Обновена  15 юни 18:14
Прокуратурата протестира освобождаването на обвинените за опит за убийство на Пеевски
Прокуратурата протестира освобождаването на обвинените за опит за убийство на Пеевски

Софийската градска прокуратура (СГП) ще протестира определението на Софийския градски съд (СГС), с което в събота вечерта тримата обвинени, че са направили опит да убият депутата от ДПС Делян Пеевски, напуснаха ареста без никаква мярка за неотклонение.

Това съобщи пред БТА говорителят на СГП Елка Ваклинова. До момента от държавното обвинение не са дали абсолютно никаква информация около това разследване, не казваха и кой прокурор работи по него, което е практика на прокуратурата в последно време. Вчера все пак стана ясно, че наблюдаващ прокурор е Илиян Рангелов, но и той запази пълно мълчание.

Единствено от защитата на обвиняемите се разбра, че те са трима и се казват Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Първоначално е имало и четвърти, но на него не е повдигнато обвинение, а е останал свидетел.

В постановлението за привличане на обвиняем на Христов, подписано от следователите от Следствения отдел в СГП Красимир Алексиев и Мая Ковачева и докладвано на прокурор Рангелов се казва, че през месец май т.г. Христов, в съучастие с Върбанов и Методиев, направил опит умишлено да умъртви Пеевски, като деянието останало недовършено поради независещи от него причини – задържането му.

Съществена подробност, която и защитникът на Христов – Николай Хаджигенов подчерта вчера е, че задържането е станало на 11 юни. "Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни. Твърди се, че опитът за убийство е към май месец, не е ясно кога през май, което към датата на задържане 11 юни означава 42 дни. Не може да съществува опит за убийство, дори и приготовление не може да съществува... Опитвали са до го убият 42 дни ли?", коментира вчера защитникът.

По думите му, в делото няма нищо освен СРС-та и видеонаблюдение, в които едни хора си говорят, но не и за убийство.

"Там дори не се споменава думата убийство, на едно-две места се среща името Делян Пеевски, някакви хора се виждат и си говорят някакви неща", каза Хаджигенов. Прокуратурата разчита обаче на един анонимен свидетел и охранители на Пеевскки, които подали сигнал, че някой се опитва да пробие охраната му.

В крайна сметка съдия Димитрина Ангелова реши вчера, че по делото няма събрани абсолютно никакви доказателства срещу тримата обвиняеми и те бяха освободени, без да им се налага мярка за неотклонение.

Не е ясно дали при гледане на делото и в Софийския апелативен съд прокуратурата ще представи нови доказателства, тъй като няма официална информация за това как, къде и кога точно е трябвало да се извърши убийството.

Добра дума от Пеевски

Въпреки мълчанието на прокуратурата и определението на СГС, с което задържаните за това, че са опитали да го убият, вече са на свобода, Делян Пеевски даде да се разбере, че има достатъчно информация за воденото разследване и е доволен от свършеното до този момент.

"При тази тежка ситуация е много важно да се работи внимателно. Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни. Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата", каза Пеевски пред в. "Преса".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира новината с арестите и последвалото освобождаване на обвиняемите поради липса на доказателства. На въпрос за евентуален сценарий и ползата от него, ако реално не е имало опит за убийство на Пеевски, Борисов каза, че такъв вече е бил разигран с кокаиновата афера покрай Орлин Алексиев.

"Това по принцип МВР го правят – главният секретар. Нали той така правеше с "Кокаиновите крале"? Не помните ли как летяхте от Столична община до автокъщата на Орлин Алексиев? Не помните ли какви циркове разиграваха из София тези момчета? Това не е нещо ново. Точно вчера се зарадвах, че са задържали убийците. Това не е да са обрали някой плод-зеленчук. Това е заплаха за убийство и аз не вярвам да се арестуват хора без никакви доказателства. От опита ми по времето на главен секретар на МВР знам, че когато се убиват, никога не се предупреждават или не става ясно. След това трябват много години, за да се притисне някой и той да пропее, като например с "Наглите" и "Килърите" тези операции излязоха след години", заяви Борисов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
Мариянчо
|
нерегистриран
17 юни 2014, 08:37
1
0
До коментар [#7] от "колеги, време е да отворим нова тема":
Смятам,че думата цацаратор е обидна, защото е създадена в противоречие на българската граматика - за справка питайте проф.Марияна Георгиева, голям специалист по граматика и по съвместителство министър на спорта. Тя произхожда от с.Джурово етрополско, а циганите там,които са преобладаваща част от населението, говорят най-правилния и издържан граматически български език. По-правилно е да се казва "цацарор" - комбинация от "прокурор" и "Цацаров", който повече от година е шеф на прокурорите. Т.е.: прокурор + шеф Цацаров = ЦАЦАРОР.
18
МАРИЯН ГРАМАТИК
|
нерегистриран
17 юни 2014, 08:32
0
0
До коментар [#17] от "колеги време е да отворим нова тема":
Смятам,че думата цацратор е обидна, защото е създадена в противоречие на българската граматика - за справка питайте проф.Марияна Георгиева, специалист по граматика и по съвместителство министър на спорта. Тя произхожда от с.Джурово етрополско, а циганите там,които са перобладаваща част от населението, говорят най-правилния и издържан граматически български език. По-правилно е да се казва "цацарор" - комбинация от "прокурор" и "Цацаров", който повече от година е шеф на прокурорите. Т.е.: прокурор + Цацаров = ЦАЦАРОР.
17
Случаен 2
|
нерегистриран
16 юни 2014, 14:10
11
-2
Не знам за какви практики говориш, но явно нямаш понятие от принципите на българското право. От кога се очаквало да представя доказателства. Ами от когато законът и е вменил задължение да събира доказателства, а който събира такива и иска нещо от съда, трябва да ги представи. Но ... кво да ти се обяснява на теб
16
случаен
|
нерегистриран
16 юни 2014, 13:46
1
-10
''Не е ясно дали при гледане на делото и в Софийския апелативен съд прокуратурата ще представи нови доказателства, тъй като няма официална информация за това как, къде и кога точно е трябвало да се извърши убийството.''

От кога в практиката на бг юриспруденцията се очаква прокуратурата да представя доказателства?
Нали доказателства се набавят от съдиите по време на съдебното следствие, а прокуратурата само преставя ''обвинителната теза'' - дословно преписан съответен състав от НК.
А от защитата се очаква да доказва невинността на обвиняемия?

Защо се слага кръст на добрите практики ?
15
адвокат- сак
|
нерегистриран
16 юни 2014, 11:23
6
-3
До коментар [#13] от "Някой е проспал 4 курс. ":"... Ако не знаете, може да прочетете, бе колеги, а ако не ви се чете питайте бе?..." Момент - нали за младши прокурори се назначават лица, които се класират на 1во място в централизиран конкурс за младши магистрати? Въпросът е защо се допуска в СГП да заемат магистратски длъжности лица, които явно са некомпетентни.
14
делчо
|
нерегистриран
16 юни 2014, 11:18
6
-2
Цацароне ди туто капи
13
Някой е проспал 4 курс.
|
нерегистриран
16 юни 2014, 10:30
9
-3
Какъв опит? НяКОЙ в Софийската градска прокуратура не е посещавал лекциите за разликата между опит и приготовление. Ако не знаете, може да прочетете, бе колеги, а ако не ви се чете питайте бе? На всички им е ясно, че за приготовление не може да се подслушва и затова прокуратурата е избрала опит, за да може да пусне поредните СРС. Само да им обясня, че ако по-късно минат на квалификация приготовление, то тези срс няма да могат да се ползват, иначе се заобикаля закона. Потъвате в некадърност.
12
|
нерегистриран
16 юни 2014, 10:23
7
0
До коментар [#11] от "?????": За да се избегнат всякакви съмнения и с оглед големия обществен интерес, когато постъпи делото в съда, би трябвало да се определят на случаен принцип, както докладчикът, така и другите двама члена на въззивния състав.

11
?????
|
нерегистриран
16 юни 2014, 09:52
7
-1
Най-вероятно "цаците" са доволни от състава на САС и докладчика, които ще гледат мярката. Иначе нямаше да има протест. Тези от САС, които са дежурни в САС на 19.06. вече се знаят. Въпросът е дали сред тях ще има поне един достоен съдия /със запазени остатъци от морал/, който ясно да изрази позиция по това делото да е при открити врати, за да се видят "доказателствата" и да им направи един професионален анализ. Без да мисли за нещата , които му се обещават или с които го плашат. Дали Шишкова ще има волята да осигури нормален състав или ще използва възможността да "полегне" пред силните на деня?!
10
Миризмата на кръга „Капитал” - аферите и офшорните апетити
|
нерегистриран
16 юни 2014, 08:57
3
-13
До коментар [#9] от "Тази статия е част от пасквилите на кръгът „Капитал" около приличащия на Швейк Иво Прокопиев и едноименния му пропаганден вестник." :Вече над 20 години кръгът „Капитал”, създаден около едноименния седмичник, разнася из България тежката миризма на корупция. Рожба на добре платена любов с властта, този емблематичен за българският преход финансово-политически кръг е обслужвал безскрупулно силните на деня и е получавал огромни облаги.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно