първоинстанционен съдия - не е ясно...Сигурно е по-добре от Разград де....
30
оклеветен-200 000, изнасилена-около 10 000 обезщетение-из дебриите на правосъдието
|
нерегистриран
14 август 2014, 14:03
1
-3
До коментар [#29] от "":

Явно си не вентилатор, а си водоструйкща след подобно писание.

Клеветата не е, и не може да бъде по-тежко престъпление от изнасливането,че да го наградят пострадалия от клевета с подобно обезщетение. Според съдебната практика за изнасилване -обезщетението е от 5-20 000 лева, като горната сума е изключение. Според расистката съдебна практика, ако изнасилената е ромка-обезщетението е около 3000 лева. Не ми разправяй,че щетите на изнасилената са 100 пъти по-леки, отклолкото това ,което е изтърпял оклеветения. Едва ли оклеветения е изтърпял 50 пъти по-тежки вреди и морални страдания, отколкото изнасилено момиче, чиито неимуществени вреди съдът оценява на 5000 лева при изнасилване.
29
|
нерегистриран
14 август 2014, 12:46
5
0
Не съм вентилатор на Борисов. И никога няма да бъда. Но ако някой утре напише, че този човек е ял деца на закуска и е плюл нокти от детски крачета в името на "висши и благородни" цели, то такива актове на изказност ме изпълват само с отвращение. За разлика от други аз считам, че наложените финансови рестрикции са недостатъчни. Защото нека всеки да знае,че когато почне да хули ще има тежки последствия. Не само, защото това ще укрепи морала, но и сериозно ще удари по подмяната в политическите послания.
Крайно време е да се сложи спирачка пред клеветата като политически инструмент за въздействие.
28
|
нерегистриран
14 август 2014, 12:21
0
0
не държа страна,като швейцарците съм-неутрален, но трябва да се знае,че във Враца , ме осъдиха на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и 2516 лв. нейм.щети заради обида и клевета / чл.148 ал.2 ,вр. чл.147 НК/, по КСЕРОКОПИЕ/без оригинал/ от публикацията й обвинение ЗА ВНУШАВАНЕ, НА МИСЪЛТА ЗА КОРУМПИРАНОСТ на общинара.... с внох.д. №358/99г.Ос Враца остовиха в сила присъдата,потвърдена от ВКс с решение 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г.,въпреки, че ВКПрокурорът в с.з. на 10 март 2000г.,отказа да поддържа обвинението-вписано в протокола от с.з.,че с публикацията съм ИЗКАЗАЛ МНЕНИЕ.През 2008г.гл. прокурор внася искане 1377/08г. за възобновяване на осн. чл.78 а НК,оставено без разглеждане от ВКс 2 н.о.,поради касационно произнасяне. жалвах се 2000г.до ЕСПЧ, за нарушено право на мнение, направих го и 2008г.,без видим резултат до сега от жалбите ми.
27
...
|
нерегистриран
14 август 2014, 09:53
5
-1
Обезщетение за клевета 180 000 - за увреда от трудова злополука - примерно 30 000. Здравето било най-голямото благо! О, бедни съде, кога ще заслужиш името си...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно