Според Борислав Сарафов
Има основания да се търси отговорност за насилието над Октай Енимехмедов
Видяхме сериозно насилие и това показа политическата същност на ДПС, каза Цветан Цветанов. БХК осъди изказването на градския прокурор Николай Кокинов в защита на ДПС-делегатите
Има основания да се търси отговорност за насилието над Октай Енимехмедов

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов упрекна градския прокурор на София Николай Кокинов за прибързаното му говорене пред медиите след нападението над Ахмед Доган.

В деня на инцидента Николай Кокинов най-напред каза, че става дума да опит за убийство, според ДПС. Кокинов им казал, че пред него Октай Енимехмедов признал, че искал да убие вече бившия лидер на ДПС, а накрая градският прокурор заяви, че няма основание да се търси наказателна отговорност от активистите от ДПС, които нанесоха побой над 25-годишния мъж. "В крайна сметка за обезвреждане на един такъв нападател неминуемо се причиняват някакви така необходими щети или вреди", каза още Кокинов.

"По-професионално би било да се изчака да се види вида на пистолета. Г-н Кокинов трябва да се въздържа от ранни изявления и прибързана версия. Не съм лансирал аз версията, че е опит за убийство. Говорих с г-н Кокинов и той пред мен не е казвал Октай Енимехмедов да му е споделял, че иска да убие г-н Доган", каза Борислав Сарафов пред БНР. Освен това има разминаване и в становищата на двамата за това дали трябва да се разследват хората, пребили Енимехмедов. Според заместник-главния прокурор има основание да се търси наказателна отговорност на онези, които са нанасяли телесни увреждания на 25-годишния мъж след неутрализирането му. Но в момента се прави анализ на това от кой момент той е бил малтретиран, а не неутрализиран. Никой не е имунизиран срещу наказателна отговорност и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран, добави Сарафов. Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че това ще е една от насоките на разследването.

"Имам предвид делегати и лица, които след това участваха в действията след задържането на извършителя и в упражненото спрямо него насилие, да го кажем направо", заяви Цацаров пред БНР. Той обаче не се ангажира с оценка, че първоначалните действия на прокуратурата, когато бе обявено, че обвинението ще е за опит за убийство, са били грешка.

"Не мога да кажа дали е допусната грешка, защото първоначалните данни са били такива", каза Цацаров. От думите му стана ясно още, че прокуратурата ще търси евентуални съучастници на Енимехмедов, въпреки че до момента нямало такива данни.

Във връзка с насилието над нападателя, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред бТВ: "Видяхме сериозно насилие и това показа политическата същност на ДПС. Цинично беше да му свалят панталона."

В съобщение до медиите от днес Българският хелзинкски комитет (БХК) определи като "неправилно" изявлението на градския прокурор Николай Кокинов, че не може да се търси наказателна отговорност от биячите на Октай Енимехмедов. "Нито това насилие, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно. Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само, когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи, не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск", се казва в съобщението то БХК.

Организацията определя изявлението на Кокинов като "симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи". 

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни и защо в случая не може да става и дума за опит за убийство. Той цитира и част заключението на балистичната експертиза, според което пистолетът не е огнестрелно оръжие по смисъла на закона, а е сигнално-звуково и газово, годен е да възпроизвежда изстрели, но не с огнестрелни боеприпаси, а със стандартни сигнално-звукови патрони и с газови патрони, снарядени с разграждащо вещество. Т.е. този пистолет не може да убие човек, не е могъл да навреди на г-н Доган и затова не можем да говорим за опит за убийство, поясни Сарафов. Той даде за пример и случай от преди година и нещо, когато по чешкия президент е било стреляно с пластмасови топчета.
Прокуратурата ще разследва и дали гардовете от НСО не са нарушили служебните си задължения като реагираха прекалено късно на нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Ще се проверят организацията и начина на охрана на външен и вътрешен периметър, пропускателния режим и друго.
"Събираме голям обем от доказателства, разпитват се свидетели, изготвят се експертизи, претърсен е адресът, на който живее Октай Енимехмедов. Г-н Доган все още не е разпитван, но ще бъде направено, той е свидетел и пострадал. Работим по всички версии, включително и по тази дали зад него стои някой друг. Той се възползва от правото си да не дава обяснения. Това, което знаем, е от психолозите на МВР, което няма процесуална стойност. Не е минавал през детектор на лъжата", каза още заместник-главният прокурор.

Утре прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение за Октай Енимехмедов.
"Това ще го направим както с оглед на обстоятелството да не се укрие и да извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Лично според мен за него е по-добре да остане в ареста", каза още Борислав Сарафов. Той не изключи възможността да има опити някой да се разправи или ликвидира Енимехмедов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза пред бТВ, че след инцидента е разговарял с Ахмед Доган, който бил "изключително притеснен". Цветанов го запознал с данните, които имали към момента. "Емоционалното му състояние не беше подходящо за конкретни разговори. Запознах го с информацията, с която разполагахме и да го убедя, че се прави всичко необходимо", каза вътрешният министър.

По повод коментарите, че полицията е закъсняла с повече от час, министърът обсясни, че сигналът е подаден в 12.15 часа в събота. Полицаи веднага са се отправили към НДК, а в 12.30 часа са били в сградата. Цветанов заяви, че ако действията на НСО са били неадекватни, ще има санкции, но не пожела да коментира повече.

Ако не бъдат разследвани всички участници в публичната саморазправа с Октай Енимехмедов, то този случай просто плаче за Страсбург с оплакване за нарушаване на чл. 3 от Конвенцията по правата на човека (забрана за нечовешко и унизително отношение) - това заяви за "Правен свят" адвокат Михаил Екимджиев, чиято кантора има солиден опит във воденето на дела пред Европейския съд по правата на човека. Задължение на държавата е да проведе адекватно разследване и наказване на всеки един такъв случай, заяви той. Според него в случая трябва да бъде разследван поотделно всеки един от участниците в побоя над Енимехмедов, тъй като мотивите за всеки един от тях може да се окажат различни. За някой от участниците, които са били най-непосредствено до инцидента, може да се окаже, че са действали при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, под въздействието на уплаха и смущение. Това обаче не може да се каже за хората, излязли специално от вътрешността на залата, за да участват в побоя.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
*******************
|
нерегистриран
02 март 2013, 08:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26
Алиева
|
нерегистриран
24 януари 2013, 15:13
0
0
Споделям мнението на "Българина"- аналтично мислене,правдиво !Не всички сме за "ДОГАНИЗАЦИЯТА"-
на много от нас ни дойде много...
25
Мюлер
|
нерегистриран
22 януари 2013, 15:11
0
0
Всъщност се видя какво представлява башибозукът, наречен ДПС...
24
адвокат- САК
|
нерегистриран
21 януари 2013, 23:35
0
0
Искам да попитам: Има ли в България върховенство на закона и как се употребява? Въпросът може да се постави и на тази плоскост - кой, защо и как противоконституционно и в противоречие с принципа на върховенство на закона реши, че дееспособни български граждани от турски етнически произход, в качеството си на делегати на партийната конференция на дпс, нямат качеството "наказателно отговорни лица" по българският НК за престъпление, извършено на територията на България и спрямо тях не трябва да се реализира наказателна отговорност? Задавам този въпрос в качеството си на български адвокат ,тъй като преекспонирането на въображаемото "нарушаване на правата и свободите" на българските граждани от малцинствата не намира подкрепа в нормативната база на Р. България.
23
2002
|
нерегистриран
21 януари 2013, 18:49
0
0
Интересно е, че МВР и сие твърде бързо се разтичаха да оправдават нападателя /не че няма защо/. Ще наблюдаваме интересни процеси и в медиите на Кръстева и Пеевски. От това ще стяне ясно, дали ДС-арите се оттърваха от Доган по този начин и как ще се разпределят парите и интересите, и от кого, както и за кого.
22
Объркана прокуратура
|
нерегистриран
21 януари 2013, 18:20
0
0
При осъществен фактически състав с наказателно-правно значение по кой текст ще се образува наказателно производство и срещу кого решава компетентния дежурен прокурор, а не зам. главния или градския прокурор. Ако поемат отговорности да пишат постановления, а не да се упражняват в интервюта по масмедиите.
21
гледам
|
нерегистриран
21 януари 2013, 15:59
0
0
Не зная дали е истина но в една от медиите съобщиха , че тази мадама дето тичаше като полудяла по подиума е крещяла , че Доган е убит.Едва ли обаче дори и това оправдала озверелите биячи.
20
---
|
нерегистриран
21 януари 2013, 15:53
0
0
А изявлението за мотивите за искане на "задържане4 на стрелеца са впечатляващо признание за признаване на държавно безсилие - с оглед сигурността на този с пипера . А какво работят службите и докога , висши чиновници ще приемат за нормално да оповестят , че за да си в безопасност в тази държава - трябва да си зад решетките ?!
19
Никой не е имунизиран срещу наказателна отговорност
|
нерегистриран
21 януари 2013, 15:53
0
0
Борислав Сарафов, има много основания да се търси отговорност...Заместник-главният прокурор...?
18
---
|
нерегистриран
21 януари 2013, 15:49
0
0
Активно милиционерско мероприятие . Пуснаха този с пипера (преднамерено оборудван по този начин , със създадена легенда за пазаруване от предния ден) , изчакаха да видят какво ще стане и си го прибраха , като оставиха шефа на "института по психология" да говори вместо него , да не би самият стрелец-провокатор да се обърка и изпусне нещо . И си го прибраха пак при себе си . А вие се занимавайте с биячите , колкото искате . Биячите щом не са от МВР - са виновни и в този смисъл се изказа и завършилият Школата нов заместник - главен .
Само ми е чудно дали наблюдаващият прокурор е дал съгласие шефът на института по психология да дава пресконференции и ако да - защо ?
И докога експертизите ще се изготвят от една институция - страна в процеса , а не от независими експерти ?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно