Греъм Уотсън:
Критикувал съм ЕНП заради европейския Б-отбор – Берлускони, Бъсеску и Бойко Борисов*
Председателят на европейските либерали ще настоява Европейската комисия да инициира външно разследване на покушението срещу Ахмед Доган
Критикувал съм ЕНП заради европейския Б-отбор – Берлускони, Бъсеску и Бойко Борисов*

Г-н Уотсън, кога за последно преди нападението над Ахмед Доган в София имахте такова преживяване?
Участвам в политиката и в международната политика от 35 г. Никога не съм виждал нещо от този род. Виждал съм един-два пъти хора да се втурват към трибуната и да грабват микрофона. Виждал съм бой в залата на парламент. Но нищо от този род. Беше доста ужасяващо.

Какъв е вашият "прочит" на нападението?
Трудно ми е да преценя. Не знам достатъчно за всекидневните развития в българската политика. Ако наистина беше опит за убийство, то би могло да стане по различен начин. Вероятно той би използвал истински пистолет - ако изобщо е знаел какъв вид пистолет носи. Но е носел и два ножа у себе си. Ясно е, че е искал да покаже на участниците в конференцията и на всички телевизионни зрители, че иска да убие Доган. Той много лесно би го убил чрез шок. Не виждам това просто като хулигански акт, а като много сериозен въпрос. И се надявам, че властите го приемат много сериозно. Бих се учудил, ако той е действал сам. Разбира се, в политиката винаги може да има някой разстроен индивид, който се опитва да прави такива неща, но поглеждайки към сериозните и доста тревожни развития в България и влошаването на нормалния демократичен живот, се опасявам, че би могло да има някаква организирана сила зад това.

Каква организирана сила?
Политическа. Не е вероятно да е търговска. Човек може да си представи крайно дясна сила да е почувствала, че може някак си да спечели от насаждане на култура на страх в България.

Мислите ли, че това би било възможно без властта да е разбрала?
Със сигурност няма да предположа, че властите са съучаствали. Но трябва да кажа, че съм малко изненадан да разбера, че е имало само седем полицаи на конгрес от 2000 души. Бях също изненадан, че нямаше по-силни и по-строги проверки за сигурност на влизане в сградата.

Част от българите смятат, че това може да е инсценирано от ДПС, за да сплоти електората си преди изборите и да го мобилизира.
Това ме изненадва като твърде далече отиваща теория. Случилото се и начинът, по който се случи, ясно шокира всички присъстващи. И ми се стори, че г-н Доган беше в състояние на шок. Очевидно той хвана палтото на нападателя и двамата паднаха на пода. Но след това Доган не беше видян за три или четири часа.

Европейската комисия днес (в понеделник - б.а.) реагира само с едно изречение: "Вярваме, че българските власти ще направят всичко необходимо." Според вас адекватна ли е тази реакция?
Комисията в тези обстоятелства трябва да следи какво се случва. Тя все още публикува редовни доклади за България. Тя не може да пренебрегне инцидент като този. Тя знае, чевътрешното и правосъдното министерство в България не функционират по съвсем същия начин, по който ние бихме се надявали в модерната демокрация. Бих се надявал, че комисията поне ще се заинтересува отблизо от реакцията на българските власти. Имаше ясна реакция от прокурора в София вчера (в неделя - б.а.), която по-късно като че ли беше подкопана от вътрешното министерство. И ми се струва предвид положението в България, предвид страха, който съществува в турската общност, че са дискриминирани, би било много полезно комисията да предложи и може би дори да организира външно разследване.

Има ли комисията такива правомощия?
Няма, но има власт да го предложи.

На кого?
На българските власти. Не предлагам комисията да нахлуе и да ги измести по този въпрос. Но е имало експерти от държавите членки - от Франция, Англия - които са работили с българските власти. Има хора в министерствата на другите държави членки, които разбират положението в България. Една от причините, поради които предлагам това, е, че ми е известно, че в ДПС е имало чувство, което може да е или да не е оправдано, че партията им е все повече демонизирана през последните месеци. И че те като общност са атакувани.

От кого
Би трябвало да попитате тях, но те го свързват с няколко политически сили в България. Особено с крайната десница. Но някои го свързват също с Бойко Борисов. Наистина - имаше ред в речта на г-н Доган за това, че България се превръща в полицейска държава.

Опасявате ли се, че инцидентът може да провокира етнически напрежения?
Винаги има такава опасност. Знаем историята на Балканите. Знаем, че етническите напрежения все още силно тлеят в много страни. Трябва да направим всичко, което можем, за да гарантираме единството на България и чувството за включеност в обществото. Обезпокоен съм от това, което се възприема като влошаване в климата на публичния дебат и публичното действие през последните месеци и наистина - относителна или очевидна неспособност за справяне с някои проблеми на корупцията и развитията в мафиотски стил, които се виждат в обществото.

Кой е отговорен за това?
Обществата неизбежно тръгват в погрешна посока отгоре. И политиците, които водят страната, трябва да носят отговорност. Не обвинявам никоя партия. Мисля, че би могло да бъде вина на политическата класа в България. България не е модерна демокрация от вида, който бихме очаквали да видим. Съжалявам за това, защото се смятам за приятел на България. Смятам, че сегашното правителство трябва да работи упорито, за да подобри образа на България. И един от начините да се направи това е да приеме този инцидент много сериозно.

Но правителството твърди, че образът на България никога не е бил по-добър, че те са измили целия срам на предишното правителство, част от което беше и партията на г-н Доган.
Ако твърдят това, те се заблуждават.

Бихте ли се обосновали?
Мога да говоря само от името на либералното семейство в Европейския съюз. Документирано е, че съм критикувал Европейската народна партия (ЕНП - към която принандлежи и ГЕРБ - б.а.) за това, което наричам европейския Б-отбор: Берлускони, Бъсеску и Бойко Борисов. И има причина името на Борисов да е там.

Каква причина?
Както Берлускони и както Бъсеску - не винаги е в предната линия на борбата срещу корупцията. Не винаги гарантира, че политиката, правителството трябва да работят по правилата, против дискриминацията. Не съм бил по-критичен към Бойко Борисов, отколкото към някои други, но ми се струва, че тазгодишните избори в България трябва да се наблюдават много отблизо.

За честността им ли намеквате?
Не. Разбира се, има въпроси, които задаваме за честността на изборите. Повечето страни, включително и моята, приветстват международни наблюдатели.

Българските власти не ги приветстват...
А би трябвало, и то точно сега. Но въпросът не е само в честността на изборите, а и в климата на дебата и връзките между политическите партии.

Казвате, че има причина Борисов да е в назованото от вас Б-трио и че не дава всичко в борбата с организираната престъпност и корупцията. Той обаче има изцяло обратния образ в европейските институции и у дома. Той се движеше върху вълна от популярност като борец срещу престъпността и корупцията.
Сенаторът Джоузеф Маккарти (вдъхновителят на т.нар. "лов на вещици" през 40-те и 50-те години на миналия век - б.а.) в САЩ направи същото нещо. Но хората започнаха да разбират какъв е всъщност съвсем скоро.

Смятате, че това може да се случва и в България?
Това е опасност за всяка демокрация.

Г-н Доган заяви, че задача номер едно сега е да се възстанови демокрацията в България. Не е ли пресилено
Г-н Доган сигурно е в по-добра позиция от мене да направи тази преценка. Аз не бих използвал думите в речта му, с които говори за полицейска държава. Но в моята реч пред конгреса, която беше подготвена преди инцидента, говоря за загрижеността ни за влошаването в областите на свободите и върховенството на закона. И споменавам също безпокойствата ни за положението на малцинствата. Не бих казал, че демокрацията е напълно загубена. Дълбоко вярвам в народа на България. България има население, което е по-образовано, отколкото в много страни членки. Има високо ниво на проникване на интернет, така че има оживен публичен дебат. Има традиции на гражданското общество, които мисля, че са важни като опора на демокрацията. Струва ми се обаче, че ако някой с ранга на Доган поставя този въпрос в конгресна реч, хората трябва да се вслушат. 

Някои наблюдатели посочиха, че г-н Местан бе избран по начин, на който биха завидели комунистическите лидери - с абсолютно мнозинство и никакви конкуренти.
Трябва да кажа, че когато го номинираха и го аплодираха, бях малко изненадан, но ако наистина не е имало други кандидати... Моето впечатление е, че ДПС е все още старомодна политическа партия. Така е, отчасти защото турската общност в България е в известен смисъл старомодна. И начинът, по който правят нещата, понякога изглежда малко странен за хората от западни либерални партии като мене. Но когато четох речта на г-н Доган, нямах никакви съмнения, че той е либерал.

* Интервюто е препечатано от в. "Труд". Заглавието е на редакцията на "Правен свят"

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
Jennica
|
нерегистриран
23 април 2013, 16:17
0
0
4
jamess
|
нерегистриран
09 март 2013, 08:53
0
0
To own a section of top fashion, one of the aboriginal stops would be the official http://www.swisswatchesdea.co.uk/"rel="dofollow">replica watches and food amid in assorted locations of the world. Chanel http://www.swisswatchesdea.co.uk/"rel="dofollow">replica replica uk commonly has one flagship abundance in called countries, in allotment to advance the http://www.swisswatchesdea.co.uk/"rel="dofollow">replica replica uk and top continuing of the cast itself. Too abounding food would adulterate the cast in a way, and they http://www.swisswatchesdea.co.uk/"rel="dofollow">replica replica uk accept to accumulate it aristocratic in a way. These flagship food will banal the abounding ambit of Chanel accessories and handbags, and if you cannot acquisition what you want, orders can be placed.
3
+max
|
нерегистриран
23 януари 2013, 20:16
0
0
Може да са гледали внимателно "Да разлаем кучетата"?!
2
max
|
нерегистриран
23 януари 2013, 15:35
0
0
Защо да не предположим, че циркът бе организиран от хора, свързани с Борисов и Цветанов? Нима досега не сте се убедили в техните способности за подобно ад-хок въздействие върху акцентите в публичното пространство? Или не виждате след това с какво достопочтено внимание си го кътат човека и вчера в съдебна зала и т.н.? Да припомня ли само, че до събота на обяд в медиите все още се разгаряше скандала от посещението на Николай Младенов в Израел, задаваха се все по-горещи въпроси..? А вчера стана ясно и това -- http://news.ibox.bg/news/id_341701511 -- че очевидно всичко е координирано и търсят начин да го прокарат
1
Председателят на европейските либерали май се съмнява в честността на цвъканите избори?
|
нерегистриран
23 януари 2013, 13:31
0
0
Не съм бил по-критичен към Бойко Борисов, отколкото към някои други, но ми се струва, че тазгодишните избори в България трябва да се наблюдават много отблизо.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно