Заместник-главният прокурор Ася Петрова получила жилище от фонда на МВР
Заместник-главният прокурор Ася Петрова получила жилище от фонда на МВР

Заместник-главният прокурор Ася Петрова, станала известна като любим прокурор на Цветан Цватанов, живее във ведомствено жилище на МВР, прехвърлено на Министерство на правосъдието специално заради жилищния ѝ проблем, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

Проблемът възникнал, след като бившата окръжна прокурорка на Шумен стана заместник-главен прокурор, посочена от новия главен прокурор Сотир Цацаров за член на екипа му. Имотът на МВР е бил поискан от правосъдното ведомство по официален ред от областната управа на София едва пет дни след като главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност (на 10 януари) и още същия ден обяви заместниците си, сред които бе и Ася Петрова, пише сайтът. Половин месец по-късно Висшият съдебен съвет официално гласува назначението част от новите заместници на главния прокурор – Пенка Богданова и Ася Петрова. По това време Министерството на правосъдието изпитвало недостиг на ведомствени апартаменти, твърдят официално оттам. Другият заместник на Цацаров – бившата говорителка на Апелативната прокуратура в Пловдив Пенка Богданова е настанена именно в жилище на правосъдното министерство, но тя нямала възражения за състоянието му.

Но бившият окръжен обвинител на Шумен Петрова не харесала предложения от правосъдното ведомство имот и това наложило да се търси друг. Сайтът се позовава на свои източници във Върховна касационна прокуратура, според които главният прокурор уведомил за проблема бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и съвсем скоро жилищните проблеми на Ася Петрова били решени през фонда на МВР.

Ася Петрова е получила право да ползва вече одобренoто от нея ведомствено жилище на 7 февруари, заповедта за настаняване е от 11 февруари, а на 25 февруари тя е сключила договор за наем с правосъдното министерство. Пред изданието зам.-главният прокурор заявила, че не знае чие е било наетото от нея жилище преди да ѝ бъде предоставено, тъй като договорът, който е сключила, е с Министерството на правосъдието.

Петрова доби популярност в последните години като един от даваните за пример прокурори от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тя бе наблюдаващ прокурор и по делото "Килърите", също любим пример за борба с престъпността на Цветанов, приключил с тежки осъдителни присъди, но само на първа инстанция. Ася Петрова пътува с Цветанов при едно от посещенията му в САЩ, продължило цели 20 дни, в което бе отчитана борбата с организираната престъпност. Като зам.-главен прокурор сега Ася Петрова отговаря и за законосъобразното протичане на изборите.

От Министерство на правосъдието коментираха пред "Правен свят", че нямат информация Ася Петрова да е отказвала предоставено ѝ жилище. На въпроса дали сегашното й жилище е било прехвърлено от фонда на МВР, от МП обясниха, че процедурата изисква министерството да се обърне към областния управител, който отговаря за ведомствените жилища, както и сторили. Пред "Съдебни репортажи" пък областният управител на София Данаил Кирилов е обяснил само, че по негови спомени в края на миналата година и началото на тази за нужните на съдебната власт са били отпуснати и преразпределени около 18 апартамента – за спецпрокуратурата и членовете на ВСС.

Според Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост държавни имоти се разпределят за ползване на ведомствата от областния управител след молба на съответния министър, но няма пречка незаетите жилища на едно министерство да бъдат дадени за ползване на съдебната власт, например.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
57
В
|
нерегистриран
13 май 2013, 16:15
0
-1
До коментар [#55] от "Георги Стефанов": Що ли си мисля че си прав?
56
Георги Стефанов
|
нерегистриран
13 май 2013, 15:35
1
-1
До коментар [#31] от "": Виж кво : тя е там за да ни пази нас със тебе! Нали така! И по тази причина НЕ ТРЯБВА да си ги вдига! ..както ние с теб не си ги вдигаме. А тя си мисли че всичко е ебане. Да ама НЕ Е!"
55
***********************
|
нерегистриран
13 май 2013, 05:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
53
до Зара
|
нерегистриран
10 май 2013, 23:32
0
0
Уважаема, завистта не е поражда нищо добро, напротив- сее само омраза и гняв. Плюете по съдебната система, но нима образованието, което получават нашите деца, е на високо ниво?! Омръзна ми да се сблъсквам с "педагози", които нямат никакъв подход към децата, омръзна ми да слагат всички деца в един калъп... Навсякъде има и добри, и лоши специалисти, не може с лека ръка да се заклеймява една или друга сфера на обществото и държавността.
По- важното е, че всеки работещ заслужава уважение и достойно заплащане на труда си!
52
123
|
нерегистриран
09 май 2013, 22:18
1
-4
Петрова не е просто хубава жена - тя е отдадена на работата си и я върши както трябва, затова има успешна кариера, вкл. като дългогодишен административен ръководител на окръжна прокуратура. Тя не е кацнала на поста зам. главен прокурор от нищото, но ще имате възможност сами да се убедите в качествата й.
51
до Зара
|
нерегистриран
09 май 2013, 18:13
2
-1
Уважаема Зара, университета не прави юриста.
Виждал съм огромно количество абсурдни решения на окръжни съдии от един окръжен съд, всички завършили Алма Матер.
Най-общо казано, огромна част от по-новото поколение от юристи (главно адвокати), които са завършили СУ и които, вярвайте ми, разчитат само на "фирмата" и не така борбени и четящи като завършилите т.нар. ПУЦ-ове.
Дискусията тук е съвсем друга - как е възможно жена, която едва ли има 40-43 години, да стане зам.главен прокурор на държава в ЕС. Какви са нейните качества, преимущества пред другите и с какво тя е по-достойна да е след Главния прокурор?
Че е хубава, хубава си е, няма смисъл от спор, но това ли е качеството, с което под мишница можеш да заемеш такъв пост.
50
ех живот, здравей,здравей
|
нерегистриран
09 май 2013, 00:14
1
0
Хайде,хайде стите вече с аудиозаписите, време е вече за малките, хубави и съдържателни популярни цветни филмчета ?!
49
зара
|
нерегистриран
08 май 2013, 23:47
0
0
магистратите бяха за 20 г.позлатени със заплати, те
вземат месечно шест заплати на учител в гимназия, който всеки ден учи по сто ученика.Известно е нека-
чественото българско правораздаване,а колко от съдиите и прокурорите и следователите са завършили т.н. пуцове по право, а право се учи в Софийски
университет
48
DreadKnight
|
нерегистриран
08 май 2013, 21:34
0
0
http://afera.bg/skandalno/42837.html
"БЪЛГАРСКИ МАГИСТРАТ ЗА РЕЗИЛ. БЕЗ КОМЕНТАР.
Публикувано на 08.05.2013 / 19:44 ч. от afera
Поредният резил на българския съд. И не ми казвайте, че бил резил на отделен матистрат. Прекалено много станаха отделните. Особено висшите отделлни орезилени магистрати. „4.1. Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен; 5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност; 5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото; „ От Етичния Кодекс за поведението на магистрата
Статус на Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия къв Висшия Съдебен съвет (ВСС), във фейсбук профила му:
Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висшия съдeбен съвет пише във фейсбук профила си “Да го духат сърбите!” по повод на не знам какво си. Към каквото и да е, няма право да го пише дори да си го мисли. Нормално е и разбираемо това да го каже фен от агитката на “Левски” или ЦСКА, както и някой от “Атака”, но български магистрат, и то член на Висшия съдебен съвет…. Умът ми не може да го уразумеее… Той по парадоксален начин парадоксално потвърждава, че са прави крайните радикали от които твърдяха, че всички от съдебната система са маскари… Жалко… И много опасно. Единственото лекарство е промяна на конституцията в посока осигуряване на възможност за самолечение на съдебната система от туморите, които я саморазяждат. А именно – избиране на Висшия съдебен съвет пряко (а не чрез двустепенни избори) само от съдиите."
47
Суджука , марш!
|
нерегистриран
08 май 2013, 19:07
1
0
Марш на Суджука от прокуратурата!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно