Еврика
ВСС ще обсъди публичността на декларациите за конфликт на интереси с НПО
ВСС ще обсъди публичността на декларациите за конфликт на интереси с НПО

Снимка: БГНЕС

Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се срещнат с представители на три неправителствени организации, за да формулират заедно проекторешение за публичността на декларациите за конфликт на интереси на магистратите. Това реши днес кадровият орган на Темида.

На 25 април ВСС взе решение, с което "скри" декларациите за конфликт на интереси от сайта си, докато не получи изричното съгласие за тяхното публикуване от засегнатите магистрати. Три неправителствени организации – Фондация "Програма Достъп до информация", Център на НПО – Разград и Българският институт за правни инициативи обжалваха решението на съвета пред Върховния административен съд.

Междувременно, при срещата си с членове на ВСС миналата седмица, евроексперти, дошли у нас в рамките на поредната мисия по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, проявиха интерес към липсата на публичност на декларациите. ВСС този път реагира бързо и само два дни след посещението на евроекспертите, седем от членовете на съвета внесоха предложение за преразглеждане на решението от април т.г. ВСС реши да възложи на Комисията за конфликт на интереси да изготви становище по въпроса.

Днес Незабравка Стоева обясни, че по принцип всички членове на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси са на мнение, че трябва да се преразгледа решението от април. Но членовете на комисията не постигнали съгласие как точно да формулират новото решение. Затова Незабравка Стоева предложи членове на нейната комисия, на правната и представляващия ВСС Соня Найденова да се срещнат с трите НПО, които сезираха ВАС по този въпрос, да чуят техните аргументи и идеи и заедно да формулират проекторешение за публичността на декларациите за конфликт на интереси.

Любопитна подробност е, че през април, преди да вземат решението за "скриване" на декларациите, ВСС не постави тази тема на обсъждане пред Гражданския съвет, когато можеше да чуе аргументите на неправителствените организации.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
четец
|
нерегистриран
19 септември 2013, 19:36
1
0
ето я "тежката" Комисия на ВСС за декларациите за конфликт на интереси. познайте колко от нейните членове имат близки и роднини в съдебната система и имат личен интерес да се скрият декларациите...имате право на 3 опита само КОМИСИЯ ПО ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС (Заседава всеки понеделник) НЕЗАБРАВКА СТОЕВА - председател ГАЛИНА КАРАГЬОЗОВА КАМЕН СИТНИЛСКИ КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ ВАСИЛ ПЕТРОВ
1
ПОЧТИ ПО ТЕМАТА
|
нерегистриран
19 септември 2013, 18:50
1
0
"Ромски кючек развенча мита за реформаторите“ (четвър-тък, 19 сеп 2013 г. 18:08 ч.; http://www.bnews.bg/article- )
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно