Съдебната тема в медиите
Съдебната тема в медиите

"БНР Хоризонт"
 
Съд в Стара Загора не разгледа протеста срещу решението за референдум  

Венелина Попова
Административният съд в Стара Загора остави без разглеждане протеста на Районната прокуратура срещу решението на Общинския съвет за провеждане на референдум за закриването на военния полигон "Змейово".  Решението на Административния съд е взето на закрито заседание от Пламен Петрунов, председател на съда, и с участието на съдиите Галина Динкова и Михаил Русев.
Пламен Петрунов заяви, че протестът на Районната прокуратура е недопустим от гледна точка на чл. 32, ал. 1 от Закона за участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, защото съдът не се произнася по законността на решението на Общинския съвет за насрочването на местния референдум, а по срока за неговото обжалване, който по този закон е седемдневен.
При проверката на документацията съдът е установил, че съобщение за решението на Общинския съвет е било обявено в интернет страницата на Община Стара Загора, поради което е изпълнено задължението за публичното му оповестяване. Районната прокуратура протестира решението на 17-и април, а крайният срок е изтекъл на 15-и април.
Решението на Административния съд може да бъде обжалвано в частна жалба пред ВАС в седемдневен срок.
----------------------------------
"Труд"

Мирослав Найденов: Има материали, които могат да дадат друга насока на делото

Бившият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е дал днес обяснения пред прокуратурата по воденото срещу него досъдебно производство, във връзка с материали, които в миналото е представял на бившия главен прокурор Борис Велчев и бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, съобщи "Фокус"
Найденов смята, че тези материали имат отношение по воденото срещу него досъдебно производство.
"Дадох обяснения по повод досъдебното производство, образувано от Софийска градска прокуратура, по което съм привлечен като обвиняем. Аз поисках да дам тези обяснения и те са във връзка с констатация, че материали, които в миналото съм представял на бившия главен прокурор Борис Велчев и бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, не са били прикрепени към досъдебното производство по неясни за мен причини", коментира Найденов.
"Подкрепих тези мои обяснения с аудиофайл. Надявам се на бърза реакция от страна на прокуратурата и, разбира се, надявам се това да помогне за изясняване на обективната истина в това досъдебно производство. Смятам, че тези материали имат отношение към това дело. За моя изненада се оказа, че те не са били прикрепени към него, а мисля, че биха могли да му дадат друга насока", заяви още той.
Найденов отказа да коментира какви са материалите, които е предоставил.
----------------------------------
"Преса"
Прокуратурата хвърли камък в блатото

Държавното обвинение смая публиката

Лилия Христовска
Петте работни дни на прокуратурата от миналата седмица предизвикаха небивало оживление. Разкритията за безконтролно подслушване изглеждат смразяващи. "Абсолютно недопустимо е да има и капчица съмнение, камо ли да се окаже вярно, че в една демократична и правова държава може да бъдат подслушавани
политици, граждани, включително държавният глава", обяви президентът Плевнелиев.
Публиката е смаяна
Обявеното разследване на антимафиот №1 Станимир Флоров, дясна ръка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, смая допълнително публиката, въпреки че на един от предизборните воаяжи бившият премиер Бойко Борисов иронизира главния прокурор Сотир Цацаров, че се е върнал "чак в 1999 г.", за да търси следи от престъпления срещу шефа на ГДБОП. Решението на прокуратурата без съмнение получи обществена подкрепа. Сами по себе си разработки като "Алчния" и "Високия" не са доказателства за виновност. Но хич не се вписват в обществените представи за блестяща репутация. Камо ли разследване за подкуп срещу чадър върху замесени в наркотрафик! Шокираща е дори възможността онези, от които се очаква да бранят обществото от бандитизма, да са свързани с него. Колкото си по-високо в йерахията, толкова по-недопустимо е да запазваш пост срещу презумцията за невиновност. Това е цената на властта в една нормална държава. И логично и прокуратурата, и президентът поискаха отстраняването на Флоров.
"Тц, тц, тц" - цъка със смесица от задоволство и недоверие гражданството след изненадващата действеност на прокуратурата. Но скептицизмът виси като дамоклев меч над обвинението. Отдавна се шушука, че в МВР стават непонятни неща, но никой не вярваше, че някой ще посмее да хвърли камък в блатото. С ударите си от миналата седмица прокуратурата може да си навлече и беля. Ако спре дотук, ще се изложи много. Защото пося надежди, че е важен само законът, а не
политическата конюнктура.
Затова е важно прокуратурата да разсее всякакви съмнения около действията си. Ефектно е набързо да се издаде присъда над бившия главен прокурор, че по негово време обвинението е било заспало по отношение на людете от властта. Но дали е така?
Доста действащи депутати се разделиха с топлия имунитет по времето на Борис Велчев. Стартът във властта на ранния ГЕРБ бе ознаменуван с дело срещу бившия премиер Сергей Станишев, когото "лоялният" гражданин Алексей Петров разкри пред Борисов като лош стопанин на държавни тайни. И Братя Галеви, също свързвани с бивш вътрешен министър (Румен Петков, но не само), усетиха острието на закона. Бяха осъдени, но офейкаха. А МВР още не е дало отговор как минаха границата. Самият Румен Петков бе съден и глобен за изпуснати държавни секрети.
Удар в десетката
Сега обаче прокуратурата даде знак за еманципация от силовото ведомство. Не само защото удари най-силното оръжие на управляващите - тайното подслушване. А защото събра кураж да върне правилата на мястото им. И преди имаше крупни скандали със слухтенето, но прокуратурата оставаше безмълвна. А сега се стигна и до обвинения на полицаи от средните йерархични нива. Разпитан бе и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Но не в собствения му кабинет, каквито случаи е имало, а в прокуратурата, където му е мястото на разпита. На този фон активността на прокуратурата днес е впечатляваща, призна пред "Преса" дори един от най-видните й критици - адвокат Михаил Екимджиев.
Важното е обаче как ще продължи. Защото не е много ясно дали едни прокурори, доскоро държали се като юрисконсулти на МВР, изведнъж могат да се преобразят в амбициозни и независими слуги само на закона. Факт е, че след като зае поста, Цацаров смени посоката на много знаци. Напомни на МВР, че без разрешение на наблюдаващия прокурор не трябва да коментира висящи дела. Нареди разследване покрай скандала със строежите край Несебър. След падането на правителството ускори разследването за корупция срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.
А в случая с анонимния сигнал, внесен от Станишев, обвинението се отказва от един друг навик - приоритетно да издирва авторите на анонимки, вместо да се интересува от съдържанието им. Многозначително бе и решението на Цацаров прокуратурата сама да извърши проверка на сигнала за подслушване - 12 прокурори мълниеносно влязоха в Специализирана дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО), а за първи път прокуратурата иззе техника на МВР. Резултатите показаха, че има данни и за безконтролно използване на резултатите от подслушване. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов съобщи и за злощастния опит на един от началниците в СДОТО (Радко Димитров), който, като разбрал за сигнала на Станишев, хукнал с отвертка да разглобява апара- турата и да трие съхраняваната информация.
Нервният Цветанов
Работата на обвинението от миналата седмица видимо изнерви бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той забрави етикецията и атакува главния прокурор, след като дясната му ръка Флоров бе отстранен от поста. Заговори за тайни общества в съдебната власт; внушението бе, че Цацаров и Станишев са станали говорители на организираната престъпност! Естествено, Цветанов пропусна да спомене, че именно неговата партия отказа в съдебния закон да се запише, че заради прозрачността в правосъдието магистратите трябва да обявят връзките си с масонството. Защо - никой не разбра. Но сега намеците са за главния прокурор, който очевидно не е оправдал доверието му.
Е, на един доскорошен държавник не прилича да напада главния прокурор просто защото си върши работата.
Не му е работа на Цацаров да се вълнува, че Цветанов прехвърли цялата отговорност за подслушването на бившите си подчинени. Не му е работа да пита бившия премиер Борисов къде изчезнаха предложенията за затягане на режима за СРС след скандала със СРС по "Тановгейт", които през 2011 г. бяха предадени лично на Бойко Борисов. Но пък именно след този скандал парламентарната подкомисия за контрол върху СРС през 2011 г. обяви, че съхраняването им в МВР крие
опасност от злоупотреби с тях. А аферата ЦецОFFгейт демонстрира нагледно, че не само данните от подслушване не се съхраняват сигурно, но и че МВР може да подслушва когото си иска без съдебно разрешение.
Законът - един за всички
Работа на главния прокурор обаче е да следи за прилагането на закона. Точно и еднакво за всички. А по закон именно министърът е този, който отговаря за неупражнен контрол над подчинените си. Отговаря и за неразрешено подслушване, което превръща личния живот в пазар на долнопробни интереси.
Ще стигне ли Цацаров докрай? Покрай "Тановгейт" излезе и прочутият разговор с нареждане на Бойко Борисов до шефа на митниците Мишо Бирата "да не бъде закачан". Дали този случай е пример за злоупотреба с власт или не - това трябва да стане ясно в съдебната зала. Няма друг начин освен по реда на закона да
се изяснява кое е истина и кое - "самокритика", както наблюдаващите прокурори нарекоха признанието на бившия премиер за казаното.
Нещата ще си дойдат на мястото, ако демокрацията стане "действаща", и то перманентна, а не на парче. Ако усилията на Цацаров не са временен макияж, прокурорите може да заслужат аплодисменти. Както в Бостън гражданите излязоха на улицата, за да поздравят професионализма на полицията за залавянето на терористите. Цената на такова доверие е висока. Но си заслужава труда.
----------------------------------
"Марица"

Убиецът от Правище се отбранявал

Галина Константинова
Убиецът от Правище Христо Ангелов е действал при самоотбрана. Това става ясно от обвинителния акт, който влиза в съда. Срещу Ангелов е повдигнато обвинение, че на 13 април м.г. е умъртвил Илия Попов, като убийството е станало при превишаване на неизбежната отбрана. Мелето между цигани и българи накара всички да се страхуват, че Правище може да се превърне във втора Катуница.
"Много съжалявам за станалото. Не исках тази работа да се случи. Мислех, че защитавам семейството си. Бях много изплашен." Това призна убиецът Христо Ангелов и по време на делото за мярката му за неотклонение в съда. Миналата година на Разпети петък той наръга Илия Попов. По време на  съдебния процес, който предстои, ще бъдат изслушани общо 15 различни експертизи - както на убиеца, така и на жертвата му. Ще бъдат разпитани и повече от 20 свидетели, участвали в мелето.
В обвинителния акт е описана подробно фактическата обстановка на убийството.Миналия април Любомир Минчев наема група работници от ромски произход в кооперацията. Повечето от тях са роднини и  са в приятелски отношения. Те заемат 12 помещения в сградата на училището. На 13 април около 18 часа група роми се прибират и минават през магазина да си купят храна. Местните хора, седнали пред магазина, започват да се заяждат с тях. Циганите се прибрали в сградата, но били последвани от част от жителите на Правище. Версията, че повод за инцидента е закачка от страна на работник към 13-годишно момиче от селото, не се потвърждава в обвинителния акт. Българите обсаждат общежитието и го атакуват. Циганите вътре се барикадират с легла, дюшеци, голяма печка. Започват да звънят на тел. 112.
Братът на Илия Попов влязъл в сградата, след малко и той се втурнал да му помогне. Циганинът Христо Ангелов първо ударил по главата Илия Попов с метален прът, а след това го наръгал фатално в сърцето. После дал окървавения нож на сестра си Анка, която го скрила. Ден по-късно обаче жената предала оръжието на полицията. Извършителят Христо Ангелов е рецидивист с четири осъждания. Причините за убийството са ниско правно съзнание, занижена самодисциплина и страх, твърди прокуратурата. Според обвинението мотивите на Ангелов са били да защити себе си и близките си.
----------------------------------
"Народно дело"

Варненка влиза в затвора, спипали я с цигари без бандерол

53-годишна варненка е постигнала споразумение с районната прокуратура и ще лежи 5 месеца в затвора за държане на голямо количество акцизни стоки без бандерол, съобщиха от прокуратурата.
В периода от 14 октомври миналата до 14 март тази година криминално проявената и осъждана Т.А.Р. държала различни по брой, марка и вид кутии с цигари на обща стойност 2960,70 лв. По този начин варненката престъпила закона в условията на продължавано престъпление.
Съгласно споразумението варненката ще изтърпи 5-те месеца затвор при първоначално строг режим. Цигарите, които са били иззети като веществени доказателства по делото, ще бъдат отнети в полза на държавата. Споразумението е внесено за одобрение от районния съд – Варна.
----------------------------------
"Банкер"

От Филчев с любов

За българската прокуратура мандатът на някогашния й ръководител Никола Филчев доби мрачната слава на управлението на свирепия цар Иван Грозни, който укрепвал властта си, пращайки болярите на дръвника. Подобно на руския самодържец Филчев си изгради образ на непредсказуем чешит, който без замисляне прилага юмручни практики към подчинените си и не се трогва даже от смъртни случаи сред по-лабилните от тях.
Умиротворяващият мандат на Борис Велчев позакърпи съдрания имидж на прокуратурата, но само донякъде и съвършено илюзорно. Седемте години се изтъркаляха и същите скелети си останаха в гардероба, вместо да бъдат изхвърлени. И сега проговарят по филчевски.
Новият главен прокурор Сотир Цацаров вероятно е вече наясно, че където и да пипне държавното обвинение, все ще замирише. А разбута ли някои по-деликатни структури, направо започва да вони. Както стана с неочакваното му решение да разтури инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП). Ако беше спрял дотук, Цацаров можеше и да избегне ответен удар, но той взе, че предложи шефката на прокурорския инспекторат Малена Филипова за уволнение. И скелетите затракаха.
 Към днешна дата песента им е непоносима за ухото и неразбираема за ума. Жената, призвана да брани законността в прокурорските действия, се озова в центъра на събитията след дългогодишна кариера (последните десет години - начело на инспектората), по време на която не бяхме виждали очите й. Нито пък сме чували за успехите й в проверките на многобройните сигнали срещу прокурори на всички равнища.
Но пък изведнъж се оказа, че Филипова си е спечелила врагове, които може даже да платят, за да се случи инцидент с нея. Целта им била да й отмъстят и да й затворят устата "като един от най-информираните хора по отношение на корупцията". Предвиждайки, че "хора с власт и пари ще платят за някой нелеп инцидент", ексшефката на закрития инспекторат посочи, че и проверката срещу нея е от такъв характер. А това си е чиста проба уличаване на главния прокурор, че изпълнява платена поръчка, при това мокра.
И тук започват да изскачат въпросите. На кого ли му е притрябвало да затваря уста, която никога не се е отваряла ? И на човек, който не може да се похвали с каквито и да било резултати в антикорупционната си дейност? Парадоксално, но и показателно е, че както главният прокурор, така и главният му инспектор не засягат главната тема - за бездействието на инспектората, който от години приема и проверява сигнали, но те все се оказват неоснователни. Вместо да се говори за това колко проверки е смачкал инспекторатът, ни предлагат темата за престараването му в поръчкови проверки срещу определени прокурори и по определени дела.
Интересно е и дали акцията срещу прокурорския инспекторат би била проведена, ако Малена Филипова не се беше оказала човекът, разпънал чадъра над бившия земеделски министър Мирослав Найденов, срещу когото бяха повдигнати обвинения за предлагане на подкуп, за принуда и злоупотреба със служебно положение. Защо Найденов се оказа на прицел е отделен въпрос, но едва ли премахването на инспектората може да бъде обяснено и оправдано с неправомерните му действия по една проверка. Далеч по-издържан е изводът, че главният прокурор не се чувства сигурен в работата си с орган, който реално не върши нищо докрай, но може да подхване всичко. Както каза Цацаров, инспекторатът си е присвоил всички дейности, присъщи на юридическата професия, с изключение на адвокатския. А на практика и него, защото мачкайки сигнали срещу прокурори, хората на Малена Филипова са действали като техни защитници.
Гузни съвести
Оценката за десетгодишната дейност на инспектората към ВКП звучи и правдоподобно, но и абсурдно. Дори смехотворно. Излиза, че хората на Филипова са изгаряли от желание да проверяват закононарушения, което водело до престараване и преработване. В крайна сметка обаче от това не произлизало нищо, тъй като не се стигало до образуване нито на наказателни, нито на дисциплинарни производства.
Наред с констатацията, че Малена Филипова не давала и пет пари за принципа за случайно разпределение на делата, разпоредената от Цацаров ревизия на инспектората наблегна на извода, че той е иззел функции, с които по закон не разполага. Вместо да проверява само прокурори, Филипова налагала извършването на проверки срещу съдии,нотариуси и частни съдебни изпълнители. Тънката разлика е, че подобни проверки, доколкото има данни за престъпна дейност, безспорно са в правомощията на прокуратурата, но не и на нейния инспекторат.
Най-възмутителна за родната правна доктрина обаче е дързостта на инспектората да посяга на нейната светая светих, предприемайки проверки на актове по същество на разследващи органи и дори на съдии. Очевидно инспекторите във ВКП далеч не са се доверявали на инстанционния контрол, който в български условия е крайно ненадеждно средство за ревизия на съдебните актове, и са се намесвали по висящи дела. При това са проявявали подчертан интерес към начините на формиране на т. нар. вътрешно убеждение на съдиите. За да им хване спатиите, Филипова включвала в проверките ГДБОП и ДАНС, които пък от своя страна ползвали специални разузнавателни средства. Всъщност, движейки се по ръба на закона, инспекторатът е прилагал най-ефективната тактика срещу корумпираните съдии - държал ги е под око в хода на делото, преди да го опорочат с окончателен акт. Въпросът е с чисти подбуди ли е правено това, или в полза на определени хора и интереси. И защо свръхчувствителните към намесата в правораздавателната им дейност съдии са си затраяли за това, че инспекторатът е изземвал при проверките си висящи граждански и наказателни дела. Да не говорим, че по закон подслушването и проследяването на съдии стават със санкцията също на съдии, а ревизията не изнесе данни за нарушения в прилагането на тези СРС. Тя мълчи и за отговорността на бившия главен прокурор Борис Велчев, на когото Малена Филипова докладвала всичко във връзка с проверките на инспектората.
Хлъзгав е и упрекът, че инспекторатът предприемал проверки по анонимни сигнали. От една страна, Малена Филипова е права, че изрична законова забрана за това няма. От друга страна, за всеки е ясно, че в много случаи анонимните сигнали предоставят достоверна и ценна информация. И тук обаче важно е за какво служи тя, щом като нито един от тези сигнали не е довел до търсене на отговорност от някого.
На тези въпроси ревизията обаче не дава отговор. А възможното обяснение е, че във всички тези истории има твърде много гузни съвести на магистрати, които са мълчали с очакване да им се размине. Както е и ставало, въпреки че резултатите от проверките са били вкарвани като данни в електронен регистър, извлечение от който е изпращано на Висшия съдебен съвет (ВСС). Сега тези данни ще бъдат унищожени - не защото не са достоверни, а защото проверките са приключени безрезултатно.
Защитна тактика
Както може да се очаква от стар съдебен апаратчик, Малена Филипова е далеч от мисълта да проговори. Във връзка с намиращите се в касата й приключени преписки тя даде впечатляващо обяснение - пазела чувствителната информация в тях не за да оказва натиск върху магистрати, а от съображения за сигурност. Голямото пазене било всъщност от медиите, за които тази информация била интересна. А охранявани от медиите се оказват председатели на съдилища и ръководители в прокуратурата и изтичането й щяло да има "неблагоприятен ефект"за тях, въпреки че проверките не доказвали тяхна вина. В добавка Филипова неколкократно посочи, че действията, заради които искат да я уволнят, са част от длъжностната й характеристика.
В крайна сметка всички са предупредени, че тя знае много и не бива да я принуждават да се разприказва. Според запознати с интригите във ВКП най-вече е размахан пръст към кръга около бившия заместник главен прокурор и сегашен член на ВСС Камен Ситнилски, който дълги години опитвал да разбие инспектората. В съдебните среди се говори, че назначената от Сотир Цацаров ревизия протекла в постоянното присъствие на един от членовете на съвета - именно Камен Ситнилски, който имал големи страхове какво ще излезе от касата на Малена Филипова.
История с куче
Бомбастичната новина, че Малена Филипова разпънала чадър над бившия земеделски министър Мирослав Найденов, също предизвика смях през сълзи. И няма как да е иначе, след като самата прокуратура обясни близките отношения между двамата с обстоятелството, че професионалният ветеринар Найденов е лекувал любимото куче боксер на прокурорката. Кучето все пак умряло, но трогнатата му стопанка се отблагодарила с проверка срещу душманите на ексминистъра - бившата директорка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева и разследващия по неин сигнал провинен министър прокурор Красимир Тренчев.
Кучешката история първоначално взе да се разпада, но все пак се оказа, че си има и опашка. Отричайки Найденов да е бил лекуващ лекар на домашния й любимец, висшата прокурорка призна нещо далеч по-интересно - че познанството й с министъра тръгнало от скандалната общинска фирма за контрол на безпризорните животни "Екоравновесие", на която Найденов беше шеф. Филипова се обяви за "активна природозащитничка", която звъннала на Найденов "за едно ранено куче на "Цариградско шосе".
Природозащитното битие на Малена Филипова само по себе си плаче за проверка и разследване. Витаещите вече второ десетилетие подозрения, че т. нар. кучезащитници са едновременно психически увредени и финансово облагодетелствани от зверилника, в който се превърна държавата, кореспондира с необяснимата кариера на Мирослав Найденов в агроведомството. Според Филипова запалени кучкари били също бившият главен прокурор Иван Татарчев, а и вицепрезидентът и бившия висш прокурор и правосъден министър Маргарита Попова.
Така дългогодишното недоумение на обществото кой режисира и покровителства терора, на който ни подлагат уличните кучета, получава знакови отговори. Самата Филипова признава, че напуснала фондация за защита на животните единствено заради опасения за несъвместимост с функциите й на прокурор. Но продължила активно да защитава животните и водила битки с общината заради приютите за бездомни кучета. Участвала и в обсъждане на текстовете в Наказателния кодекс, които уреждат малтретирането на животните. Все пак отношенията й с Найденов не били само "на ниво кучета". Развили се, така да се каже, според дневния ред на министерстването му.
Край на формуляра
----------------------------------
"Марица"

Затвор до 15 г. за дрога за 20 000 лв.

Галина Константинова
От 3 до 15 г. затвор може да получи Джемил Али Хабиб за дрога на стойност близо 20 000 лева, намерена в квартирата му. Това съобщиха от Окръжна прокуратура. Джемил живеел под наем в жилище на ул. "Достоевски", като предплащал за няколко дни напред. Хазяинът му решил да прекрати договора си с него. Сменил патрона на бравата, без да влиза.
На 4 май м.г. Джемил се срещнал със свой приятел таксиджия, с когото се познавал от затвора. Искал да го заведе до квартирата си, но разбрал, че ключалката е сменена. Платил на хазяина  и влязъл в жилището. По същото време полицията организирала хайка по адреси, на които живеели временно пребиваващи работници в Пловдив. Позвънили и на вратата на Джемил. Той отворил, но когато полицаят влязъл вътре, изхвърлил два прозрачни плика. Униформеният се усъмнил и направил обиск, при който са открити над килограм синтетична дрога Bonzai. Обвинителният акт срещу Хабиб е внесен в съда, предстои стартът на делото  срещу него.
----------------------------------
"Струма"

Наш дипломат укрива братя Галеви на метри от мисията ни в Прага
 
Л.Петров
Братя Галеви от два месеца са се приютили под крилото на наш дипломат в Прага. Това е последната информация за предполагаемия  адрес на дупнишките бизнесмени. Според запознати дипломатът е склонил да приюти Галеви за сума не по- малко от 500 000 евро. Това не е непосилна сума за Пламен Галев и Ангел Христов, които изчезнаха зад граница на 3 май 2012 г. с 20 милиона евро кеш.
Тайната квартира на търсените от Интерпол бивши барети била в апартамент, използван иначе от чиновник на българското посолство. "Землянката" на партизаните №1 от Дупница е разположена в 500 метра диаметър от мисията ни в Прага - ул. "Краковска" №6, в Първа централна зона. До този момент дупнишките мафиоти са "пращани" от медиите по цялото земно кълбо. Най-упорити са слуховете, че са в ЮАР, следвани от версията "приютени в Дубай от Таки". Други източници ги "изстрелват" в Доминикана, Бразилия и дори Русия.
Според запознати Галеви нарочно участвали в създаването на тези легенди, за да не се разкрие истинското им местонахождение - Чехия. Според непотвърдената от МВР и външно министерство информация Галеви са се озовали в Прага с помощта на застрахователен бос от Дупница, който гравитира в кръга им от доверени лица.
----------------------------------
"b web"

Съдът в Кюстендил прекрати делото, заведено от мюфтийството

Претенциите бяха за терен, включващ паметник на Ильо Войвода

Районният съд в Кюстендил прекрати делото, заведено от Мюсюлманското изповедание срещу община Кюстендил. Претенциите бяха за терен, част, от който е и градинката до паметника на Ильо Войвода.
Междувременно пред съдебната палата в града днес имаше пореден протест. Около 100 души присъстваха, докарано бе и черешово топче.
По-късно в хода на делото, адвокатът на мюфтийството Красимир Руев оттегли иска и делото беше прекратено.
----------------------------------
"24 часа"

Прокуратурата работи по водеща версия за отвличането, Брендо е разпитан, Лара още не

Прокуратурата работи по водеща версия за отвличането на Лара Банева, но на този етап не мога да ви я съобщя. Това заяви пред журналисти зам.-главният прокурор Ася Петрова.
Тя отказа да посочи дали тази версия е свързана лично с Евелин Банев. Прокурорката подчерта, че през тези 50 дни от отвличането на дъщерята на Брендо до нейното връщане прокуратурата е работила интензивно с всички останали институции.
Ася Петрова отказа да коментира дали става въпрос само за един извършител или за организирана група. Отвлечената Лара все още не е разпитвана. Евелин Банев-Брендо е бил разпитан, но не е дал показания, които могат да бъдат свързани с отвличането.
----------------------------------
"Марица"

Драма! Мъж нарече съдийката Вълкова "проститутка", тя го осъди

Христо Илиев
Пловдивската съдийка Недялка Вълкова осъди мъж, който я нарекъл "магистрална проститутка". Магистратката гледала бракоразводното дело на Димитър Попов, но той, меко казано, не останал доволен от решението на Вълкова. Мъжът подел свирепа атака срещу нея, като разпратил жалби до шефа на Районния съд в Пловдив Веселин Хаджиев, до бъдещия главен прокурор и тогавашен шеф на Окръжния съд Сотир Цацаров, както и до шефа на ВКС Лазар Груев.
В писмата си Димитър Попов описал магистратката като "младши поръчков прокурор", "поръчкова магистрална проститутка - срам и позор за съда, за гилдията и за България - буболечка". Мъжът се жалва още от "тенденциозно поръчково определение на съдия Вълкова", което не го допускало да участва по делото по гарантирания от закона начин. Недялка Вълкова се почувствала силно засегната от обидите, които й нанесъл Димитър Попов и завела дело за клевета.
Тъй като всички ма-гистрати в града под тепетата отказали да гледат иска, делото бе пратено в Пазарджик. На първа инстанция Районният съд осъди Димитър Попов на 3 хиляди лева глоба за обидите, които нанесъл на магистратката. В петък състав на Окръжен съд прекрати процеса, след като стана ясно, че адвокатите на двете страни са постигнали спогодба, съгласно която Димитър Попов ще се извини на съдия Вълкова и ще й плати разноските за делото.
----------------------------------
"БНР Хоризонт"

Издирван швейцарец за сексуални престъпления е задържан в Балчик  

Гинка Димитрова
46-годишният швейцарски гражданин Мартин, издирван за сексуални престъпления, е бил аретуван в Балчик. Той е издирван от Интерпол въз основа на заповед на федералната служба "Правосъдие" в Берн. Мартин трябва да излежи присъда от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за блудство и други сексуални действия с малолетно дете, извършени с близки на бившата му приятелка.
Пред окръжния съд в Добрич задържаният заяви, че пребивава в България от месец и половина, живее в балчишкото село Безволица при българската си приятелка, с която има намерение да сключи граждански брак. Швейцарският гражданин е отведен в затвора във Варна до призоваването му за екстрадация в Швейцария.
----------------------------------
"Струма"

Съдят приятелката на С. Стоянов–Златния за сводничество
 
Три жени, сред които и приятелката на небезизвестния Стоян Стоянов – Златния – Вера Дзънгова, застават пред съда за организиране и участие в престъпна група, набирала жени за развратни действия. Трите са задържани на 18 април 2013 година при акция на ГДБОП под наблюдението на Специализирана прокуратура.
Дзънгова е обвинена за тартор на групата, а останалите две – Галена Георгиева и Теодора Янкова като нейни съучастнички. Според доказателствата на обвинението, трите действали от лятото на 2012 година, набирайки жени за скъпоплатени проститутки. Цените варирали между 600 и 1 200 лева за час.
Групата не разполагала със свой терен и момичетата работели доброволно в различни заведения и хотели из цялата страна.
Според събраните доказателства, Дзънгова взимала 30% от спечеленото. Срещу нея е повдигнато и обвинение за притежание на наркотични вещества. Другите две жени са с наложена мярка "парична гаранция".
63-годишният Стоян Стоянов – Златния беше задържан през септември 2011 година за склоняване на малолетни и непълнолетни момичета към проституция. Според напотвърдени данни, той и интимната му приятелка – Вера Дзънгова, канели красиви момичета, с които се запознавали по заведенията, на гости, след което ги склонявали към развратни действия под въздействието на наркотици и алкохол.
В медиите от 2011 година се върти видеоклип, показващ как Златния упражнява сексуално насилие над непълнолетно момиче в нощно заведение. Можете да го видите тук.
----------------------------------
БТА

Студенти по право са създали Интернет-платформа за консултантски услуги

Христо Воденов
Студенти по право са създали Интернет-платформа за консултантски услуги. В Националния пресцентър на БТА Мартин Дудинов - създател на платформата, студент по право в УНСС, съобщи, че сайтът работи три месеца, в него са регистрирани 350 адвокати /от общо 15 хиляди в страната/ и са обработени над 450 правни запитвания.
Сайтът www.e-law.bg е иновативна за България платформа, която позволява на хората с правен проблем да намерят точния за своя случай адвокат, без да напускат своя дом или офис, като предварително получат оферти от адвокати по конкретния случай с информация възможно ли е искането, колко ще струва, посочи Дудинов. Платформата помага и на адвокатите в търсенето им на
нови клиенти, като им предоставя достъп до правни запитвания от потенциални клиенти. Крайната цел е да бъде осигурен свободен и информиран пазар на правните услуги, в който всеки адвокат да печели толкова клиенти, колкото време и ресурс може да отдели за тях.
Първоначалните отговори на правни казуси се получават обикновено за един ден и са напълно безплатни. Адвокатите след това предлагат оферти, сред които потребители избират коя е най-подходяща за техния проблем. От утре към платформата ще работи и чат, през който хората ще получават консултации в реално време. В Платформата са регистрирани адвокати от 89 града и във всички области на правото.
Към правистите вече има запитвания на граждани на други държави, които имат бизнес тук или живеят в страната, съобщиха създателите на сайта. Подобни платформи за правна помощ има в САЩ, в Канада и в някои страни на ЕС, допълниха те.
----------------------------------
"Бряг"

Осъдиха абитуриент заради марихуана

Ели Минкова
Ученик от Русе се сдоби с криминално досие, след като получи първата си присъда за това, че държал наркотици, с цел да ги пласира. Младежът, който през тази година трябва да е абитуриент, е бил заловен от русенските криминалисти на 30 октомври миналата година. Около 19 часа  в кв. "Дружба-1"  той бил спрян за проверка и в него е открит плик със зелена суха трева. Направен е тест, който показал, че ученикът носи в себе си 1 грам марихуана.  
Последвало претърсване на жилището му, където криминалистите открили още от наркотичното вещество. Впоследствие експертизите показали, че у младежа са намерени общо около 5 грама трева, на обща стойност 29,96 лв. Младежът си признал всичко и поискал споразумение с прокуратурата. Според него наказанието, което трябва да изтърпи, е 1 година и 3 месеца затвор с три години изпитателен срок. Споразумението е одобрено от Русенския окръжен съд и не подлежи на обжалване.
----------------------------------
"Хасковска Марица"

Съдът: Доказателствата срещу Младен от Корен са негодни

Няма годни доказателства, че Младен Младенов е изнасилил и убил баба Милка Стефанова от хасковското село Корен. Това става ясно от мотивите на Окръжен съд-Хасково, с председател Кольо Димитров. В края на март т. г., 5-членният съдебен състав оправда 31-годишния мъж за извършване на зверството. Той бе задържан за в края на април 2011 г., като единствен предполагаем извършител.
Представителят на oкръжна прокуратура Дарина Славова пледира за доказаност на престъплението, както от обективна, така и от субективна страна. Държавният обвинител настояваше, че има безспорни доказателства, че Младен е извършителят, в тази насока имало и самопризнания, записани със СРС. Защитата на Младен - адвокат Георги Зарчев и Марин Марковски пледираха, че клиентът им е невинен. Те посочиха редица нередености по събиране на доказателствата.
След разглеждане на доказателствата съдът приема до известна степен аргументите на защитата. Младен е привлечен като обвиняем на 28 април 2011 г. и е разпитан. Два дни по-късно са проведени и СРС-тата. В случая адвокатската защита е задължителна, заради което проведеното СРС противоречи на разпоредбите на НПК и не може да се ползва като доказателство, пише в мотивите на съда.
Проведеното изследване с полиграф по начало не е предвидено като вид специално разузнавателно средство и резултатите от него също не могат да се ценят като доказателство. Човешкото лице не е равнина, на която могат да останат идеални следи от релефа на пръстен. От приложените към експертното заключение снимки съдът намира, че макар да е налице сходство на отделни фрагменти от пръстена с наранявания по лицето на Стефанова, не може да се направи 100-процентов извод, че следите са от този пръстен.
Най-силното доказателство по делото - косъмът от боксерките на Младен, от който е изолиран ДНК профил на баба Милка, съставът на съда намира, че то не е годно доказателство. Боксерките са иззети с протокол между 14 и 14:40 ч. на 27 април. Протоколът за това действие е внесен в канцеларията на Окръжен съд-Хасково в 13 ч. на следващия ден, за одобрение. Съдът е сезиран в рамките на предвидения срок от 24 ч. и действието е било одобрено с определение.
Впоследствие иззетите боксерки са предоставени на изследване от експерт. Съставът на съда намира, че огледът на веществени доказателства /каквото действие де факто е извършвало вещото лице, когато е установило наличието на двата косъма/ не е процесуален способ за изземване, предвиден в НПК. Поради тази причина космите, намерени в боксерките и резултатите от тяхното изследване, не могат да послужат за обосноваване на осъдителна присъда, пише още в мотивите на съда.
Разпити на свидетели и заключения на вещи лица не са достатъчни за постановяването на осъдителна присъда. Изрично следва да се спомене, че не могат да се ползват и показанията на полицейските служители, провели с Младен разузнавателни беседи на 30 април, когато вече е бил привлечен като обвиняем, категорични са магистратите.
----------------------------------
"Стандарт"

Прокурори се отказват от СРС-та в процес срещу доктори

Обвинителите от Разград ще доказват вина с документи и свидетели

Разград. Прокуратурата в Разград няма да се възползва от събрани с помощта на СРС-та доказателства за вината на доктори, обвинени в източване на здравната каса. Обвинението ще доказва тезите си в съда, опирайки се на свидетелски показания и документи. Това обяви окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов, който е автор на обвинителния акт по делото срещу хирурга д-р Добрин Папуров.
Процесът срещу доктора, собственик на частна хирургична клиника в Търговище, стартира в Разград. Той се гледа в лудогорския център, защото всички съдии от града на Папуров са си направили отвод и отказали да гледат делото.
Прокуратурата иска хирургът да бъде наказан, защото в продължение на две години декларирал пред здравната каса лечение на мними пациенти, хоспитализирани само на книга в лечебното му заведение.
350 свидетели ще бъдат разпитани, докато тече съдебното дирене срещу белите престилки. Според прокурора Дамянов, макар да са събрани по законен ред, СРС-тата не са необходими, за да се докаже обвинителната теза. Той счита, че направените експертизи, свидетелските показания и документираните факти за измами са достатъчни, за да се стигне до присъда. Ако вината на доктора се докаже, чака го затвор от 10 до 20 години и конфискация на имуществото.
Заради огромния брой свидетели, процесът, насрочен за април, ще стартира фактически през юни. Съдиите веча са изготвили график за разпитите в зала. Предвижда се по около 30 свидетели дневно да дават показания.
----------------------------------
"Марица"

Без пощада! Осъдиха жрици на по 500 лева глоба

Съдът в Пловдив отново наказа строго жрици на любовта.

Две жени, предлагали сексуални услуги, бяха глобени от Пловдивски районен съд с по 500 лева, съобщават от областната дирекция на вътрешните работи. До административните наказания на 38-годишната Н.Ч. и 36-годишната О.Р. се стигнало, след като в петък двете били заловени от служители на Второ РУП на ул. "Христо Станчев" в Пловдив.
----------------------------------
"Труд"

Намалиха присъдата на Сменовски, убил строителен предприемач в бар

Върховният касационен съд намали на 10 години присъдата на Динко Сменовски за убийството на строителния предприемач Георги Танев през март 2011 г. в бургаския бар "Интрига", съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас. Решението е окончателно и Сменовски ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален "строг" режим в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип. Сменовски е осъден да заплати на наследниците на Танев обезщетения за причинени неимуществени вреди, ведно със законните последици. Преди това Апелативният бургаски съд осъди Сменовски на 12 години за това, че на 24 март 2011 г. умишлено е умъртвил Георги Танев в нощно заведение в града.
31-годишният строителен предприемач издъхна в болницата, след като смъртоносно бе наръган с нож при спречкване в заведението, известно като място за предлагане на секс услуги.
----------------------------------
БТА

Майката на Лара Банева - Моника изрази благодарността си към полицията и прокуратурата

Димитър Абрашев
Майката на отвлечената и върната тази нощ от похитителите й Лара Банева - Моника изпрати до БТА свое изявление. "Тази нощ отново прегърнах Лара!
Благодаря на всички, които бяха до мен в най-тежкото изпитание за една майка. Признателна съм на служителите на МВР и на прокуратурата за положените усилия в тези трудни за Лара и мен нощи!
Това е единственото ми изявление и много моля да бъда разбрана правилно от всички, които търсят повече информация. Задължена съм на хората, които се вълнуваха от съдбата на моето семейство и на тези, които помогнаха много за връщането на детето ми. Но сега за нас, най-вече за Лара, е важно едно - да
бъдем спокойни и да се помъчим да забравим преживяното. Разчитам на разбирането и подкрепата ви!", посочва Моника Банева.
----------------------------------
"Бряг"

Кръчмар гони инспектори, съдът му отменя 2000 лева глоба за пушене

Ели Минкова
Собственик на заведение в Русе се размина с плащане на глоба от 2000 лв., наложена за пушене на закрито. Районният съд отмени наказанието, наложено от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, въпреки че това е била една от проблемните проверки на инспекторите във връзка със забраната на цигарения дим на закрити обществени места. На 8 февруари тази година около 23 часа те извършили проверка в заведението, което се намира на бул. "Христо Ботев" №1.
Те забелязали пепелници на три от масите и приели това за доказателство, че в заведението се пуши. Мъж, който се представил за концесионер на обекта, започнал да осуетява проверката. В момента, в който се съставял констативният протокол, той отказал да съдейства на инспекторите, не искал и да знае какви са техните констатации, унищожил документа и изгонил проверяващите.
Инспекторите били принудени да потърсят съдействие от полицията. Последвало второ писане на констативен протокол за нарушение, в който управителят на заведението бил поканен да се яви в сградата на РЗИ след няколко дни, за да му се състави акт. Издадено било и наказателното постановление с имуществена санкция за 2000 лв. Глобеният собственик обаче я обжалвал в съда.
Според магистратите, има несъответствие между сочената като нарушена материална норма и административно-наказателната разпоредба, която е ползвана, за да се наложи наказанието, и това налага санкцията да бъде отменена.
----------------------------------
"News.bg"

КЗК и прокуратурата заедно срещу "белите якички"

Соня Колчакова
Прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията започват обща битка срещу престъпленията, извършени от т. нар. "бели якички."
Двете независими институции документираха бъдещите си действия чрез споразумение, чиито основни цели са координация за установяване на факти и обезпечаване на доказателства при възникнали съмнения за корупционни практики, станали известни на Комисията във връзка с прилагането на ЗЗК, ЗОП и ЗК.
Целта е и постигане на своевременно информиране на прокуратурата при съмнения за извършени действия, които осъществяват състав на престъпления по Наказателни кодекс и образуване на производства пред КЗК по искане на прокурор при наличие на данни за нарушения по ЗЗК, в т.ч. тръжни манипулации, нелоялна конкуренция, забранени споразумения между предприятия, злоупотреби с господстващо положение и други.
Под споразумението подписите си положиха шефът на КЗК Петко Николов и зам.-главния прокурор Камен Михов.
Последният изтъкна, че за прокуратурата това споразумение е от ключово значение, особено сега, когато се сблъскахме с масовите протести, свалили правителството. По думите му, именно сега е моментът държавните институции да си протегнат ръка и да подобрят жизненото състояние на хората.
Михов подчерта, че КЗК има непосредствен поглед върху обществените поръчки и общата работа си заслужава в името на борбата с престъпленията, извършени от "белите якички".
Заместникът на Сотир Цацаров обясни и защо са ускорили подписването на споразумението.
"Не може да оставим мнението, че във всяка една обществена поръчка има корупционна практика. Това е ужасяващо и ние ще се опитаме да дадем сигнал на Европейската комисия, че това нещо няма да се случва занапред", заяви той.
Михов припомни, че се очаква да получим много средства от ЕС по различните фондове и програми и не можем да допуснем лошите сигнали за злоупотреба да пречат на отношенията ни с Брюксел.
Шефът на Комисията Петко Николов също не скри задоволството от новото споразумение. Той призна, че от 2009 година насам в страната ни се наблюдава една нова форма на картел - тръжно манипулиране на обществените поръчки.
"Ние имаме съмнения, че едно такова картелно споразумение става не без прякото участие на ръководителя и именно чрез съвместната работа с прокуратурата ще се работи по-ефективно в борбата с тези злоупотреби", посочи Николов.
Оказа се, че КЗК и Прокуратурата са съмишленици и за това трябва ли да бъде повдигана наказателна отговорност за участниците в картелите, както е в много други страни, включително и в Македония.
Сотир Цацаров се ангажирал с дискусии по темата.
----------------------------------
"Банкер"

Тоягата на Цацаров срещу МВР-микрофоните

Румен Савов
Скандалът около тежките съмнения за незаконно подслушване, осъществявано от мобилен екип на спецдирекцията "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР, избухнал в началото на седмицата, изглежда, прекипя. И влезе във формулата на известната народна мъдрост "всяко чудо за три дни". Патардията започна в понеделник (15 април) с изненадваща пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров, на заместника му Борислав Сарафов и с участието на градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев. Изненадата дойде както заради подранилото оповестяване на резултатите от проверката (според първоначално указания от Цацаров срок това трябваше да стане на 16 април), така и от категоричната демонстрация на еманципиране на Цацаров от бившите управляващи, които не криеха симпатиите си към него преди избора му за главен прокурор.
За чест на главния прокурор той строи пълководците си и застана начело в невиждана до този ден атака срещу доминираното от ГЕРБ вътрешно министерство. Досущ като четирите конника от Апокалипсиса обвинителите предрекоха черни дни за МВР след проверката в СДОТО. Още по-черно изглежда бъдещето на неколцина сегашни и бивши служители на дирекцията. С постановление на градския прокурор Кокинов са образувани четири досъдебни производства:
Срещу Цветан Георгиев Иванов - шеф на СДОТО от февруари 2010 до февруари 2011 година. Той не е изпълнил задълженията си по служба - не е създал необходимата организация за законосъобразно използване на специализираната техника и е създал условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционни права на граждани.
Срещу Камен Желязков Костов - директор на СДОТО от септември 2011 до юли 2012 година. Той също не е изпълнил служебните си задължения, уронил е престижа на МВР, създал условия за нерегламентирано подслушване.
Срещу Сергей Костадинов Кацаров - директор на СДОТО в периода август 2012-април 2013 година. И срещу него са повдигнати подобни обвинения, заедно с още едно - че на 3 април 2013 г. в София като директор е съставил справка, в която е удостоверил неверни обстоятелства. Той твърдял, че с наличната техника не може да се извърши проследяване и подслушване на заподозрени лица.
Срещу Радко Димитров, началник Отдел 04 в СДОТО МВР - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил, в който е монтирана специализирана техника .
Постановленията са с гриф за сигурност, поради което не всички подробности от тях бяха оповестени. От изнесената на пресконференцията информация стана ясно, че в СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от мобилния екип, не съществува регламент за провеждането на т.нар. тренировъчни излизания, липсват и писмени отчети за резултатите от тяхното провеждане. Налице е липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица. Създават се възможности за злоупотреба със служебно положение и нерегламентирано използване на техниката. Това е само част от заключенията на проверката.
Прокурор Кокинов подчерта, че изброените служители не са всички, които са отговорни за нарушенията. В хода на разследването може да се установят и други виновни. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отказа да се ангажира с краен срок на проверката, както и да посочи конкретната вина на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Цацаров се измъкна от въпроса, заявявайки, че разследването ще продължи "нагоре" и че в Закона за специалните разузнавателни средства е описано кой носи отговорност за контрола върху тези средства. Така обвинител №1 поприхлупи врящото гърне, преливащо от сересета, и го остави да къкри на слаб огън.
 МВР спретна отпор, прокуратурата мина в атака
СРС-скандалът от седмицата се разви в нещо като институционална кавга между МВР и прокуратурата. Ведомството се надигна за отпор срещу попълзновенията на десетте обвинители в слушащото сърце на министерството. Професионалист №1 в МВР - главен комисар Калин Георгиев, навъсено заяви от телевизионния екран в сряда (17 април), че няма незаконно подслушване, а става дума за аварирала техника. Той възрази срещу образуваните досъдебни производства, обяснявайки, че засегнатите от тях негови колеги по никакъв начин не са саботирали проверката на прокуратурата. "Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено.
Техниката, с която ние разполагаме, не може да подслушва секретно", заяви главният комисар. Георгиев защити шефа на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, описвайки го като дипломиран инженер, със задълбочени познания в новите технологии. Главният секретар отхвърли твърдението на прокуратурата, че е имало умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи. Става въпрос за аварирала техника и трябваше да се действа бързо, обясни Георгиев. Що се отнася до противоречията в записаното в пътните документи на автомобила, той ги определи като случаен пропуск, тъй като СДОТО е една от най-динамичните структури на МВР. За всеки отделен случай може да се намери логично обяснение, заяви главният секретар на ведомството.
Не остана по-назад и служебният вътрешен министър Петя Първанова. Тя обяви, че е разпоредила служителите на министерството да окажат пълно съдействие на проверката в МВР. Коментирайки обвиненията на прокуратурата срещу Радко Димитров, че е саботирал разследването, тя изненадано заяви, че по време на самата проверка не е била информирана от прокуратурата за пречки или за необходимост да бъдат отстранявани такива. Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви Първанова по повод твърденията на обвинението, че са унищожени записи.
Както е известно, прокуратурата констатирала, че по време на купон за 50-годишния си юбилей в СДОТО Димитров оставил гостите си и умишлено се заел да отвори с отвертка мобилната техника на спецавтомобила. След като не намерил харддиска, се обадил късно вечерта на фирмата производител на техниката и поискал парола за достъп. На сутринта Димитров успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация. "Процедурни нарушения не означава извършено престъпление. В рамките на наказателно производство ще се установява какво не е наред, какво трябва да се допълни. Разчитам, че то ще доведе до един желан от мене край - добър край. Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление", заяви Първанова.
Прокуратурата обаче реагира светкавично и в сряда (17 април) съобщи, че е привикала на разпити Георгиев. Това стана по повод на интервю на главния секретар на МВР, в което той заявява, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация "е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата".
Оказва се, че хората на Цацаров много внимателно са проследили медийните изяви на главния секретар на МВР. В съобщението си те посочват твърдението на Георгиев, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е заснет от камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на колата. Обвинителите дори цитират думите на Георгиев, че това "е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност".
"В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не ни е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това засяга както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил. По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство", съобщиха от прокуратурата.
Ден преди да бъде разпитан главният секретар на МВР, обвинител №1 бе категоричен, че експертизата дали има изтрити файлове от автомобила за подслушване на СДОТО ще бъде назначена до края на седмицата. В нея се очаква да участват и международни експерти, които трябва да кажат дали записите могат да бъдат възстановени.
Екипът на обвинителите се закани още в началото на седмицата, че ще направят всичко, за да възстановят изтритата информация. Докато не я възстановим, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нечие нареждане, или по собствена воля, заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов. На екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера. Заличаването на информацията от слушаните телефони е извършено, без да има никаква техническа необходимост от това, обяви и главният прокурор. Ние ще опитаме да възстановим всичко, и то с помощта на експерти на фирмата производител. Дотогава не можем да кажем нищо за лицата, които са или не са подслушвани, подчерта Цацаров.  
СДОТО вън от МВР, поиска служебният премиер Райков
Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР, заяви в сряда (17 април) служебният министър-председател Марин Райков. Така той подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров, който в началото на седмицата метафорично заяви, че "не може този, който държи тоягата, да държи и микрофона". Дирекцията със специализирано оборудване за следене и подслушване да се отдели от МВР и ДАНС, настоя Цацаров.
"Трябва да има структура, която може би да бъде контролирана от парламента, за да няма съмнение по тази тема. Дължим на българското общество сигурност, че подобни съмнения са невъзможни. Дали това ще стане, не зависи от мен", така премиерът допълни тезата на обвинител №1.
"Що се отнася до вътрешноведомствените наредби, ще си позволя лично мнение - те могат да бъдат усъвършенствани и да се прилагат по начин, който да дава 100% гаранции, че подобни безобразия няма да бъдат възможни", каза премиерът по повод на твърденията за незаконно подслушване. "Ако се потвърди, че е имало подобна практика, това ще бъде изключително неприятен атестат за състоянието на българската демокрация", каза след заседанието на кабинета в сряда Райков. Той обаче бе категоричен, че образуваните наказателни производства все още не означават обвинения, основавайки се на презумпцията за невиновност. Актовете на прокуратурата придобиват окончателна легитимност в съдебните решения, каза Райков. Според него обаче дори самото подозрение за незаконните СРС-ата е достатъчно притеснително. Що се отнася до законовата база, въпросът не е да се създават нови закони, а да се спазват съществуващите, посочи Райков. "Българското законодателство е доста добре разработено по отношение на гарантиране демократичните устои. Не може всеки скандал да предизвиква водопад от нови закони", допълни той.
Изглежда, параноята все пак е подгонила и Райков. Той призна, че е помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова да подписва искания за използване на СРС само в присъствие на други колеги. Освен това той отказа да коментира обясненията на Първанова, с които тя отхвърли констатациите на прокуратурата при проверката във ведомството й. Премиерът се ограничи да припомни, че е бил настоятелен в препоръката си министър Първанова да отстрани временно шефа на СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел Радко Димитров.
Докато между служебния премиер Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров се очертава силен тандем при налагането на идеята СДОТО да бъде извадено от структурата на МВР, професионалното ръководство на ведомството продължава да се противи на този вариант. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев това най-малкото би струвало много пари. Не е рентабилно за сравнително малкия сектор "Сигурност", твърди той. Доколкото ми е известно, единствено в Унгария има такава агенция и тя пак е под шапката на вътрешното министерство, заявява Георгиев.
 "Цецомобил"-ът отвори кутията на Пандора
"Един автомобил с техника за негласно оперативно-техническо обслужване е иззет. Изискани са и данни от столичната полиция, засягащи използването на този автомобил", обяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов. При проверката са установени противоречиви данни от дневниците в гаража на СДОТО - в дните, в които специализираните коли е трябвало да са паркирани в него, те всъщност са обикаляли из София.
Движението им е било засечено от проверка на заснетия от камерите за видеоконтрол в столицата на СДВР. Спецколите са влезли в кадър на 15, 16 и 26 март. На 10, 14, 25, 27 март пък има сериозни разминавания между записаните часове в пътната книжка и реалните излизания на колата. Сред нарушенията, открити от екипа прокурори, е и липсата на писмен регламент в звеното на МВР за поставените задачи към служителите, нито такъв за провеждането на "тренировъчни излизания" и резултатите от тях. В заключение екипът заявява, че при сегашната организация на работа има възможности за нерегламентирано използване на техниката за подслушване.
Унищожен е запис чрез изтриване на данните от картите на автомобил със специализирана техника за подслушване, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Заместникът му Борислав Сарафов посочи, че началникът на Отдел 04 в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. "На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала празненството е било преустановено, като с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиска, какъвто не намерили. В 22.30 ч.
Радко Димитров е поискал парола за достъп от вносителя на техниката. На следващия ден в 7.58 ч. той изтрил всички данни, събрани до момента в картите за памет, нещо, което до момента изобщо не е било правено. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващия екип относно детайлните възможности на използваната техника", заяви Сарафов. Това е саботаж, категоричен бе той.
Екип от десет прокурори са преровили всички нормативни документи на СДОТО. Четата на Цацаров дори изискала всички данни за числеността и е получила достъп до длъжностните характеристики на служителите от дирекцията. Разпитани са 22-ма от тях и разпитите им все още продължават. По преписката е изготвена справка за техническите характеристики на техниката в спецавтомобила, изискана е цялата документация във връзка с нея. Бившият МВР-шеф Цветан Цветанов също дал кратко обяснение пред двама прокурори. Заместник-председателят на ГЕРБ заявил, че той не е виновен, виновниците за подслушването били други. Цветан Цветанов даде кратки обяснения, в които каза, че той е представител на политическото ръководство, и че по отношение на техническата част има други длъжностни лица, каза и прокурор Роман Василев.
Резултатите от проверката в СДОТО се отнасят само до мобилната техника за подслушване. Стационарната техника, която обикновено използват полицаите, не е била обект на разследващия екип. Прокурорите са на мнение, че разследването продължава и е възможно да бъдат подведени под отговорност още обвиняеми. В разгара на скандала стана ясно, че служби на МВР са инициатори на над 115 000 искания по чл.12 от Закона за специалните разузнавателни средства (за установяване на лица неизвършили престъпления, но с искане за локализиране на местонахождението им).
 "Осанна" за Цацаров, "разпнете го" за Цветанов
Бившият главен прокурор и сегашен конституционен съдия Борис Велчев пожела успех на прокуратурата в разнищването на "поредния скандал в българските служби". "В този ден ми се иска да поздравя ръководството на прокуратурата, главния прокурор Сотир Цацаров, градската прокуратура за работата им в последните дни. Изключително много ценя усилията, професионализма, резултатите и нагласата им. Искам да пожелая успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени ще намалят постепенно подобни скандали и накрая те ще изчезнат. Надявам се накрая да изчезнат ", каза още Велчев.
Лидерът на БСП Сергей Станишев:
"Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов носи пряка отговорност за нарушенията, констатирани при проверката на прокуратурата за незаконно подслушване в МВР. Министър Цветанов каза, че ще подаде оставка, ако се потвърди и докаже сигнала. Мисля, че са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин", заяви той. Лидерът на БСП призова европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг да сложи край на мълчанието си, да игнорира партийната си принадлежност и да предприеме най-накрая необходимите действия, с оглед на тревожното погазване и незачитане на демократичните права у нас. Той настоя за независим мониторинг от Европейската комисия по случая с незаконното подслушване. Председателят на ПЕС Сергей Станишев споделил опасенията си и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.
Председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода:
"Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Мисля, че е очевидно, че е загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност в България. Фактът, че въпреки новото развитие бившият премиер Бойко Борисов потвърди пълната си подкрепа за Цветанов, само подчертава липсата на всякакви демократични ценности в неговата партия." Свобода призова Европейската комисия да започне разследване по случая.
Позиция на партия "Атака":
Във връзка с разкритията, които направи главният прокурор Сотир Цацаров, става ясно, че основната отговорност за нерегламентираните и незаконни подслушвания в периода 2009-2011 г. носи бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Атака" настоява за незабавното оттегляне на Цветанов от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Той не трябва да взема участие в предизборната кампания и незабавно трябва да се започне разследване срещу него.
Богомил Бонев, бивш вътрешен министър:
"Въпрос на морал е дали Цветан Цветанов ще продължи да участва в предизборната кампания. Законова пречка за това няма. Ако беше действащ министър, той трябваше да си подаде оставката заради резултатите от проверката за незаконното подслушване. Цветанов се закле, че ако се докаже, че има незаконно подслушване, ще излезе от политиката. Преди време министър Цветанов в едно свое изявление си затвори вратата при такава ситуация. Той каза, че по негово време няма как МВР да е провеждало незаконно подслушване и си затвори изхода да обясни, че в МВР може да има корумпирани служители, които са осъществявали незаконно подслушване. Той просто трябваше да каже, че няма как спрямо лицата от списъка, който Станишев предостави на прокуратурата, да е имало законно подслушване, тъй като са негови политически опоненти. Но мисълта на Цветанов е сложна за проследяване", заяви Бонев.
 Йордан Бакалов:
"Трябва да се има предвид, че това е началото на проверката. Тази проверка на прокуратурата е частична, защото тя е само в СДОТО. Определено проверката на прокуратурата трябва да се разшири, защото има и други дирекции и служби, които също имат такива възможности. За мен няма оправдание за министър Цветанов, той явно не е упражнил по никакъв начин контрол както е записано в Закона за СРС. А за нарушаване на Закона се носи наказателна отговорност.
----------------------------------
"Труд"

Набират спешно 15 000 долара за свободата на капитан Собаджиев

15 000 долара спешно набират семейството и приятелите на капитан Светлозар Собаджиев, който повече от две години лежи в панамския затвор "Ла Хоя". Делото на капитана е насрочено за 28 май, съобщиха пред "Петел.БГ" негови близки. Сумата за адвокатския хонорар е 40 000 долара, от които спешно трябва да се наберат и преведат към адвокатите 15 000.
Интересен факт, който изплува през тези дни, е, че освен капитана обвиняеми са и всички членове на екипажа. Корабът "Маас Трейдър" бе задържан на 28 март 2011 в пристанище Сан Кристобал, заради открити в общо помещение на борда 168 кг кокаин. Дни по-късно целият екипаж и плавателният съд бяха освободени, единствено капитан Собаджиев бе задържан и отведен в затвора "Ла Хоя".
"Надявам се най-вече на колегите от морския сектор. Моля се този ад да приключи възможно най-бързо", заяви пред "Народно дело" капитанът.
----------------------------------
"Капитал"

Прокуратурата все още чака отговор от Италия за "къртицата" на Брендо

Досъдебното производсто продължава да е срещу неизвестен извършител

Все още няма развитие на досъдебното производство, което беше образувано в Софийска градска прокуратура (СГП) във връзка с твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че през 2008 г. към Евелин Банев-Брендо е изтекла класифицирана информация и това е забавило международното разследване за трафик на наркотици срещу групата, в която той участва.
Говорителят на градска прокуратура прокурор Румяна Арнаудова уточни, че на 13 юли миналата година СГП е изпратила запитване до италианските власти (Прокуратурата към редовния съд в Милано), но до този момент все още няма получен отговор на поставените в следствената поръчка въпроси. Информацията, която имат италианските власти е от ключово значение, защото именно от тях е дошъл сигналът за "теч" от делото.
Когато миналата година  българските власти съвместно с италианските карабиниери обявиха международната операция "Magna Charta" (по Цветанов - "Кокаинови крале"), полковник Джорджино от италианските карабиниери съобщи, че цялото разследване е било забавено заради изтичане на информация от координационна среща на разследващите екипи, която е проведена през 2008 г. в централата на Евроджъст в Хага.
Тогава, типично за ролята на говорител на прокуратурата, която редовно заемаше, Цветан Цветанов първо заяви, че по случая ще бъде разследван "пенсиониран дългогодишен служител на съдебната система", а после се поправи като каза, че магистратът всъщност не е магистрат: "Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност."
Високопоставен източник на "Капитал" в държавното обвинение тогава коментира, че Цветанов бърка фактите. В Банев действително са открити документи, но той е имал легален достъп до тях заради делото, по което е подсъдим в България.
Действително през 2008 г. италианските служби обаче "прихванали" разговор между Брендо и неговия партньор Антони Мелато, който се случил часове след координационната среща в Хага. На въпросното събитие са присъствали пет-шест представители на българските власти, сред които наблюдаващият делото прокурор Йордан Грамов (който днес е в екипа прокурори, които проверяват сигнала за незаконното подслушване в МВР), тогавашният служител в сектор наркотици на ГДБОП (после служител на ДАНС, а сега на БОРКОР) Дафин Маламов, още един представите на МВР, представителката на България в Евроджъст - прокурор Мариана Лилова.
Темата за "къртицата" на Брендо стана актуална отново миналият петък. Докато коментираше започналото разследване срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров, Цветан Цветанов мина в атака срещу прокуратурата и отново напомни за случая: "Искам да видя достойнството на главния прокурор за секретния доклад, който се озова в ръцете на Евелин Банев – Брендо... Знаете ли какво става на втория час след като са запознали италианските власти българските компетентни органи (през 2008 г. - бел.ред.)? На втория час лицето от италианската мафия, (което е било контролирано от италианските власти) получава пълна информация от Евелин Банев – Брендо, всичко, което е в този секретен доклад, даден за престъпната дейност на Брендо. В резултат карабинерите отказаха да работят с България по случая Евелин Банев – Брендо. Миналата година успях да убедя италианските власти да работим по случая и то точно със Станимир Флоров и колегите, които работят заедно с ДЕА."
----------------------------------
"Стандарт"

Осъдиха Варна за "Бентли" в дупка

Кметството ще плати 8554 лева за 2 спукани гуми и джанти

Кръстина Маринова
Община Варна бе осъдена заради счупено в дупка "Бентли". Потрошеното луксозно возило излязло логично солено на морското кметство от всяка осакатена досега кола. Затова и най-голямата сума, която общината е била осъдена да заплати миналата година, е за "Бентли Континентал ГТ", съобщи "Дарик". След попадане в дупка на бул. "Левски" лимузината е спукала две гуми, а джантите й се пукнали. Щетите са били оценени на 8554 лева, които в крайна сметка трябва да плати общината според спечеленото на първа инстанция гражданско дело на застрахователя срещу собственика на пътя. Не е ясно кой е тузарят с потрошеното "Бентли".
Той обаче със сигурност е стегнал колата си, тъй като застрахователят му е платил щетите. Сега обаче компанията си търси хилядарките от кметството. Чиновниците вероятно ще обжалват решението на магистратите.
Застрахователите съдят администрацията на морската ни столица най-вече заради щети по колите след попадане в необезопасени и необозначени дупки на пътя. Само от началото на годината Районният съд в морския град се е произнесъл по 16 граждански дела срещу кметството. Застрахователи са изгубили само едно от тях. Сумите, които Община Варна е осъдена да заплати, варират от 86 лева до неколкостотин лева.
Магистратите приемат, че общината като стопанин на градските пътища следва да полага грижи за собствеността си, а това включва и отстраняването на дупките.
----------------------------------
"Банкер"

Иде единната европейска прокуратура

Румен Савов
В Деня на конституцията и празник на юристите и съдебните служители 16 април стана ясно, че на близкия хоризонт се задава още един страж на правото наред с нашенските правоохранителни органи и структури. Обвинител №1 Сотир Цацаров обяви специална конференция, на която стана ясно, че България застава твърдо зад създаването на Единна европейска прокуратура.
Форумът бе организиран от прокуратурата на Република България и от Асоциацията на прокурорите в България. В него взеха участие генералният директор на Европейската служба за борба с измамите OLAF Джовани Кеслер и магистрати от 14 държави членки на Европейския съюз. На конференцията бяха обсъдени любопитни теми. Едната е "Европейската прокуратура - отношения с националното ниво на наказателното правораздаване - съвместимост на европейското обединение с конституционните модели на Република България и на държавите членки на ЕС", другата - "Взаимодействие на бъдещата европейска прокуратура с останалите институции на Европейския съюз и с националните власти".
България и в частност българската прокуратура осъзнава важността на създаването на такава институция, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според него формирането на европейска прокуратура е правилната и необходима стъпка към едно вече по-високо ниво на защита. Бившият главен прокурор, а сега конституционен съдия Борис Велчев също подкрепи идеята за новата европейска структура, която ще изравни държавите от гледна точка на начина на разследване и ще унифицира процедурите.
Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер посочи, че не всички страни членки на ЕС са съгласни с идеята. В някои от тях все още има противоречиви и различни мнения как точно ще функционира тази институция. "Европейската прокуратура ще бъде абсолютно нова правосъдна структура в Европа. На първо време нейната дейност ще е свързана със защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Тя ще използва по най-добър начин експертните възможности, които сега са съсредоточени в "Европол", "Евроджъст" и ОЛАФ. След създаването й "Европол" и "Евроджъст" ще продължат да съществуват, но ОЛАФ - не, тъй като компетенциите й се припокриват с тези на бъдещата европейска прокуратура", заяви Кеслер.
Според него със създаването й такива прецеденти, какъвто е случаят с делото "САПАРД", няма да бъдат възможни."По това дело се извършваше разследване в две страни и имаше две присъди, които се различаваха. В Европейската прокуратура при подобни случаи ще се води едно разследване и един процес", подчерта Кеслер.
Президентът на "Евроджъст" Мишел Конинкс допълни, че има 28 различни мнения винаги когато се съберат държавите членки на ЕС. Търси се обаче най-добрият процесионален начин за контрол на единната европейска прокуратура. "Трябва да се решат много организационни неща - къде ще е разположена, как ще бъдат разпитвани свидетелите, как ще се гарантира справедлив процес на гражданите, които не са от ЕС - като Панама и т.н.", допълни още тя.
Идеята за единната европейска прокуратура е резултат от Договора от Лисабон, който премахна структурата "на стълбове"на законодателството на ЕС. Въпросите досега са включени в рамките на третия стълб, като съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и полицейското сътрудничество занапред ще бъдат разглеждани съгласно правила от същия вид като тези за единния пазар. Така мерките на ЕС на национално равнище в тези области ще бъдат предмет на съдебен контрол от страна на новата структура.
Очаква се през юни Европейската комисия да съобщи повече подробности за това как ще заработи новата прокуратура. Тогава ще бъдат публикувани текстовете, които ще регламентират дейността й.
----------------------------------
"Преса"

Дело за грабеж тръгва от втори опит

Христо Павлов
Aтанас Атанасов бе зверски пребит от преките извършители Горния и Мартинес с автомат "Калашников" в прохода Хаинбоаз. Мъжът бе прострелян в слабините, в резултат от което седмици бе между живота и смъртта.
За втори път Великотърновският окръжен съд прави опит да даде ход на делото за един от най-големите грабежи, извършвани на територията на Велико Търново и региона. Трима българи и един гватемалец ще застанат отново на съдебната скамейка за задигането на 65 656 лв. от регионалния представител на "Булсатком" за старата столица Атанас Атанасов. Извършители са рецидивистът Ивайло Василев-Горния и аверите му Бойчо Тодоров, Иван Райков и Хосе Мартинес (Гватемала).
Aтанас Атанасов бе зверски пребит от преките извършители Горния и Мартинес с автомат "Калашников" в прохода Хаинбоаз. Мъжът бе прострелян в слабините, в резултат от което седмици бе между живота и смъртта.
48 свидетели са призовани за разпит, над 30 са вещите лица, които трябва да аргументират експертната си позиция, изразена в няколко официални становища. Ескпертизите бяха възложени още по време на досъдебното производство.
Преди месец делото не тръгна, тъй като подсъдимият Иван Райков, който бе единственият с лека мярка за неотклонение (подписка), не се яви. Оказа се, че Райков, който първи пуснал мухата за многото пари, които превозвал Атанасов, тъй като му е бивш конкурент, страда от биполярно разстройство. Преди даването на ход ще бъде огласена и възложената този път от съда експертиза за психическото здраве на габровеца.
Отново се очакват самопризнания. Още по време на разследването Горния, който е основен организатор на обира, направи този ход.
----------------------------------
"Монитор"

Затвор грози майката на Цецко с ампутираните пръсти

Затвор от 2 до 10 години грози Петя Григорова, майката на момчето с ампутирани пръсти. Срещу жената вече има повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда. Тя и мъжът, с когото живее на семейни начала, заключили 5-годишното момченце на балкона. Заради измръзване на краката лекарите ампутираха пръстите на малчугана.
Според приключилата проверка на Инспектората на агенцията по заетостта има достатъчно доказателства родителските права на майката да бъдат отнети. Дали това ще се случи обаче, ще реши съдът. Както "Монитор" писа, проверката установи, че социалните служители са сгрешили, като са върнали момчето при майката му.
"Реинтеграциите на децата в семейството са прибързани и необосновани, с което е създаден риск за тяхното здраве и развитие", се казва в становището на АСП. Най-вероятно те ще бъдат глобени с по 1000 лв. Всички 5 деца бяха изведени от семейството на 5 април. За 4-те момичета вече са намерени 2 приемни семейства от областта. За насилваното момче също се търсят временни родители, при които то ще отиде, след като бъде изписано от болницата до няколко седмици.
----------------------------------
"24 часа"

Намушканата счетоводителка: Помня лицето на нападателя, ще го разпозная, ако го хванете

Анелия Перчева
Ще го разпозная, ако го хванете. Това е казала пред полицията бившата счетоводителка на пловдивското следствие Златка Благоева. Тя беше намушкана в шията миналия понеделник по обед в мазето на блока, в който живее на бул. "Източен". Както "24 часа" писа, три дни по-рано жената е получила призовка за явяване в Софийска градска прокуратура, където се води дело за изчезнали 200 000 лева от окръжната следствена служба в Пловдив.
Парите са били от гаранции на арестанти и е трябвало да им бъдат върнати след промяна на мерките им за неотклонение, но мистериозно са се изпарили. Благоева е водила сметките на отдела в продължение на 15 г. и по тази причина тя е сред разпитваните длъжностни лица. Опитът за убийството  дни преди отиването  в Софийската градска прокуратура e странно съвпадение, признават криминалистите.
"Не ме карайте да се правя на врачка, не знам дали има някаква връзка между нападението и досъдебното производство за изчезналите пари. Отдавна нямам контакт с Благоева", каза шефът на следствието Йордан Давчев. Той добави, че няма информация докъде е стигнало делото за потъналите хилядарки, тъй като с него се занимават Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура, където е проучен голям обем документация.
Установено е, че крупната сума е изчезнала след 2004 г., когато следствието е било на самостоятелен бюджет извън прокуратурата. Практиката е била парите от гаранциите да се внасят в банка, а когато задържаният бъде осъден или му прекратят делото, човек от следствието ги изтегля и ги оставя в служебната каса. Лицето, което трябва да си ги получи обратно, показва вносна бележка и му се изплащат.
Според магистрати има и случаи, макар и редки, когато сумите не са били търсени от бившите арестанти. Част от паричните гаранции са отивали за изготвянето на различни експертизи, като са се превеждали по банков път на институцията, в която са работели вещите лица.
През периода, когато изчезнали 200-те бона, са се сменили трима директори на пловдивското следствие. Липсата е открита при финансов одит, а скандалът гръмна в медиите през януари 2011-а. Златка Благоева е излязла от системата година по-рано, когато се пенсионирала. В понеделник икономистката отишла в мазето. Носела със себе си чанта с празни буркани. Повече от час тя подреждала избата и когато тръгнала да излиза, се засякла с непознат мъж.
"Какво правите тук?", попитала го счетоводителката. Без да каже и дума, той
я пробол в шията на милиметри от сънната артерия. Криминалистите още не могат да кажат дали това е станало с нож, отвертка или парче стъкло. 66-годишната счетоводителка има и рана на ръката, която получила, опитвайки се да се предпази. Сцената се е разиграла за по-малко от минута, след което нападателят мълниеносно избягал. Окървавената жена успяла да се добере до апартамента си, където бил синът  Димитър. Той веднага извикал "Спешна помощ".
Димитър е бивш полицай от специализираните сили за охрана на обществения ред. Говори се, че преди доста години името му било замесено в иманярска история, заради която бил принуден да напусне МВР. Съпругът на Златка - Благой, е пенсиониран полковник от бившата Държавна сигурност и по това време не бил вкъщи. Съседите разказват, че повечето време прекарвал в наследствен апартамент до панаира, за да го пази от крадци. Често прескачал обаче до семейния дом на бул. "Източен". Благоеви имат и дъщеря, омъжена в пловдивското село Ягодово.
"Вратата към приземното помещение се заключва, откакто миналата година ни разбиха избите и задигнаха зимнината", казаха съседи на Благоева. Те предполагат, че или някой преди нея е забравил да затвори, или счетоводителката е оставила вратата отворена и нападателят  се е вмъкнал след нея. "Златка е мъжка жена, с твърд характер. Добра и отзивчива", описа я нейна приятелка от съседния апартамент. Хората са наплашени заради инцидента, не желаят имената им да бъдат споменавани и да бъдат снимани. "Утре тоя, дето  е опрял нож, може да дойде и мене да търси", каза пенсионерка от първия етаж.
Някои са чували за изчезналите пари от следствието, но не вярват счетоводителката да е замесена. Според комшиите, ако е имала вина, отдавна е щяла да бъде подведена под отговорност. Семейството живеело скромно в панелния блок и не демонстрирало висок стандарт. В момента Благоева лежи в хирургичното отделение на многопрофилната болница "Пловдив". Не я охраняват, но достъпът до нея е отрязан заради заключената врата. Персоналът категорично отказва да допусне журналисти до стаята на счетоводителката, а самата тя не вдига мобилния си телефон.
"Пациентката е казала на охраната, че не желае никакви външни контакти. Не  се иска вече да вижда и полицаи, защото  е писнало всеки ден да я разпитват", заяви шефът на болницата д-р Аргир Аргиров. Той увери, че жената е в стабилно състояние и скоро ще бъде изписана. Хирурзите са зашили разреза на шията, който е бил около 2 см. Една от версиите на разследващите е, че нападението срещу счетоводителката е било с цел сплашване заради разследването в Софийската градска прокуратура. Пред полицията обаче Благоева твърдяла, че не е получавала никакви заплахи. Другата хипотеза е, че може тя да е изненадала крадец в избата, който в уплахата си да  е налетял.
До момента все още няма заподозрени и арестувани. Проверява се целият криминален контингент под тепетата. Взети са отпечатъци от местопрестъплението.
Образувано е дело за опит за убийство срещу неизвестен извършител, което се води в пловдивската окръжна прокуратура. Предвиденото наказание за такова престъпление е от 10 до 20 г. затвор.
Все още няма обвинени за  липсващите пари
Все още няма обвинени за изчезналите пари от пловдивското следствие, съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура. Засега разследването се води срещу неизвестен извършител, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Делото е за длъжностно присвояване в особено голям размер, като сумата е около 200 000 лв., добави тя.
С точност обаче още не можело да се каже, защото предстояло да се назначават още експертизи и разпити на свидетели. Прокурорите, които работели по случая, трябвало да се запознават и с голям обем документи.  Заради големия обем работа, която трябвало да се свърши, още не можело да се каже кога ще има обвинени. Делото било поето от Софийската градска прокуратурата, защото пловдивските им колеги до един се отказали от разследването. След като те си направили отвод, Върховният касационен съд пратил материалите в София.
----------------------------------
"Стандарт"

Присъдата в Италия ясна през юни

Очаква се присъдата срещу Евелин Банев-Брендо в Италия да бъде произнесена през юни. Той е по делото срещу международна група за наркотрафик, наречена "Кокаинови крале". Банев беше задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международна полицейска операция. Българският съд взе решение да бъде екстрадиран в Италия. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор на 15 февруари тази година - по двете обвинения - за организирана престъпна група и за пране на пари. На 26 април пък софийските магистрати ще заседават по искането на Румъния за екстрадирането му в Букурещ, където отново трябва да отговаря по обвинение за трафик на кокаин.
----------------------------------
"Банкер"

Антимафиоти под налягане

Огнян Стоенелов
Под ръководството на новия главен прокурор Сотир Цацаров прокуратурата се разработи. Какъв ще е крайният резултат от проверките й може само да се гадае. А с оглед решаващата й роля за пълното криминализиране на прехода песимизмът решително надделява. Но до момента хората на Цацаров бяха принудени да направят няколко обещаващи хода. След проверките за неслучайното разпределение на дела, за престъпните схеми в енергетиката и за незаконното подслушване, съчетани с разтуряне на прокурорския инспекторат и повдигане на обвинение срещу довчерашен министър, държавното обвинение погна антимафиот №1 Станимир Флоров.
В петък(19 април)срещу шефа на ГДБОП беше повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП), ще се събират доказателства и за евентуално разгласяване на класифицирана информация. Служебната шефка на вътрешното ведомство Петя Първанова пък е уведомена за образуваното досъдебно производство и подканена от държавното обвинение да предприеме спрямо Флоров мерки по Закона за МВР. Което означава да го отстрани от длъжност.
Флоров се изправи срещу сенките от миналото си след анонимния дъжд от имейли, засипал ден по-рано както електронната поща на прокуратурата, така и тези на куп централни медии. В съобщението си държавното обвинение се позовава на получените в Софийската градска прокуратура (СГП) сканирани копия на класифицирани документи и започналата само два дни по-рано проверка. В хода й са изискани общо четири оперативни дела, водени срещу Станимир Флоров в МВР и ДАНС, след получаването на които е установено, че те са идентични с разпратеното от анонимния информатор. От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Флоров престъпление.
Че активизирането на прокуратурата е свързано с неотдавнашните протести и с предстоящите избори(връзката между които е пряка), съмнение няма. Но ако те послужат за повод поне да се влезе в авгиевите обори на прехода, лошо няма. В тях смрадта е убийствена, а мафиотите и антимафиотите понякога са две страни на една и съща монета. Всички го знаят, това е най-сигурната публична тайна, така е при всички правителства.
Флоров обаче е особено интересен. Той е третият недосегаем във властовия триумвират след експремиера Бойко Борисов и вътрешния му министър Цветан Цветанов. В службите е от двайсет години, като последните четири увенчаха кариерата му с ръководство на структурата, на която най-много се разчиташе - ГДБОП. Тя стана ударен юмрук, с който управляващите убеждаваха всички, че решават ефективно най-тежкия проблем в държавата - престъпността.
У нас обаче всички пропагандни илюзии се разпадат на съставните си части - лъжи и мръсни тайни. За осветяването на Флоров тон даде "дългогодишен служител" на службите, чиято информация опроверга напълно упорито насажданото от властимащите и магистратите клише, че по анонимни сигнали не трябва да се работи. От многобройните файлове става ясно, че Флоров е имал вземане-даване с мафията, докато се борел с нея. От един от документите например разбираме, че Флоров бил проучван от Дирекция "Национална Служба за сигурност" (ДНСС) в периода 1999-2000 г. за нелегални връзки с хора от криминалния контингент. Надлежно осведомена по този начин беше и самата прокуратура. В сряда електронната й поща беше зарадвана със сканирани копия на материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф "Строго секретно"за контакти на Флоров с наркотрафиканти.
Преди да стане директор на ГДБОП, Станимир Флоров бил подслушван от специалните служби в разработката "Камчия", твърдят тези документи. От разработката се разбира, че поводът за използване на СРС спрямо Флоров са оперативни данни, че той поддържал интензивен контакт с криминално проявено лице и подпомагал престъпната му дейност, за да се облагодетелства лично. Имената на капитан Бисер Борисов и на полковник Николай Седефов стоят срещу подписите, с които е дадено разрешение Флоров да бъде подслушван в рамките на разработката "Камчия".
Бъдещият шеф на антимафиотите очевидно е бил твърде интересен оперативно, защото в рамките на разработката го подложили на външно наблюдение, подслушвали домашния и служебния му телефон, както и разговорите в затворени помещения (според терминологията на МВР - операции "Струма", "Ерма" и "Вит"). Чрез служба "Човешки ресурси" пък било проверявано професионалното развитие на Флоров в структурите на вътрешното ведомство, за да бъде установено с кои служители е в близки отношения.
Във връзка с разработката тогавашният временно изпълняващ длъжността директор на Националната служба сигурност (НСС) Иван Драшков пък изпратил писмо до началника на проверяваната сега служба за прилагане на СРС (тогава с наименование Дирекция "Оперативно-техническа информация", или ДОТИ) с молба да му бъде предоставен статистически анализ на телефонните разговори, проведени от Флоров в периода 1 януари 2002-ра - 20 февруари 2002-ра.
От документите излиза, че Флоров е играл и за двата лагера. Първоначално той бил привлечен за секретен сътрудник на НСБОП (докато службата беше извън МВР)според дело за оперативен отчет, водено от оперативен работник Георги Христов. После то било свалено от отчет и било образувано делото за оперативно проследяване "Високия"(с окраска "Корупция"и направление "Наркотици"), водено от подполковник Николай Седефов.
Проблемите на Флоров обаче са решени като с магическа пръчка, когато за директор на НСС е назначен Иван Чобанов (през февруари 2002 година). Едно от първите му решения е дапрекрати делото за оперативно проследяване "Високия". Мотивът за това е, че не са доказани обвиненията за поддържане на нерегламентирани отношения с криминално проявени лица. Месеци преди разработката да бъде архивирана, Бойко Борисов е назначен за главен секретар на МВР.
 Председателката на Софийския градски съд (СГС)Владимира Янева и баща й Яне Янев "изскочиха" от разработката на специалните служби за Станимир Флоров. В нея са описани с личните им данни и с точните им адреси. Името на Янева, която по време на разработката е била редови прокурор, е отбелязано със специален знак "Х". Такъв е поставен срещу повече от трийсет имена, които явно са били обект на особено внимание и са проверявани едно по едно. В една оперативна разработка това би могло да означава само едно - че за тези хора има информация за връзки с основния обект. И че тези връзки са по линия на дейността, за която той е разработван.

* Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град. Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
susan
|
нерегистриран
09 септември 2017, 10:42
0
0
Аз съм тук, за да споделя опита си с всички вас. За това как се върнах на съпруга си, се оженихме повече от 9 години и получихме две деца. Тя вървеше добре с нас и винаги сме щастливи. До един ден съпругът ми започна да се държи по начин, който не разбираше, бях много объркан от начина, по който се отнасяше към мен и децата. По-късно същия месец той не се прибра вкъщи и ме повика, че иска развод, попитах какво направих неправилно, че заслужавам това от него, всичко, което той казва, че иска развод, който ме мрази и не иска да ме види отново Неговият живот, бях луд и също разочарован Не знам какво да правя, аз бях болен повече от две седмици поради развод. Аз го обичам толкова много, че той е всичко за мен без него животът ми е непълен. Казах на сестра си за сегашното ми състояние и ми каза за лекарска камера, се свързах с него за връщането на съпруга ми при мен, той ми каза, че съпругът ми е взет от друга жена, че съпругата му го е изписал, затова той ме мрази и иска да получим развод. Тогава той ми даде гаранция, че през следващите 48 часа съпругът ми ще се върне при мен и децата, след като е свършил кастинга през следващите 48 часа, съпругът ми ме извини по телефона и ми каза, че все още обича аз толкова много не знае какво се е случило с него. Но днес съпругът ми и цялото ми семейство отново са щастливи. Благодаря на д-р Кампърк за това, което направихте. Днес нямаше да е нищо друго освен вашата помощ. Свържете се с него по email chamberc564@yahoo.com
(1) искаш бившият ти обратно.
(2) Винаги имате кошмари.
(3) Да бъдете повишени във вашия офис
(4) Искате ли дете?
(5) Искаш да бъдеш богат.
(6) вие искате да запазите съпруга / съпругата си завинаги за вас.
(7) необходимостта от финансова помощ.
8) Искате ли да контролирате този брак
9) Искате ли да сте привлечени от хора
10) Липсата на деца
11) се нуждае от съпруг / съпруга
13) КАК ДА СТИГНЕШ ВАШИЯ ЛОТЕР
14) ПРОМОЦИОНАЛНА СПЕЛ
15) ЗАЩИТА НА СПАЛКАТА
16) BUSINESS SPELL
17) Добро работно време
18) лечение за всяка болест.
(19) Решение по делото E.T.C
Свържете се с тях в електронната си поща temple chamberc564@yahoo.com и се справете с всичките си проблеми.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно