Съдебната тема в медиите
Съдебната тема в медиите

"Труд"
Полицаи на съд заради приятел на Марковска
Скандалът "Венета Марковска", който в края на 2012 г. разтърси държавата, вече е позабравен. Зам.-шефката на Върховния административен съд не стана конституционен съдия и се пенсионира.
На 4 февруари сагата получава развитие в Софийския районен съд. Там е насрочен процес, свързан с един от главните герои - приятеля на съдийката Георги Георгиев. Бизнесменът ще се изправи пред магистратите като жертва на полицейски тормоз.
На подсъдимата скамейка ще са двама служители на реда от столичното 6-о РПУ - Борислав Серафимов и Лина Маркова. Те ще отговарят за злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на Георгиев.
Ето какво разказва прокуратурата в обвинителния акт срещу тях.
Около 3,50 ч на 21януари 2010 г., докато патрулирали, двамата полицаи решили да проверят джипа, в който се возел Георгиев. Серафимов се представил и поискал от шофьора - Петър Рангелов, книжката и документите на колата. Помолил и за личните карти на пътниците - Поптодоров, Георгиев и Надя Кимова. Поптодоров и Кимова дали документите си, а Георгиев излязъл от колата, легитимирал се със служебна карта и с метална значка на Върховния административен съд (ВАС) и заявил, че е бивш колега на полицаите.
Те се усъмнили в служебната карта, защото нямала печат. Серафимов отново настоял за личната карта на Георгиев. Получил и нея.
След като проверили документите, полицаите ги върнали на притежателите им. Георгиев казал на Рангелов да запише номера на служебния им автомобил, размахал заканително пръст към Маркова, напсувал я и казал, "че ще разгони фамилията". Униформените решили да го задържат за хулиганство. Поискали да му сложат белезници, но той се съпротивлявал и те му нанесли удари с ръце и крака по тялото и краката. Така било контузено коляното му.
После Георгиев бил повален на земята. Поптодоров настоявал полицаите да спрат, но получил юмрук в лицето и лека телесна повреда от Серафимов.
Когато най-сетне Георгиев бил откаран в РПУ-то, Серафимов издал заповед за 24-часово задържане.
Бизнесменът вписал в документите за ареста си, че не иска адвокат, но има болки в коляното. Пред управлението пристигнали спътниците му. По-късно към тях се присъединила и Марковска, сочи обвинителният акт, но спестява, че заради инцидента тя се е срещала с двама зам. вътрешни министри.
В 7,40 ч Георгиев бил приет в "Пирогов". На 22 февруари отново постъпил в болница с оплаквания от задух и прескачане на сърцето. Диагнозата била белодробна емболия след колянната травма.
Според прокуратурата полицаите са имали право да задържат Георгиев, но не и да прилагат физическа сила и помощни средства, защото не е установено той да е оказал съпротива или да не е изпълнил полицейско разпореждане.
По време на разследването двамата обвиняеми не се признават за виновни и не дават обяснения. Те могат да го направят пред съда. Георгиев така и не е обвинен за хулиганство.
Бизнесменът: Бях много зле
След скандала Венета Марковска и Георги Георгиев станаха неоткриваеми. И вчера "Труд" не успя да се свърже с бизнесмена за коментар по делото. Негови познати отбелязаха, че през ноември м.г. той вече е обяснил пред в. "24 часа" своята версия за случилото се.
Всички в джипа освен шофьора били "подпийнали". Били спрени за проверка. Докато им връщали документите, Георгиев поискал полицаите да се представят. А те го наругали: "Пияница, нещастник, какъв си ти, на какъв се правиш?!" Затова и той помолил шофьора да запише номера на колата им. "И оттам - подсичане на краката и 15 минути шутове, при което скъсвам менискус и предна кръстна връзка на коляното.
Бях много зле. При операцията на коляното ми тръгва тромб и правя белодробен инфаркт", разказа Георгиев. И допълни, че "жената полицай, която наравно участваше в шутовете, си разкъса пагона в РПУ-то, за да се съчини самозащита."
Той бе категоричен, че Марковска не е повлияла на разследването на случая.
А служебната карта от ВАС била намерена в джоба му, когато той вече бил в РПУ-то. Това дало повод прокуратурата да образува разследването срещу неизвестен извършител. Което пък даде повод на президента Росен Плевнелиев да провали клетвата на Марковска като конституционен съдия.
Сега съдия Анелия Щерева има задачата да разпита всички участници в инцидента и да прецени къде е истината.

---------------

"Медиапул"
Здравното министерство е осъдено за отказ да разреши лечение в чужбина
Състав на Върховния административен съд отмени отказ на министъра на здравеопазването да разреши на пациент лечение в чужбина, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
През март 2012 година, пациент с миелоидна левкемия подава заявление до министерството за разрешение за извършване на костномозъчна трансплантация в чужбина. Въпреки че специализирана комисия предлага да се разреши такова лечение предвид особената форма на левкемия и наличие на ранен рецидив, министърът на здравеопазването издава заповед за отказ.
Съдът констатира, че при издаването на отказа са допуснати съществени нарушения на правилата на административното производство. Министерството е осъдено да заплати и направените по делото разноски. Междувременно костно-мозъчната трансплантация вече е извършена и заплатена от пациентката. Пред министерството сега има две възможности. Едната е незабавно да изпълни указанията на съда, като издаде нова заповед, с която разрешава лечението в чужбина, на базата на която да заплати вече направените разходи по лечението.
Втората възможност е да обжалва решението на ВАС пред петчленен състав,с което, според ЦЗПЗ само ще забави с няколко месеца процедурата и ще заплати допълнителни разноски.

---------------

"24 часа"
Майката на Женя плаче в съда: Животът ми свърши, искам най-тежката присъда
Обвинените в убийството на 21-годишната Женя Тодорова от Варна опитаха да отложат делото, след като поискаха нови адвокати да заменят служебните им. Въпреки опитите на сочения за извършител Петър Атанасов и предполагаемата поръчителка Светла Тодорова да възпрепятстват първото заседание, съдът остави молбите им без уважение и даде ход на процеса, съобщи местният сайт "Петел БГ".
Петър заяви пред съда, че в последния момент майка му изпратила пари, за да може да си осигури адвокат по избор, вместо служебния защитник. Съдът обаче отхвърли молбата му, защото до момента той е имал възможност регулярно да контактува с майка си и да планира как иска да бъде защитаван.
В момента майката на момчето се намира в болница в Италия, посочи самият Петър. Освен това той не представи пред съда никакво доказателство, че тя наистина му е пратила пари за адвокат.
Светла коментира пред съда, че не е доволна от своя служебен защитник и иска нов, защото адвокатът й не си вдигал телефона и тя не можела да обжалва обвинителния акт заведен срещу нея. И тази молба беше отхвърлена.
В съдебна зала в момента са повечето от призованите свидетели и вещите лица. Отсъстват единствено мъжът, от когото Светла има 3 деца, както и голямата й дъщеря Даниела, които са редовно призовани и трябва да дадат свидетелски показания .
Родителите на погубената Женя също са в съдебната зала. През сълзи те коментираха, че единственото, което искат е справедлива присъда - доживотен затвор без право на замяна. "Това е най-голямата борба в живота ми. Нищо не искам, нито пари, нито къща. Животът ми просто свърши", коментира майката на момичето Ренета Тодорова.
21-годишната Женя Тодорова от Варна беше открита от родителите с множество прободни и прорезни рани на сутринта на 27 септември 2012 г. Тя е издъхна в стаята си във фамилната къща на ул. "Лоза". Часове след жестокото убийство прокурори и полиция стигнаха до поръчителя и извършителя на престъплението. 21-годишният Петър Ангелов, гадже на братовчедката на Женя, сам си е призна, че е извършил престъплението. Той го е направил за пари по поръчка на лелята на момичето - 38-годишната Светла Тодорова. Тя ненавиждала брат си и семейството му и имала амбиции да обсеби двата етажа от къщата.
Прокуратурата поиска доживотен затвор за убиеца на Женя и леля й
Прокурорът по делото за убийството на 21-годишната Женя Тодорова поиска доживотен затвор за Петър Ангелов. Във Варненския окръжен съд в момента текат пледоариите на прокуратурата и адвокатите по случая. В продължение на 50 минути прокуратурата излага становището си за тежкото престъпление.
"Единствената причина да не се поиска доживотен затвор без право на замяна е това, че той е млад и все още има време да се поправи", обясни прокурорът. За лелята на Женя, обвинена като поръчител на убийството й - Светла Тодорова, бе поискано най-тежкото наказание доживотна присъда без право на замяна.
Причината за исканото по-високо наказание е това, че когато е поръчвала убийството на племенницата си, Светла е осъзнавала, че Женя е единствена дъщеря на своите родители, но въпреки това тя не се е спряла да поръча нейното ликвидиране. По всяка вероятност присъдата ще бъде оповестена в понеделник.

---------------

"Преса"
В Пазарджик продължава делото срещу 13-те имами
За 4 февруари е насрочено поредното заседание по делото за проповядване на радикален ислям.
Пред Съдебната палата в Пазарджик  на 4 февруари отново ще има присъствие на националисти, които твърдят, че така помагали на съда да гледа обективно делото, заради мирното присъствие на мюсюлмани пред сградата. До този момент доказателствата на прокуратурата са доста неубедителни. На едно от предните заседания свидетел по делото твърдеше, че е бил тормозен от хора, които са се представили като служители на ДАНС.
На едно от последните заседания за декември миналата година адвокатите и съдът оспориха и не приеха първата преводаческа експертиза по делото. Мотивите са, че в превода от турски на български експертът доц. Юлия Кирилова няма достатъчно познания по ислямска религия, за да прави заключение доколко са антидемократичните идеи, открити в конфискуваната религиозна литература от домовете на 13-те обвиняеми имами. Съдът прие две технически експертизи, като едната от тях – графологическата, доказа, че поставените подписи под набора от отчетни документи са на един от подсъдимите.
На 21 декември от обвинението обявиха, че заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн е бил в списъците на проповедниците, които са получавали пари от нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал-Уакф Ал-Ислями". Прокуратурата тогава показа списъка по време на заседанието. Според обвиненията срещу Бирали Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва нетрадиционен ислям. Сигналът за това бил подаден от главния мюфтия. Мюмюн отрече пред съда: "Съвсем нормално е и в България да има такива движения. Проблемът е тези движения доколко могат да бъдат проблем за хората и доколко могат да застрашават реда. Ние подкрепяме подсъдимите. Това е, което можем да кажем". На въпрос дали е бил критикуван от Главно мюфтийство за връзки с подсъдимите и за проповядване на салафизъм, заместник-главният мюфтия каза: "Не, не. Какво означава да сте салафит? Не мога да разбера".
Тогава призованият като свидетел главен мюфтия Мустафа Хаджи не се яви в съда заради работно посещение в Турция.
На 18 септември съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Стотици жители от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско бяха на 18 септември пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд. Те обясниха присъствието си с желанието да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм. В подкрепа на подсъдимите и на следващите заседания по делото дойдоха десетки жители от Пазарджишко.
На 17 декември делото беше отложено за първи път заради болен подсъдим - Байрам Ушев не се яви в съдебната зала. Тогава трябваше да бъдат изслушвани експерти. Те ще защитят своето становище и ще бъдат разпитвани на 4 февруари 2013 година.

---------------

"24 часа"
Цацаров да продължи така, както започна
ПРОКУРАТУРАТА в момента е в трагично състояние. Вече 15 години повтарям този рефрен, но не го правя само аз. Казват го европейските структури, а когото и да попитате от българските граждани, ще ви отговори по същия начин. Затова трябва да се направи всичко възможно тази важна структура да се вкара в ред.
Престъпниците в България живеят с чувство за безнаказаност, заяви новият главен прокурор Сотир Цацаров от Брюксел. Дали ще съумее да промени това обаче, е най-трудният въпрос. За който и да е извършител на по-висока степен на престъпление веднага чувам от вътрешното министерство и от прокуратурата: "О, знаете ли, той е извършил толкова престъпления, има толкова присъди и се разхожда по улицата."
Ето за това говорим масово!
Сред първите стъпки на Сотир Цацаров е да поиска главата на прокурора по проваленото дело САПАРД и на неговия заместник. Главният прокурор изглежда безкомпромисен и към разформирования инспекторат на Върховната касационна прокуратура.
Но нека припомня, че имаше и други безкомпромисни прокурори, които след това забравиха за какво става дума и се поддадоха на някакви ветрове.
Затова бих искал новият главен прокурор да продължи така, както започва, и да не попадне под командата на структури, които на много места са завладели държавни органи.
Трудно е да се дават оценки за това какви заявки дава с първите си стъпки новоизбран на такъв отговорен пост. Ако започнеш да говориш положително, може да се окаже невярно, отрицателно - също. Когато си на този пост, имаш задачата за продължително време да направиш нещо. Затова трябва да измине определен период от време, за да оценяваме действията му.
Във всеки случай главният прокурор трябва да има твърда ръка. Защото, ако не е безкомпромисен към престъпността, ще се остави да го влече вълната от предишните години и нищо няма да стане. Всеки новодошъл на този пост казва: "Започваме много сериозни промени!" А като минат година-две, забравя какво е казал. Искрено се надявам, че това няма да се случи с наследника на Борис Велчев.

---------------

"168 часа"
Дали снайперистът е държал на мушка главния прокурор преди Баретата?
Слави Ангeлов
Във вторник в рамките само на няколко секунди мафията произнесе и изпълни присъда над легендарния бандит Златко Баретата.
Чукчето на съдията изтрещя под формата на 4 смъртоносни 7,62-милиметрови куршума. Те пронизаха несмъртоносно тялото на наркобоса и той се отърва с условна присъда.
Условна присъда, но за секунди. Наказание не за подценяване. Както и в законното правораздаване, то е меко на пръв поглед, но коварно с тази особеност, че се отлага, но влиза в сила веднага, в много неочакван момент - при всяка следваща грешка на осъдения.
Мафията осъди Златко Баретата пред вратата на Съдебната палата - храмът на Темида, в който босът гостува от дълги години.
Влиза и излиза, посещава залите, отговаря на всевъзможни въпроси на мъже и жени в червени тоги, слуша разнообразни присъди - "невиновен за убийство при неизбежна самоотбрана" през 90-те години, "виновен за организирана група за разпространение на наркотици" десетилетие по-късно.
Златко Баретата слуша вежливо съдиите в черни тоги, усмихва се, разговаря по коридорите с приятели охранители, с приятели юристи... Като в музей на модерното правораздаване, за който като ветеран в съдебния ресор си е купил намалена карта за посещения.
Босът обича Темида, защото е хуманна към него - в един спокоен свят, коренно различен от суровата улица. Съобразява се с човешките му права. Строго съблюдава той да бъде разследван "по реда на НПК" и до най-малката запетая.
И най-вече задружно, с усилията и на полицията, и прокуратурата, вече 17 години го държи далече от вратите на Централния софийски затвор, въпреки че той толкова много се стараеше на горещия наркофронт. Всичко това стана причина във вторник, след като се отнесоха така грубо с него на улицата, Златко Баретата да бъде приютен в Съдебната палата, докато обстановката навън се успокои, за да бъде закаран в болница.
Затова и наркобосът гледа на сградата на бул. "Витоша" 2 като на място, където не само няма да бъде огорчен от някое строго съдийско решение, но и като храм, в който може да намери спасение от правосъдието на мафията, което е много, много по-ефикасно, както самият той отлично знае.
Снайперистът, който изпълни присъдата от покрива отсреща, също надали има респект към сградата на съда като към тежка държавна институция. И той е наясно колко ефективно е правораздаването в България, след като се е отчаял до такава степен, че вечеработи частните съдилища на мафията.
Прочел е във вестниците, че откритият в Солун Йоско само за 3 дни е получил 3-годишна присъда в Гърция и е наясно как (не)стават нещата у нас.
Интересно е само в дните, докато се е подготвял за покушението, дали е държал ей така за малко на мушка и новия главен прокурор? Кабинетът му се пада на много по-удобен ъгъл от вървящия по стълбите Златко. Добре, че при атентата главният прокурор беше в Брюксел.
Вероятно обаче преди това снайперистът го е гледал през оптиката и като се е сетил от конференцията на ДПС как НСО умее да пази застрашените мъже в държавата, е свалил оръжието с иронична усмивка.
Снайперистът е прокурорът на мафията. Той гледа Съдебната палата отвисоко и се чуди в тази финансова криза кога ли и той ще загуби работата си? И знае отговора - когато магистратите отсреща заработят истински и правосъдие и справедливост започнат да се раздават в Съдебната палата, а не на стълбите отпред.
Снайперистът знае - едва ли ще е скоро...

---------------

"Политика"
Следим делата в нета
ВСС ще регулира натоварването на магистратите

Всеки ще може да следи движението на съдебните дела, по които е страна или които го интересуват, в реално време през интернет. Така ще може да разбере докъде е стигнало делото и ако се бави - защо. Това ще стане благодарение на единния портал на съдебната власт и общата информационна система на съдилищата. За целта правителството прие в сряда промени в Закона за съдебната власт, в Административно-процесуалния, в Гражданския процесуален и в Наказателно-процесуалния кодекс, както и в законите за електронното управление и електронния подпис. С тях се урежда прилагането на електронно правосъдие у нас. То ще заработи реално 3 години след като промените влязат в сила, т.е. през 2016 г.
Ще се правят електронни дела, ще има съдебни решения и други актове в електронна форма. Съдилищата ще си разменят електронни документи, а актовете ще са в общ е-регистър. Освен че през единния портал ще могат да се проследяват дела, ще се плащат онлайн и съдебни такси, гаранции и т.н.
За удобство на гражданите те ще могат да получават призовки по имейл, предвиждат промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателно-процесуалния кодекс. НПК обаче допуска по електронна поща да се призовават само свидетелите.
Обвиняемите, подсъдимите и защитниците ще трябва да бъдат посетени лично и да получат документа на хартия. Само така те ще бъдат редовно призовани. Пращането на призовки по имейл няма да е задължително, а ще се прави само ако желанието е заявено писмено.

---------------

"Народно дело"
Затвор за безработен, обрал сервитьор
Година и половина затвор ще излежи 36-годишният С. Маринов, който миналия март откраднал мобилен телефон и портфейл. В деня на кражбата безработният мъж влязъл в ресторанта на хотел "Одесос". Тъй като било обедно време и нямало клиенти, част от персонала на заведението се събрала на терасата, а един от сервитьорите оставил без надзор мобилния си телефон и портфейла си върху барплота. Маринов видял оставените вещи и като се уверил, че не попада в ничие полезрение, ги грабнал и хукнал да бяга навън. Бил обаче забелязан от един от служителите на заведението и скоро се оказал с белезници на ръцете. Общата стойност на откраднатото е 275 лв.

---------------

"24 часа"
Адвокатът на Чеци: Делото срещу Николай е като роман
Откритият биологичен материал не е достатъчен като доказателство, че Николай Русинов-Чеци е убил Яна Кръстева. Това заяви пред Би Ти Ви адвокатът му Иво Найденов. По думите му клиентът му не е отричал, че е имал контакт с момичето. Делото е като един роман, казва адвокатът. "Няма свидетели и доказателства, които да сочат, че Чеци е затиснал с ръка устата на Яна и я удушил".
Вчера делото тръгна в Софийски градски съд. Разпитани бяха над 20 свидетели. Сред тях бяха бащата на Яна и майката на Чеци. "Бяхме на два метра един от друг, за мен той е убиец на детето ми, нямам какво да си казвам с него. Вие ако сте, не дай Боже, на мое място как ще отговорите", каза своята версия бащата Явор Кръстев. "Ще го гоня до дупка, ако не в Страсбург, в американски, в африкански съд", закани се той.
По това дето се говори, че между палеца и средния пръст на Яна има бял косъм, но го нямаше две години, а се появи сега. Това не може да си обясни родителят. Не е изяснена фактическата обстановка, не е проверен маршрутът с камерите, прокуратурата внесе обвинителен акт, коментира адвокатът на Чеци Иво Найденов.

---------------

"Струма"
Пет обвинения в убийство отчитат прокурорите в Кюстендил и Дупница за 2012 година
89 прокурорски акта срещу 1168 души са внесли за разглеждане през миналата година в съответните съдилища прокурорите от Окръжната прокуратура в Кюстендил и двете Районни прокуратури - Дупница и Кюстендил, съобщиха от държавното обвинение.
Обвинителните актове в раздел "Убийство" са пет и са срещу седем души, уточниха от държавното обвинение. Те са за извършване на развратни действия - четири, срещу четирима извършители, а за принуда - 14 броя, срещу 19 души.
Най-много са обвиненията за кражби - 142, срещу 227 души, обвиненията за грабеж са 9 срещу 14 лица.
За измами са внесени 13 обвинителна акта, като по тях са обвинени 20 души. Броят на актовете за изнудване са осем, срещу 11 души, казаха още от прокуратурата. От там посочиха, че през годината са сключени 326 споразумения, относно 363 души. 112 са постановленията с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на администратинви наказания спрямо 116 души.

---------------

"24 часа"
Как Лазаринка притисна ЕС в ъгъла
Българинът може успешно да се цани за рекламно лице на всякакви политически кампании. От няколко години българи и румънци биват употребявани в предизборните усилия на не едно европейско правителство. По това къде нашего брата внезапно е обявяван за съвременния Чингиз хан, можеш да разбереш дали предстоят избори и дали управляващите не са много сигурни в победата си. Българинът е, така да се каже, асото в ръкава на залязващия политик.
Още едно време Саркози се опита да спаси главата си и да се задържи на власт, натоварвайки на самолетите българските и румънските цигани и газейки палатковите им лагери с булдозери.
Това обаче не му помогна. Да видим дали кампанията на британците срещу румънци и българи сега също ще им помогне да се задържат на власт, макар че техните избори са чак през 2015 г.
Тази година пък е парламентарният вот в Германия - трета страна, която се притеснява от евентуален проблем с българи и румънци. Този проблем става все по-рискован с наближаването на 2014 г., когато ограниченията на пазара на труда в Европа ще отпаднат за гражданите и на двете страни.
Управляващите не искат да се окажат в ролята на хора, които вземат данъци и затягат колана на собствените си избиратели, а в същото време плащат помощи на хора от други държави.
Възможно е обаче точно това да стане, след като в сряда една 24-годишна българка успя да осъди Щутгарт за това, че общината отказала да й плати тримесечни помощи по време на бременността й.
Лазаринка Р. е в Германия от 2009 г., където работела като келнерка на черно. След като забременяла, изгубила работата си и се обърнала към общината за помощ. Поискала да й дадат пари за безработни за три месеца, докато търси нова работа. Получила отказ.
Лазаринка си наела адвокат и тази седмица той успя да доведе делото й до победен край във федералния социален съд на Германия. Юридически поведението на общината е недопустимо. Това е ясно за всички юристи в страната.
Теоретично европейската солидарност трябва да се споделя от всички. Щом германци имат право на социални помощи в други държави от ЕС, то и гражданите на страни от ЕС имат право на помощи в Германия.
Договорите не могат да се нарушават едностранно според ситуацията. Това би било хаос. От една страна.
От друга страна обаче, истинският проблем пред германците, британците и французите е, че стандартът в повечето членки на ЕС е толкова различен, че няма как реално да се покрие изискването за европейска солидарност. Не е възможно германският или британският данъкоплатец да плати разноските на милиони социално слаби от други държави. Като българите и румънците далеч не са най-големият им проблем. Преди нас на опашката вероятно вече са се наредили испанци, португалци и гърци.
Казусът "Лазаринка" отваря врати пред нови подобни случаи, макар и не широко. Решението на Върховния социален съд не означава автоматически, че всеки би могъл да поиска помощи в друга държава, под предлог че търси работа там. Съдът успя да избегне този капан, като формулира решението си много романтично - според него "Лазаринка е дошла от любов в Германия, забременяла е и това доказва, че тя ще остане дълго време в страната. Тя не е просто чужденец, дошъл да търси работа".
Така че ако някой реши да последва примера на Лазаринка, ще трябва първо да се влюби. И да е в състояние да докаже, че личният му живот е неизменно свързан с новата му родина. Вероятно повечето германци вече си представят как ги нападат няколко милиона  българки и румънки в булчински рокли. Това обаче едва ли ще стане, тъй като някои наши сънародници отдавна са открили пробойни в социалната система на Германия и се възползват от тях на драго сърце.
Ако регистрираш малка фирма в страната, което става само срещу 26 евро, автоматично получаваш правото на социални помощи и детски надбавки.
Според последния доклад на една берлинска правозащитна организация, занимаваща се с проблемите на прииждащите роми, през януари 2012 г. в берлинския квартал "Нойкьолн"  са били регистрирани 2400 малки  фирми. Всички те принадлежат на българи и румънци. 100 от тях се водели на един адрес. Срещу подобни измами дори и германският чиновник не може да стори нищо. "При малки и средни предприятия това е договореност. Това е европейската солидарност, на която сме задължени", казва кметът на "Нойкьолн".

---------------

"Дарик"
Седем години по-късно: Кой уби сестрите Белнейски?
Случаят "Белнейски" е мистерия, заради многото неясноти, останали без отговори. На 31 януари преди седем години обезобразените тела на Росица и Христина от Пазарджик, захвърлени голи, бяха открити в местността "Грамадите" между Брацигово и Пещера от местен козар. Децата бяха в неизвестност от 27 януари и бяха обявени за общодържавно издирване по искане на родителите им. Момичетата са видени последно живи на 28 януари в полунощ, когато са заснети на камера на Общинска банка в Пазарджик.
Повече от 120 души доброволци се включиха в издирването на двете сестри. Една от водещите версии на полицията в първите дни след двойното убийство беше, че са жертва на сутеньори, които ги принуждавали да проституират. Тогава директорът на пазарджишката полиция Жоро Стоицев заяви, че за пръв път в криминалната си практика вижда такава потресаваща гледка.
Уликите по случая "Белнейски" мълчат вече седем години. Преди два дни едно от най-скъпите дела в България бе върнато на по-долна инстанция и отново бе отложено.
За първи път пред съда се яви като свидетел следователят от Националната следствена служба Красимир Николов. Именно пред Николов ключовият свидетел Владимир Славов-Иширковеца разказал какво е чул за убийството на сестрите от самия Лазар Колев, с когото бил близо две седмици в една килия. В показанията си той повтори думите на Иширковеца, казани пред пазарджишките магистрати, че след като Колев качил двете момичета в колата си, закарал малката при вуйчо си. Голямата останала при него в автомобила. Правили анален и орален секс. После продължили да пътуват и той поискал втори път, при което голямата сестра се уплашила.
Следователят по случая Веселин Мартински заяви, че нямат достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения на бизнесмена Паун Лазаров. По думите му изолираният втори ДНК-материал на съучастника на Лазар не съвпада с този на Лазаров. Следовател Мартински е категоричен, че не е възможна подмяна на ДНК-материал при разследването. Той припомня още, че на Лазар са му повдигнати обвинения преди показанията на Иширковеца.
Лазар Колев твърди, че никога не е виждал сестрите Белнейски и това е казал и на Владимир Славов-Иширковеца, когато били в една килия.
След първото заседание по делото Белнейски в Пазарджик Паун Лазаров заяви, че е оказван прокурорски натиск върху него. Прокурорът по делото Иван Даскалов, който пое случая "Белнейски" като окръжен прокурор на Пазарджик (бел.ред. сега апелативен прокурор на Пловдив), обаче отговори, че никога не е оказвал натиск върху Лазаров.
След заседанието в Пазарджик преди три години Паун Лазаров обяви, че плаща за защитата на Лазар, не защото са близки, а заради сестра си. Мариана Тодорова, майката на Колев, е категорична, че синът й е невинен. Брат й също.
Стана ясно, че следовател Николов се е явил пред Пловдивския апелативен съд по искане на адвокатите на Фани и Стоимен Белнейски. "Няколко дни преди днешната дата ги сънувам Роси и Христина и се моля за справедливост и истината да възтържествува", сподели Фани Белнейска. Тя е категорична, че Лазар Колев е единият от убийците на децата й.

Следователят Веселин Мартински пред Дарик:

Как така Иширковеца решава да сподели с неговия следовател за Лазар, който той не познава?

Не вярвам, че не го познава. Ние установихме, че двамата са били заедно в затвора. Когато Лазар влиза в Софийския затвор за грабежа, който е извършил на телефон, той попада при Иширковеца. Иширковеца го взима под крилото си, за да не се гаврят другите затворници с него.

Следователят на Иширковеца, Красимир Николов, въобще не знае за Лазар Колев. Как Иширковеца решава да сподели точно с него ?

Просто Иширковеца си е бандит. Той не е най-добрият човек, който познавам. Но за него действително е било шок, поне така е обяснил на колегата, когато е разбрал, че Лазар е убил две деца. И при бандитите има някакъв морал и съвест. На Лазар Колев му беше повдигнато обвинение, той беше обвиняем по делото.

Значи Иширковеца идва след обвиненията, а не е обвинител.

Ако не бъркам, мисля, че в същия ден, в който му повдигнахме на Лазар Колев обвинение, бяха настанили при него Иширковеца. Не мога да ви кажа, но мисля, че беше в един и същи ден. Всъщност разговорите, които Лазар е водил с този, Иширковеца, стават през следващите един-два дни.

А след като научавате тази история от Иширковеца, започна ли разследване срещу Паун Лазаров?

Направени са необходимите проверки има ли доказателства той (бел.ред. Паун Лазаров) да е участвал в този случай или не. И ако се бяха събрали или се съберат доказателства, че Паун Лазаров е съпричастен към случая, и на него ще му бъде повдигнато обвинение. Но щом като до момента не сме повдигнали обвинение, това означава, че не сме събрали достатъчно доказателства.

Бил ли е заподозрян?

Не. Такава фигура заподозрян просто няма, разбирате ли. За нас заподозрени бяха купища народ. Ние сме проверявали покрай Лазар Колев десетки, да не кажа стотици хора. Включително и вуйчо му.
Защото той конкретно казва къде е оставил момичето. Логично е да помислим, че веднага започват разследващите да работят...
Вие може ли да предположите, че ще получим такава информация и няма да работим. Просто е недопустимо да си го помислим. И по него е работено, и то не малко е работено, друг е въпросът, че, за да не му е повдигнато до момента обвинение, това означава, че не сме събрали достатъчно доказателства. Просто друго обяснение не може и да има.

Този изолиран втори ДНК-материал сравнен ли е с този на Паун Лазаров?

Вие как мислите?

Не е ли възможна подмяна?

Теоретично е възможно всичко. Ако тръгнем така да разсъждаваме, ще се впуснем в научна и ненаучна фантастика. Ние сме допускали всички възможни варианти. Не можем да съберем доказателства за вината на Паун. Или на който и да е друг човек до момента, съпричастен към това престъпление. Ние за това сме отделили и материали. Знае се, че има и друго дело, което се води срещу неизвестен извършител, за изнасилване на едното момиче. Ние продължаваме да работим по второ дело.

Проверили сте включително и тази възможност да има подменена ДНК?

Няма как да има, теоретично няма как да има. Това е целият проблем. Вие ако не сте допуснали и най-малкото съмнение, че има някъде подмяна на ДНК, това значи че ние трябва да се съмняваме във всяка една ДНК експертиза, която се върши.

Тогава защо на Иширковеца да му се вярва толкова, че Лазар е убил и двете момичета, пък да не му се вярва за вуйчо му?

Ние само въз основа на показанията на Иширковеца няма как да повдигнем обвинение срещу вуйчото. Сами по себе си те казват да, най-вероятно вуйчото има някакво участие в този инцидент, ние знаем, че вероятно има участие. Дали е в прикриване на следите след извършване на престъплението, създаването на лъжливото алиби на племенника му и т.н., за повече просто няма доказателства. След като няма доказателства, аз не мога да кажа "Ето, Паун е съучастникът на Лазар". Просто няма как да стане.

Отстрани изглежда така: Паун Лазаров си е платил виновен да е само Лазар Колев, взел му е едни от най-скъпите адвокати в България и Лазар ще мълчи в затвора и няма да признае, че е вуйчо му, защото е инструктиран така.

Добре, аз как да убедя вас, да убедя българското общество, че никой по никакъв начин не прикрива Паун Лазаров. Или не прави изобщо опит да прикрива Паун. Аз не знам как да ви накарам да повярвате, че е така.

А Лазар разпитван ли е за вуйчо си?

Лазар казва: "Аз нямам никакво участие". Това е целият проблем. Че ние достигаме до него фактически три години след извършване на престъплението. Той през това време лежи в затвора, той, ако искате, се самоубеждава, че няма нищо общо със случая. Сам си прави психична атака, за да си повярва, че няма нищо общо със случая.

А останал ли е още ДНК-материал. Лазар твърди, че е готов да се подложи на всякакви експертизи, само да се окаже неговата невинност.

Вижте сега, смешното е другото, че на самите адвокати, на господата Марковски, им е пределно ясно, че материал повече няма. Защото има една експертиза, която е правена 2010 г., малко преди да приключим делото, пак ДНК експертиза, от която е видно, че от под ноктите на момичетата е изстърган целия чужд материал, който е и от тях включително, техните лични клетки са изстъргани, всичко е изстъргано. Повече няма как да се прави експертиза на тези нокти. Може да се прави експертиза, която да докаже само за n-ти път, че това са ноктите на момичетата. Така че няма как. Те по начало ДНК експертизите са деструктивни. Т.е. материалът, който се изследва, се унищожава. И няма как... Става дума за минимални количества биологичен материал, става дума за клетки, които са останали, няма как да се запази материал за повторна или последваща експертиза. Това не е само в конкретния случай, то по принцип е така.

---------------

"Народно дело"
Задържаха под стража добричлията с фалшивите пари
Най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" взе Варненският окръжен съд по отношение на Иван Иванов, който бе задържан преди ден за притежание на неистински банкноти.
Съдът прецени, че 37-годишният добричлия може да извърши престъпление, ако бъде оставен на свобода. Мъжът, родом от Добрич, работил във варненски завод. У него са открити 41 фалшиви банкноти, 39 с номинал от 10 и две с номинал от 20 лева.
В съда Иванов заяви, че не е упълномощил адвокат от Добрич, изтъквайки невъзможност за връзка с него, заради това му бе назначен служебен защитник.
При гледане на мярката той заяви, че е бил осъждан, но по думите му вече е реабилитиран. Това му твърдение обаче не бе прието от съда.
Притежателят на фалшивите банкноти е бил осъждан два пъти, като за деянията си получил условни присъди. Първо съдът му е постановил присъда за кражба, а след няколко години е бил заловен с изготвени от него фалшиви пари. За това деяние е получил условна присъда от година и половина с изпитателен срок от три години и половина. Изпитателният срок по втората присъда на Иванов трябвало да изтече след четири месеца.
При обиска бе открит и цветен мултифункционален принтер, зареден с мастила, USB, 4 ролки холограмно тиксо, имитиращо защитната лента на купюрите 10 и 20 лева. Намерени и иззети са и листове формат А5 със залепена холограмна лента, подготвени за производство на фалшивите банкноти. От помещението са иззети и акрилен лак и други консумативи за изготвяне на фалшиви пари.
Все още не е известно дали Иванов е действал сам, или е имал съучастници.  

---------------

"Стандарт"
Янев ще съди Кунева за плагиатство
Яне Янев ще съди Меглена Кунева за плагиатство. Повод ще е идеята да се инициира референдум за свикване на Велико народно събрание, което да намали броя на депутатите. В неделя РЗС обяви, че на 3 март започва да събира подписи за национално допитване за орязване на избраниците от 240 на 100. В същия ден председателката на "България на гражданите" обяви, че партията й ще работи за същото. Кунева добави още поправки в конституцията - пренасочването на повече правомощия от централната към местната власт, както и премахване ненужните административни длъжности в управлението.
"От години РЗС лансира идеята за по-малко депутати. Кунева и Даниел Вълчев са най-големите плагиати в новата ни политика.
Ще ги съдим", каза пред "Стандарт" Янев на въпрос дали работят в синхрон, или се състезават. От партията на Кунева отказаха коментар на заканата му. Янев бе категоричен, че може да убеди и други десни партии, сред които и ГЕРБ, за нуждата от подобен референдум. В състояние сме за по-малко от три месеца да съберем до 1 млн. подписа по въпроса за намаляване броя на депутатите, каза Янев. Трябвал и референдум, на който гражданите да решат дали България да е президентска и парламентарна република, защото сега "не сме нито рак, нито щука". Междувременно на среща със софийската партийна структура Кунева обеща закон срещу "метли" и "парашутисти" във властта. Според нея изходът от кризата е в освобождаването на българския предприемачески дух и енергията на обществото. За тази цел партията й била готова да гарантира със закон преустановяването на политически чистки и назначавания.

---------------

"24 часа"
Банев: Всичко, което имаме, е постигнато с яко бачкане
"Ние не сме богаташи, ние сме обикновени работещи хора, които постигат всичко с яко бачкане", каза бизнесменът Николай Банев за бТВ. Това сподели той във връзка с разпространената информация, че Агенцията по приватизация разпродава неговия до скоро къмпинг "Каваците". Евгения Банева пък сподели, че е политически репресирана бизнесдама.
В края на миналата година стана ясно, че семейството, което "разпростира" част от бизнеса си по българското Черноморие, се разделя и с къмпинг "Градина". Обявената разпродажба на имуществото му Банев свърза със съдбата на "хиляди" български дружества и я прочете като резултат на царящата в "банановата държава" България реприватизация. Семейството се оплака от непосилните условия, които поставя държавата и отказът и да комуникира с хората, готови да инвестират милиони.
Нееднократно изразявал симпатии към социалистическата партия, Николай Банев обяви разочарованието си от нея, което се изразявало в неподновяване на членството. Той дори обобщи ситуацията със заключението, че няколко банки и структури придобиват основните национални богатства, а в страната единствените богати много скоро ще останат само олигарсите, които ги управляват.
Видимото неодобрение на семейството към настоящия бизнес климат, създаван от управляващите, крайно се размина с едни снимки, които се появиха около проваления бизнес форум в Катар, който изгони от кабинета бившия икономически министър Трайчо Трайков. Да промотират българския бизнес заедно с премиера Борисов там бяха и семейство Баневи, нещо което Евгения Банева коментира като "голям цирк" и се зарече повече да не харчат фирмени пари, за да "берат резила" на българския кабинет.
Навлизайки в темата с властта, Евгения Банева за пореден път се обяви за "политически репресирана" заради "скалъпено" обвинение срещу нея от прокуратурата в Каварна. В края на 2011 година тя получи условна присъда от 1 година с 3 години изпитателен срок, след като бе призната за виновна в това, че през ноември 2009 г. при условията на посредствено извършителство противозаконно е унищожила въздушен електропровод, състоящ се от 7 метални стълба и 140 метра четирижилен алуминиев кабел, на стойност 4006 лева. По-късно Окръжният съд в Добрич отмени изцяло присъдата и върна делото на Районна прокуратура-Каварна за отстраняване на допуснати нарушения.
Заявил оттеглянето си от БСП, Николай Банев коментира, че на предстоящите избори ще има много политически изненади, но не сподели кое от "обществените движения", които според него ще влязат в парламента, би подкрепил.
"Струма"
Благоевградският адвокат Илко Стоянов спечели битка срещу прокуратурата в Благоевград, защитавайки свой колега
Благоевградският адвокат Илко Стоянов спечели съдебната битка срещу Района прокуратура-Благоевград, по дело образувано срещу неговият колега адвокат Атанас Мечкаров. Обвиненията отправени срещу Мечкаров бяха ,че през периода от 01.12.2009 г. до 01.03.2010 г., когато е бил лишен от правото да упражнява адвокатска професия, той е упражнявал такава без да се съобразява с наложеното му наказание.
Адвокат Стоянов по презпрекусловен начин успя да докаже и убеди съдебният състав на РС-Благоевград, че в периода на наказание неговият довереник не е извършвал адвокатска дейност, не е бил уведомен по надлежният ред за отнетото му право, а също така, че отнемането на адвокатски права за определен период, не лишава лицето от правото му да упражнява професията си след изтичане на наказанието.
В хода на на делото стана ясно , че при такъв вид обвинениея срещу адвокати попаднали в подобна ситуация, може да им се налага само административна санкция от Адвокатски Колегии.

---------------

"Капитал"
Председателят на КФН - свидетел по делото срещу Брендо
Според прокуратурата Стоян Мавродиев може да даде информация за две от офшорните дружества, през които са минавали парите на Евелин Банев
Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е бил призован като свидетел по процеса, който се води срещу Евелин Банев-Брендо, неговия доведен брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и нейната сестра Десислава Дишлиева.
Разпитът на Стоян Мавродиев, началника на кабинета му Андон Георгиев и адвоката Свилен Исаев е поискан от прокуратурата през ноември. Причината според прокурора по делото Марияна Станкова е, че те са свързани с две от офшорните дружества, през които са минавали финансовите потоци, свързани с Брендо.
В сряда обаче Мавродиев и Георгиев не са се явили делото. Любопитното е, че и двамата са представили следобед на предишния ден молба "ведно с епикриза и болничен лист", в която се посочват "уважителни причини" за неявяването им.
Прокурорът по делото Марияна Станкова обаче настоява за техния разпит пред съда: "От представените болнични листове, същите не отговарят на изискванията, че лицата не могат да участват в съдебно заседание. Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в "Еръм банк."
Десислава Дишлиева е вдовица на застреляния през 2005 г. на ул. "11-август" в София бизнесмен Константин Дишлиев. Тя е сестра на Моника Добринова – бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо. Владимир Дишлиев е баща на Константин Дишлиев и от години живее в Норвегия. Майката на Константин Дишлиев - Йорданка Запрянова беше застреляна малко след ареста на Евелин Банев-Брендо. Тогава стана ясно, че тя е била разстреляна след като следствието е започнало да я разпитва във връзка с делото срещу Банев.
Адвокатите на четиримата подсъдими нямат нищо против разпита на Мавродиев и Георгиев, защото не искат после прокуратурата да твърди, че е била ограничена в събирането на доказателства и единствено настояват съдът да вземе мерки процесът да не се протака повече.
Пред съда се явява единствено Свилен Исаев, който е бил съдружник с Мавродиев. Той свидетелства: "Стоян Тодоров Мавродиев го познавам. С него сме работили във връзка с тази дейност, която току-що описах. Българското дружество, в което работех, се казваше "Окра консултинг Болканс" и беше местен представител на "Окра интернешънъл", базирана на остров Ман. Това е една от най-големите фирми за регистрация на компании и ние бяхме представители за България и региона. Лицето Андон Георгиев Георгиев също го познавам. Той беше мой колега в същото дружество "Окра консултинг Болканс". Известно ми е дружеството "Юнайтед консултинг". Това също е дружество за консултантски услуги, което е предоставяло юридически и счетоводни услуги и аз съм работил в него". Той уточнява също, че "колегата Мавродиев беше адвокат. Той беше действащ адвокат и ми възлагаше работата."
Стоян Мавродиев е основател и управляващ съдружник в "Юнайтед консултинг" (United Consulting) от юни 1996 до ноември 2006 г. Веднага след като излиза от дружеството, той става "финансов секретар" на новоучредената политическа партия ГЕРБ и неин учредител. След парламентарните избори през 2009 г. той става депутат и зам.-председател на икономическата комисия.
Във връзка с призоваването си, Мавродиев коментира пред "Дневник" в четвъртък сутринта, че няма нищо общо с делото (при положение, че съдът е докладвал молба от негово име). В петък вечерта агенция "Фокус" влезе в ролята на пресцентър на КФН и разпространи позиция на Мавродиев, в която той казва: "Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл." Той казва още, че "ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело".
Общоизвестен факт е, че преди да стане учредител на ГЕРБ, Стоян Мавродиев се е занимавал с регистрирането на офшорни дружества.
Отношенията между адвоката и неговия клиент се ползват със защита и няма как да бъдат разкрити. В същото време, Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 26.10.2005 за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, постановява, че "правната консултация остава подчинена на задължението за професионална тайна, освен ако юридическият съветник взима участие в дейностите по изпиране на пари или финансирането на тероризма, ако правната консултация се дава за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма или ако адвокатът знае, че клиентът търси юридически съвет за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма".
Встрани от общоизвестната лекота на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов и абстрактното му виждане за презумпцията за невиновност и разделението на властите, припомняме какво каза той по отношение на Брендо, ден след като Стоян Мавродиев трябваше да се яви пред съда: "Това [Брендо] става с подкрепата на политическата класа. И затова вчера, понеже имах възможност да чуя някои от коментарите - и от бивши вътрешни министри, и от политици, които са били в управлението на страната: дами и господа, политици, когато управлявахте, защо позволихте тези лица да израснат и да станат такива вековни дървета, които много трудно можеш да ги обрулиш в днешните условия, в които те вече са станали фактори и имат невероятните влияния в много от секторните политики в страната?"

---------------

"24 часа"
Съдът в Ловеч върна трите деца на Димитър Дюлгеров
Драмата на Димитър Дюлгеров, на когото отнеха 3 от 4-те деца, е на път да завърши с хепиенд. В четвъртък Ловешкият административен съд реши да му ги върне. Съдия Йонита Цанкова е взела предвид множеството нарушения при извеждането на 16-годишния Димитър, Елена, на 15 г., и Волен, на 12 г., от дома им в с. Дренов и настаняването им в центрове от семеен тип в различни градове.
"Щастлив съм! Доказа се, че има справедливост в България - нещо, в което не вярвах досега. А Елена нека Бог да я съди", заяви Димитър Дюлгеров. Първо съдия Цанкова се е съобразила с твърденията на баща им, че на 15 януари е бил извикан за справка в РПУ-Ловеч, където бил държан цял ден. През това време полицаи влезли незаконно в дома му в с. Дренов и извели непълнолетните деца. Едва тогава му връчили трите заповеди, с които това било сторено.
Спешните действия спрямо Дюлгеров бяха предприети от дирекция "Социално подпомагане" в Ловеч след сигнал от майката на децата Елена. Тя изпрати факс, че съпругът й системно ги пребива и ги държи под ключ. Прокурор Светла Иванова обаче признава, че не са установени данни за физическо насилие, но с цялостното си поведение през годините бащата ги е лишил от образование, което е станало причина за ограничаване на родителските му права.
Съдът констатирал нарушение във формата на трите административни акта, в които никъде не били посочени конкретни фактически основания за издаването им. Освен това физическо насилие не било установено нито при прегледите на децата от личния им лекар, нито от становището на психолозите и социалните работници. В нито едно от съдебните производства не бил открит друг проблем освен недопускане на децата до училище. Винаги двамата родители били един до друг срещу "Социално подпомагане" и останалите институции.
Съдът смята още, че начинът, по който децата са били изведени от дома си и транспортирани до различни градове, не е бил според закона. "При положение че бащата се е намирал в РПУ и не би могъл да окаже съпротива в момента на извеждането, а също и да упражнява насилие спрямо децата, остава необяснимо кое е наложило те да бъдат също заведени в РПУ", мотивира решението си съдия Цанкова.
Неясно било и защо всяко дете е предадено с отделен протокол на отделен социален работник, който с полицейски автомобил да го транспортира до съответния център от семеен тип.
При това положение извеждането на децата, докато техният родител липсва, не съответствало нито на целта на Закона за закрила на детето, нито на принципите, залегнали в Конвенцията за правата на детето. Ето защо съдът решил да отмени трите заповеди за отнемане на децата и постановява "Социално подпомагане" - Ловеч, да заплати разноските по делото. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок. Със сигнала си Елена подложи децата на стрес и извеждане от семейното жилище.
"Бих желала да подам сигнал за насилие над 4-те ми деца - Стефка, Димитър, Елена и Волен. Насилието е от съпруга ми Димитър Дюлгеров. То включва системни побои над тях и мен - с маркуч, с тояга, с ритници и юмруци. През последните 3 месеца не съм била в Дренов и нямам контакт с децата, информацията ми е отпреди това", пише Елена.
По-нататък в сигнала се сочи, че "емоционалното насилие е ежедневно". Представител на "Социално подпомагане" в Ловеч вчера не беше открит за коментар.

---------------

"Янтра днес"
1000 лв. глоба за букмейкър, излъгал, че е ограбен
1000 лева глоба ще трябва да плати 37-годишният Анатоли И. от Свищов, който опита да заблуди полицията, че е ограбен.
На 5 януари Анатоли отишъл в полицията и заявил, че е бил нападнат от двама непознати. Те задигнали 5276 лева, които той носел, блъснали го и побягнали.
При разследването се оказало, че има несъответствия в разказа на свищовлията.
Свидетелка заявила, че по това време на въпросната улица не са бягали хора, а от видеокамери в района станало ясно, че букмейкърът изобщо не бил на мястото, където уж го обрали. Анатоли признал, че цялата история с грабежа е скалъпена, за да прикрие липсата на 5000 лева от оборота, които сам проиграл на комар. Той бил изправен пред съда за лъжливия сигнал, но тъй като не е осъждан, а деянието му предвижда по закон по-малко от 3 години затвор, прокуратурата внесла искане за налагане на административно наказание.
Съдът постановил то да е в минималния размер, тъй като Анатоли се грижел за две деца, а в резултат на хазарта и неуспешно скалъпената история останал и без работа.

---------------

"Политика"
Разширена експертиза за пищова на Октай
Утежняват обвинението, ако се докаже, че е можел да стреля
Съдът остави в ареста нападателя на Доган.

Нова разширена техническа експертиза ще проверява годността на пистолета,  с който Октай Енимехмедов нападна лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи във вторник прокурорът от СГП Илиян Точев. До няколко дни ще бъде извършен следствен експеримент и след резултатите от експертизата на оръжието ще бъде преценено дали да бъде повдигнато по-тежко обвинение на Енимехмедов. В момента той е обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост и цинизъм.
Тричленен състав на Софийския градски съд го остави окончателно в ареста. Мотивите на магистратите са, че на свобода Октай може да извърши ново престъпление, макар че няма опасност  да се укрие. "В препълнената зала на конференцията той е пробягал 100 метра, насочил е пистолет към слепоочието на Ахмед Доган, който обаче е засякъл. Енимехмедов е презаредил и е опитал втори и трети изстрел. В него е имало и нож. Според съда пистолетът е негоден в момента на изследването, защото от него е изпаднала  пружината в пълнителя, която подава патроните. Ако е било така в момента на деянието, Енимехмедов не би могъл да презареди оръжието", обясни в мотивите си председателят на съдебния състав Мариан Марков.    
На 19 януари Октай насочи газов пистолет в главата на Доган на трибуната по време на Националната конференция на ДПС в НДК.  На 22 януари Софийският районен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".    
Според градските съдии квалификацията на престъплението "закана за убийство" е правилна, защото заканата е не само чрез думи, но и с действия, дори с макетно оръжие, достатъчно е човек да се уплаши от насочено към него оръжие. "Нападението в  залата е грубо нарушение на обществения ред, с което Енимехмедов е изразил явно неуважение към обществото. Съдът приема, че има обосновано предположение за авторство на тежко умишлено престъпление", посочиха още в мотивите си градските съдии.       
Пред тях Октай поиска домашен арест, за да може да учи и да се развива. Заяви, че не смята, че е заплаха за обществото и няма намерение да извършва друго престъпление.
За повдигнатото му обвинение той каза само: "Различните култури налагат различни ценности". Отново, както и пред Районния съд, се обърна към магистратите с думите "Уважаеми народни представители", след това обясни, че за него те са такива, защото обявяват решението си в името на народа. "Живеем в демократична страна, в която всеки може да изразява своето мнение. Вярвам в бъдещето на  България, нищо че сме малка държава, това не ни пречи да сме най-добрите", каза още пред съда Енимехмедов. След като чу,  че го оставят в ареста, не обели и дума.
В Съдебната палата той бе доведен при засилени мерки за сигурност. За разлика от Районния съд, този път Октай не криеше лицето си от камерите и обективите. В съдебната залата с любопитство поглеждаше към присъстващите журналисти.

---------------

"24 часа"
Окончателно - Иван Ласкин без шофьорска книжка за 15 месеца
Актьорът Иван Ласкин е лишен окончателно да управлява МПС за срок от 15 месеца и трябва да плати глоба от 800 лева, заради отказа му да бъде тестван с дрегер за управление на автомобил след употреба на алкохол. Решението е на административния съд в Пазарджик и не подлежи на обжалване. На 19 юни м.г. Иван Ласкин е спрян от пътни полицаи на улица във Велинград, които минути преди това го видели да надига бутилка от бира в джипа си, след като спрял да говори по мобилния си телефон.
На искането на униформените да бъде тестван с дрегер за шофиране в пияно състояние Ласкин отказал. В този момент в колата е и едногодишната му дъщеричка, която постоянно плачела и той трябвало да я успокоява. Съставен му е акт, заради отказаната проверка, и му е даден талон за кръвна проба, която актьорът трябвало да даде в Батак.
Двамата с приятелката му Александра Сърчаджиева отиват веднага след това в РПУ във Велинград и опитват да променят мястото за даване на кръв, изненадани, че Ласкин не може да направи това във Велинград, още повече че при проверката полицаите взимат шофьорската му книжка. С полицейското управление обаче получават отказ, поради което актьорът не дава и кръвна проба.
Районният съд във Велинград, като първоистанционен, наказа Иван Ласкин с лишаване от право да управлява автомобил за 15 месеца и 800 лв. глоба, а сега административните магистрати в Пазарджик потвърдиха окончателно решението. За да убива времето без любимия си джип, вчера следобед в столичния мол "Сердика" Ласкин се колебаеше какво да си купи между айпад и бял лаптоп.
"Дарик"
Разградският кмет съди Общински съвет заради предучилищните такси
Кметът на община Разград обжалва пред Административен съд - Разград решение на местния парламент. Денчо Бояджиев настоява магистратите да възстановят плащането на такси за предучилищна възраст за децата в целодневна детска градина.
Налогът, част от общинската Наредба №14, бе отменен с решение на Общинския съвет в края на 2012 г. Според градоначалника обаче това противоречи на Закона за народната просвета, който разпорежда такса да не се заплаща само за обучението на децата, но за други услуги, включително храненето, тя е дължима.
Делото е насрочено за 7 март, по елемент от него обаче съдът вече се е произнесъл. Едновременно с жалбата за отмяна кметът е внесъл и друга - за спиране действието на решението на Общинския съвет. Сред аргументите му е този, че приходите от такси вече са предвидени в общинския бюджет за 2013 г. С отмяната на частта от общинската наредба тези такси няма да постъпят в бюджета на общината, поради което отглеждането на децата в предучилищните групи ще стане невъзможно, се казва в жалбата. Съдът обаче не приел кметските аргументи и на този етап такси не би трябвало да се събират.
Магистратите считат, че невнасянето на таксите не нанася значителни или трудно поправими вреди за общинската хазна. В жалбата не била посочена сумата, а съдът счита, че в Закона за общинския бюджет има възможност за промяна в бюджета.

---------------

"Монитор"
Преди да бъде прострелян пред Съдебната палата
Баретата опитал да изтъргува присъдата си
Зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов: Работим по 3 версии
През 2009 г. Баретата сам се предаде в СДВР с адвоката си, след което го отведоха в сградата на Националната полиция на Лъвов мост.
Соченият за наркобос Златомир Иванов се е опитал да си изтъргува присъдата. Той е разбрал, че няма да му се размине да лежи в ареста, още повече че неговото дело, в което е обвиняем като шеф на наркогрупа, е един от т. нар. знакови процеси, наблюдавани от Брюксел. Затова е заплашил, че може да проговори срещу фигури от подземния свят, които са били покровителствани от политици през годините на преход. Това е една от версиите, по които в момента разследващи работят, но отказват да я коментират публично, научи "Монитор".
Според запознати Иванов е знаел за връзките на известни престъпници със съдии, прокурори и политици от различни правителства през годините.
В предаването "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7 заместник-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов посочи, че подобни престъпления се извършват с мотив, появил се в много кратки срокове
Той разказа още, че в засега три са основните версии. Според първата опитът за убийство е дело на човек, който е имал икономически интерес от ликвидирането на Баретата. Втората сочи, че атентатът е дело на човек от криминалния контингент. Докато последната разглежда стрелбата като опит да се предизвика сериозен обществен отзвук и да се дестабилизира страната. Спиридонов заключи, че е възможно поръчителят да е целял и трите неща.
След покушението се заговори, че стрелецът се е целил в слабините на Иванов, тъй като в подземния свят това е
голямо унижение и носи особено послание
Както "Монитор" вече писа, един от враговете на Златомир Иванов е главата на Октопода и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. Затова полицията също ще проверява дали той има връзка с покушението. Враждата между двамата датира от 2009 година, когато Петров е съветник в родното ФБР. В качеството си на такъв той се опитал да рекетира Баретата и му е поискал огромна сума, като му обяснил, че в противен случай ще има проблеми с правосъдието. Твърди се, че също, че през 2009 г., когато стартира акцията срещу Златомир, той се е предал именно на Алексей Петров, което източници на "Монитор" обаче отрекоха.
"Тогава издирвачите на СДВР бяха ходили в дома на Иванов, не го откриха на адреса и се върнаха. Следобед Баретата
сам дойде пред сградата на СДВР
с адвокат, откъдето беше откаран в националната полиция", разказаха тогавашни участници в акцията пред "Монитор".
След ареста на Златомир той е изваден от наркобизнеса и вече не е фактор в него. "Може някъде да му са се отчитали, но само защото е име и е имал авторитет, но вече не е държал територии", коментираха още полицаи, разследващи наркоразпространението.
Както "Монитор" единствен писа, след задържането си през 2009 г. и престоя си в ареста, Баретата се е преориентирал към бизнеса с цигари. Приближени на спрягания за наркобос движели вноса на контейнери с папироси от Гърция и пласирането им у нас, от което чистата печалба за организатора
била между 100 и 150 000 лв. от контейнер
В последните месеци преди покушението срещу Златомир в подземния свят се говорело, че близки до него опитвали да продават амфетамин по заведенията, но нито дрогата, нито цигарите стоят засега като мотив за покушението му.
Запознати разкриха, че разследващи са следили внимателно ходовете му и е щяло да му бъде изключително трудно да се намеси отново на наркопазара.
Офицер от ДАНС търсел свидетели срещу Златомир
Бившият общински съветник Веселин Данов, който получи присъда от 3 години затвор за ръководене на престъпна група, пране на пари, трафик на хора и изнудване, обяви пред ТВ7, че офицер от ДАНС го е карал преди време да дава показания срещу Златомир Иванов-Баретата. Данов отказа да посочи името на офицера от ДАНС, но изказването му потвърждава, че между Алексей Петров и Баретата е имало конфликт и бившият съветник в ДАНС е искал да го "изработи". Според Данов стрелецът е ранил охранителя на Баретата, за да не може гардът да защити своя шеф.
Състоянието му е тежко, преливат му кръв
Доколкото ми е известно състоянието на Златомир Иванов остава тежко, затова е в интензивно отделение и по няколко пъти му преливат кръв, обясни вчера заместник-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов. Той подчерта, че покушението е било подготвяно около месец, като е обърнато внимание върху детайлите. "Бих казал, че напредваме с бързи темпове по разследването. Надявам се по най-бързия начин да разкрием това престъпление", коментира още Спиридонов.

---------------

"Труд"
На крив зам.-кмет съдии са му виновни
Валентина Петкова
Зам.-кметът на Русе Свилен Иванов е възмутен, че ухапани от бездомни кучета са осъдили общината да им изплати обезщетение.
Какво нахалство! Как може виновни да са пострадалите, а не общинарят, който допуска това да се случва? Наглостта на зам.-кмета стига дотам да обвинява съдиите, че не били запознати със задълженията му.
Отлично са запознати, г-н Иванов. Добре ще е и вие да си ги припомните и да ги изпълнявате. А те са да работите така, че в града да не се разхождат бездомни кучета, които застрашават здравето и живота на хората.
Нима не знаете, че всяко бездомно животно, не само агресивните, трябва да бъде обезпаразитено и обезвредено? И ако това не се случи, ще ви скъсат от съдебни дела.
Русенци, които отстояват правата си, заслужават поздравления за гражданската си непримиримост към некадърността на местната управа. Добре ще е, ако пренесат натиска си и върху други неуредици, за които плащат данъци.
Общинарите да му мислят как да разпределят парите им така, че да им осигурят спокоен живот. Ако не могат да се справят - да си ходят. Плачът им срещу съдиите и гражданството е обречен.

---------------

"Преса"
Гръцкият съд ще гледа случая с българката, залята с киселина
Нападението срещу Константина Кунева бе извършено по време на работа - докато чисти ж.п. гара.
Съдът в Пирея ще разгледа до няколко дни случая с Константина Кунева - българката, която сериозно пострада през 2008 г. вследствие атака с киселина. Кунева е подкрепяна от Синдиката на чистачите в Гърция. Атаката срещу нея вероятно е била свързана с работата й. Българката ослепя с едното око, а гласните й струни са увредени.
Нападението бе извършено по време на работа - докато чисти ж.п. гара. След инцидента тя е неспособна повече да работи. От 22 декември, когато тя е залята с киселина, досега нападателят й не е открит и арестуван. "Бях приятел с колегите си. Сега вече те не говорят с мен, не смеят даже да ми кажат "здрасти", когато се случи да се видим. Бях обвинена в кражба и получавам смъртни заплахи по телефона", разказва с огорчение Кунева.

---------------

"Дарик"
Бързото правораздаване остава дефицит в съдебната ни система, смята Цветанов
Кирил Вълчев
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в "Седмицата" на Дарик (със съкращения):

Премиерът Бойко Борисов каза снощи пред "Панорама", че ще има арести за стрелбата пред Съдебната палата. Това принципно очакване ли е или разследването вече е напреднало много?

Това е принципно очакване. Разбира се, в началния етап на разследването, знаете, че няма как да обявяваме факти, които са свързани с евентуални заподозрени или евентуални версии, които вече се изчистват.

Но имате заподозрени или не?

Нека на този етап да се въздържа от конкретика но работят колегите много сериозно. Дори в днешния, в утрешния ден. Знаете, че когато има извършено тежко престъпление няма почивка за служителите от правоохранителната система.

С нещо старо ли е свързано това покушение или напротив с нови активности на както го наричат на кратко Златко Баретата?

Повече е свързано с нещо, което е неуредено, нещо, което е имал в минал период от време и, разбира се, което не е решено към настоящия момент. Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства.

Т.е. той не е започнал да върти престъпна дейност отново от домашния си арест?

В момента е по-ограничен да извършва престъпна дейност, но домашния арест не е това ограничение, което дава постоянната мярка "задържане под стража".

Какво отговаряте на главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви срещу задължителни, по думите на премиера здравословни арести на осъдените на първа инстанция без влязла в сила присъда.

По принцип има тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което подкрепя и казаното вчера от главния прокурор. Но когато имаме бавен съдебен процес, когато имаме възможни проблеми, които могат да възникнат… все пак говорим за лица, които са от лидерството в тежката организирана престъпност. Защото, знаете, че Златко Баретата е осъден на първа инстанция преди година на осем години ефективна присъда и все още не е гледана втората инстанция.

Въпрос на аргументи обаче на полицията и на прокуратурата пред съдилищата, защото това е решението на Върховния касационен съд в тълкувателното решение, въпрос на аргументи е да бъдат убедени съдиите, че този човек трябва да бъде задържан.

Златко Баретата и неговата група и всичко, което е правил като престъпна дейност, е реално от 1993-1994 година. Днес сме 2013-а. През всичките тези години той е успявал да извършва тази престъпна дейност необезпокояван, дори на моменти с мълчаливото съгласие на политическата класа. Защото  винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. И ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите. Това е изключително важно, защото когато се стигне до една разработка, която има свидетели, които не променят показанията си… защото какво се случва в България? Когато се реализира дадена престъпна група впоследствие, когато се променят мерките задържане под стража, и съдебният процес е доста дълъг, той продължава повече от 4-5-6-7-8 до 10 години, което означава, че през целия този период тези представители на организираната престъпност имат реалната възможност да окажат въздействие върху свидетелите, които или забравят за случилото се преди години , и, разбира се, всичко минава през призмата на тяхната сигурност, на това, което имат като контакти и това, което могат да направят…

Но ако някой остане 10 години в затвора, това е идеята на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, пък излезе, че е невинен. От една група един просто покрай другите е бил обвинен неправилно.

Затова говори за бързо правораздаване. Трябва да има приоритети в тази държава. Основният приоритет е борбата срещу тежката организирана престъпност. Това е един от дефицитите, които бяха отчетени, когато страната ни стана член на Европейския съюз. Съдебната система - реформата. Защото, давам ви за пример, представете си едно дело, което е със Златко Баретата. Вие знаете в колко от оперативните информации, които са коментирани публично в някои от тежките престъпления, които са извършени през последните 20 години. Златко Баретата е намирал място като един от евентуалните заподозрени за дадено извършено престъпление. И, когато е доказано, че той е лидер на организирана престъпна група занимаваща се с наркоразпространение на територията на страната, сами разбирате, че трябва да имаме много голяма ефективност, за да може да мине и на втора, да може да мине и на трета. Защото господин Вълчев, аз ви давам пример с това как се развива един съдебен процес, конкретно за Златко Баретата. Златко Баретата е осъден на първа инстанция, той е с постоянна мярка. Променя му се мярката - домашен арест. На него това му се брои. След като се произнесе третата инстанция за реално излежан в затвора, нали така. Излежал тази присъда в затвора. И, когато е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката домашен арест между първа, втора и трета инстанция. Всъщност, той осемте години реално, когато ВКС потвърди.

Това не съм го проверявал дали домашният арест се зачита, най-вероятно вие знаете.

Зачита се. Така, че реално той няма да лежи и един ден след като се произнесе третата инстанция. И реално той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система. Защото аз успях действително да положа усилия за моето здраве.

Един от мотивите беше сигурността на самите обвиняеми, както в неговия случай и, че така той като влиза през централния вход е по-рисков да бъде застрелян, а иначе е по-сигурно като се минава през вътрешния двор. Но в този сериал, който Вие харесвате "Под прикритие" там показаха как може да стане във вътрешния двор арестант воден убит. Нали това не е докрай силен мотив.

Аз говоря за това, което се случва в нашата държава и това, което се случва в държави от Европейския съюз. Давам ви за пример това, което се случи с Йоско. Ние го издирваме две години и половина. В момента, в който беше задържан в Гърция на петия ден на първа инстанция за това, че притежава, т.е. е намерено оръжие в дома, който той ползва под наем, картечен пистолет "Скорпио", два пистолета със заглушител, бронежилетки и там други атрибути. Трябва ад ви кажа, че на петия ден той вече е осъден на три години и четири месеца ефективно. Ефективна присъда на първа инстанция за пет дни. Тук нека да ви припомня, какво се случи с хора, които са от тежката организирана престъпност, които текат дела. Когато един съдия се забави мотивите, като сложите и това като аргумент с четири години. Това още четири години няма произнасяна на горната инстанция. Когато се входират някой път и давностният срок е изтекъл като Атанас Тилев.

Вие вкарахте нов мотив, че бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се заедно с това процеси, защото всъщност си лежат освен в затвора вкъщи.

Един нагледен пример е Алексей Петров.

Защото им се зачитат.

Как така винаги те почват да страдат здравословно, когато са с постоянна мярка, а как така осъществяват престъпната си дейност, когато са извън пределите на ареста. Ние, какво трябва да защитим гражданското общество, държавността или трябва просто да оставим случайността да ни води.

---------------

"24 часа"
Осъдиха условно управител на басейн за удавено момче
Окръжният съд в Монтана постанови условна присъда за управителя на плувен басейн Цветко Цветков. Той се осъжда на година и половина лишаване от свобода при тригодишен срок на изпитание. Магистратите отхвърлиха и гражданския иск на родителите на удавеното момче за 90 000 лева кръвнина.
Цветков бе изправен преди Темида заради смъртта на 16-годишeн, отишъл на плаж с компания. Трагедията се разиграла през юли 2007 година на охраняем басейн в града. Емил Симеонов скочил във водата, близките му го потърсили след 30 минути, но не се виждал в басейна.
Делото се гледа втори път. През 2010 монтанският окръжен съд постановил 2-годишна ефективна присъда, но срещу собственика на басейна Илиян Илиев. Делото било върнато за ново разглеждане след обжалване на подсъдимия от Апелативния съд и той бе оправдан.
Басейнът е собственост на "Напоителни системи" ЕАД, а Илиян Илиев е наемател чрез дружество "Аугуста 2000" -ООД. В момента на трагедията там имало само един спасител, вместо задължителните двама.
"Ще изпратя протест до Софийския апелативен съд и делото може да стигне и до Върховния съд", каза окръжният прокурор Олег Димитров.

---------------

"Труд"
Три деца спасиха лелята на Женя от затвор до гроб
Само фактът, че е майка на три деца, спаси 38-годишната Светла Тодорова от доживотен затвор без право на замяна като поръчителка на убийството на племенницата Женя.
Това подчертаха от състава на Варненския окръжен съд късно вечерта в петък.
Кървавата леля, както и убиецът на Женя - Петър Ангелов (21 г.), получиха доживотни присъда, които някой ден могат да бъдат отменени и двамата да излязат на свобода.
В продължилото само един ден заседание Светла докрай отричаше вината си, докато Петър още при ареста му след убийството през септември м.г. си призна и съдейства на разследването. Изяснен бе и мотивът - Светла платила 500 лв. капаро на Петър да убие Женя, за да може да заграби фамилната къща.
Шокът в залата дойде от смекченото наказание на лелята. "Въпреки че е лоша майка, Тодорова има две малолетни деца и трябва да се даде шанс да се поправи", заяви съдията докладчик Трайчо Атанасов. Родителите на Женя, които загубиха единственото си дете, бяха потресени.
Ренета и Венцислав Тодорови са убедени, че няма сила, която да промени Светла и че мястото е зад решетките до гроб. "Тя е изрод!", каза нейният брат Венцислав.
"Ще се борим докрай и ще обжалваме. Живот за нас няма, само справедливост искаме", пророни разтреперана Ренета.
Съдия Атанасов сподели особеното си мнение, че на подсъдимата скамейка е трябвало да бъде и 15-годишната Даниела, дъщеря на Светла и приятелка на Петър. Десетокласничката знаела за готвеното убийство, дори била будна, докато дрогираният приятел заклал братовчедка на долния етаж в къщата, но не направила нищо, за да го спре.
"Не мога да простя на Петър, но и той е жертва на Светла. Убил е от любов към Даниела и за да се хареса на майка ", каза Ренета Тодорова. Тя и съпругът не смятат да обжалват присъдата на убиеца.

---------------

"Монитор"
Редник отива на съд за групова оргия

Редник от казанлъшко поделение отива на съд по обвинение за блудство, извършено в съучастие с трима цивилни. Престъплението е станало на 3 март 2012 година, а обвинителният акт е вкаран във Военния съд на 16 януари и предстои през февруари 2013 г. да бъде насрочена дата на процеса. Това съобщи шефът на Военно-окръжна прокуратура в Пловдив полк. Емил Ангелов.
Основният подсъдим е бившият вече автоматчик от поделение в Казанлък редник Васил Ковачев. На 3 март той е участвал в групова оргия с 22-годишна девойка в Павел баня. В градчето пострадалата Мария отишла на дискотека със своя приятелка и се засякла случайно с бившето си гадже Михаил Пенчев и с неговия приятел Ивелин Бубев. Двамата издебнали Мария, докато е до тоалетна, и я издърпали насила зад дискотеката.
Там с няколко шамара я принудили да им прави орална любов, въпреки че момичето отказвало. Завлекли я в близкия парк, където я накарали да се съблече чисто гола и я принудили да ги обслужи един по един. След това я качили в колата си и я закарали на поляна извън Павел баня и извикали по телефона други свои приятели, като им обещали пълно сексуално удоволствие от отвлеченото момиче. Единият от поканените бил именно редник Васил Ковачев, който до момента нямал криминални прояви, а вторият бил приятелят му Дарин Трифонов. Четиримата продължили с гаврите над девойката, като я карали да им прави орална любов и блудствали с нея. Старото й гадже Михаил Пенчев удрял Мария с юмруци по главата и я биел с пръчка по тялото.

---------------
"Стандарт"
Логото на прокурор
Подозират съветничка на Трайчо в конфликт на интереси
Конкурсът за новия туристически бранд на България ще отиде на прокурор, научи "Стандарт". Причините са съмнения за конфликт на интереси и пропуски в провеждането му. Конкурсът бе организиран от екипа на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, а резултатите бяха огласени преди две седмици.
Прокурорите ще трябва да проверят каква роля е изиграла в надпреварата Александра Ланг, съветничка по маркетинга и рекламата на Трайков. Има сигнал, че тя може да е замесена в конфликт на интереси. След като Трайков беше уволнен, Ланг също беше освободена от новия министър Делян Добрев. Тя обаче продължава работата по проекта, който излъчи бранд. Логото бе посрещнато с критики от художници и дизайнери. Затова е възможно да се стигне до ревизия на новите емблеми на туризма ни. В момента върви проверка на цялата документация по конкурса.

---------------

"Капитал"
Не правете от Баретата Слон
Покушението срещу Златомир Иванов-Баретата е неприятен инцидент. Но това е естествена рефлексия от дейността му отвъд закона. Известно е, че когато има неразрешими конфликти в криминалните среди, бандитите не се замерват с китки, а с куршуми. И това е видно от последните двадесет години, през които бяха извършени редица показни разстрели на публични места. Многократно тези престъпления бяха използвани не само за извличане на политически дивиденти, но и за законодателни промени.
В случая със Златко Баретата обаче изявленията на политиците изглеждат преднамерени и глупави.
От една страна, опитите на опозицията да превърне едно чисто криминално деяние в събитие, което да ни върне към мутренските времена на прехода, са малко прекалени. Защото в известен смисъл на това управление се дължи разбиването на добре структурирания наркопазар, доминиран от известни фигури в криминалния контингент. А и в сравнение с престрелките по време на управлението на НДСВ и БСП последните години сме си направо остров на спокойствието.
От друга страна, е вредно дебатът за подобни криминални действия да се изнася в Брюксел. И нападението срещу Ахмед Доган, и стрелбата срещу Баретата са събития, от които трудно може да се направи извод за системен проблем. Ако обаче те се използват при обсъжданията в Европейската комисия, само ще отклонят вниманието от сериозните промени, които трябва да бъдат направени в съдебната система и полицията.
Желанието индивидуални криминални актове, които са за вътрешна употреба, да бъдат разглеждани в Брюксел показва особен политически мазохизъм, от който няма никакъв смисъл. От това губи само репутацията на България, която и без това не е добра.

---------------

"Дневник"

Хулиганите се развихриха!
От Николай Радулов
Има една много хубава книга, издадена в България през 1995г., на американския писател на бестселъри Уилям Дийл – "Хулигани", в която се разказва за полицаи, бивши военни от Виетнам, които, вбесени от безнаказаната нарко-престъпност в САЩ в началото на 80-те години, започват да изтребват мафиотите.
Дали случващото се днес в страната наподобява сюжета на книгата? Нали управляващите сектор "Сигурност" си плюха в устата да категоризират опита за убийство на Ахмед Доган като едро хулиганство. Хулиганство ли е разстрелът на Златко Баретата пред съдебната палата? Хулиганство ли са стотиците палежи, грабежи, които вече се превръщат в естествен фон на живота на българските граждани? А

не е ли хулиганство харченето на над милиард лева за сигурност

без гражданите да се почувстват поне малко в безопасност?
Бъбривите ръководители на сектора, които се обиждат, когато друг вземе думата по проблеми на сигурността, вече четвърта година зомбират хората чрез ежедневно заливане с митове за спокойствие, благоденствие, ликвидиране на организираната престъпност. Методологията на Кашпировски, ашладисана с основните принципи на Гьобелсовата пропаганда, като че подейства за кратко.
Всеизвестно умни хора започнаха да говорят по медиите, че е вярно, че битовата престъпност се е засилила, но при това правителство е постигната победа над организираната. На въпроса да посочат някакъв видим успех те се затрудняваха с отговора, защото всички героични арести завършиха с не толкова героично освобождаване.
Триумфалното влачене на задържани "под дулата на дружелюбните маузери" както се изразяваше Бабел, като правило завършваше с тихичкото им, по терлички, измъкване през задните изходи на правосъдните институции. Самите вождове в сигурността, когато стане дума за Победата

шикалкавят с единични случаи на произнесени присъди

(защото обичали да говорят с факти!), които, ако трябва да сме точни, често са получени в наследство от предното управление. За освободените – виновен е съдът, който отказва да се бори с престъпността.
Наивистичното убеждение на бонзите в сферата за безопасност, че всички като единен юмрук трябва да въстанат срещу престъпността, са резултат от дълбоко сталинистката им вътрешна същност и трогателното им правно и общо невежество. Те така и не можаха да разберат, че съдът не може да взема страна. Че са важни доказателствата, а не вътрешната убеденост на различни полицейски чинове.
В техните непробиваеми с газов пистолет кратуни всички трябва заедно да се обединят срещу лошите. А лошите са тези, които те не харесват! Фразата на Лидера: "Който не харесва Цветанов е мафиот!" обяснява концепцията за успешната борба с престъпността днес – Който не е с мен, е против мен. Тъй като огромна част от гражданите не харесват Цветанов, то те са мафиоти. С гражданите-мафиоти сме се справили – гладни, безпарични и без работа, те са натикани в миша дупка и не смеят да гъкнат (с изключение на подбуждани и манипулирани от враждебни политически сили младежи, задръстващи ремонтираните и открити от Вожда градски артерии). Следователно сме се справили с мафията! Гражданите – кучета ги яли! (Това от поговорка се превърна в действителност през последните години.)

Смело, просто и ясно, логически издържано умозаключение...

Два чудовищни случая на антидемократичност и безхаберие в сигурността

случили се в рамките на седмица, пропукаха тънкия лед на фалшивата магистрала към безгрижното бъдеще. И слепите разбраха видимото за експертите, за което те сигнализират вече години. Театралните постановки и филмовите сериали не са действителността. Те, освен че се опитват да заменят реалността с желана от управляващите илюзия, са изключително опасни с това, че повярвалите им са беззащитни спрямо ежедневния престъпен натиск. Стара латинска поговорка казва: "Предупреден – значи въоръжен".
Едно управление, хвалещо се с ликвидирането на поръчковите убийства, започна със знаков разстрел – на  радиоводещия Боби Цанков, в центъра на града, пред бодигардове, граждани и видеокамери, а краят му е белязан от друг кървав разстрел – на стотина метра от първото – пред Съдебната палата. Така даоисткото разбиране на кръга като идеална форма и индийското – за нулата като прекрасно число получи своето утвърждаване като любимо философско направление на ръководещите борбата с престъпността.
Опитът за убийство на политически лидер пред очите на милиони зрители, бе оскърбително за хората категоризиран като хулиганство. Нещо, което ето така, между другото, се е случило. Някаква, макар и странна, шега. Оръжието не било годно. От пипера Доган най-много да се разплачел (а защо не направо да се разсмее?). Всъщност случилото се е емблема на битието на този управляващ екип.

Замазване, размиване, замитане под килима

на всичко, което не им угодно. Замяна на видимото за всички с фалшиви и зле изградени конструкции. Обида от това, че хората не вярват на откровените лъжи.
Никой от твърдящите, че с газов пистолет не може да се нарани човек, не посмя да си постави черепа на изпитание. Проведените експертизи върху свинска глава показаха, че газовият пистолет не може нищо да ѝ направи. Експертите удобно премълчаха, че челният изстрел с пистолет "Макаров" също не може да пробие костта на свинския череп, нещо отдавна известно на гражданите от ритуалните коледни гонения на прасета.
Характерното за "победата" над поръчковите убийства и организираната престъпност, е присъщо и на всяка друга възхвала на днешните управляващи. Ежегодните доклади на международните организации, които ясно дават да се разбере, че опитите за хипнотично внушение са неуспешни, са категорични и определят отношението на ЕС и ЕК към България. Организирана престъпност, небивала корупция, лавинообразно нарастваща ежедневна престъпност представляват характеристиките на битието в страната.

Остава волята. Голата воля да се управлява на всяка цена, без знание, без умение, безкритично и безхаберно. Волята да се изкарва черното – бяло и обратно, стига това да е изгодно. Волята да се колекционират апартаменти, скъпи костюми,часовници, пури, телефони "Верту", всичко приятно за ползване и притежание.
В светлината на всичко това като че става очевидно: организираната престъпност не е ликвидирана. Тя е овладяна!

* Николай Радулов е преподавател в НБУ, бивш секретар на МВР в правителството на ОДС.

---------------

"Дарик"
Дупнишки адвокати спечелиха балотажите в Адвокатската колегия
107 адвокати участваха в гласуването на балотажа за попълване съставите на ръководния, контролен и дисциплинарен органи на Адвокатска колегия- Кюстендил. Юлия Динева- Комисарова от Дупница получи най- много гласове и ще е член на Адвокатския съвет, каза за Дарик председателят на колегията Васил Иванов.
Двете свободни места в Контролния съвет се заемат от дупнишките адвокати Камелия Петрова и Юлия Сапунджиева. Членове на Дисциплинарния съд, след балотаж станаха- Здравко Василев, Стоян Стоянов, Ани Караджинова- Кьосева и тримата от Дупница, Любка Георгиева и Любчо Върбички от Кюстендил.
В края на месеца, на 23- 24 февруари е Общото събрание на адвокатите в България, на което ще бъда избран Висш адвокатски съвет.

* Прегледът на печата е предоставен от АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-град. Ако има фактологически, стилови или граматически грешки, те са допуснати от съответните издания.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
адвокат- САК
|
нерегистриран
04 февруари 2013, 19:05
0
0
Дело за радикален ислям в Пазарджик агенция Фокус -
http://www.focus-news.net/?id=h4081
"... Антоний Гълъбов каза още, че в материалите, които е проучил, се твърди, че в немюсюлманската държава трябва да се спазват шериатските закони..." Очаквам с каква нова декларация ще излезе Главното мюфтийство - съдържанието на тази вече е неактуално - http://www.focus-news.net/?id=h4081 - особено в тази й част:"...Отправените обвинения са преекспонирани и не кореспондират с истината, твърденията в тях са силно манипулативни. Българските мюсюлмани, чийто религиозни представители са и част от обвиняемите, са били, са и ще бъдат миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото....Силно сме притеснени, че с подобни обвинения се уронва авторитета на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитета на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - колективно, публично и чрез обучение..."
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно