Калин Калпакчиев от ВСС бе отличен в "Човек на годината"
Голямата награда за 2013 г. отива при бежанците и "Приятели на бежанците"
Калин Калпакчиев от ВСС бе отличен в

Бежанците и групата "Приятели на бежанците" бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" 2013. За шеста поредна година Българският хелзинкски комитет (БХК) раздаде наградите за принос към правата на човека и правозащитността. Наградите по традиция се връчват на 10 декември, Международен ден на правата на човека. За пръв път обаче, голямата награда отиде при две групи едновременно. Председателят на БХК Красимир Кънев обясни, че групите са неразривно свързани и затова печелят заедно наградата.

"Бежанците получават наградата за своята сила, вяра и безстрашие да тръгнат, с риск от смърт, но водени от голямата идея да живеят достойно. Те са номинирани заради проявената непримиримост с несправедливостта, заради отказа им да бъдат потъпквани, за решителността да бъдат не жертви, а Човеци. Заради това, че са готови да изгубят всичко, включително живота си, в името на това да получат всичко, което им се дължи - права, уважение, достойнство", каза Кънев.

Групата "Приятели на бежанците" е съставена от доброволци, които организират различни акции в помощ на бежанците. "Тези хора пътуват с личните си автомобили, в свободното си време и събират съмишленици лавинообразно. Променят нагласи и предразсъдъци. Тези хора при безпрецедентни за съвременна България обстоятелства и в условията на ескалираща омраза към всеки "друг", енергично защитиха основанията на човешкия живот и неговото достойнство. Направеното от тях бе от жизнена необходимост и най-малкото, което може да се заяви, е, че в реално време се погрижиха за реални хора при неподготвена държава и враждебна обществена среда", добави председателят на БХК.

С втора награда "Човек на годината" бе отличен и членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев. Мотивите за избора му бяха, че работи неуморно за една по-прозрачна съдебна система, за решаване на проблема със случайното разпределение на делата, както и затова, че изразява остри позиции за лишената от обществено доверие кадрова политика на ВСС. Не на последно място, Калпакчиев е поощрен и за създаването на блог, чрез който осигурява достъп на гражданите в дебатите, свързани с дейността на ВСС. От своя страна, Калин Калпакчиев каза, че за независимостта на съдебната власт основна роля играят съдиите, въпреки че активността им е нетипична за общността. В тази връзка той изтъкна подадените оставки на Капка Костова и Галя Захарова от предишния Висш съдебен съвет. Членът на ВСС обобщи нужните промени в самоуправление чрез разделяне на ВСС на съдии и прокурори, по-сериозно овластяване на общите събрания на съдиите и радикални промени в дисцплинарната дейност.

Другата втора награда "Човек на годината" отиде при Иво Божков - журналист и блогър, който чрез стрийм отразява на живо протестите срещу правителството през годината. Божков и Алберта Алкалай спечелиха и наградата на публиката, като събраха най-много гласове при онлайн гласуването. Алберта Алкалай е номинирана заради популяризиране на обществения подвиг за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Връчени бяха и 3 специални награди. Диана Борлакова стана "Активист на годината". Тя беше отличена заради големия си принос в борбата за правото на пациентите с онкологични заболявания на достъп до животоспасяващо лечение. Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет получиха обща награда "Вдъхновение на годината". Зорница Стоилова от в. "Капитал" беше обявена за "Журналист на годината" заради редица материали на обществени теми, пряко свързани със защита правата на различни уязвими групи в обществото.

Поощрителни грамоти получиха Благовеста Пугьова - председател на фондация "Подарете книга" и активист за закриването на домовете за деца, Радина Ралчева - активист за опазването на природата, активна и в протестите #ДAHCwithme, както и Сдружение "Човеколюбие" – Пазарджик, което работи за интеграцията на хората с психични проблеми в обществото и за промяната на нагласите и за отхвърляне на предразсъдъците към тази група хора.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
32
1.11 до 888 за мненията му 30 и 31
|
нерегистриран
11 декември 2013, 19:46
0
0
Да, прав сте за "препратка". И колкото и да Ви е чудно, съгласявам се с Вас и без да съм проверил в речника. И няма да Ви убеждавам дали това е техническа или правописна грешка. И няма да се заям с Вас за това как се пише "имунитет", защото съм сигурен, че сте допуснали техническа грешка. И съм сигурен, че знаете правилото за пълния член, въпреки, че упорито сте го игнорирали в последното си мнение. Бързали сте да излеете емоцията си. Разбирам Ви. От тази бързина и емоционалност обаче, трудно различавате съмишлениците си. И започвате да водите безсмислени спорове с тях. Защото колкото и да Ви е чудно, аз, макар и представител на съдебната система, съм по - отвратен от сътоянието й от Вас. Толкова съм отвратен, че Ви е бедна фантазията... П. П. Ако някъде съм допуснал грешка, предварително се извинявам :-)
31
Извинение за нарушения душевен комфорт на висшата каста на магистратите - мафиоти и хотелиери
|
нерегистриран
11 декември 2013, 19:03
1
-5
Освен високоинтелектуалните представители на кастата на магистратите - хотелиери и мафиоти, в този форум пишат и жертви на продажното, незаконно и несправедливо българско правосъдие! Пишат и тези, които не получават ежемесечно гарантираните тлъсти магистратски заплати, нито Коледни бонуси - 13-та заплата, които нямат осигурените им добри социални и здравни застраховки, големи ваканции с осигурени почивни бази, нямат безплатни телефони, кабинети и какви ли не още магистратски екстри! Тези хора нямат и именитет, нито гарантирана несменяемост от работните си места! Тези хора за българския народ, който именно ви осигурява на вас -богоизбраните хрантутници всички тези екстри, дори и във време, в което всички останали нормални хора в България мизерстват! Тези хора, които ви издържат имат право да ви кажат истината в очите, колкото и да е неприятна за магистратското ви себелюбие и кастовия ви душевен покой! Тези хора не са "футболни фенове", нито са "политиканТи от селска кръчма"! Те просто са нормални хора, без сигурна работа, без тлъсти заплати , социални и здравни осигуровки, без имунитети е несменяемост, без хилядите ваши екстри! Тези нормални хора освен, че ви хранят и хрантутят са и вашите жертви! Тези жертви на беззаконията ви, на корумпираното, перверзно и злонамерено правосъдие са стотици хиляди! Ежедневно съдилищата бълват беззакония, ежедневно хиляди хора стават жертви на корумпираното правосъдие! Целия български народ е лишен от нормално, законно и справедливо правосъдие! Целия български народ е жертва на сегашното правосъдие! Единствена полза от него имате вие- магистратите! Тези хора са лишени от права! Техния живот, имущество са поставени под ежедневна угроза! Те нямат други права, освен правото да ви кажат истината на вас-дебелокожите, нагли, високомерни, а по съществото си нищожни, жалки, лицемерни, алчни и страхливи продажни магистрати - мафиоти и хотелиери!
30
888
|
нерегистриран
11 декември 2013, 18:44
1
-1
До коментар [#29] от "1.11 до 888": Уважаеми, съветвам ви да не пишете в този форум. Проверете си в речника и думата препраДка. Интересно тя на какво се дължи? Единственият начин да скрие човек неграмотността си е да не пише в публични форуми. Със сигурност нямате какво толкова ценно да споделите.
29
1.11 до 888
|
нерегистриран
11 декември 2013, 16:52
1
0
Ех, уважаеми, уважаеми... Първо - изписването "политикант" не е грешно ("политикан" също), но не е сега време за граматически разбори. А избрах формата "политиканТ", като препрадка към Ганьовщината в нас. Защото Алеко нарича бай Ганьо "тарикатстващ политиканТ". Извинявайте, ако съм надценил Вашата интелигентност и съм игнорирал озлобеността ВИ.
28
888
|
нерегистриран
11 декември 2013, 15:21
1
-1
До коментар [#25] от "1.11 до № 22": Я се научи да пишеш грамотно. Отвори речника и виж как се пише политиканТ, разбери какво значи, и тогава давай мнения
27
служител
|
нерегистриран
11 декември 2013, 14:17
6
-3
Честито на г-н Калпакчиев, - честен, безкомпромисен, безкористен, свеотдаен ... а на завистиниците му ....изяжте се !!!!
26
Лукчо
|
нерегистриран
11 декември 2013, 13:44
6
-4
Калин Калпакчиев е добро момче и заслужава награда, защото е от малкото, които полагат усилия този ВСС да не бъде като предишните. Друг е въпроса, че ако примерно мен по неведоми божии пътища БХК ме номинира и награди за каквото и да било, това ще бъде сериозен повод да прекъсна преждевременно жизнения си път. Подкрепям всички НПО, полагащи усилия да се промени нещо в закърнялата ни съдебна система, но хигиената на общуване изисква, поне според мен, изолиране на БХК от тези процеси. Тази съмнителна организация, с несменяеми ръководни персони, притежаващи достатъчна интелектуална немощ, за да критикуват непонятни им процеси, би следвало да бъде игнорирана от всички важни процеси при развитие и промяна в правоприлагането на РБ. Жалко е, че хора като Калпакчиев трябва да се примиряват и съобразяват с подобни субекти, най-малкото защото няма читави, на които да разчитат.
25
1.11 до № 22
|
нерегистриран
11 декември 2013, 11:04
3
-2
Ако бяхте укротили малко емоцията си, присъща на футболен фен или на политикант от селска кръчма, щяхте да разбарате, че това, което съм написал по отношение на просрочените от МТ дела не е моето виждане по въпроса, а минималната критичност, която ПОНЕ трябваше да бъде заявена от КК,въпреки приятелството му с МТ. Моето мнение по този въпрос съм го заявявал многократно, включително и в този форум, но не това сега е основната тема. А иначе, стилът Ви на писане подкрепя изцяло първите три изречения от предното ми мнение.
24
|
нерегистриран
11 декември 2013, 10:48
5
-5
Срамна награда на незаслужил човек, връчена от лицемери по шуробаджанашки критерии!
23
до всички които ронят крокодилски сълзи
|
нерегистриран
11 декември 2013, 10:47
5
-2
Това което каканижите за Светлин Михайлов го казвайте на младшите,че те са отскоро и не знаят.Истината е, че изтичаше времето на Евгени Стайков, той какъв му е? Всички знаят но си мълчат-кум. Освен това се задаваше новия ЗСВ. Идваше нов ВСС, в който Евгени не можеше да бъде член, а се въвеждаха и конкурсите. Трябваше бързо да израсне почтенния и начетен съдия. И още нещо, каква щял да направи във ВСС. Отново шефове да бъдат сама членове на съюза.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно