Законът ще защитава от дискриминация и хората, сменили пола си
Законът ще защитава от дискриминация и хората, сменили пола си

Забраната за дискриминация по пол ще включва и случаите на промяна на пола. Тази промяна в Закона за защита от дискриминация приеха днес депутатите на първо четене.

В действащия закон равното третиране на мъжете и жените е регламентирано в чл. 4, ал. 1, където са посочени признаците, по които не се допуска дискриминация. С новата разпоредба признакът "пол" включва и случаите на промяна на пола. В Комисията за защита от дискриминация има такива случаи, някои от които са и публично известни. Преди две години човек със сменен пол подаде жалба, защото не може да си извади диплома за средно образование. Той е със сменено име и пол, нова лична карта, заличен е старият му единен граждански номер (ЕГН) и директорът на училището му заявил, че действащата нормативна уредба не разрешава издаването на дубликат на диплома с данни (пол, име и ЕГН), различни от тези в първичната училищна документация.

Депутатите приеха днес и друга промяна в закона за прехвърляне на тежестта на доказване. Новата редакция на чл. 9 от закона предвижда, че "в производство за защита от дискриминация, след като страната, която твърди, че е дискриминирана, установи факти, въз основа на които може да се направи предположение, че е налице дискриминация, ответната страна трябва да докаже, че принципът на равно третиране не е нарушен."

"Терминологичните уточнения имат отношение и към съдебната практика при прилагането от страна на българските правораздавателни органи на концепцията за разместената тежест на доказване, според която дискриминираното лице – ищец или жалбоподател, се освобождава от тежестта на доказване, когато установи факти за наличие на предполагаема дискриминация. В този случай ответникът е този, който трябва да докаже, че няма нарушение на принципа за равно третиране", се казва в мотивите на законопроекта.

При обсъждането днес депутатът от "Атака" Десислав Чуколов заяви, че националистите са категорично против промените.

"Този, който е дискриминиран, подава жалба, а този, който дискриминира, трябва да доказва, че е невинен. Всеки може да внесе жалба и след това човек трябва с месеци да се обяснява бял ли е, черен ли е. Принципът за невинност трябва да е водещ. Нека да има равнопоставеност, но да приемаме такива текстове за нас е абсолютно недопустимо", каза Чуколов, цитиран от "Фокус".

 "Трябва да сме адекватни на нашето съвремие", коментира пък депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Миналата година България пое ангажимент пред Европейската комисия да приеме промените в Закона за защита от дискриминация още до края на 2013 г.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
cloue
|
нерегистриран
05 март 2014, 08:56
0
0
If you wish to bedrock Mulberry replica handbags on Mondays,why not go for the Bayswater in ochre,aphotic brown,or black.Simple,stylish,and elegant,this replica is just the appropriate best to cheap handbags alpha off your anniversary with a bang.Though a Thomas Wylde Skull Tote may not be the absolute aces for the office,it's absolutely an alarming best for a accidental airing or those average I'm-meeting-a-friend-for-lunch moments.Replica accoutrements like this Thomas Wylde adorableness is a boredom breaker,a admonition that getting active isn't a bridle to
2
Спас
|
нерегистриран
19 януари 2014, 20:11
0
0
Принципа "презумция за ВИНИВНОСТ" наистина "идва от десетилетна юриспруденция" - тази на Хитлер и Мусолини. Само тези правитества са го прилагали. Българският фашизъм е отново в Бялгария...
1
|
Kameny
16 януари 2014, 15:35
3
-1
Възприетото съкращение на Закона за защита от дискриминация е ЗЗДискр. А изказването на Чукалов много му отива на името. Принципът за разместената тежест на доказване и досега съществуваше, просто сега се прецезира текста, защото родните юридически корифеи често пъти не го разбираха правилно. А този принцип идва от десетилетна юриспруденция и има своя резон, който явно убягва на Чукалов. При индиции за дискриминация се приема оборима презумпция за осъществена такава, която ответникът може да обори като докаже, че по-лошото третиране (което безспорно трябва да е доказано от жалбоподателя) е обективно обусловено, т.е. не на основата на защитен по чл.4 признак.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно