Обновена  17 юли 18:34
Грозният образ на Комисията по конфликт на интереси
Прокуратурата показа скандалното тефтерче за поръчки на Филип Златанов
Искра Фидосова: Не се разпознавам в инициалите ИФ
Прокуратурата показа скандалното тефтерче за поръчки на Филип Златанов

На въпрос дали прокурорите са знаели за съществуването на фамозния тефтер, когато са започнали претърсването на жилищата на Филип Златанов в София и Перник, Борислав Сарафов отговори: ,Това беше приятна изненада!". Отляво надясно: зам.-градския прокурор Роман Василев, зам. главния прокурор Борислав Сарафов и изпълняващия длъжността градски прокурор на София Евгени Диков. Снимки БГНЕС

Съобщение на прессекретариата на президента, публикувано днес:

Всеки гражданин може сам да се убеди, че Президентът няма конфликт на интереси

Със свое официално писмо от 19.09.2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от Президента на Републиката Росен Плевнелиев да представи на Комисията доказателства, от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. В отговор на  Комисията с писмо с изх. № 37-00-36 от 21.09.2012 г. Президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества. Г-н Плевнелиев е предоставил всички поискани му от  Комисията документи, независимо, че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър.
До този момент Президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Всеки гражданин може сам да се убеди, че Президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката.
Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.

За двегодишното си съществуване от 2011 г. насам Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е била превърната в чудовищен инструмент за търговия с влияние, политически рекет, съсипване на политически кариери и човешки съдби в името на решаване на конкретни политически задачи. Това стана ясно днес от пресконференция на прокуратурата, на която бяха показани страници от личния бележник на председателя на комисията Филип Златанов, на което той прилежно си е записвал всички задачи, които е получават да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки, записвайки не само целта на "удара" и "оправянето", но и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите. След това също толкова акуратно задачите са изпълнявани - това лесно може да се установи, защото повечето от имената в списъка са публично известни лица, чиито имена в последни време бяха замесени по един или друг начин в обществени скандали с участието на комисията.

За всяка задача Златанов е трябвало винаги да уведомява ИФ, която пък докладва на ЦЦ, а той – на ББ. Това също е ред от прословутото тефтерче, където инициалите ИФ се срещат почти на всяка страница, някъде и името Искра, като поръчител на задачите и основен организатор. На едно място въпросната организаторка, за която става ясно, че е от женски пол, се появява и с фамилията си Фидосова. 

Записите в тефтерчето са уникален документ, те потвърждават най-страшните диагнози за мерзостите в управлението на ГЕРБ, осъществявано чрез използване на институциите за арогантно мачкане на хора, полицейщина и рекет.

Страница от тефтерчето на слайд, подготвен от прокуратурата

......... 

"Кмета на Кръстева – да има конфликт

Кмета на Вълчедръм – да няма

Е.Димитров – не се бърза

                за цигарите за лова

Трайчо да се движи

Найден Зеленогорски – да се удари. Става приоритет (записът е от 26.11.2011г.)

Гугушева – готова за прекратяване

Сергей Игнатов – уволнението му стига

Кожарев – да не се занимаваме

Да дам на ИФ (Делата 7-те), кто съм дал на Г.Колев на 7. 11.2012 г. (отстрани е добавено: не съм дал нищо.)

Списък с магистратите даден.

ДКЕВР-бързо!!! Да се изкарат хората от улицата. (Записът е от 19.02.2013 г., денят на оставката на правителството).

Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите

                                      тя остава за накрая

!Вс. трябва да бъдат наказани

! В посл. порция Незабравка Стоева;

в първия списък Магдалинчев

от № 6 до 13

Ситнилска във втората група,

както и Калпакчиев

Е.Д. ще се удари депутата след около 1 1/2  месеца (вече не е фактор в ГЕРБ)

Ариф Агуш е оправен

Семерджиев е ударен"

............

Това са само случайни извадки от записите в тефтерчето на Златанов, което в следващите дни и месеци със сигурност ще стане литературен хит. Прокуратурата се бе подготвила със слайдове на сканирани отделни страници, придружени с разшифровка.

Интересното е, че демонстрираните записки започват със страница, начело на която е името на президента Плевнелиев с дата от 1 септември 2011 г. и с бележки по повод проверка на негова съветничка Димана Ранкова:

1. Недопустимо е да стане известно  

2. Прекратява се – в 12 да се отиде при Ранкова – незабавно да се извади

А по надолу: "Разговор  Дянков по повод Димана Ранкова нормално поведение"

Следват указания - в 11,30 "да се публикува Ранкова без президента", след което да се следи реакцията на журналистите по интернет.

На въпрос към представителите на прокуратурата дали не се опасяват от нови упреци, че се намесват в доста острия политически диалог в момента, в който президентът Плевнелиев е основен субект и обект, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза: "Надявам се не тълкувате нашата публичност като намеса. Вие всички искате прозрачност, нали, а не затворена и скрита от погледите работа на прокуратурата?"

Прокуратурата не знае дали срещу президента е имало образувана преписка за установяване на конфликт на  интереси или сигнал за такова нещо, това тепърва ще се проверява. В публичното пространство обаче подобно нещо не е излизало.  

Засега Филип Златанов не е дал обяснения, макар че е бил поканен. Златанов е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс, взета  му е мярка парична гаранция от 5000 лв., съобщиха Сарафов и зам.-градският прокурор Роман Василев. Присъстващите на пресконференцията прокурори отклониха въпроса дали ще бъдат разследвани действията на другите четирима членове на комисията, тъй като решенията й се приемат с мнозинство и няма как Филип Златанов да е гласувал вместо всички, ако се приеме, че решенията са вземани по поръчка. (В статия във в. "Труд" от 11 юли се казва, че БСП и ДПС подготвят рокади в КПУКИ, като за председател на мястото на Златанов се спряга сегашния член на комисията Сабрие Сапунджиева, която е човек на ДПС.)

Не става въпрос само за решенията на комисията, а и за деловодната работа, каза Борислав Сарафов. Ще се разследват поотделно всички споменати в тефтерчето преписки - бавени ли са и по какъв механизъм, уведомявана ли е прокуратурата за всеки случайна конфликт, при който по закон трябва да бъде уведомена, качвани ли са решенията на сайта или са укривани и т.н.

Всъщност данните за нарушения по страниците на тефтерчето са доста разнообразни. Една от прожектираните страници засяга пък  заплащането на бонуси (ДМС) на членовете на комисията (на снимката горе) и явното убеждение на г-н Златанов, че това може да се направи, без да бъде санкционирано от Сметната палата, а и без да се разбере от "обикн. хора". По повод на този слайд Борислав Сарафов коментира, че очевидно г-н Златанов дели хората на обикновени и други и причислява себе си за по-специалната категория на "необикновените". за членовете на комисията Златанов е предвидил по една заплата ДМС на 1 ноември 2011 г.. След това - на 2 юни 2012 г. за себе си е предвидил 2 заплати, за членовете - по заплата и половина. 

Бележките отдолу:

- См. палата ще го види това, но не би тр. да направи впечатление;

   не се пише вътре поименно

- Доклада на См. палата е публичен; - на сайта

  Отвън не м. д. се види - от обикн. хора 

                       кой колко е взел

(Думите "от обикн. хора" са подчертани в оригинала).

Бележникът е много голям, но част от него ще бъде запазена в тайна, каза Борислав Сарафов. По това дело за иззети компютърни данни, разпитани са свидетели, поискани са и трафични данни, но работата тепърва предстои, защото амбицията на прокуратурата е да разпита всички замесени по всяка една преписка в КПУКИ, за която има данни в тефтерчето на Златанов.

От прокуратурата са проследили изхода на някои от преписките, споменати като поръчани в тефтерчето на Златанов и са установили, че "има на 100 % съвпадение", заяви Борислав Сарафов. Даде и пример - производството срещу бившия председател на Комисията по конфискацията Тодор Коларов, срещу президентската съветничка Димана Ранкова и ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров. Обратите в производството срещу Димитров се развиват не само в поставените параметри, но и стриктно в посочените срокове.    

Вече е поискано отстраняването на Филип Златанов от поста, съдът ще се произнесе по него утре.

                          Искра Фидосова: Не се разпознавам в инициалите ИФ в някакъв тефтер

"Прочетох в медиите за обвинението към председателя на КПУКИ. Прочетох и за информация от някакъв тефтер. Не се разпознавам в цитираните инициали". Това заявява народната представителка ГЕРБ Искра Фидосова пред "Фокус" днес следобед.

Никога не съм водила разговори, с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя, по отношение на преписки, свързани с работата на комисията и всякакви внушения в тази посока са недопустими, казва още Фидосова. Като председател на правната комисия в 41-то НС съм имала само и единствено работни срещи с представители на КПУКИ, свързани с публична информация, която е отчитана и коментирана във всички доклади на ЕК.
Като председател на правната комисия в 41-то НС съм провела и стотици срещи с представители на редица институции в държавата, в това число и с ръководителите на съдебната власт, както и с кандидати за избор в тези органи, подчертава Искра Фидосова.

От биографията на Златанов, публикувана на сайта на комисията, става ясно, че към момента на избора му за председател през 2011 г., той е бил на 33 години и е имал около 9 години юридически стаж, без специални познания в областта на конфликта на интереси.

"Роден на 12 юни 1977 г. в Габрово. Завършил Юридическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" – магистър по право. Сътрудник в адвокатска кантора (2003 г. – 2004 г.). Работил като юрисконсулт в Агенция за вътрешен държавен финансов контрол (2004 г. – 2005 г.), юрисконсулт в Министерство на отбраната (2005 г. - 2008 г.) и юрисконсулт в "Райфайзенбанк" (България) ЕАД (2008 г. - 2011 г.). Завършил курсове по хуманитарно право и реакция при кризи в Род Айлънд, 2006 г. и Сан Ремо Италия, 2007 г. Избран от Народното събрание за Председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Владее английски, немски и руски език."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
военен
|
нерегистриран
03 април 2014, 16:31
0
0
Ама този Роман Василев какво ни го показват? Видяхме и чухме какви ги приказва при ареста на военния министър Николай Цонев. Ами че Цонев единствен направи тъй, че военнослужещите да работят спокойно, а не да се уволняват както при А.Ангелов.Този Роман или е поръчков или се изживява като герой от холивудски екшън. Не му е мястото там на тоя плужек нещастен.Важните дела трябва да се вършат от чисти хора, не мижитурки!!!
22
мама Праска
|
нерегистриран
18 юли 2013, 09:37
7
-1
Искра Фидосова: Не се разпознавам в инициалите ИФ Искра Фидосова мама праска - Miss Piggy започна като второстепенен герой на The Muppet GERB Show и постепенно се разви в един от централните герои на шоуто.
21
DreadKnight
|
нерегистриран
18 юли 2013, 07:39
3
-2
И извадка от публикацията в Медиапул: "Прозрачността – единствен мотив за прокурорското "риалити" Още преди да пристъпи към показването на "особено интересния и актуален", по думите му, бележник, Сарафов направи кратко въведение, в което увери, че както и досега, прокуратурата ще продължи да работи публично и открито. "Именно заради това напоследък правим едни, така, както ги нарекохте вие риалити пресконференции и имаме намерение и тази да стане такава, не заради друго, а за да можем...да сложим на масата това, с което разполагаме, да представим фактите и много от вас, всеки всъщност, ще си прави сам своите изводи", добави той, правейки аналогия с безпрецедентната пресконференция на прокуратурата през май по повод акцията с бюлетините в Костинброд." Та всеки можел да си прави каквито си иска изводи, а клоуните от прокуратурата са толкова тъпи, че май никакви не могат да направят и вместо да работят, изнасят поредно политическо представление... Show must go on...
20
DreadKnight
|
нерегистриран
18 юли 2013, 07:30
1
-1
До коментар [#19] от "Прасковка": По-забавно ще е към МС или дори към МВР, ама хайде, от мен да мине, няма да бъда толкова радикален... )))
19
Прасковка
|
нерегистриран
18 юли 2013, 01:00
3
-1
Хахаха, самостоятелна институция контролирана от НС. Много забавно.
18
Склероза
|
нерегистриран
17 юли 2013, 23:21
8
-5
Какво стана със СРС -та на Овчаров, Нинова, Краси и фантастичните следователки? Ойларипии, ПРОКУРАТУРАТА - искаме шоу по случая? /ако си мълчите още, ще бъдете с име- проКУРВАтура/
17
Протестиращ
|
нерегистриран
17 юли 2013, 23:15
4
-5
До коментар [#13] от "Хахаха":Кога и къде чу, че някой иска Бойко? Искаме всички, особено червените боклуци/тук много им се кланяте/ да се махат от властта.
16
DreadKnight
|
нерегистриран
17 юли 2013, 21:53
7
-11
С тези клоуни, начело на прокуратурата, вече силно се съмнявам във всичко, което казват и вършат там... Това е звеното, което спъва съдебната система и влече постоянни проблеми за страната ни в ЕС. Най-добре е да ги обособят като самостоятелна институция, нещо като Сметната палата, и да си копат там на нивата, пък да ги контролира Народното събрание и като не вършат работа - да ги изхвърлят като мръсни котки... Палячовци, нищо смислено не могат да направят - ей ви на тук едно тефтерче и вижте ги колко са лоши /а как ли и защо ли се появи това тефтерче и какво следва от това никой от тях не знае/... Нещо като - ето ви на тук едни бюлетини, които "арестувахме" и попречихме да се направи огромна манипулация на изборите... Или - тези ЕРП-та какви нарушители на българското законодателство са и как трябва да се отнеме лиценза на ЧЕЗ... Или как щял да бъде арестуван Волен Сидеров за квалифицирано хулиганство... и т. н., т. н... пълен смях...
15
КЮФТЕ ПО ФИДОСОВСКИ
|
нерегистриран
17 юли 2013, 19:33
14
-4
ДО НЯКОЛКОТО ПОЛУИДИОТА, ДОЛУ, КОИТО ПИТАТ ВЯРНО ЛИ Е ИЛИ НЕ Е ВЯРНО ЗАПИСАНОТО В ТЕФТЕРА АБЕ ВИЕ ГЕРБЕРИТЕ ВЯРНО СТЕ МНОГО ПРОСТИ. СМЯТАМ СЕ ЗА ВРЯЛ И КИПЯЛ ЧОВЕК, КОЙТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА УЧУДИ,НО СЪМ СМАЯН КОЛКО СТЕ ПРОСТИ. АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ- ТОКУ ЩО ЗЛАТАНОВ ПОТВЪРДИ ЧЕ ТЕФТЕРА Е НЕГОВ И Е ПИСАЛ ВСИЧКО ТОВА. ЩЕ КАЖЕТЕ АМА ДАЛИ Е ВЯРНО? ИМА ЛИ СМИСЪЛ ВЪОБЩЕ ДА СЕ ОБСЪЖДА. БАХТИ НАГЛИТЕ МУТРИ. ЗЛАТАНОВ КАЗА ЧЕ ТОВА ПРОСТО БИЛИ НЕГОВИ МИСЛИ. ТАКА ТАКА СЕДЯЛ СИ ЧОВЕКА У ДОМА, ВЪОБЩЕ НЕ ГОВОРЕЛ С ЦЕЦО- ПРЕСТЪПНИКА И ИСКРА- СУПЕР КЮФТЕТО И ЕЙ ТАКА БЕЗ ПОВОД РЕШИЛ ДА НАПИШЕ "ЗЕЛЕНОГОРСКИ ДА СЕ УДАРИ" "ТАНЯ МАРИНОВА ПО- КЪСНО" И Т.Н АЛОУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ, АЛОУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ, АЛОУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ НА КОГО ГИ РАЗПРАВЯТЕ. АКО НАПИСАНОТО НЕ БЕШЕ ИСТИНА И ИМАШЕ ЛОГИЧНО И БЕЗОБИДНО ОБЯСНЕНИЕ ЗЛАТАНОВ ПРОСТО ЩЕШЕ ДА ГО КАЖЕ. САМИЯТ ФАКТ, МАЛОУМНИЦИ ТАКИВА, ЧЕ ЗАПОЧНА ДА СЕ ОБЯСНЯВА ПРАВЕЙКИ ВСИЧКИ НА ГЛУПАЦИ, ЧЕ ТОВА БИЛИ "НЕГОВИ МИСЛИ"ЯСНО ГОВОРИ, ЧЕ ВСИЧКО Е ИСТИНА ГЕРБ- МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ГЕРБ- ИДИОТИ С БАЛКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ / ОБИЧАТ ДА ГИ ШИБАТ МУТРИ/ ЛАКЕИТЕ НА ГЕРБ- ПРОСТИТУТКИ
14
Кобург Велчев
|
нерегистриран
17 юли 2013, 19:23
0
-3
Национално безхаберие !! Накратко за стълбицата на срама : безотговорност към националните ценности, липса на национално достойнство и свързаните с него родово познание и културна грамотност, историческа обремененост с еснафлък, вайкане и опяване за мизерното индивидуално съществуване, липса на визия за бъдещето, ниска избирателна активност в условия на порочни „избори” и не-задължително гласуване, !!! Това са „достиженията” поне за половината Българско население !!! Така само за 15-20 години постигнахме не демокрация и свободи, а ново комунистическо робство. Робство, съградено от червени олигарси, номенклатурни и подставени капиталисти, от мутри, пазванти и слуги на червените мафиоти. Пълна РЕкомунизация. Защото в момента и четирите партии в парламента: БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака са от едно котило – котилото на червената мафия от БКП-ДС !!! Това, че десетки хиляди не се премиряват и протестират всеки ден, не променя нещата. В България е тясно за свободните, можещите и културните, а в същото време мнозинството нехае – хапва, пийва, друса чалга и все повече циганее.......
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно