За грубо нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот
Прокуратурата и Софийският градски съд са номинирани за антинаградата "Големият брат"
Прокуратурата и Софийският градски съд са номинирани за антинаградата

Прокуратурата на Република България и Софийският градски съд (СГС) са сред номинираните държавни институции за антинаградата "Големият Брат" за 2012 г. - за грубо нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот. Другите номинирани в категорията "държавна институция" са Столична дирекция на вътрешните работи, общините, създали регламенти за издаване на безплатни детски карти за градски транспорт, Столичен общински съвет, Комисията за защита на потребителите, министър Симеон Дянков, Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" към МИЕТ и Министерски съвет.

За шести пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) и Интернет Общество – България връчват антинаградите "Големият Брат" за нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот. Церемонията ще се проведе на 28 януари 2013 г. от 12 часа в Националния пресклуб на БТА. Антинаградите се присъждат в две категории - за държавни структури и за частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Прокуратурата (в лицето на окръжните прокуратури като обща номинация) е номинирана за Big Brother заради огромния брой искания за СРС, без по-късно да се използват като доказателствен материал, а СГС - за прекомерното даване на разрешения за използване. Номинацията за прокуратурата е направена самостоятелно от правния директор на ПДИ адвокат Александър Кашъмов, а за СГС – от него и от журналистката от в. "Труд" Павлина Желева. Мотивацията и за двете номинации се позовава на данните на подкомисията към Народното събрание за използване на СРС, от които става ясно, че за 2011 г. са направени 13 846 искания за прилагане на СРС, дадени са 13 624 разрешения, а в съдебно производство са изпозвани само 747 ВДС.

Пак в тази връзка е и номинацията на Министерския съвет от адвокат Кашъмов - за бездействието на правителството по внасяне на промени в регламентацията по използване на СРС и достъп до трафични данни, въпреки тревожните доклади на парламентарната подкомисия за контрол над СРС и Закона за елоктронните съобщения за прекомерен брой използвани СРС и предоставени на МВР и службите за сигурност лични данни за 2010 и 2011 г.

Другите номинирани държавни институции за най-грубо нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 г. са:

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) за официалното писмо през октомври 2012 г. до центровете за метадоново лечение в столицата, с които изисква списъци с трите имена и ЕГН на всички граждани, включени в специалните метадонови програми;

Групова номинация за общините, създали регламенти за издаване на безплатни детски карти за градски транспорт, които изискват непропорционално голям обем от лични данни за децата до 7 години. Така например за издаване на такава детска карта "Градски транспорт - Варна" ЕАД ежегодно изисква: копие от акт за раждане на детето, документ за самоличност на родител(настойник), снимка на детето. В Пловдив пък, освен тези документи, записват всички данни в специален регистър.

Столичен Общински Съвет (СОС) за регламента за палатено паркиране в центъра, според който общинската фирма Център за градска мобилност изисква копия от лични карти и нотариални актове на живеещите в центъра на София, кандидатстващи за стикер за паркиране в платените зони.

Комисия за защита на потребителите, изискваща ЕГН от жалбоподателите, обърнали се към нея.

Министър Симеон Дянков заради скандала с раздадените от него бонуси в МФ и прикриването на служителите, които са ги получили, под претекста, че това са лични данни. 

В категорията "Частна компания/структура, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 г." са номинирани включително политическите партии СДС и ДСБ, които в нарушение на закона и въпреки решението на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по този въпрос, използваха избирателните списъци от вътрешните избори на Синята коалиция, за да агитират с писма за Прошко Прошков по време на изборите през 2011. И двете партии бяха порицани от КЗЛД. Други номинации в тази категория са "Топлофикация" АД (че изискват от абонатите си копия от нотариалните актове, за което дружеството е глобено от КЗЛД), ЧЕЗ България (за искането до КЗЛД за перманентен достъп до националната база данни на населението, за да събират вземания от некоректни длъжници), СГ Груп ООД – фирма, която събира вземанията на различни компании с некоретни длъжници и системно нарушава правата на гражданите на защита на личните данни и др.

Журито, което ще определи носителите на антинаградата тази година е в състав: Александър Кашъмов, журналистите Валя Ахчиева(БНТ), Иван Димов и Павлина Желева (от в."Труд") доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии, преподавател във Факултета по журналистика в СУ, д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, адвокатите от ПДИ Дарина Палова и Кирил Терзийски, Фани Давидова (юрист, ПДИ),  Димитър Ганчев, главен секретар на Интернет общество – България.

Антинаградата "Big Brother" е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984".


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
до Спасението ...
|
нерегистриран
23 януари 2013, 14:57
0
0
Айде, давай накратко - всички магистрати до стената! Само дето не казваш цвъки ли ще командва разстрела? А за назначаването на новите магистрати - ами всички виждат кой и как бива назначаван в съдебната власт: ако си приятелка на цвъки - ставаш началник на съда без значение какви далавери си въртяла! Иначе за отделите при танцьорите - има ги и сега, че и всичко дето те интересува те си го знаят за всеки магистрат! Защо ли не го ползват по закон, а по заповед? Толкова си прозрачен, че чак се вижда през теб кой ти дърпа конците...
5
Спасението е в кардинална промяна на заокните
|
нерегистриран
23 януари 2013, 14:34
0
0
Единственото спасение от корумпираната българска правосъдна система е да се променят основно Конституцията и законите, като отпаднат всякакви привилегии и имунитети, преди назначаването да има избор от народа по местонахождение на съда и прокуратурата; да се въведе пряка имуществена отговорност за причинени от магистратите вреди; да се въведе пълна прозрачност в работата им, като всичко се качва веднага на сайтове и става общодостъпно; да се обявяват доходи и на роднини до 3-та степен; да се обявяват извънбрачни съжителства и същото да важи за съжителя на магистрата; да се извършват периодични проверки за закупувани имоти в страната и поне в ЕС, както и за закупени акции и други ценни книжа, МПС, яхти, скъпоценности и то не само у нас но и по света.

За целта да се създаде специален отдел в ДАНС или МВР; да се предвиди наказателна отговорност за престъпления по служба от магистрати, които да отговарят на тежестта на деянието като предателство към държавата; да се забрани участието им в партии и във всякакви сдружения, както и заемането на общински и държавни длъжности при съвместяване; да се въведат нови изисквания за прием и заемане на длъжност, като старите кадри се уволнят и им се даде възможност при равни начала с всички български граждани да участват наново или да се обяви мораториум за 6м. и се разпуснат поетапно съдилищата и прокуратурите с цел избор на нови съдии и прокурори.
4
Много пари, безконтролна власт и пълна безотговорност - девиза на съдебната система
|
нерегистриран
23 януари 2013, 14:33
0
0
Пълна прозрачност! Отчет за всеки 1лв. народна пара. Тези самозабравили се магистрати следва да дават периодично пълен отчет за това колко народни пари са получили, колко от тях са ги похарчили полезно и колко са бахтисали! От десетилетия съдебната система харчи милиони народна пара, не само без полза за законността, държавността и обществото, а и в негова вреда! Ползата от съдебната система е единствено за магистратите! Затова първо да си платят от своите пари за зулумите и за обезщетенията на техните жертви присъдени от съда в Страсбург и разходите и ако им остане нещо от него да си плащат тлъстите магистратски заплати!
3
Що е то?
|
нерегистриран
23 януари 2013, 13:34
0
0
Гъз с уши.
Сере и слухти.
После клевети.
Що е то? Кажи,
но като него не лъжи!
2
negative
|
нерегистриран
23 януари 2013, 09:55
0
0
Глупости на търкалета.
1
да
|
нерегистриран
23 януари 2013, 08:30
0
0
"Наградата"публично да се връчи на Борис Велчев, все пак под негово ръководство е постигната.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно