Според проектопостановление на МП
По 50 лв. такса за участие в конкурс за държавни съдии изпълнители и съдии по вписвания
По 50 лв. такса за участие в конкурс за държавни съдии изпълнители и съдии по вписвания

Министерството на правосъдието най-сетне определи размер на таксите, които ще се събират за участие в конкурсите за държавни съдебни изпълнители и за съдии по вписвания. Таксата е 50 лева за участие в някой от двата конкурса.

Такова изискване има в Закона за съдебната власт, където в две разпоредби се казва, че правосъдното ведомство събира държавна такса за двата конкурса, но от години нейният размер не е бил определян и явяващите се на двата конкурса досега не са плащали нищо.

Сега Министерството на правосъдието е предложило на Министерския съвет да промени Тарифа №1 към Закона за държавните такси.

В доклада си до правителството вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова не посочва причините, поради които това не е сторено своевременно още преди няколко години, когато е въведено това изискване в ЗСВ.

Правосъдното ведомство предлага и още една промяна в Тарифа №1 – таксата за участие в конкурса за нотаруиси да се намали от 70 на 50 лева. Така размерът на таксата ще се уеднакви с тази, която се събира при конкурсите за частни съдебни изпълнители.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
1
|
нерегистриран
09 септември 2013, 22:30
5
0
Хайде и работодателите от частния сектор да обявят такси за кандидатите за работа-при конкурси или подаване на документи за работа, за да е пълна картинката!
2
|
нерегистриран
10 септември 2013, 13:42
0
0
колегата от първия коментар е прав! Какви са тези такси?!? Ми въведете тогава и такси за кандидатстване за съдии, прокурори, следователи, мл.съдии и мл.прокурори! Логиката е същата! Все пак, на съдиите по вписванията и на ДСИ-тата статута им също е в ЗСВ!!
3
|
Phips
10 септември 2013, 14:48
0
-1
И на мен не ми се струва редно да има такси. Създава някакъв имуществен ценз. И без това сигурно има разходи за документи, медицински.
Виж, за университетите има, но там и обучението е платено.
4
R
|
нерегистриран
06 декември 2013, 20:47
1
0
САМО СЕГА – НА ПОЛОВИН ЦЕНА !!!(До края на годината) Предлагам лекции/теми/развити въпроси за конкурс/устен изпит за съдии по вписванията актуални към 2013г. Темите са стриктно отговарящи на съдържанието на актуалния конспект на Министерство на правосъдието към 2013 г. и сe явяват отлично помагало за успешното полагане на изпита. Същите са съобразени с всички новонастъпили промени в нормативната уредба. След последната актуализация от тази година са около 450 страници (структирурани точно по гореспоменатия конспект на МП от 30 въпроса, плюс получаване на решен теста от 2009г. и други тестови въпроси и пряко свързани с материята и с възможност да се паднат на изпита. Лекциите се актуализират на всеки 2 месеца, като определено са своеобразен синтез от правото, касаещ само и в частност въпросите на МП и са отлично помагало за успешна подготовка за изпита, на фона на законите, които иначе трябва да бъдат изчетени. ЦЕНА 70 лв. За контакти: 0883436882; 0877521726 email: ra4opi4a@abv.bg
5
Оригинал:)
|
нерегистриран
13 декември 2013, 15:05
1
0
Предлагам лекции/теми/развити въпроси за конкурс/устен изпит за съдии по вписванията актуални към 2013г. Темите са стриктно отговарящи на съдържанието на актуалния конспект на Министерство на правосъдието към 2013 г. и сe явяват отлично помагало за успешното полагане на изпита Същите са съобразени с всички новонастъпили промени в нормативната уредба. След последната актуализация от тази година са около 400 страници (структирурани точно по гореспоменатия конспект на МП от 30 въпроса, плюс получаване на решен теста от 2009г. и други тестови въпроси и пряко свързани с материята и с възможност да се паднат на изпита. Лекциите се актуализират на всеки 2 месеца, като определено са своеобразен синтез от правото, касаещ само и в частност въпросите на МП и са отлично помагало за успешна подготовка за изпита, на фона на законите, които иначе трябва да бъдат изчетени. Цена 130лв. За контакти 0884922881 email: razrabotki_sf@abv.bg p.s. Колегата предлагащ, чужди разработки, за които дори не си е направил труда да промени текста на обявата и твърди, че е съобразил нормативните изменения дори не е юрист:).Ако беше със сигурност би трябвало да е чувал за авторско право и защита на същото, но когато му дойде времето ще се запознае с материята в течение на конкретния процес:)За информация на кандидатстващите темите му са "развити" по конспекта на МП преди промяната от м.Април 2013г. Успех на всички кандидати:)
6
Жени Димитрова
|
нерегистриран
18 декември 2013, 15:31
4
0
Здравейте, ще споделя и моето мнение, което за жалост се различава драстично от това на горецитирания колега.Първо също избрах евтиния вариант, но не бих окачествила темите като "читави" в никой случай.Направен е опит да бъдат развити от човек с видимо липсващи юридически познания, като въпросите не са по конспекта от 24.04.2013г(актуалния към момента).Единственото актуално е поставеното заглавие на новия конспект над старите и повърхностно развити въпроси.След като се разрових в нета, попаднах и на трети вариант(човек), различен от "ra4opi4a" (на когото подарих 70лв) и другата оферта, която е за 130лв(на която може би трябваше да се спра- но евтиното винаги излиза скъпо, както обикновено), та този човек се е справил чудесно с материята и срещу нови сто лева се сдобих с това, от което имах нужда.Наистина в развитите теми са съобразени с нормативните изменения, по актуалния конспект са и са включени необходимите тълкувателни решения.Координатите му са (0896044808-Николай).Желая успешна подготовка на всеки колега, с изключение на пряката ми конкуренция за моя район:))) Шегичка- Успех на всички на 26ти:)
7
Калина Трифонова
|
нерегистриран
27 януари 2014, 17:02
1
0
Въпросник за конкурс за Държавни Съдебни Изпълнители.Лекции/Теми/разработки за конкурс за Държавни съдебни изпълнители, изготвени по актуален към 2014 г. Конспект/Въпросник//ОБЯВЕН СЪС ЗАПОВЕД № ЛС-И-1096/14.11.2013Г. НА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО/от 35въроса.Развитите въпроси са в синтез от материята в обем 250стр и съобразени са всички нормативни изменения към момента. Цена – 130 лева. За контакти: тел. 0884922881– Калина Е-mail: razrabotki_sf@abv.bg
8
Калина Трифонова
|
нерегистриран
24 септември 2014, 16:30
1
0
Предлагам лекции/теми/развити въпроси за конкурс/устен изпит за съдии по вписванията актуални към 2014г. Темите са стриктно отговарящи на съдържанието на актуалния конспект на Министерство на правосъдието към 2014 г. и сe явяват отлично помагало за успешното полагане на изпита Същите са съобразени с всички новонастъпили промени в нормативната уредба. След последната актуализация от тази година са около 400 страници (структирурани точно по гореспоменатия конспект на МП от 30 въпроса, плюс получаване на решен теста от 2009г. и други тестови въпроси и пряко свързани с материята и с възможност да се паднат на изпита. Лекциите се актуализират на всеки 2 месеца, като определено са своеобразен синтез от правото, касаещ само и в частност въпросите на МП и са отлично помагало за успешна подготовка за изпита, на фона на законите, които иначе трябва да бъдат изчетени. Цена 130лв. За контакти 0884922881 email: razrabotki_sf@abv.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно