По делото "Борисов срещу Бареков" - смях в залата
Когато Борисов си хвърли сакото, в ГЕРБ знаят, че е много ядосан
Лидерът на ГЕРБ се възмутил, че го наричат тъп, при положение, че е бил главен секретар, кмет и премиер
Когато Борисов си хвърли сакото, в ГЕРБ знаят, че е много ядосан

Съдия Николай Василев, снимка:БГНЕС

Емоционални спорове между страните и много смях в залата предложи днешното заседание по делото за обида, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу председателя на партията "България без цензура" Николай Бареков. Повод за него е гостуване на Бареков в предаването "Дикофф" по "Нова телевизия" на 19 октомври м.г., в което бившият журналист и отскоро политик охарактеризирал Борисов като "тъп".

Бареков първо казал, че Борисов е собственик на "Нова телевизия" и на футболен клуб "Левски", на което водещият отвърнал: "Ако телевизията бе собственост на Бойко Борисов, той щеше да е най-тъпият собственик." Тогава Бареков пък продължил: "Ми той е тъп, той по принцип е тъп.", което Бойко Борисов е възприел като сериозна обида и явно намерение от страна на Бареков да го компрометира и да унизи честта му. В тъжбата на Борисов се иска съдът да наложи на Бареков обществено порицание и глоба от 10 000 лева.

Въпреки че двамата политици, които към днешна дата демонстрират силни взаимни антипатии, не се срещнаха лично в съда, техните защитници адекватно ги представляваха в противопоставянето. Първо адвокатите на Бареков – Теодор Тотев и Даниела Андреева, отговориха на съдия Николай Василев, че "нямат яснота" дали на друго заседание Бареков ще се яви.

Адвокат Марин Марковски, който защитава Борисов, репликира, че той има яснота. Последва нова размяна на реплики кой трябва да се яви и кой – не, след което пак адвокат Марковски отбеляза, че "рангът им е различен".

Той поиска да бъдат разпитани като свидетели водещият на предаването Сашо Диков и пресаташето на ГЕРБ Никола Николов, които чакаха пред залата. Адвокатите на Бареков пък държаха разпитите да се извършат, след като бъде направена и приета комплексната видеотехническа, лицево идентификационна и фоноскопна експертиза на записа от предаването. Доводите на защитниците бяха, че след като се запознаят с експертизата, можели да възникнат нови въпроси към свидетелите, а не искали да им отнемат от ценното време с искане за нов разпит.

Марковски възрази срещу "обърканата аргументация на колегите" и каза, че съдът няма как да предполага какво ще се случи, след като не се е случило. Съдия Василев сложи точка, като каза на адвокатите, че са изчерпали правото на реплики и дуплики, след което обяви, че още днес ще бъдат разпитани двамата свидетели.

Първо в залата влезе Сашо Диков, който веднага попита съдията дали има право на едно лирично отклонение, като за начало.

"Почти никакво право нямате", отговори му съдия Василев, но Диков все пак направи встъплението си, че дава и ще дава показания винаги и срещу всеки, когато може да е полезен на съда. Журналистът разказа хронологията на разговора в епизода за Бойко Борисов, а след това адвокатите на Бареков поискаха да каже дали според него лидерът на "България без цензура" е казал това като лично мнение. Адвокат Марковски веднага възрази, че това би било оценка, а това е недопустимо и съдия Василев подкани адвокат Андреева да преформулира питането си. Тя пък каза, че е трудно да се зададе по друг начин въпроса и попита Диков, как би описал въпросния диалог, ако пишеше статия по темата. "Аз не съм писател", отвърна ѝ свидетелят.

Тук пак се намеси адвокат Марковски с искане в протокола да се отбележи, че, по думите на свидетеля, Бареков е казал за Борисов, че е "тъп не само като собственик, а по принцип", което предизвика смях в залата. На въпрос към Диков дали след репликата на Бареков са продължили да обсъждат темата, той отвърна: "Не, относно тъпотията на Борисов повече не сме говорили."

След него в залата влезе пресаташето на ГЕРБ Никола Николов, който застана на банката с тефтерче със записки, на които си бил записал точна дата на предаването. Николов обясни, че гледа всички предавания и следи целия информационен поток в медиите, след което докладва на Борисов и ръководството на ГЕРБ, ако имената им се споменават. Така постъпил и в събота, 19 октомври м.г., като разказал на Борисов по телефона за това, че е бил наречен "тъп" от Бареков. Лидерът на ГЕРБ се ядосал и се разбрали подробно да го информира на оперативката в понеделник.

Тъй като свидетелят приключи разказа си, адвокат Марковски го подкани да разкаже още малко за емоцията на бившия премиер. След като уведоми съда, че може да доразвие разказа си, Николов обясни, че в събота Борисов бил ядосан, но в понеделник вече бил много ядосан.

"Той дори си хвърли сакото, което при нас в партията е признак, че вече е много ядосан", каза Николов, за да предизвика нов смях в залата. За да опише чувствата на Борисов, свидетелят си спомни още една негова реплика от понеделнишката оперативка: "Как може този човек да казва, че съм тъп, след като съм бил главен секретар, кмет, министър-председател и председател на най-голямата партия".

Към края на заседанието адвокатите на Бареков неочаквано поискаха съдът да задължи Борисов да уточни в тъжбата си как точно е разбрал думата "тъп", защото в тълковния речник тя имала различни значения, в зависимост от това за какво е употребена – за звук, чувство и др., според което и думата може да означава глух, приглушен, отчаян.

"Най-малко е приглушен г-н Борисов", прекъсна ги адвокат Марковски.

"Тихо, Марковски, защото ще ви изгоня", предупреди го пък съдия Василев.

"Правилно ще направите", доволно се съгласи и защитникът.

Съдия Василев обаче отхвърли искането за корекция на тъжбата, като каза, че е късно да се прави такова, а освен това имало достатъчно данни по делото за това в какъв смисъл е възприета думата "тъп"

Веднага след заседанието съдът продължи сагата около Бареков с

друго дело за клевета и обида срещу него, което пък е завел бившият кмет на Варна Кирил Йорданов.

Йорданов е изброил 14 обидни фрази, изречени от Бареков в ефира на ТВ7 в периода 25 февруари – 6 март 2013 г. Бившият варненски кмет се е почувствал оклеветен и обиден, защото Бареков публично го нарекъл "бояджия, минал през всички власти", и "…завършеният Бай Ганьо в политиката". Освен това е заявил в ефир, че Йорданов няма "никакъв морал, никакви принципи", че "…1 милиард е откраднал", както и, че "цяла България знае, че има имение в Швейцария".

Йорданов също не дойде на заседанието, но е предявил два граждански иска за общо 19 500 лева. Съдия Василев обаче ги отхвърли, защото в тях имало противоречия, които биха затруднили процеса. И двете дела бяха отложени за 23 май.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
KROKODILA
|
нерегистриран
28 март 2014, 19:39
1
-1
TOVA E BULGARINA,S CURVULI PO DIVA BULGARIQ,MNOGO STESI TUPI BULGARI,AMA MNOGO STESI TUPI,SLUNCE EDVALI BI IZGRQLO V BULGARIQ PRI TAKIVA TUPANARI KATO SAMITE BULGARI.MRETE 4UR4UL ZA TOVA BOMBANDIRA BULGARIQ I PRAVILNO E KAZAL TAZI ZEMQ E SAMO ZA KARTOFI,ZADAITESI VUPROSA ,KAKO E ISKAL DA KAJE TAZI VELIKA LI4NOST,TUPANARI
12
Е, как бе, колега, може да не знаеш
|
нерегистриран
28 март 2014, 13:32
3
0
Гарантирано от ГЕРБ|нерегистриран 28 март 2014, 11:56 4 0 А като си събуе гащите Борисов какво означава в символиката на ГЕРБ? -------------------------------------------------------- Това означава, че на следващата сутрин бодигардовете от НСО ще търчат със забравения несесер на некоя по-млада и кръшна, да не казвам коя, джурналистка, дето малко му е ......държала микрофоня, де....
11
Ако Боко Тиквата е тъп, какъв ли е Цвъки Кратуня?
|
нерегистриран
28 март 2014, 12:15
8
0
Ако Боко Тиквата е тъп, какъв ли е Цвъки Кратуня, който беше вицепремиер, министър, партиен лидер и многократно награждаван от всички Западни служби?
10
въпроси към ПГ
|
нерегистриран
28 март 2014, 11:58
10
-1
Ами ако си облече сакото, дали от ПГ разбират, че вече е весел? Ами ако е без сако, как разбират че е ядосан? А тия важни тефтерчета кой им ги раздава?
9
Гарантирано от ГЕРБ
|
нерегистриран
28 март 2014, 11:56
9
0
А като си събуе гащите Борисов какво означава в символиката на ГЕРБ?
8
Ха - ха
|
нерегистриран
28 март 2014, 10:37
8
0
Сега адвокатите на Бареков остава да се опитат да докажат, че изреченото отговаря на истината и следователно не трябва да се налага наказание ...
7
112
|
нерегистриран
28 март 2014, 10:36
14
0
Да се назначи експертиза за установяване на интелектуалния капацитет на частния тъжител. Току-виж, exceptio veritatis предопределило изхода на производството!
6
Bludniq_Sin
|
нерегистриран
28 март 2014, 09:43
9
0
Голям цирк :) Другия път мисля да отида на заседанието щото съм убеден, че след заключенията на вещите лица ще е също така забавно :)
5
АТИНА
|
нерегистриран
28 март 2014, 06:54
13
-2
БОРИСОВ Е ТЪП!ВЕРЕН Е ФАКТА А ЗАЕМАНИТЕ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТИ,НО КОЙ ГО ПОСТАВИ ТАМ?ДА НЕ БИ ДА Е ИЗБРАН ПО ЗАСЛУГИ,УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ?НЕ МОЖЕ ЧОВЕК ПРОЧЕЛ САМО ЕДНА КНИГА,С УЛИЧЕН ИЗКАЗ,ПОЖАРНИКАРСКО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ЗАЕМА КЛЮЧОВИ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ,АКО ТЕ НЕ СА УМИШЛЕНО ДАДЕНИ С ЦЕЛ ЛЕСНА МАНИПУЛАЦИЯ!НО КОНСТРУКТОРИТЕ НЕ ОТЧЕТОХА ЗНАЧИТЕЛЕН И ВАЖЕН ФАКТ,ЧЕ ЛИЦЕТО БОРИСОВ Е СОЦИОПАТ И ПОВЯРВА В СВОЯТА КОМПЕТЕНТНОСТ И МНОГОЗНАЧНОСТ!
4
Никола Благоев Николов
|
нерегистриран
27 март 2014, 23:24
14
-1
Квазимодото Никола Николов обясни, че работата му изисква да гледа всички предавания и да следи дали в тях се коментират членове на партията и веднага звъни по телефона на Борисов да му докладва. Егати падението!Борисов за този беше попитал за кого става въпрос, понеже не го познавал. "Кой си, бе, Никола, я да го видя къде е Никола? Ти ли си? Ами махайте го от парламентарната група, щом пречи на журналистите!”
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно