Прокуратурата тайно разпита Мирослав Найденов, прави го защитен свидетел
Осигурена му е лична охрана от МВР, срещу което бившият министър даде показания
Прокуратурата тайно разпита Мирослав Найденов, прави го защитен свидетел
Колаж: БГНЕС

На бившия земеделски министър Мирослав Найденов е осигурена лична охрана от МВР, защото от днес той е със статут на защитен свидетел по т.нар. афера "Българският Уотъргейт". Тази сутрин в интервю за бТВ Найденов обвини Цветан Цветанов в незаконно подслушване на всички министри от кабинет "Борисов". Бившият земеделски министър призова Цветанов да подаде оставка. По-късно днес Найденов бе изключен от партия ГЕРБ.

Веднага след интервюто на бившия земеделски министър пред бТВ прокуратурата го е викнала на разпит. Найденов обаче се оказа и най-укриваният свидетел. От прокуратурата съзнателно заблудиха журналистите къде ще се проведе разпитът, като ги пратиха в сградата на Специализираната прокуратура, където във вторник и сряда по същото дело бяха разпитани бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев. Едва когато разпитът на Найденов приключи, стана ясно, че той се е провел в Съдебната палата, в кабинет на четвъртия етаж. Разпитът е продължил няколко часа, след това Найденов бе забелязан да влиза в Софийската градската прокуратура.

Разбра се, че пред наблюдаващия прокурор Найденов изразил опасения за живота си и поискал охрана. Говорителят на СГП Румяна Арнаудова поясни, че там защитеният свидетел е изчакал организирането на личната му охрана от МВР, след което е бил тайно отведен. Засега само Найденов има лична охрана, не и семейството му, което по негови думи е зад граница, за да се гарантира спокойствието му.

Така или иначе, говорителят на СГП не отговори на въпроса логично ли е точно МВР да охранява Найденов при положение, че той свидетелства срещу бившия ръководител на ведомството Цветан Цветанов. Прокуратурата нямала друга законова възможност да осигури защита, освен посочената в чл. 123, ал. 2, т.1 от НПК. "Наблюдаващият прокурор, по искане на свидетеля, е взел мярка за защита на този свидетел. Осигурена му е лична, физическа охрана, тъй като доказателствата по делото и по повод на отправеното искане наблюдаващият прокурор е преценил, че е налице основание да се предприеме тази мярка, тъй като е възможно в резултат на свидетелстването да възникне или да е възникнала вече реална опасност за здравето и живота на свидетеля", каза Румяна Арнаудова. Тя не отговори и на въпросите от какво и от кого се страхува Найденов и дали това е Цветан Цветанов.

И още един въпрос остана без отговор - какви преки наблюдения може да има Мирослав Найденов за незаконно подслушване, за да бъде призован за свидетел и то защитен - дали не става дума само за негови усещания и впечатления или има реални доказателства.

В тайна остават показанията му пред разследващите. Все пак от прокуратурата казаха, че освен че е преразказал интервюто си, дадено пред бТВ, той добавил и нови обстоятелства.

Румяна Арнаудова отказа да отговори и на въпросите защо едва сега Найденов съобщава за поголовно подслушване на министри от кабинета "Борисов", не е ли укрил данни за извършено престъпление, което го прави съучастник. А на въпрос дали ще бъдат разпитани и лицата, които бяха споменати от Найденов – президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Бойко Борисов, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и други, говорителят на СГП заяви, че ако се наложи, всички ще бъдат разпитани.

Както е известно, Мирослав Найденов е обвиняем по друго дело. Три са обвиненията срещу него – за принуда, предлагане на подкуп и злоупотреба с власт. На въпрос дали бившият земеделски министър не използва прокуратурата, за да сключи сделка по собственото си дело, Румяна Арнаудова заяви, че българското законодателство не допуска такъв вид "сделки".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
21
Предоволен
|
нерегистриран
27 април 2013, 23:07
0
0
Добре звучи, че тези ,които са го подслушвали ,сега ще го охраняват. И Миро е съласен сигурно ,нали Морчо? И как става така , ако още Цвъко командва в МВР -то ? Миро да каже !
20
данни
|
нерегистриран
26 април 2013, 15:58
0
0
По принцип всеки знае, че 90% от "защитените свидетели" са си извършителите и/или съучастници на престъпленията.

19
6
|
нерегистриран
26 април 2013, 13:12
1
0
Тези записи нямат нищо общо с СДОТО нямат маркери въобще не са правени от полицията. Това са частни подслушващи устройства.
18
cv
|
нерегистриран
26 април 2013, 13:08
0
0
Това е истината за нашата прокуратура но само една малка част. Надявам се да излязат всички такива записи за да е ясно кой дирижира всичко в тази държава и какъв главен прокурор си имаме в момента. Вижте кой рови в кабинета на Малена Филипова и много неща ще ви станат ясни.
17
Стефан Гроздев и ОМО "Илинден"
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:44
0
0
Стефан Гроздев е "специалист" по материята.
16
Бойко каза, а Стефан Гроздев се наака
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:43
0
0
Веднага си спомням за случая с публичните твърдения на Недим Генджев за взет от Стефан Гроздев подкуп от 300 хиляди лв. По-вероятно подкуп да не е имало. Просто Гроздев е изпълнил милиционерската повеля след едно изказване от Истанбул.То на този изпълнението на повели му е практика.
15
да се готвят свещените крави в съда
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:40
0
0
Лазещите пред ГЕРБ магистрати ги очакват тежки дни. Първи на мушката са семейната приятелка и нейното обкръжение в СГС, което олицетворява най-уродливите практики, както и милиционерските подлоги в САС Стефан Гроздев и Даниела Дончева.
14
а дано
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:37
0
0
Така е. Главният прокурор вече премина Рубикона, след който обратният път е невъзможен. Последното му прави чест.
13
няма свещени крави
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:36
0
0
Цветанов е на броени дни от искане за сваляне на депутатския имунитет. Просто трябва да се изчака, за да го получи. парадоксално е, че имунитетът на кандидата за народен представител е най-силният възможен. След което ще започне разнищването на престъпленията на мутро-милиционерите.
12
DreadKnight
|
нерегистриран
26 април 2013, 11:36
0
0
Малееее, баси записите... Мафиоти, мутри, педали... Качени са и аудиофайлове!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно