Отборът на УНСС с безпрецедентен успех в Международното състезание по право Jessup
Отборът на УНСС с безпрецедентен успех в Международното състезание по право Jessup

Тази година победител в състезанието стана отборът на Университета в Куинсленд (Австралия), който на финалния кръг победи тима на Университета по мениджмънт в Сингапур.

Отборът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) постигна безпрецедентен успех и спечели наградата Dillard за най-добри писмени защити в Международното състезание по право Jessup 2014. Състезанието е симулация на процес пред Международния съд към ООН, има 53-годишна история, а участници в него са отборите на повече от 500 правни факултета от над 80 страни.

За отличието българските студенти се съревноваваха със стотици свои колеги от най-престижните правни факултети в света, а постижението им е най-големият успех за България в състезанието. Отличието заслужиха състезателите Виктория Дочева, Екатерина Димитрушева, Ивайло Димитров, Красимира Игнатова, Траян Косев и техните треньори от СМСП Виктор Серафимов и Инна Учкунова. След тях са класирани отбори на университети от Русия, Сингапур, Австралия, Беларус и Холандия.

Наградата Dillard се присъжда на отбора, подготвил най-добрата писмена защита (мемориал). Въпреки че тази година УНСС не достигнаха до финалите във Вашингтон, техният мемориал е оценен от съдийската комисия като по-добър от тези на първите 32 отбора в света, включително тези на Харвард, Джорджтаун, Оксфорд, както и шампионите от Куинсленд (Австралия).

Българските национални кръгове на Jessup се организират от Сдружение за международни състезания по право (smsp.bg) и се провеждат всяка година през февруари с подкрепата на Фондация Америка за България.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
|
нерегистриран
31 юли 2014, 10:15
2
-1
До коментар [#17] от ""
пише се омаловажаваш, не "умалаважаш", престижний!:)
хайде със здраве, че щом стигна до задници, ще стигнеш дъното.
а успех все пак има, но не е безпрецедентен, нито УНСС е Харвард:)
17
|
нерегистриран
30 юли 2014, 22:07
4
-3
До коментар [#16] от "":

Вие юрист ли сте или лаладжия? Обяснете си етимологията на думата "безпрецедентен". Означава без прецедент и е именно такъв, защото от статията си личи, че български участници не са достигали подобно място. Къде видяхме величания и подобни? Цялата статия е просто едно структурирано изложение на фактите - че на едно състезание, в което участват много университети, един български такъв е класиран на по-предно място от несъмнено по-престижни такива. За историята на Джесъп и дали е престижно състезание се поинтересувайте, ако не желаете или сте предубеден, това доказва собствената ви малоценност и несъстоятелност. За мен коментарите ви са плод на една много неприятна черта, която се среща - да умаловажаваш чужди успехи, докато си седиш на задника, пред компютъра и не правиш нищо. :) Поздрави
16
|
нерегистриран
30 юли 2014, 19:40
2
-4
До коментар [#15]
Каква оригиналност! Също като цялата безпрецедентност на обърканата история.
Погледнах останалите победители - Сибирски университет е на второ място, но и той, предполагам, както и отборът на УНСС, не е стигнал до финал. Успех има, но защо просто не го наречем успех, а си служим с думи, които не му подхождат - "безпрецедентен", победени били престижни университети. Как не разбирате, че това е проява на комплекс за малоценност?! Изобщо не очаквам отговор.

15
|
нерегистриран
30 юли 2014, 18:22
5
-2
Като чета разразилата се дискусия тук някак неволно се сетих за вица с казана в ада. :)
14
|
нерегистриран
30 юли 2014, 17:06
1
-1
До коментар [#13] от "нерегистриран 2":
Много бързо преценявате хората по форумите, като добри и лоши, четящи и нечетящи книги, според това дали ви хвалят или не.
В живота има много гледни точки. Понатрупайте житейски и професионален опит, но дори и тогава е добре да не бързате да съдите. А отношението към различното мнение само показва колко точно "престижен" може да бъде един бъдещ юрист.
13
нерегистриран 2
|
нерегистриран
30 юли 2014, 16:23
5
-3
До коментар [# 10]: И вие плачете... за себе си, защото имате време да плюете по другите, вместо да се радвате на този не малък успех. Вие какво сте постигнали в собствения си живот? А, да! Написахте няколко злобни коментара. Не е малко! Заради мисленето и ограничеността на хора като Вас България и факултетите са на дъното на класациите. Съвет - четете книги, ще Ви направят по-добър човек.
12
|
нерегистриран
30 юли 2014, 16:18
3
-5
До коментар [#11] от "Валери Петков - СМСП":
Може да поплачете, престижните правни факултети по света ще останат такива. Юридическият факултет на УНСС не е сред тях, нито който и да е родните ни юридически факултети.

11
Валери Петков - СМСП
|
нерегистриран
30 юли 2014, 15:42
5
-2
До коментар [#10] от "": Като чета Вашите коментари се чудя да се смея ли или да плача! Вземете малко се поинтересувайте какво е JESSUP, какво са национални кръгове, какво са международни финали! Факт е, че студентите от УНСС се пребориха за наградата Dillard в конкуренция с отбори от цял свят! Не става въпрос за никакво изхвърляне, просто това е страхотно постижение, най-доброто, което български студенти имат в това състезание. А България участва в JESSUP почти без прекъсване от 1982 г. насам!

10
|
нерегистриран
30 юли 2014, 14:32
2
-2
До коментар [#9] от "I.Dimitrov":

....и може би, благодарение на които/фондацията/, сте спечелили тази награда.
Нищо лично, просто това е истината, за мен.
Няма нужда от фанфари, поздрави - да, но чак по-добри от престижни правни факултети - това си е смешно изхвърляне.
9
I.Dimitrov
|
нерегистриран
30 юли 2014, 11:50
3
-1
До коментар [#6] от "":

Заповядай списък с топ 30 писмени защити на международния кръг в САЩ. За тази награда се сравняват именно с тези топ 30 защити.Виж списъка с факултетите. http://www.ilsa.org/jessup/jessup14/2014%20Top%2030%20Team%20Memorial%20Rankings.pdf

А "страхотното образование" в УНСС и тази новина нямат никаква връзка помежду си. В крайна сметка е редно да се отбележи, че огромен принос към развитието на международното право и международните състезания по право имат Сдружението за международни състезания по право и Фондация "Америка за България", благодарение на чието спонсорство се провеждат кръговете в България.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно