Съдебната тема в медиите
Съдебната тема в медиите

"Сега"

Прокуратурата проверява откъде са изтекли СРС-тата за лекарите от Горна Оряховица

Самуил Димитров
Софийската градска прокуратура е започнала проверка за това как са изтекли СРС-тата за лекарите от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна. Това съобщи пред "Сега" говорителят на столичното обвинение Румяна Арнаудова. Случаят стана известен като "бебето от фризера". През 2010 г. Цветанов обвини четирима медици, че умишлено са оставили новородено да умре, поставяйки го във фризер, и прочете подслушани техни разговори пред депутатите. След близо 3 г. протакане прокуратурата прекрати делото срещу медиците, след като ГЕРБ падна от власт.

Цветанов твърдеше, че е имал разрешението на наблюдаващия прокурор да прочете СРС-тата. Наскоро обаче главният обвинител Сотир Цацаров заяви, че документът ще се издири, за да бъде проверено отново как точно са изнесени СРС-тата. Цацаров допълни, че е отменен отказът за образуване на разследване по този случай. Той бе постановен от зам. градския прокурор на София Божидар Джамбазов и потвърден от апелативния обвинител Бранислав Славов.

По думите на Арнаудова тази проверка все още не е приключила. "Към момента не могат да се направят някакви изводи", коментира тя. Подобна е ситуацията и с пълната ревизия на имуществото на бившия вицепремиер, разпоредена на НАП от столичното обвинение.

Към момента Цветанов има две обвинения - за незаконното подслушване в МВР и за това, че е отказал прилагането на СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново. Ако обаче прокуратурата стигне до извода, че СРС-тата по случая с лекарите са прочетени в нарушение на закона, не е изключено бившият вицепремиер да се сдобие с ново обвинение. Същото може да стане и след края на пълната му данъчна ревизия.
-------------------------------------------
"Труд"

Французи съдят съветник за дискриминация

Вангелина Михайлова
Френската асоциация "Solution International" е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу общинския съветник в София и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.
Според сигнала, който е от средата на юли т.г., Джамбазки без доказателства е клеветил и обидил цялата ромска общност. Чрез изказванията си в медии е предизвикал враждебност срещу ромския етнос. Според френската асоциация е налице дискриминация по расов и етнически признак.
Повод за жалбата е изказване на Джамбазки в телевизионно интервю, където той коментира законови промени, които предвиждат узаконяване на незаконни постройки.
Джамбазки смята, че така ще се стимулира неспазването на закона. "Няма циганин, който да си плаща тока. В Ботевград за тях построиха специални блокчета и ги направиха на нищо", каза Джамбазки. Съветникът се обяви и против идеята на децата без място в забавачка да се отпускат по 130 лв. на месец. "Защо правят по 11 деца, като не могат да броят до 10", каза Джамбазки.
-------------------------------------------
"Стандарт"
 
Прокурори търсят дали се е облажил покрай поръчките в комисията

Филип Тефтерчето само с 10 бона и 1/2 жилище

Златанов играел в комбина с хора на Първанов и "Атака"

Днес Софийският апелативен съд ще заседава по жалбата на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов срещу уволнението му.
На 18 юли Софийският градски съд разгледа всички доказателства по делото и прие искането на прокуратурата той да бъде отстранен от длъжност. Миналата седмица държавното обвинение оповести на пресконференция част от съдържанието на намереното при обиск в офиса му тефтерче. В него Златанов старателно си записвал кого, как и кога да удари с решенията на поверената му за управление държавна комисия.
Сред имената, които изплуваха от бележника му, бяха тези на президента Росен Плевнелиев, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, Апостол Апостолов, кмет на Симитли. От листата на тефтерчето излязоха и инициали Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф., а ден по-късно последва оттеглянето на Искра Фидосова от парламента и ръководството на ГЕРБ. Прокуратурата пък наред с тефтерчето се захвана и с имотното състояние на Златанов.
32,5 квадратни метра. Точно толкова е цялото имотно състояние на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Поне това сочи имотната му декларация пред Сметната палата. 36-годишният Златанов притежава единствено 1/2 от 65 кв.м апартамент в Перник, придобит като дарение преди 19 години. Софийското му жилище се води на баща му Христо, който е купил на 13 февруари т.г. апартамент от 86,55 кв.м в Студентски град. Златанов е декларирал и 10 бона влог, спестени от заплата.

На пресконференцията, на която прокуратурата показа тефтерчето му, бе обявено, че обвинителитеще нищят имотното състояние на Златанов, за да видят дали има връзка с работата му. Според запознати обаче най-сложно ще бъде разследващите да докажат по какъв начин Филип Златанов е могъл еднолично да влияе на решенията на комисията, която е колективен орган. Всички нейни решения се приемат с мнозинство 50% и 1 гласа в режим на обсъждане. В комисията има петима членове, а за да има редовно заседание, трябва да участват поне трима. Всеки от членовете казва своето мнение, което се отразява в протоколите. По закон обаче председателят има правомощия по движението и образуването на преписките.

Според прокурор Ваня Илиева Златанов е влияел и на решаването на преписките чрез подчинения му директор на дирекция "Правна", чиито служители изготвяли проекторешенията, които след това били предоставяни на членовете на комисията за гласуване. Много скоро в комисията се очакват рокади. Най-вероятно Сабрие Сапунджиева ще смени Златанов. Тя е и член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС. Възможният й конкурент за поста е назначеният от президента Георги Първанов участник в комисията Николай Николов. Другите двама членове са Катя Станева, номинация на "Атака", а преди това съветник в ЦИК по предложение на БСП, и Паскал Бояджийски, който беше назначен от тогавашния премиер Бойко Борисов.
Странното е, че Бояджийски е писал особени мнения в решенията на комисията, твърдят запознати.

Обикновено при произнасянето си по казусите Златанов е формирал мнозинството си най-вече с Катя Станева и Николай Николов, които пък са сред основните свидетели срещу него.
Според запознати сведения срещу Златанов давала и негова служителка, с която той бил в интимни отношения, но скоро прекратил връзката си. За да му отмъсти, жената охотно разказала какви ги е вършил шефът й.

Случващото се със Златанов пък много разстроило депутатка от ГЕРБ, която дала солиден гръб при назначението му за шеф на комисията преди две години, твърдят запознати. Тогава се появиха твърдения, че мястото му там е благодарение на майка му Искра Златанова, член на ГЕРБ и шеф на ВиК-Перник. Златанов веднага реагира с гневно опровержение. "Избран съм не като личност, а като професионалист", заяви тогава той. Навикът му пък да си прави важни бележки в тефтер е изненада за повечето му приятели и близки. "Филип си е паметливо момче, за какъв дявол му е трябвало да описва всички тези неща", дивят се от обкръжението на перничанина.  
-------------------------------------------
"БНР Хоризонт"

Мирослава Тодорова: Вече съм ефективно работещ съдия  

Интервю на Таня Величкова с Мирослава Тодорова и Иванка Иванова

За да заведа това дело във Върховния административен съд /ВАС/ очевидно вярвам, убедена съм, че чрез съд могат да бъдат защитени правилата. Смятам, че промяната на конюнктурата не е била основният фактор, има и правни съображения, които се вижда, че ВАС е споделил като основателни. Тази условно казано "битка" за справедливост за дисциплинарния процес на съдиите като средство за подкрепа на индивидуалната им независимост продължава, каза в предаването "Неделя 150" бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.
През седмицата петчленен състав на ВАС обяви решението си по делото, по което основен беше въпросът дали съдия Мирослава Тодорова е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган, каквито са изискванията на Европейската конвенция за защита на правата на човека. ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет /ВСС/ относно наложеното наказание на съдия Тодорова и върна делото на Съвета за ново произнасяне за вида на дисциплинарното наказание, с конкретни указания за приложението на закона.
Веднага след като беше обявено решението на петчленния съдебен състав отидох в Софийския градски съд и подадох молба за допускане до работа, така че сега съм на работа. Междувременно очаквам ВСС да се произнесе, но аз вече съм ефективно работещ съдия, каза Мирослава Тодорова.
Ръководителят на Правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова коментира темата така:
От една страна съм радостна, че петчленния състав на ВАС събори решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова, защото то бе незаконно и диспропорционално спрямо установените нарушения. От тук насетне ВСС ще реши какво друго наказание ще наложи, но опцията за уволнение вече не стои, обясни Иванка Иванова.
В предаването "Неделя 150" Иванова разкритикува действията на прокуратурата по някои казуси. Директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" визира огласените от прокурори данни от тефтерчето на отстранения председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и решението да бъде възобновено делото по т. нар. скандал "Мишо Бирата". Според Иванова, в подобни случаи прокуратурата действа като "политическо звено" и "хладилник" за съдебни производства.
-------------------------------------------
"Дневник"

Съдът върна на работа служител на НСО, уволнен след нападението на Ахмед Доган

Административен съд в София отмени заповедта за уволнение на бившия служител на НСО Георги Василев Райков, който беше отстранен след нападението на Ахмед Доган от Октай Енимехмедов на 19 януари 2013 г., съобщи "Фокус".

Заповедта за уволнението му е издадена на 23 януари 2013 г. от и.д. началника на НСО. Съдът е приел, че уволнението трябва да се отмени, защото не са посочени мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице. Освен това според магистратите вината на охранителя не е доказана.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.
-------------------------------------------
"Преса"

Съдът върна Георги Райков от НСО

Той бе отстранен от ген. Коджейков заради инцидента с Ахмед Доган

Административният съд София–град отмени заповедта на ген. Тодор Коджейков за уволнението на Георги Райков за инцидента с Доган, съобщиха от съда.
Георги Райков обжалва заповедта, с която беше уволнен от НСО след инцидента с бившия председател на ДПС Ахмед Доган. Делото му Административния съд започна в началото на април, а в рамките на заседание през май бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента.
Според адвоката на Райков и бивш министър на вътрешните работи, Емануил Йорданов те са потвърдили пред съда думите на Райков, че той е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС.
Административен съд София – град отмени заповедта за уволнение на Георги Райков, издадена на 23.01.2013 г. от временно изпълняващ длъжността "началник" на Националната служба за охрана при президента на Република България. Делото бе образувано по жалба на Георги Райков срещу въпросната заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и е прекратен договорът му за изпълнение на военна служба, на длъжността "главен инспектор" в Сектор 04 "Масови мероприятия, гости и делегации", Отдел 01 "Охранителен".
Случаят, във връзка с който е наложено дисциплинарното наказание и който стана публично известен, е свързан с извършеното на 19.01.2013 г. нападение от Октай Енимехмедов, над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, по време на VIII Национална конференция на партията, проведена в зала № 3 на НДК
Съдът е приел, че заповедта подлежи на отмяна, поради: неизлагането на мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице, като обоснове наличието на пряка връзка между вменените на служителя действия (бездействия) и вредоносния резултат; недоказване по безспорен начин на вината на жалбоподателя; несъответствия между материалноправните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, които въвеждат състави на дисциплинарни нарушения, и поведението на уволнения служител. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.
Няколко дни след нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Още същия ден единият от тях началникът на авангарда полк. Георги Райков, заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.
В деня, в който бе обявено, че е уволнен, Георги Райков каза, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани. Освен всичко друго по разказа му "след атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели".
-------------------------------------------
"Медиапул"

Съдът върна на работа гарда, нарочен за пробива в охраната на Доган

Административният  съд София – град възстанови на работа охранителя от НСО Георги Райков, който в началото на годината бе уволнен от шефа на службата ген. Тодор Коджейков заради пропуски в охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
 На 18 януари Доган бе нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов по време на партийна конференция в НДК.
 Райков обаче обжалва заповедта на Коджейков. Делото му Административният съд започна в началото на април, а в рамките на заседание през май бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента.
 Според адвоката на Райков и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов те са потвърдили пред съда думите на Райков, че той е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС.
 Съдът приема, че уволнението е незаконно, тъй като в заповедта на Коджейков липсват мотиви, които да анализират евентуалната пряка връзка между действията на гарда и нападението над Доган. Освен това магистратите посочват, че вината на Райков не е била доказана по безспорен начин.
 Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
-------------------------------------------
"Труд"

Уволненият гард от НСО: Щастлив съм, връщам се на работа

"Твърдо смятам да се върна на работа", обяви гардът от НСО Георги Райков, който бе уволнен заради атаката срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, в предаването "Лице в лице" на bTV. Административен съд София - град отмени днес заповедта за отстраняването му от длъжност. Райков обяви, че не се притеснявал от началника на НСО ген. Тодор Коджейков.
"Не само днес, щастлив съм цялата седмица, защото разбрах, че дъщеря ми е приета като студентка по право в УНСС, а днешното решение засили емоцията. Обадиха ми се много колеги, толкова много, че ми свърши батерията. Поздравяват ме и казаха, че чакат да се върна на работа", каза още Райков. "Трябваше да уволнят началника на НСО, а не клиента ми", заяви адвокатът му Емануил Йорданов, който е бивш вътрешен министър.
-------------------------------------------
"Дарик"

Прокуратурата възобновява разследването по "Мишо Бирата"

Прокуратурата е възобновила разследването по скандала "Мишо Бирата", в който главни действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и ексшефът на митниците ген. Ваньо Танов, съобщава в. "Сега", цитирайки зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
Този път ще се проверява дали Борисов не е попречил на митническата проверка срещу пивоварната "Леденика", която е собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. По думите на Сарафов ще се проведе разследване на съдържанието на разговора.
"Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка." По думите не зам. главния прокурор при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според Сарафов на викане за разпит подлежат всички участници в тези разговори - Борисов, Танов, Дянков. Той е уточнил, че наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога, предава bTV.
На практика това означава, че Борисов може да се окаже обвиняем по една от двете точки, ако прокуратурата му поиска имунитета и той бъде свален, уточнява изданието.
Досега разследващите търсеха само виновния за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със СРС, в които експремиерът поръчва да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал.
Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите ясно се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите.
Миналата година градската прокуратура не образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК". Това стана причина адвокат Минчо Спасов, който поиска случаят да се разследва, да сезира и инспектората на Висшия съдебен съвет. Оттам вече трети месец нямало отговор. В момента делото е възобновено с решение на прокурор от Върховна прокуратура.
През март стана ясно, че държавното обвинение е започнало проверка дали основателно е било спряно разследването за изтичане на класифицирана информация покрай скандала.
-------------------------------------------
"24 часа"

За първи път съдът пуска на свобода осъден за двойно убийство

Двоен убиец, осъден на доживотен затвор с право на замяна, спечели първото дело за намаляване на наказанието му.

Затворникът Валентин Иванов, който лежи 21 години зад решетките в Софийския затвор за покушението по особено мъчителен начин на двама от чичовците на съпругата си, ще може да излезе на свобода след по-малко от 10 г., реши Софийският апелативен съд.
Делото е първото по рода си след влизане в сила на промените в Наказателния кодекс от 1995 г.
Иванов е на 22 г., когато на 4 май 1992 г. е арестуван заедно с тъста си.
Пламен Бърняков. Тъстът му успял да измами над 1300 души из цялата страна, като събирал такси от тях срещу обещание за работа в чужбина. Сетне решил да се отърве от неудобните свидетели - Манов и Ралчовски, които били негови братовчеди и охранители. За реализацията на покушенията привлякъл и съпруга на дъщеря си.
По делото за замяна на наказанието му Иванов заявява пред съда, че бил наказан не само от правосъдието, но и от съдбата, която му отнела най-близките хора след извършеното от него престъпление.
Майката му получила инфаркт, докато трае полицейското претърсване на дома им през 1992 г. Сърцето на жената не издържало, като научила в какво е обвинен.
По-късно брат му се самоубива по неясни причини, а дъщеричката му се удавила в морето при нелеп инцидент.
-------------------------------------------
"Монитор"

2 жалби пусна убиецът на Белнейски

Лазар Колев не спазва правилата в затвора.

Диана Варникова
Две жалби срещу доживотната присъда за убийството на сестри Белнейски са внесени от името на Лазар Колев във Върховния касационен съд. Първата е депозирана след решението на Апелативния съд, който постанови на Лазар Колев доживотна присъда без право на замяна. Втората жалба е от 15 юли в деловодството на ВКС, каза адвокатът на Колев Марин Марковски.  

Поведението на Лазар Колев в пазарджишкия затвор след произнасянето на доживотната му присъда е повече от самонадеяно. Това пък съобщи Гаврил Станчев от отдел "Социални дейности" в затвора. Колев продължава да твърди, че е невинен и да живее с усещането, че адвокатите му ще направят всичко възможно, за да докажат неговата невинност. Към момента дори са регистрирани и няколко нарушения на затворническия правилник от страна на Колев, изразяващи се в размяна на вещи с други лишени от свобода, което е абсолютно забранено в затвора.
-------------------------------------------
"24 часа"

Глобиха с 1000 лева ром, взел 13-годишна булка

Асеновградският съд глоби с 1000 лева пълнолетен ром, взел за жена 13-годишно момиче, пише marica.bg.

Липсата на причинени щети и чисто криминално минало на току-що навършилия пълнолетие мъж са част от мотивите, с които състав на съда освободи от наказателна отговорност младия неофициален жених.
 
Случаят е пореден от върволицата, които в последно време преминават през съдебна зала, но масово нетърпеливите за брак се спасяват с глоби. Невестата този път се оказа едва 13-годишна, която щом била приютена от любимия си, престанала да ходи на училище. Последва сезиране на социалната служба и възпитателно дело срещу нея.
Дежурна при тези съдебни казуси е позицията на родителите на невръстната булка - те били против, но младите много се обичали и не можели да ги разделят. Девойката уж била върната при майка си, но твърдяла, че обича любимия си и не искала да го напуска.

Запознати с прословутия сюжет са категорични, че този аргумент е повече от умишлен, защото така се избягва наказателна отговорност от самите родители, допуснали невръстно момиче да живее на съпружески начала.
-------------------------------------------
"Труд"

Монолози за тефтерчето

Анна Заркова
Три дни минаха, откакто прокуратурата представи тефтерчето на Златанов с поръчките "да се оправи", "да се удари" и т.н. Но представлението продължава с монолози в стила на Чудомир: "Не съм от тях, как' Сийке, ама...".
Един след друг се изтъпанчват действащи и бивши фактори от правоприлагащата администрация и повтарят, че не били от тия, които са изпълнявали директиви от И. Ф. и Ц. Ц., каито са омаскарявали почтени хора и са слугували на негодници.
И колегите на Златанов от Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) не били "от тях". Нищо, че КПУКИ е колективен орган от пет души, който решава с мнозинство и председателят еднолично не може да направи нито добро, нито зло.
Да, комисарите не са "от тях" - от обвиняемите, от които е вече бившият им шеф Филип Златанов. Но от кои са? От гласувалите с него в нарушение на закона и морала? Или от тия, които само са се скатавали и са прикривали престъпленията, които той с други е правил?
И в МВР, и в ДАНС не са "от тях"- от тия, които си водят записки за срамни изпълнения и заповеди. Нищо чудно да е чиста съвестта на доста от тях. В смисъл, че рядко са я употребявали.
-------------------------------------------
"Дневник"

Съдът оправда полицаите, арестували приятеля на съдия Марковска

Двамата полицаи, обвинени в злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на приятел на бившия зам.-шеф на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, бяха оправдани от Софийския районен съд, съобщи вестник "Сега". Присъдите им не са окончателни и могат да се обжалват пред градския съд.

Лина Маркова и Борислав Серафимов арестуваха бизнесмена Георги Георгиев при проверка на 21 януари 2010 г., след което бяха предложени за дисциплинарно уволнение. По време на делото стана ясно, че полицаите са спрели за проверка автомобил, в който се возел бизнесмена Георги Георгиев. Той се легитимирал със значка и служебна карта на ВАС без печат, след което избухнал скандал.

Според полицаите Георгиев се е държал гробо, псувал ги и дори е скъсал униформата на полицай Маркова. Бизнесменът остояваше пък тезата, че е пребит без причина.

Според съда обаче полицаите не са превишили правата си. Те не били виновни и за скъсания менискус на Георгиев, каквито са неговите твърдения. От видеозапис ставало ясно, че Георгиев си е усукал коляното в районното, докато сядал на пейка.

Скандалът по случая обаче се разгоря миналата есен, когато Марковска беше номинирана за конституционен съдия. Тогава срещу нея беше изпратен сигнал, че е използвала влиянието си, за да отърве Георгиев от полицията, като е ходатайствала за него пред ръководството на МВР, както и че му е дала свои пропуски от ВАС, с които той се е легитимирал.

Тогава Марковска първо отрече да познава Георгиев, но след това даде противоречиви обяснения, за това как нейния пропуск се е оказал в него. В крайна сметка Венета Марковска не стана конституционен съдия, а впоследствие беше освободена като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).
-------------------------------------------
"Стършел"

Чудесии

Законното вече е незаконно

Сергей Трайков
Бившият вицепремиер Цветан Цветанов отнесе 100 лева глоба. Но не за неправилно паркиране. Предишният вътрешен министър бе глобен заради отказа си да съдейства при регистрацията му в МВР - за изготвяне на неговото полицейско досие в подчинената му до скоро полиция. Важната неприкосновена особа от родния политически елит се фръцна обидено и не позволи да є бъдат взети ДНК проба и пръстови отпечатъци, както и да бъде фотографирана в профил и анфас.
Тази полицейска наредба противоречи на Конституцията на Република България, на Наказателно-процесуалния кодекс и на Европейската конвенция за защита правата на човека, гръмогласно се оплака пред журналистите депутатът със свален имунитет.
Цветан Цветанов вероятно беше обхванат от пълна политическа амнезия или се преструваше, че е забравил как през месец март 2011 година точно той подписа въпросната "противоконституционна" наредба. Тогава обаче той не даде пресконференция, за да обясни на журналистите, че наредбата е в разрез с основния български закон и с европейското законодателство.
"Тъжно е, че трябва да извървиш пътя от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че у нас съдът казва кой е виновен и кой е невинен, и че собствената ти наредба противоречи на Конституцията - коментира думите на Цветан Цветанов главният прокурор Сотир Цацаров. - Обаче: след като на хиляди хора са повдигнати обвинения и те са преминали тази процедура, какъв е мотивът тя да не бъде приложена само на един български гражданин, и то по норматив, който самият той е създал?"
Едва ли главният прокурор не може да си отговори и сам на този въпрос. Защото е повече от очевидно, че когато един човек е вицепремиер и министър на вътрешните работи, мисли по един начин, но когато застане от другата страна на полицейското управление, започва да разсъждава по друг. А от конкретния случай е още по-очевидно кога този човек наистина започва полека-лека да се опитва да мисли, кога у него се зараждат някакви начални наченки на разсъждения и кога я е карал напълно урбулешката - без да се замисля за нищо.
ЗАЩО РОМИТЕ СА НЕОБРАЗОВАНИ
Веднага отговаряме - виновна е родната Темида. Това се доказва от магистратите в Районния съд в Лом. Те осъдиха бившия кмет на село Септемврийци Димитър Бонев на 5 месеца затвор условно с 3 години изпитателен срок... Защото издавал дипломи за завършено основно образование на неграмотни роми. Нa тях те им трябвали, за да получават шофьорски книжки.
Е, бива ли такъв просветител да получава присъда? Съдът се аргументира с това, че кметството не е училище, а кметът не е училищен директор и затова дипломите, които раздавал на ромите, били фалшиви. Ами как иначе да побеждава на изборите човекът? Той не случайно е бил кмет два мандата - защото е знаел как да печели гласоподаватели. На едни ще даде кебапчета, на други - някоя и друга диплома. Е, наистина, утре неграмотните роми могат да прегазят някой и друг невинен с незаконно изкараните си шофьорски книжки, но нима кметът ще бъде виновен за това? Той да не е шофьорски инструктор?
НЯМА ТОПЛО ЗА ВАЛЬО ТОПЛОТО
Помни ли някой вече, че някога, някога бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров бе обвинен, че е присвоил близо 6 милиона лева? Подсъдими заедно с него бяха Георги Рогачев, Лина Абланска, Емил Антонов и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова.
Едва ли някой си спомня за тези хора, защото делото се затъркаля бавно от инстанция на инстанция, докато на 25 юни 2009 г. Софийският градски съд най-после осъди за длъжностно присвояване Вальо Топлото - на 14 години затвор. И конфискация на цялото му имущество. Обаче нито Топлото влезе в килията, нито пък имуществото му беше конфискувано. Делото продължи да се влачи по коридорите на Темида и на 15 юни 2012 г. Софийският апелативен съд раздаде друга справедливост - оправда напълно Валентин Димитров и останалите подсъдими. Преди дни обаче Върховният касационен съд отмени изцяло пълното оправдаване на подсъдимите от апелативния съд и върна делото за ново разглеждане. Този път от някой друг състав.
Така съдебните инстанции вече второ десетилетие си прехвърлят като топка делото на Вальо Топлото, а той все не влиза и не влиза в затвора на топло.
-------------------------------------------
"24 часа"

Валери Симеонов за исковете на "Атака": Нищо няма да излезе от тях

През седмицата народният представител от партия "Атака" Десислав Чуколов внесе 23 граждански иска в Районен съд в Бургас срещу съпредседателя на партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и собственик на телевизия СКАТ Валери Симеонов.
"Всеки има право да внася в съда каквото си поиска. От тези искове нищо няма да излезе и то е ясно, че това е част от опита на Сидеров за разправа с телевизия СКАТ, който ще бъде изключително неуспешен", коментира Симеонов пред "Фокус".
Той изрази увереност, че тези дела ще бъдат изгубени от партията. Това не е първата среща на Валери Симеонов с Волен Сидеров в съда.
"До сега делата са завършвали в полза на СКАТ и Валери Сименов. До момента вече сме го осъдили по четири дела с малки и по-сериозни суми. Осъдили сме го да върне и петте автомобила, които му бяхме дали, за да извършва партийната си дейност, тъй като телевизия СКАТ беше основният спонсор на "Атака" и тази партия тръгна от телевизия СКАТ и с нейните пари. Оказа се, че след като пет години ги използва тези автомобили и амортизира, накрая дори и не искаше да ги върне", заяви Симеонов.
"В крайна сметка си ги получихме обратно с изпълнително дело. Осъдил съм също така на два пъти вестник "Атака" за клевети и последната присъда е за пет хиляди лева, която също не искат да плащат доброволно, но до момента сме събрали някъде около 2 300 лева.
Това са подробности, детайли от съдебните саги", посочи още той.
Собственикът на телевизия СКАТ обясни, че до момента са завели срещу "Атака" над 12 дела извън цитираните за клевети и хулиганства.
Отделно всички оператори, които бяха ритани, блъскани и обиждани на бензиностанция в Бургас наскоро и за неразрешените митинги на Сидеров и привържениците му пред офиса на телевизията са подадени жалби.
"Надявам се и за това да може да го осъдим. Много ще има да плаща г-н Сидеров, но ние сме сигурни и спокойни в делата и в събираемостта на парите, защото г-н Сидеров има много пари. Има пари от субсидията и от ГЕРБ му останаха и от БСП сега, така че ще плаща", каза още Валери Симеонов.
-------------------------------------------
"Медиапул"

"Енерго-Про" смята да съди България заради ценовия модел

Собственикът на електроразпределителната мрежа в Североизточна България – чешката "Енерго-Про", предложи на държавата доброволно да се разберат за формирането на цената на тока от 1 август и предупреди, че в противен случай ще заведе дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, който е част от групата на Световната банка. Причината е, че България нарушава международното право, Европейската енергийна харта и договора си с Чехия за насърчаване и взаимна защита на инвестициите.

Това съобщиха от "Енерго-Про" в петък, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви своите разчети за цените на тока в следващия регулаторен период. Според тях битовите клиенти в Североизточна България ще плащат с 4.5 на сто по-малко за дневната енергия и с 3.4 на сто по-евтино за нощния ток. Искането на "Енерго-Про" бе за поскъпване на дневния ток с 10.74 на сто, а на нощния – с 39.07 процента.

Дружеството оспорва и начина, по който ДКЕВР смята да компенсира електроразпределителните предприятия за това, че изкупуват за своя сметка ток от възобновяеми енергийни източници, а след това чакат държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) да им върне парите.

В началото на седмицата от "Енерго-Про" заявиха, че от невъзстановени от НЕК разходи за зелената енергия са натрупали загуба от 15.7 млн. лв. По прогнози до края на годината сумата ще стигне 40 млн. лв.

Австрийската компания ЕВН, която доставя ток в Югоизточна България, вече заведе в края на юни дело срещу България също в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, заради невъзстановени от НЕК разходи за зеления ток. ЕВН очаква загубите й от доставка на ток в България през тази година да са 300 млн. лв.

От "Енерго-Про" също прилагат аргумента за защита на инвестициите си в България. Дружеството посочва, че провежданата от ДКЕВР ценова политика през периода след 1 юли 2012 г за сваляне на цените за сметка на приходите на мрежовите оператори и крайни снабдители, е декапитализирала и влошила до крайност финансовото състояние на дружествата от групата "Енерго-Про" у нас.

Според дружеството разчетите в публикувания сега експертен доклад на ДКЕВР относно утвърждаване на нови цени в сектор "Електроенергетика" от 1 август 2013 г. не само, че няма да коригират натрупаните през последните години финансови дефицити, но допълнително ще задълбочат част от тях.

Чешката компания посочва, че преди да инициира арбитражна процедура е положила много безуспешни усилия да преговаря с правителството и ДКЕВР по ценовия модел и до последно задържала претенциите си, очаквайки да се предприемат стъпки за финансово оздравяване на енергетиката. От разчетите обаче станало ясно, че комисията продължава да не покрива нужните за дейността на ЕРП-ата разходи и създава критични финансови дефицити в "Енерго-Про".
-------------------------------------------
"24 часа"

Драстично намалиха присъда за отцеубийство, баща пияница тормозел цялата къща

Диана Саватева
"Нож ли ми вадиш? Който нож вади, от нож умира" - тези думи произнесъл 35-годишният Красимир Дяков от Айтос преди да намушка баща си Панайот.
В този момент и двамата били на пода. Бащата се опитал да стане. "Тогава подсъдимият, който се почувствал застрашен, се надвесил над него и започнал да му нанася удари с ножа, който държал с дясната си ръка. Намушкал баща си няколко пъти, един след друг, като острието на ножа попадало в лицето и шията на пострадалия.
Последният се опитвал да избие ножа и се пазел от ударите с ръце, по които получил порезни рани. Един от ударите в шията бил много силен и причинил прободно-порезно нараняване, проникващо в гръдната кухина" - така е описана кървавата сцена в решението на Бургаския апелативен съд, оповестено в края на седмицата.
Апелативните магистрати прецениха, че в случая става въпрос за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и осъдиха Дяков на две години и половина затвор, който той трябва да изтърпи в общежитие от открит тип.
Случаят е от 9 август м.г. До кърватата разправа се стига след като бащата и сина изпили заедно десетина литра вино.
През май окръжният съд наложи много по-строго наказание на айтозлията - осъди го на 11 години за умишлено убийство. На втора инстанция защитата на Дяков в лицето на адвокат Веселина Василева пледира за убийство при самоотбрана. Един от аргументите е, че както Красимир, така и останалите членове на семейството са били подложени години наред на системно малтретиране.
Бившият тираджия Панайот се напивал жестоко, ставал раздразнителен, избухлив и агресивен. Тормозел майка си, жена си и дватата си сина. По-малкият от тях починал прз 2011 г.
През 2008 г. пияницата пребил зверски жена си. По смисъла на закона това е нанасяне на средна телесна повреда като срещу него било образувано дознание. През 2009 г. ударил майка си по главата с дъска за хляб и й причинил мозъчен кръвоизлив. Жената се борела за живота си в неврохирургията на бургаската болница.
Бившият тираджия посегнал и на по-малкия си син - преди 5-6 години пияният баща скочил върху сина си, докато той спи и започнал да го души. Майката едва успяла да го спаси. При друг случай го наръгал с нож.
Целият този ужасяващ бекграунд дал основание на съда да предени, че Красимир Дяков наистина се е страхувал за живота си и затова вдигнал нож срещу баща си.
-------------------------------------------
"Народно дело"

Мъж, карал пил, остана без книжка

31-годишен мъж от Търново отнесе условна присъда за шофиране в нетрезво състояние по плажната ивица на Кабакум, съобщават от пресцентъра на районния съд. Тестът показал, че в кръвта на мъжа има 1,92 промила алкохол. Проверка установила, че шофьорът не за първи път е съден за подобно нарушение. Той е с влязла в сила присъда преди 2 години за същото провинение. Варненските магистрати този път му наложиха наказание 3 мес. лишаване от свобода, отложено с 3 г. изпитателен срок, глоба 100 лв. и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.
-------------------------------------------
"Новинар"

Постоянен арест за италианец, мърсувал с българче

66-годишният италианец Ренато Заго ще остане за постоянно в ареста заради разврат с малолетна, реши съдът в Добрич. Извергът блудствал с 14-годишното момиче във вторник в дома си в Каварна. Заго е пенсиониран италиански гражданин, роден в Милано.
През февруари се е нанесъл да живее за постоянно в града. Извергът притежава фирма за търговия с автомобили и имот в Каварна. Тъй като той има лична карта на гражданин на Италия и адресна регистрация там, съдът допусна възможността Заго да напусне пределите на България, за да избегне наказателно преследване.
Съдът установи, че мъжът е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание от 2 до 6 години затвор.
-------------------------------------------
"Монитор"

Похитители на проститутка отиват на съд

Ели Крумова
По 10 г.  в затвора може да прекарат трима мъже от Пазарджик, които отвлекли и  изнасилили проститутка, след като Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу тях.
19-годишната Натали от Видин проституирала на пътя Пловдив – Пазарджик, като заставала до табелата "Община Марица" да чака клиенти. Дотам я карал мъжът, с когото живеела. Той е таксиметров шофьор и след работа си я прибирал.

На 28 май м.г. тя пак стояла до табелата, когато към нея се приближила кола. Тримата мъже от Пазарджик решили да се възползват от услугите на жрицата на любовта, но без да плащат, затова спрели, хванали я и насила я натикали в автомобила си. После поели по черен път, където отново спрели и я изнасилили един след друг. В един момент мобилният телефон на жената звъннал и те го взели. Когато приключили със забавленията, тримата върнали Натали на пътя. Скоро след това се появил и приятелят й, който започнал да я търси, след като установил, че телефонът й е изключен. Двамата подали сигнал в полицията, след направения оглед на мястото тримата насилници били задържани.
-------------------------------------------
"Преса"

САЩ отговориха на съда за Гергана Червенкова

Гергана Червенкова бе посрещната от около 200 души, които я подкрепиха на влизане в Съдебната палата

Американските власти са отговорили на всички въпроси на съда по случая "Гергана Червенкова", научи "Преса". На 23 май Софийският апелативен съд (САС) отправи няколко питания към САЩ, сред които дали е изпратен целият обвинителен акт и кой точно го е подписал, за да реши дали да екстрадира Гергана там. В Америка срещу българката са повдигнати шест обвинения, сред които пране на пари и онлайн търговия със забранени лекарства. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи 68 години затвор. Междувременно у нас тръгна гражданска инициатива в защита на Гергана Червенкова под надслов "Една невинна българка срещу системата".
Вчера САС за трети път отложи делото за екстрадицията. Оказа се, че писмата от САЩ са пристигнали малко преди съдебното заседание и адвокатите и прокурорът не са имали време да се запознаят с тях. Процесът ще продължи на 25 юли. След като престоя над 50 дни в ареста, Гергана бе освободена на 2 юли и се върна при двете си деца и съпруга си. Поредното гледане вчера бе на рождения ден на 7-годишната й дъщеря Нора.
Писмата са от главния прокурор на САЩ, от представител на отдел "Международни отношения" към американското министерство на правосъдието и клетвена декларация, подписана от прокурор от южен окръг на Ню Йорк. Американските власти отговарят на българския съд, че е изпратен целият обвинителен акт. Той не бил подписан от прокурор, но такъв подпис не бил необходим. За обвиненията, които са повдигнати на Червенкова, не се предвиждало смъртно наказание, уверяват още властите в САЩ. САС беше поискал от нашата спецпрокуратура и иззетите от офиса и дома на Гергана лаптопи и дискове по започналото у нас разследване за пране на пари срещу неизвестен извършжител. Но от спецпрокуратурата отказали да предадат вещите, понеже били веществени доказателства по тяхното дело. Затова вчера САС настоя да получи информация за какво престъпление е образувано производството в България, има ли обвиняеми лица и какви процесуално-следствени действия са извършвани. Съдът поиска и копия от всички документи по разследването и изпрати запитване дали вещите на Червенкова могат да бъдат изпратени в САЩ и използвани като доказателство там.
          
Надявам се държавата да ми помогне
На излизане от залата Гергана обяви, че ще се бори с всички законови средства, за да предотврати екстрадирането си в САЩ, и изрази надежда държавата да й помогне. Тя е получила писмо от парламента, че правната комисия ще разгледа действащия двустранен договор за екстрадиция със САЩ. "Това е едно чудесно начало, но за съжаление няма как да ми помогне - парламентарната процедура изисква време. Но пък показва, че държавата все пак се е ангажирала да предотврати бъдещи такива ситуации", коментира Гергана.

"За съжаление САЩ все още настояват за моята екстрадиция. Американският прокурор, който работи по делото, отказва да приеме мои доказателства, преди да бъда екстрадирана", обясни Гергана. Ако не беше така, американските власти щяха да преосмислят позицията си и да се откажат от обвинението, убедена е тя. Младата жена обаче бе щастлива, че е сбъднала най-голямото желание на дъщеричката си да бъдат заедно на рождения й ден.
-------------------------------------------
"24 часа"

Касационният съд върна делото за убийството на Бай Миле за ново разглеждане

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле за ново разглеждане от друг съдебен състав, съобщи bTV, позовавайки се на източници от съда.
Един от босовете на бившата силова групировка СИК - Бай Миле, охранителите му и бизнесмена Методи Маринков бяха застреляни на 30 юли 2004 г. от група маскирани като антимафиоти в ресторант-градина "Славия" в София. Делото за убийството тръгна две години по-късно.
И Софийският градски съд, и Апелативният съд произнесоха оправдателни присъди с мотива, че доказателствата са недостатъчни. Бяха оправдани подсъдимите Георги Стефанов, Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишката и Анатоли Мънков-Плъха.
Според ВКС "по изложените мотиви решението, като постановено при съществени процесуални нарушения и нарушение на материалния закон, следва да се отмени и делото върне за ново разглеждане". Решението на ВКС не подлежи на обжалване.
-------------------------------------------
"Труд"

МВР брои полицаите с леки престъпления

Александър Ботев
В МВР е започнало преброяване на полицаите, които са със заменени присъди по чл. 78-а, от Наказателния кодекс. Заповед за това издал в края на юни вътрешният министър Цветлин Йовчев, научи "Труд".
В шестмесечен срок всички регионални дирекции в страната трябва да изготвят списъци на служителите си, които имат наложени админастративни наказания. Става въпрос за полицаи, които са извършили престъпления от общ характер, но присъдите им са били заменени с глоби. Така те не се водят осъждани. По Закона за МВР обаче те трябва да бъдат освободени от работа.
Предполага се, че броят на тези униформени е между 2000 и 4000, като голяма част от тях били наказани преди 2008 г., когато е влязла в сила промяната в Закона за МВР. Повечето наказания са наложени от военните съдилища и са парични глоби за лека телесна повреда при изпълнение на служебни задачи - или иначе казано за груби арести.
По-късно униформените работели усърдно и сред тях имало дори наградени, казаха полицейски синдикалисти. "В момента се борим тази разпоредба да отпадне. Тя същестува само в Закона за МВР и в този за ДАНС. За други държавни служители не важи. Дори има парадокс - напуснал служител на МВР по този член в момента е прокурор", каза Галентин Грозев, лидер на полицейския синдикат "Сигурност". Той и другите шефове на профсъюзите в МВР провели разговор с Цветлин Йовчев. Според тях той се ангажирал да разреши проблема и затова пуснал окръжното, за да се видят колко са полицаите с административни наказания.
-------------------------------------------
"Медиапул"

Петима души бяха осъдени за катастрофата на "Коста Конкордия"

Италиански съд произнесе в събота първите присъди за миналогодишното корабокрушение на "Коста Конкордия", съобщиха световните агенции. Съдът прие споразуменията с прокуратурата на защитата на четирима членове на екипажа на "Коста Конкордия" и един мениджър от компанията собственик на кораба.
Помощник-капитанът Джиро Амброзио, третият офицер Силвия Короника, рулевият Джейкъб Русли Бин, управителят на обслужването на пътническите кабини Манрико Джампиедрони и кризисният координатор на круизната компания Роберто Ферарини бяха обвинени в непредумишлено убийство и причиняване на тежки физически увреждания.
Ферарини, обвинен, че е забавил спасителните операции в опит да сведе до минимум щетите за репутацията на компанията, беше осъден на 34 месеца затвор - най-тежката от днешните присъди. Джампедрони получи 30 месеца, а Амброзио, Короника и индонезиецът по произход Русли Бин, обвинени в причиняване на корабокрушение, бяха осъдени съответно на 23, 18 и 20 месеца затвор. При споразуменията с прокуратурата обвиняемите признават вината си в замяна на по-леки наказания и избягват процеса.
След днешното съдебно решение капитанът Скетино остана единственият подсъдим на процеса, който започна миналата седмица в Гросето.
-------------------------------------------
"Крос"

Прокуратурата чака анализа от тъканните проби на дядо Кирил

Разследването за смъртта на Варненския и великопреславски митрополит Кирил продължава. Все още се доизясняват причините за кончината му, заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.
Дядо Кирил беше намерен мъртъв на плажа в местността "Траката" край Варна на 9 юли. След като първият наместник - Врачанският митрополит Калиник, не беше одобрен от свещениците в епархията, на извънредно заседание Светият Синод избра нов наместник - Доростолския митрополит Амвросий. Той е добре приет в митрополията.
Разпитват се още хора, които могат да помогнат за изясняването на трагичния инцидент. В края на другата седмица се очаква анализът на патоанатомите от тъканните проби. Едва след това прокуратурата ще излезе с окончателно становище за причините, довели до смъртта на дядо Кирил, каза още прокурор Чавдаров.
Духовенството като цяло, миряните, очакват с голямо нетърпение какви са заключенията, тъй като има слухове, спекулации. Нека да дадем възможност следствените органи да проверят всичките тези неща, които витаят около смъртта на дядо Кирил, и обществото да бъде запознато и истината да излезе наяве, каза протойерей Дончо Александров, говорител на Варненска и Великопреславска митрополия.
Прокурор Чавдаров опроверга слуховете, че в дробовете на митрополита не е имало вода и подчерта, че няма данни, сочещи като причина за инцидента преохлаждане на тялото.
Междувременно стана ясно, че братът на дядо Кирил и двама еперхийски съветници са подали иск в Районната прокуратура срещу деловодителката в митрополията - Тони Добрева. Според тях тя е превишила правата си като самоволно е организирала погребението на митрополит Кирил без да изчака решението на Епархийския съвет.
Единият от ищците - Юлиян Гендов, заяви, че заради това владиката бил погребан набързо и много хора не са успели да се простят с него. Той твърди, че траурната церемония не е проведена по църковните канони. С решение на Епархийския съвет Тони Добрева е уволнена дисциплинарно. Ще й бъде направена финансова ревизия, съобщи БНТ.
-------------------------------------------
"Монитор"

Свобода за още трима моряци от кораба с 3 тона кокаин

Добромир Радушев
Още трима моряци от екипажа на задържания в Испания български кораб "Св. Николай" са освободени. Двама от мъжете са от Бургас, а третият е от Варна. Информацията е потвърдена пред maritime.bg от близка на освободения варненец, който се очаква скоро да се завърне у нас. "Какво да ви кажа, още не сме го видели, чакаме го, знам, че преживява доста тежко случая", коментира още тя, държейки на анонимността си. Корабът беше задържан преди година и на борда му бяха открити почти 3 тона кокаин. Освобождаването на другата част от екипажа се спъва от българските власти. Причината е, че в Испания е получено писмо от българското следствие, в което са изписани имената на хората, които са били сменени и идват от друг кораб на скандалния собственик Дойчин Дойчев. "Искат да ги разпитат като свидетели и нищо повече. Затова например много от хората не могат излязат под гаранция", обясни съпругата на един от моряците, който продължава да е в испански затвор.
Първият моряк от екипажа, който се завърна преди няколко седмици, е механик от Бургас, който обаче отказа да коментира подробности по сагата. В писмо до главния прокурор съпруга на един от задържаните пита дали са проверени договорите, които са подписали моряците. "Те тръгват с договор от една фирма, прехвърлят ги на друг кораб и подписват договор с втора фирма. По-късно моряците пък подписали договори и с трета фирма. Това не се ли прави, за да се избегне отговорност?", пита още притеснената съпруга. В писмо до "Евроджъст" близки на друг задържан пишат, че предишното правителство в лицето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов са предали българските граждани, тъй като експремиерът обявил моряците за виновни с думите "Да си признаят" още преди следствието и прокуратурата да се произнесат.
-------------------------------------------
"24 часа"

Британският педофил изнасилен като дете от гейове

Кирил Борисов
Извратеният англичанин Пол Ренаф, който една година е правил секс с две малолетни момчета от с. Стамболово, е бил изнасилен от гейове в детството си. Това е разказал той на едно от закритите заседанията по делото срещу него.
63-годишният Ренаф намалявал чувството си за вина, като създавал близки контакти с момчета на възрастта, на която е дебютирал в хомосексуалните отношения. Затова и пристигнал в България, където стотици негови колеги извратеняци от цял свят откриват евтин секс с малолетни по селата.
-------------------------------------------
"Стандарт"
 
Нашенец търка наровете заради грешка на властите в Риека

14 дни в хърватски затвор без вина

Набеждават шофьор от Дупница за крадени коли, слагат го в килия с убиец

Помните ли Димитър Боянов - българинът, който лежа 18 дни в хърватски затвор заради мидена черупка? Нашенецът се оказа зад решетките, защото нямал информация, че безобидният сувенир е забранен за износ от страната. Оказва се, обаче, че можеш да попаднеш в ареста на най-новия член на ЕС и без да си нарушил знайни и незнайни закони. Заради грешка или престараване на местните органи на реда. Този кошмар преживяха собственикът на дупнишката фирма "О.П. - Елос" ЕООД Олег Петров, шофьорът Марек Джартов и търговско дружество "Ауто Демо Груп" ООД.

На 31-ви май по обяд 34-годишният дупничанин спокойно минава границата между Словения и Хърватия. В отлично настроение е, тъй като се връща в родината си от поредния курс. Има още една причина да се радва този ден - на тази дата е рожденият ден на Марек. Но най-важното за него е, че скоро ще прегърне 12-годишната си дъщеря Ангелина и съпругата си. На граничен пункт "Пасяк" пристига около 13 часа. Започва проверка, тъй като е напуснал страна от ЕС и е влязъл в държава, която не е част от Евросъюза. "Бях спокоен, редовно пътувам по този маршрут. След 20 минути един от полицаите ми каза, че трябва да се свалят всички автомобили. Обясни ми, че при справката е установено, че на някои коли са откраднати документите.

Докато разбера какво става, ми сложиха белезници и ме арестуваха, взеха ми телефоните, парите, документите, не можех да повярвам, че това се случва. Задържаха автовоза и товара", връща се назад към преживения кошмар младият мъж. Шефът му Олег Петров от 1992 г. се занимава с транспорт, както и с търговия с горива. Никога не е имал проблеми с контролните органи и със закона. "О.П. - Елос" превозва автомобили на клиенти. Прави го по предварителна заявка. Почти всички коли са за фирми, много рядко работят с частни лица. Във въпросния курс Марек поема за Италия, за да достави автомобили за четири дружества. Но заради хърватското недоглеждане и инат клиентите ще си получат колите почти с 2 месеца закъснение.

Просто граничните полицаи изпускат важни цифри при търсенето в системата. "И така в базата данни им излиза кола, произведена десет години по-рано, става пълна каша", твърди Олег Петров. Той недоумява защо въобще са се усъмнили в документацията, повечето книжа са били оригинални. Само някои са с фотокопия, но това е честа практика, тъй като има срок до 15 дни за отчисляване от регистрите в Италия на въпросните МПС-та. Към тях обаче е имало фактури от продавачите, дори телефонните номера на търговците са били изписани, но никой не ги е потърсил. "Всички коли се плащат по банков път", посочва дупнишкият бизнесмен. "Това недоразумение с хърватските власти ни създаде куп главоболия, но най-много изпати Марек", твърди Петров. Шофьорът скоростно е вкаран в следствения арест, срещу него повдигат абсурдно обвинение за фалшифициране на документи.

Поне му дават да набере един телефонен номер. Обажда се на баща си Ангел, който веднага тръгва за Хърватия. Само след 48 часа шофьорът е вкаран в съда по бързата процедура - там научава в какво е обвинен. Съдът постановява да влезе в затвора в Риека за 1 месец. Определената парична гаранция за свободата му е 28 000 евро. В това време хърватските власти чакат официални справки за деветте автомобила от Интерпол. Те са доставени за няколко дни. "Защо вкараха зад решетките това невинно момче? Да бяха проверили в сайта на италианското МВР, където има списък с крадени возила, подобен сайт има и ЕС. Дадохме им разпечатки от тези сайтове, но те не ги приеха. За да се пъчат, че са разбили организирана престъпна група за трафик на крадени автомобили", категоричен е бизнесменът и показва местния вестник "Нови лист" от началото на юни, в който са поместени гръмки заглавия за разбит канал за крадени коли от Италия към България. Служебният защитник на Марек не им вдъхва доверие и Петров наема двама други адвокати.

"Срам ни е от хърватските власти", хващат се те за главата, след като се запознават със случая. Петров събира поисканата от съда гаранция и превежда парите. Така след 14 дни в килия Джартов излиза на свобода. Но никога няма да забрави прекараното време в затвора, където отброявал дори минутите. Напъхали го в клетка заедно с пет други мъже. Единият от тях излежавал 40-годишна присъда за въоръжен грабеж с убийство. "Мизерия, мръсотия, беше ужасно. Невинен човек да попадне в затвора е много страшно. Съкилийниците ме подпитваха разни неща, за да разберат дали не съм някакъв голям мафиот. Бях стресиран, само исках да изляза и да се върна при семейството и близките си", разказва младият мъж. Макар и на свобода, нито той, нито собственикът на фирмата са спокойни. Защото следствието продължава, търсят се доказателства за участието им в канал за търговия с крадени коли от Италия за България. Интерпол работи усилено по искане на хърватските власти.

На 1 юли най-сетне става кристално ясно и на хърватите, че няма за какво да се хванат, за да търсят съдебна отговорност от българите. Интерпол си свършва работата перфектно и предоставя данните на прокуратурата в Риека. Установено е, че въпросните автомобили не се издирват нито в Република Италия, нито някъде другаде по света. При проведените процедури е установено, че върху номерата на шаситата не са извършвани никакви манипулации и че същите са оригинални. По този начин е отклонено първоначално съществуващото мнение за употреба на фалшифицирана документация, няма наказуемо деяние, признават от държавното обвинение в Риека. Така в първия ден на юли прокурор Инес Грубишич постановява, че се отхвърля наказателното обвинение против Марек Джартов. Взето е решение за връщането на автовоза с автомобилите и на съпровождащата ги документация на търговското дружество "О.П. - Елос".

Автовозът в петък бе паркиран край Дупница от Марек, който отиде лично да го докара от Хърватия. "Върнаха ми парите, документите, телефоните. Бяха ровили в джиесемите с кого съм говорил. Дори не ми се извиниха. Много български превозвачи се жалват, че в Хърватия ги тормозят, заяждат се с тях за какво ли не", сподели шофьорът. Паричната му гаранция също е освободена и е въпрос на време да се върне на бизнесмена. Това е финалът на кошмара за собственика и шофьора и край на съдебната сага, продължила повече от 1 месец. Предстоят обаче нови съдебни дела. Този път няма да ги образуват хърватите, а българите, набедени за престъпници. "И Марек Джартов, и фирмата, ще съдим хърватските власти.

Нанесоха ни и морални, и финансови щети, имаме пропуснати ползи. Името ни вече е изчистено, но се намират наши потенциални клиенти, които в интернет попадат на първоначалната информация в хърватските и българските медии и отказват да работят с нас. Писаха, че въртим бизнес с крадени коли за милиони евро. А във въпросния товар само една от деветте коли е струвала над 10 000 евро", гневи се Олег Петров. Ние си платихме скъпо и прескъпо, без да сме виновни, сега е ред на хърватите да си платят за проблемите и тревогите, които ни причиниха, допълва собственикът на фирма "О.П. - Елос".
-------------------------------------------
"Дневник"

Рединг: Реформите в съдебната система трябва да се правят заради българите, не заради Брюксел

Реформите в правосъдната система трябва да се правят не за да бъде доволен един или друг еврокомисар, а заради българите. България вече е работи по проблемите в тази област, но реформите трябва да продължат, за да бъде България силна държава, заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг пред БНР.

По думите ѝ, ако в страната няма силна и надеждна съдебна система, инвеститорите няма да имат доверие и да инвестират в нея. По тази причина промените трябва да се правят и да имате работеща и ефективна стабилна система в името на хората и икономиката, обясни тя.

Еврокомисарят подчерта, че механизмът за сътрудничество и проверка  на Европейската комисия е допълнителен метод, който да помогне за изграждането на силна България, и ще продължи да действа, докато всички заложени в него показатели бъдат изпълнение.

Тя припомни, че в името на механизма присъства думата "сътрудничество", което е двупосочна улица, и освен помощ от страна на Еврокомисията, включва и активни реформи от страна на България.

Рединг подчерта отново, че се отнася със симпатия към хората, които протестират мирно срещу корупционните практики.

Тя каза, че по време на срещата си с президента Росен Плевнелиев в понеделник ще го помоли да направи всичко по силите си, за да призове за политическа стабилност и национално съгласие между политическите партии. Тя ще поиска от президента да се ангажира с всичко възможно, за да бъде продължена без забавяне съдебната реформа.

В началото на следващата седмица Вивиан Рединг пристига в България, където ще се срещне с официални лица, но основната ѝ цел е провеждането на Граждански диалог с българите за бъдещето на Европейския съюз.

Еврокомисарят изрази надежда за добър разговор с българите и очаква конкретни идеи от тях по европейските теми, които ги вълнуват. Тя посочи, че проучванията показват, че за българите е особена важна свободата на движение в ЕС и се надява да чуе как може това право да се укрепи. Ще очаква и мнения за европейски политически съюз, който много българи подкрепят.

Решихме Европейската година на гражданите и тези диалози да се проведат не в годината на избори за Европейския парламент, а в предходната, за да няма политическо противоборство, а истински граждански диалог. Искахме да направим не политически срещи, а срещи между граждани, обясни инициативата Вивиан Рединг. За нас най-важно е да чуем истинския глас на хората, допълни тя.
-------------------------------------------
"Медиапул"

Нови съмнения, че прокуратурата компрометира разследването около тефтера на Златанов

Оповестяването на подбрани части от скандалното тефтерче на отстранения шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, преди самото производство да е стигнало до съд, може да попречи да се разкрие докрай истината. Такова мнение изрази правният експерт Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" по повод разкрития от прокуратурата таен бележник на Златанов, от който става ясно, че уж независимата комисия е работила по спуснати й политически директиви от ГЕРБ.
 Първият ефект от внимателно подбраните разкрития беше политически - доскорошният стожер на ГЕРБ Искра Фидосова напуска парламента и ръководството на партията, макар да не се разпознава в инициалите "И.Ф." от тефтера на Златанов.
 Висши прокурори показаха на пресконференция предварителна подборка на страници от бележника с определени имена, но не е ясно какво още съдържат записките и дали публичното предупреждение към висши политици, магистрати и пр., замесени по един или друг начин в казуса, няма да компрометира цялостното разследване.
 Иванка Иванова, както преди това и други анализатори, напомни друг подобен случай от последните години - с тефтерчето, разкриващо търговия с влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез бизнесмена Красимир Георгиев (Красьо Черния), считан за "брокер" в съдебната власт.
Тогавашният главен прокурор Борис Велчев "излезе и каза, че самият факт, че член от съвета, г-н Иван Колев, оповести публично съмненията за наличието на такъв вид посредничество при кариерното развитие на магистратите, е попречило на провеждането на обективно и всестранно разследване по случая, защото от момента, в който станат известни тези обстоятелства, трябва вече да започне използването на специални разузнавателни средства и
така, а тяхното ранно оповестяване на практика попречи наразследването", припомни Иванка Иванова пред БНР.
"Боя се, че в момента с тефтерчето на г-н Златанов сме в абсолютно същата хипотеза. Това минира и неговото право на справедлив процес", допълни тя.
Президентът Росен Плевнелиев, чието име бе първото, показано от прокуратурата в записките на Златанов, сравни оповестяването на това тефтерче с четенето на СРС-та в парламента от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което също беше обяснено в полза на обществения интерес.
Съдия Мирослава Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите, известна като един от активните критици на нагласената кадрова политика в системата и вмешателството на изпълнителната власт в съдебната, напомни, че "прокуратурата изнася данни пред обществеността, когато вече е сигурна, че тези данни, ако бъдат изнесени, няма да попречат на разкриване на всичките възможни престъпления, от които те са част".
 "Едва тогава вече тя сама за себе си е убедена, че има надежден факт, който съобщава, а, от друга страна, убедена е, че няма да попречи на разследването, защото всички
тайни способи, например, за събиране на доказателства са били изчерпани, проверени са връзките между всички споменати лица и така нататък. Дали в конкретния случай става въпрос за такова нещо или не, това ще видим от хода на процеса нататък", коментира Тодорова пред БНР.
 "Това са безпрецедентни отношения, в този смисъл и институциите се учат. При всички положения обаче би било много жалко да бъде компрометиран един бъдещ съдебен
процес, а пък още по-жалко би било да бъде компрометирана възможността на прокуратурата да разкрие огромна схема за търговия с влияние и натиск", допълни Мирослава Тодорова.
 На въпрос дали изборът на новия председател на ДАНС Владимир Писанчев е под въпрос, след като авторитетни неправителствени организации оспориха процедурата като непрозрачна, Иванка Иванова коментира, че парламентът не разреши големия проблем, изплувал и покрай скандала с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
 "Няма формална процедура, по която Народното събрание да упражнява правомощията си да избира не само председател на ДАНС, а редица ключови фигури при упражняването на държавната власт", каза експертът от Институт "Отворено общество". В тази позиция е не само шефът на ДАНС, шефът на Комисията за конфликт на интереси, но и омбудсманът, членове на ВСС от квотата на парламента, съставът на Съвета за електронни медии, антидискриминационната комисия.
 Неправителствени организации поне два пъти са се обръщали писмено към ръководствата и на предишното, и на сегашното НС да се направи отделна глава в правилника за организацията и дейността на парламента, където такава процедура да бъде разписана.
 "Такава процедура трябва да съдържа задължително няколко принципа, които в момента не се изпълняват", каза Иванка Иванова. Първият принцип е кандидатурите да бъдат внесени в НС с ясни мотиви и с писмо за представянето им, от което да личи кой и с какви мотиви ги предлага.
 "Второ, трябва да има време, преди да бъде направен изборът, за да може, ако има в общественото пространство някакви съмнения за тези лица, те да излязат, или за да може компетентни служби да направят проверки. Такъв случай ние нямаме в момента. Трето, всяко едно от тези лица трябва да бъде изслушвано в открита процедура пред НС или пред съответна компетентна комисия на НС. Там трябва да му бъдат задавани въпроси, които да показват, че народните представители са наясно каква е длъжностната характеристика на
съответната длъжност и какви качества трябва да притежава лицето, за да заеме тази позиция", посочи Иванова.
 "Всичко това са един набор от елементарни стъпки, които на този етап са донякъде разписани само по отношение на избора на членове на ВСС от парламентарната квота, защото по време на предишното правителство беше направена промяна в Закона за съдебната власт, но принципът трябва да бъде прилаган ...и по отношение на всички други длъжности", допълни тя.
 "Нашият проблем е институционален. Искам много дебело да подчертая, че вече 37-и
ден има десетки хиляди хора на улицата, които имат проблем с начина, по който се управлява държавата, и решението на проблема, който тези хора имаме, не е създаването на нов
политически субект, а е отговор, свързан с институциите, защото диагнозата, която поставят тези хора, е за целенасочена частна употреба на институциите против това, което е заложено в обществения интерес, в конституцията", подчерта Иванка Иванова.
-------------------------------------------
"Труд"

Зам.-кмет съди соцдепутата Кадиев за клевета

Зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов съди за клевета бившия общински съветник, сега депутат от БСП Георги Кадиев.
Повод за това е публикация на блога на Кадиев от края на 2012 г. и изпратени от него съобщения до медиите по случая с лихвата по договор с превозвача "Карат С". Според зам.-кмета социалистът е застъпил мнението, че "Христов лично е възложил да се нагоди лихвата към "Карат С" да се получи около 3 200 000 лв.". Кадиев се позовава на писмено обяснение на бившия шеф на Центъра за градска мобилност Николай Костов.
Другото твърдение, уронващо доброто име в обществото, било - "Барбалов и Христов се опитаха да ощетят СО с 2,65 млн. лв."
Грешката в лихвата се установи след проверка на сметките, назначена от кметицата Йорданка Фандъкова. Оказа се, че тя не е 3,2 млн. лв., както беше пресметната от ЦГМ, а около 630 000 лв. Христов и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов бяха наказани с предупреждение за уволнение, че не са проверили сметките. Шефът на ЦГМ Костов и директорът на финансовия отдел Методи Аврамов бяха освободени.
Христов е поискал от Кадиев 1000 лв. за неимуществени вреди. "Сумата по иска е символична. Крайно време е хората на позиции в обществото да правят преценка на думите си и да носят отговорност", заяви Христов.
Той ще доказва с двама свидетели как са му се отразили емоционално и психически обвиненията. Според Кадиев делото е повод да се разрови докрай случаят с лихвата и да се видело дали зад тях не стоят корупционни интереси. По логиката на Христов трябвало да се види как се е отразило на психическото и емоционалното състояние на столичани опитът да бъдат откраднати 2,6 млн. лв.
-------------------------------------------
"Монитор"

Лекар на съд за подкуп от 300 лв.

Ели Крумова
Поискан подкуп от 300 лв. може да коства 6 години затвор и глоба от 5000 лв. на лекар от пловдивската ТЕЛК. 69-годишният ортопед д-р Марин Маринов, който до момента не е осъждан, обяснил на пациент, че трябва да му даде въпросната сума, ако иска да бъде удължено решението на лекарската комисия за трудоустрояване. Христо Иванов страда от заболяване на ставите и през 2006 г. е бил опериран, а след това и трудоустроен, като му е определена 60% нетрудоспособност. Поставената му диагноза е остеонекроза.

Решението на ТЕЛК е било подновено през 2010 г. за 3 години и през април т.г. случаят отново стигнал до комисията. Иванов застанал пред кабинета на ортопеда с изискваните документи и рентгенова снимка. Д-р Маринов ги взел, разгледал ги и обяснил на пациента, че вече е здрав и с тези документи не е възможно решението за трудоустрояване да бъде удължено. Поискал му сумата от 300 лв., за да реши проблема, но Иванов му казал, че не носи толкова пари. Докторът обяснил, че ще изчака. Болният се обадил на жена си и споделил, че са му поискали подкуп, но че вместо да го даде, ще се обади в полицията. Съпругата му изтеглила 300 лв. и занесла банкнотите на Иванов, който пък ги предал в сектор БОП, за да бъдат описани. След това отново отишъл в ТЕЛК, като този път с него били и двама цивилни полицаи. Дал парите на лекаря, който веднага влязъл в тоалетната, за да прехвърли на спокойствие банкнотите в джоба си.

Бил задържан с парите на излизане от санитарното помещение. Д-р Марин Маринов работи в ТЕЛК от 12 г. и получава заплата от 782,30 лв. Не се признава за виновен и твърди, че пациентът му е дал пари в плик вместо документите. Делото стартира след съдебната ваканция.
-------------------------------------------
"Дневник"

Мирослава Тодорова: Изтеклите записи с участие на висши магистрати са шанс да започне разплитане на връзки

Изтеклите записи с участието на висши магистрати са шанс да започне конкретна проверка по разплитане на връзки, обвързаности, процеси и начини на вземане на решения. Това каза бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в предаването "Неделя 150" на БНР.

В сряда етичната комисия на Висшия съдебен съвет обсъди скандала с изнесените разговори от специални разузнавателни средства (СРС), в които са замесени имената на членовете на съвета Камен Ситнилски и Румен Боев, Емил Христов – апелативен прокурор на Бургас, Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково, Миглена Тянкова – председател на окръжния съд в Хасково, и Христо Гьорчев. В разговорите се обсъжда разпределението на местата за членове на ВСС от прокурорската квота. Изборът беше през септември миналата година. Етичната комисия реши, че има достатъчно данни за дисциплинарни наказания на магистратите, но Ситнилски обяви, че няма намерение да подава оставка.
Ръководителят на Правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова разкритикува пред БНР действията на прокуратурата по някои казуси, като визира огласените от прокурори данни от тефтерчето на отстранения председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и решението да бъде възобновено делото по т.нар. скандал "Мишо Бирата". Според Иванова в подобни случаи прокуратурата действа като "политическо звено" и "хладилник" за съдебни производства.

Мирослава Тодорова посочи днес, че Съюзът на съдиите е разпространил отворено писмо до Висшия съдебен съвет с конкретни предложения всички изтекли в медиите разговори, в които участват магистрати, записани чрез законни или незаконни СРС, да бъдат обект на една обща дискусия, която да премине в конкретна проверка за кариерната съдба на определени прокурори и развитието на определени дела. Според нея това е начинът за формулиране на диагнозата и вземането на адекватни решения на проблема.

"Тази ескалация на напрежението в общността, липсата на уважение към институциите от страна на гражданите и липсата на решения е опасен процес. Основният капитал на съдебната власт, за да може да внася ред, е авторитетът на гражданите. Ситуацията в съдебната власт е опасна и налага изключително бързи, решителни и компетентни мерки", обясни Тодорова.

Тодорова, която в началото на седмицата беше възстановена като съдия с решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), коментира, че е убедена, че чрез съд биха могли да бъдат защитени правилата. Тази условно казана "битка" за справедливост за дисциплинарния процес на съдиите като средство за подкрепа на индивидуалната им независимост продължава.

Веднага след като беше обявено решението на петчленния съдебен състав, отидох в Софийски градски съд и подадох молба за допускане до работа, така че сега съм на работа и съм ефективно работещ съдия, каза тя.
-------------------------------------------
"Сега"

Ало, ало

Случаят "Мишо Бирата" или дългото пробуждане на прокуратурата

Две години и половина и падането на ГЕРБ от власт бяха нужни на държавното обвинение да реши да разследва какво нарежда Бойко Борисов по телефона

Александър Александров
Премиерът първо твърдеше, че не е нареждал да спре проверката на "Леденика". После си призна. Убеждаваше, че не познава и не е виждал Михов въпреки въпросния кадър и собствените му твърдения, че Мишо му се обаждал по телефона.

"Не искам да се изкажа по неща, които ще се окажат различни някой друг ден. Много неща знам, но не всичко мога да кажа веднага. Няма да избягам от отговори на всички въпроси, когато ги имам". Думите са на главния прокурор Борис Велчев от януари 2011 г. в разгара на скандала със скандалните разговори на Ваньо Танов, Симеон Дянков, Искра Фидосова, Бойко Борисов. От тях става ясно как се спира митническа проверка във фирма, как министър-председателят връща на работа приятеля си митничаря Вучката, как вътрешният министър влияе при проверки в полза на големи фирми, как се използват специални разузнавателни средства.

Велчев не само избяга от отговорите, ами дори напусна прокуратурата половин година по-рано и се спаси като конституционен съдия. Но и след него дълго време държавното обвинение стоя със запушени уши и уста по този изключително скандален случай.

Две години и половина по-късно прокуратурата даде знак, че е готова да започне най-после работа по съществото на тези разговори. През зимата на 2011 г. вестник "Галерия" пусна записите. Те предизвикаха политически скандал, като цялата опозиция нападна премиера. От ГЕРБ отвръщаха, че с въпросните записи Алексей Петров си отмъщава заради ареста си като глава на българския "Октопод".

Основният запис е разговор на премиера с шефа на митниците Ваньо Танов, в който Борисов му нарежда да спре митническа проверка на пивоварна "Леденика", свързвана изцяло с Михаил Михов. Пивоварната е с отнет лиценз, но продължава да работи. Тогава българският премиер разигра театър: "Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи,

да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези,

които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички". Тогава каза, че записите са манипулирани. От парламентарната трибуна твърдеше, че журналистът от "Галерия" Явор Дачков му се обадил вечерта преди да излязат записите. "Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. 10 минути поне ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков... Може би или не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения - след 22.00 часа нормално ли е да се обади журналист на премиера и 10 минути да му обяснява колко са му лоши министрите?!", твърдеше тогава Борисов. Заради това Дачков води дело за клевета срещу бившия премиер. След версията за монтирания запис Борисов се опита да се изкара, че е жертва на чудовищен заговор, организиран от ДС, от вражеския тогава РЗС, от търговците на горива. Чак близо година по-късно прокуратурата обяви, че според експертиза става дума за презапис от истински, на практика неманипулирани записи от телефонно подслушване, разрешено напълно редовно по закона за СРС и изпълнено от техническата служба на МВР. Накрая и Борисов в интервю пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов, дистанцирайки се от предишните си твърдения, призна, че е казал всичко, което и без това се чува повече от ясно на записа. С едно изключение - имало здрава ругатня по адрес на президента Георги Първанов, но точно тя била изчезнала от записа. "Но нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол".

Преди това прокуратурата обяви за установено, че все пак

разговорите били от законни СРС-та

Че са прилагани към шефа на митниците Ваньо Танов. Че направените записи са незаконно изнесени от МВР. В крайна сметка признанието, че става дума за СРС, почти изключи възможността да има монтиране. МВР обяви, че са установени един служител в ДОТО-Добрич и друг в ДАНС, изнесли информацията от въпросните СРС-та. Но и досега не е известно срещу тях да е започнало досъдебно производство.

Появи се и убийственият доклад на парламентарната подкомисия по контрола на СРС-тата. В него на практика бе констатирано, че Танов е подслушван по сигнал с най-ниска степен на достоворност при липсващи гаранции за законност. Установено бе, че оперативните работници са филтрирали информацията към прокуратурата. В същото време

напълно незаконно са докладвали на висши началници в МВР

Депутатите обявиха, че няма никаква гаранция придобитата чрез СРС информация да не се ползва за политически цели. Отговорността за това се носи от хората, на които е възложено изпълнението на закона за СРС. А това са основно вътрешният министър и донякъде шефът на ДАНС. По онова време шеф на ДАНС беше Цветлин Йовчев, той подаде оставка, бързичко приета от Бойко Борисов. По-нататъшната кариера на Йовчев е известна.

Борисов застана на амбразурата, за да спасява вътрешния си министър, за да опази и самия себе си. Това се превърна в единственото последователно поведение на лидера на ГЕРБ, което наблюдаваме и досега. Междувременно заради съзнателното протакане на проверките на записите и на нежеланието на прокуратурата да "прогледне" скандалът затихна.

В началото на тази година настоящото ръководство на държавното обвинение обяви, че прекратява случая, включително и образуваната по сигнал на бившия депутат от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов преписка. Последният поиска от прокуратурата да образува дело за престъпление по служба след публичното признание на Борисов, че е водил такъв разговор. Миналата есен прокуратурата отказа, защото признанието на Борисов "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла на НПК". Този отказ бе потвърден и от Апелативната прокуратура.

Но преди два дни стана ясно, че все пак прокуратурата ще се заеме със случая и че ще изследва аудиозаписите, включително и тяхното съдържание заради препятстване на митническа проверка, както и за възможна търговия с влияние.

Няколко месеца след появата на записите умря един от главните герои - 47-годишният Михаил Михов. В края на март 2011 г. тялото му бе открито в стая в хотела в Правец. Само за няколко часа полицията излезе със заключението, че става дума за естествена смърт, причинена от остра сърдечна недостатъчност. Оттогава периодично се появява някой, който твърди, че става дума за убийство.

Сега прокуратурата не трябва да се фокусира само върху разговора за Мишо Бирата. Защото във флашките имаше и запис с твърдения на Танов как вътрешният министър Цветанов осуетявал проверки на фирми. И онези думи на Фидосова, че щяло да стане голям скандал защо нейният човек нямало да оглави ломската митница. И как Борисов кара шефа на столичната митница да върне на старото и по-доходно място Вучката. Материал има. Да видим докъде ще стигне прокуратурата този път.

Разговорът между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Б.Б. (Бойко Борисов) Ало, здрасти. Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т. (Ваньо Танов) Да?

Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В.Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".

Б.Б. Да.

В.Т. И аз го изпратих и повече... Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата"... го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б.Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В.Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там, и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да... щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да...

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът...

Б.Б. Не, бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В.Т. Ами то е станало по обаждане...

Б.Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме...

В.Т. ...защото, ако ги изведа, той няма лиценз...

Б.Б. Да. И това да се направи в момента.

В.Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа...

Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.
-------------------------------------------
"Капитал"

Пич, къде ти е тефтерчето?

Комисията за конфликт на интереси

Скандалът с Филип Златанов, доскорошният шеф на Kомисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси (КПУКИ), се посреща с голям ентусиазъм от прокуратурата. При претърсване в кабинета му беше намерено тефтерче, в което ясно се вижда, че Златанов е получавал инструкции кого да сготви в КПУКИ. Най-бруталният пример, изглежда, е с президентската съветничка Димана Ранкова.

И не само. Сред атакуваните от комисията са повечето политически и вътрешни врагове на ГЕРБ и Искра Фидосова. Зубраческата прилежност на Филип Златанов е златен шанс за показно как е работила държавата по времето но Бойко Борисов. И ако по този начин се е действало в комисията за конфликт на интереси, можем само да си представяме какво е ставало в секретните служби като ДАНС, ГДБОП, митници, данъчни и т.н.

Ето затова разплитането на случаят с "тефтерчето на Златанов" трябва да продължи, защото това ще е един от най-силните удари срещу задкулисието в България. Напускането на парламента от Искра Фидосова е задължително условие, но не е достатъчно.

За съжаление публичността, която прокуратурата даде на този скандален случай, е отново употреба срещу политически опонент, а не в полза на законността.

Нелепото в случая е, че бурната активност около тефтерчето се развива от прокурора Роман Василев, за когото винаги е имало съмнения, че се поддава на натиск. Същото ентусиазирано поведение имаше и по времето на операциите на Цветан Цветанов като вътрешен министър.

А и като цяло прокуратурата е известна с големите си уши, които винаги чуват всеки повей от мнението на силните на деня. Трябва ли и там да се намери някое тефтерче, за да се промени и тя? Или пък в КФН, БНБ, ДКЕВР, КЗК и всяка институция, която може да оказва "независими" услуги на властта.
-------------------------------------------
"24 часа"

По 18 г. затвор за двама убийци на Стоян Балтов, третият подсъдим - оправдан

Сима Радкова
По 18 години затвор получиха двама от обвинените за зверското убийство на студента по фармация Стоян Балтов. Третият бе оправдан напълно от съда почти 5 г. след смъртоносния побой пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 г.

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов ще трябва да излежат присъдите си при строг тъмничен режим, докато Вили Георгиев излиза на свобода. Решението на Софийския градски съд шокира вчера родителите на Стоян Балтов, които очакваха доживотни присъди без право на замяна. Когато че думата "невинен", майката Зарка се подпря на банката разочаровано и потърси опора, за да намери сили да продължи да слуша решението на магистратите, прочетено от съдия Петя Крънчева малко след 11 ч вчера.

Секунди по-късно разбра още, че убийците на сина - Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, ще излязат на свобода срещу гаранции съответно от 6000
лв. и 1000 лв., а оправданият Вили Георгиев - срещу подписка. Това е мярката им за неотклонение до окончателното решение на последната инстанция, обясниха експертите. "Скандални са тези гаранции, така ще се измъкнат и няма да има справедливост", коментира Радмила Въжарова, майката на Кирил Въжаров, убит пред дискотека "Соло" през 2009 г. Тя бе в съдебната зала, за да подкрепи морално семейството на Балтов.

"Тези закони са създадени за някой друг, за адвокатските клики, но не и за обикновените хора", каза още Въжарова. Освен получените присъди Данаилов и Стоилов трябва да изплатят и общо над 600 000 лв. кръвнина на семейството на Балтов. Те дължат и над 30 000 лева разноски по делото, като 24 хил. лв. са за държавна такса, а около 8000 - за такса в Софийския градски съд.

Минути преди да влезе съдия Крънчева и да обяви решението си, тримата обвиняеми стояха с наведени глави в залата. Срещу тях бяха изправени близките на убития Стоян. "Безпричинно и без да се зачита човешката личност, на публично място, по особено жесток начин Светлозар Стоилов и Александър Данаилов умишлено са умъртвили Стоян Балтов чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака, с твърди и тъпи предмети в областта на шията и главата, което е довело до парализа на дишането и кръвообращението, както и тежка черепно-мозъчна травма." Това са част от мотивите, с които двамата бяха признати за виновни.
Вили Георгиев пък бе оправдан, защото е ударил Балтов само веднъж, и то в областта на рамото.

След изчитането на присъдите съдия Петя Крънчева уточни още, че решението на съдебния състав е взето единодушно, като магистратите са се произнесли след анализ на доказателствата. При оправдателната присъда на Вили Георгиев е взето предвид, че според доказателствата по делото той е нанесъл един удар по рамото на студента по фармацевтика. Присъдата може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция в 15-дневен срок.

След изчитането на присъдите Вили Георгиев и осъдените Светлозар Стоилов и Александър Данаилов се измъкнаха през задния вход на залата, като избегнаха журналистическите въпроси и не пожелаха да коментират решението на магистратите. Потресени си тръгнаха и родителите на Балтов, но решени да обжалват.

"Няма да забравя какво стана след смъртта на Стоян Балтов през декември 2008 г. Тогава хиляди млади хора се събраха да протестират и да искат промяна на статуквото в Студентски град. Сега обаче вече всичко е забравено, сподели майката на Кирил Въжаров.

През студената нощ на 5 декември компанията на Стоян прекарала в дискотека "Амнезия" близо 2 часа. Другата компания пък празнувала заминаването на Александър и още едно момче в чужбина. Наложило се да си тръгнат, тъй като един от младежите бил прогонен от охраната, задето стоял гол до кръста на дансинга. На няколко метра от заведението групите се засекли. Според свидетелите на случилото се момчета, облечени с тъмни дрехи и с нахлупени качулки, започнали препирня с компанията на Балтов. Съквартирант на Стоян забелязал до блок 19 пет момчета, на 20-25 г., които изглеждали пияни, подпирали се и залитали. Те се заговорили с момиче от блока. След няколко обидни думи започнал бой, а по-късно чул крясъци и видял как Стоян пада по гръб. Последвало меле, в което всеки го ритал. Според съдебномедицинската експертиза Стоян е ритан в бъбреците, в главата и шията до смърт. След като спрял да мърда, компанията избягала.

В началото на процеса обвиняеми бяха Вили Георгиев и Александър Данаилов. След като обвинителният акт беше върнат на прокуратурата, като обвиняем беше привлечен и Светлозар Стоилов.

Седмица след като Стоян Балтов бе пребит до смърт, колегите му излязоха на протестен митинг с настояване да се спре с безобразията в Студентски град и да се въведат правила. Делото за убийството му продължи повече от 2 г. на първа инстанция.

* Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град. Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно