След срещата с евроекспертите
Бърза реакция на ВСС за декларациите за конфликт на интереси
Бърза реакция на ВСС за декларациите за конфликт на интереси

Необичайно бързо реагираха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) на проявения преди два дни интерес от страна на Европейската комисия по проблема с липсата на публичност на декларациите за конфликт на интереси на магистратите. Всъщност и самите членове на съвета отчитат като грешка решението си от април т.г., с което "скриха" декларациите от сайта на съвета, докато не получат изрично писмено съгласие за тяхното публикуване от засегнатите магистрати.

Като извънредна точка в днешното първото заседание на съвета след ваканцията седем от членовете на съвета – представляващият ВСС Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Даниела Костова, Димитър Узунов, Милка Итова и Галя Георгиева внесоха предложение за преразглеждане на решението от април и възложиха на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да изготви такова. Според седмината от ВСС публичността е в интерес както на магистратите, така и на обществото.

Председателят на Комисията за конфликт на интереси Незабравка Стоева заяви, че ВСС не е имал намерение да скрие декларациите. Напротив, комисията постоянно обработва пристигащите от цялата страна документи, изпраща и получава съгласия от хилядите магистрати за публикуване на декларациите им. И тя подкрепи идеята за преразглеждане на решението, като изтъкна, че проблемът с конфликта на интереси е много актуален. Незабравка Стоева предложи нейната комисия, съвместно с правната, да изготвят проекторешение, което да бъде обсъдено от ВСС, защото въпросът се нуждаел от една сериозна дискусия.

Тук Соня Найденова припомни, че всичко в декларациите, които се подават пред Сметната палата е публично. Създава се огромно напрежение и ние дължим обяснение, добави представляващият ВСС.

Постави се и въпросът за делото образувано във Върховния административен съд срещу решението на ВСС за "сваляне" на декларациите по жалба на три авторитетни неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа - Фондация "Програма Достъп до информация", Център на НПО - Разград и Български институт за правни инициативи. Според някои членове на съвета би следвало да се обсъдят и доводите в жалбата на трите НПО, където се коментира осигуряването на публичност и прозрачност като необходимо условие за предотвратяване на конфликта на интереси и корупционните практики.

Всъщност от протеклите дебати остава впечатлението, че всеобщото мнение в съвета е за промяна на решението, с което бяха "скрити" декларациите на магистратите за конфликт на интереси.

А Незабравка Стоева заяви, че нейната комисия е готова още следващата седмица да предложи проект на решение по въпроса, който да бъде широко дискутиран.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
112
|
нерегистриран
14 септември 2013, 07:39
1
-1
Ние тук малко сме се пообъркали с премахването на декларациите. Грешка - не сме се объркали, просто не сме били разбрани правилно. Ние, всъщност, бяхме категорично против "свалянето" им от сайта, но явно някой служител на ВСС е саботирал репението ни! Проект за официална позиция на ВСС пред евроекспертите.
1
олигофрени
|
нерегистриран
12 септември 2013, 16:42
5
0
!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно