Движение България на гражданите призовава:
Президентът да не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор
Българският хелзинкски комитет оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет
Президентът да не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор

Остра реакция срещу дискредитираната процедура за избор на главен прокурор изразяват "Движение България на гражданите", както и Българският хелзинкски комитет (БХК) в отворени писма, разпространени чрез медиите почти едновременно тази сутрин.

"Движение България на гражданите" призовава президента Росен Плевнелиев да не подписва указ за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор заради опорочената процедура, по която бе проведен изборът от Висшия съдебен съвет (ВСС). "Убедени сме, че по отношение на личност, която ще упражнява огромната власт на главен прокурор на Република България през следващите седем години не следваше да има никакви съмнения за неговото законосъобразно поведение във всяка една ситуация. За съжаление, протеклата процедура по избор на г-н Сотир Цацаров не създава такава увереност", пише в призива, подписан от Йонко Грозев, секретар на партията.

Потвърдиха се съмненията за задкулисни договорки, "станахме свидетели на симулативна конкуренция и илюзорна прозрачност, които имаха за цел да заблудят обществото, че се провежда реална реформа в начина на управление на съдебната система, както и да тушират критиките от страна на Европейската комисия във връзка с безпринципните назначения в съдебната власт", пише още в писмото на движението.

"Гласуването с нарастващо мнозинство за г-н Сотир Цацаров, включително и от членовете на ВСС, които първоначално бяха издигнали алтернативни кандидатури, отдаваме единствено на интервенцията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в съдебната система. Това е резултат от задкулисната договорка на членовете на ВСС, избрани по-рано тази година от коалицията "ГЕРБ, БСП и ДПС". Повтори се негативният опит от избора на самите членове на ВСС, при който кандидатите на БСП и ДПС бяха избрани с гласовете и одобрението на ГЕРБ."

Съгласно чл. 129 ал. 2 от конституцията главният прокурор се назначава с указ на президента по предложение на ВСС. Президентът обаче има право само веднъж да откаже издаването на указ за назначаване и да върне предложението на ВСС. Ако то повторно му бъде изпратено, президентът е длъжен да подпише указа. Самият указ може да бъде атакуван от КС, но от много ограничен кръг субекти.

"Българският хелзинкски комитет оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС). Дезавуираме този орган, защото той е измама. С избора на главен прокурор вчера, 20 декември, мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно" - това пък пише в писмото на БХК. По същество БХК също призовава президента да реагира адекватно: "Призоваваме институциите, които имат правомощие оттук насетне по избора на главен прокурор, да преценят внимателно тежкия риск от дискредитиране на държавата вследствие предизвестеното назначаване на избраника на властниците, по ред, който е несъстоятелен и априори изкривен. Нека гласът на гражданското общество да не е глас в пустиня, за да не се превърне в пустиня всичко останало тук", пише в писмото, подписано от Маргарита Илиева, правен директор на БХК.

"Правен свят" предлага пълния текст на двете писма в прикачените файлове.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
45
*****
|
нерегистриран
14 май 2013, 22:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
44
*****
|
нерегистриран
14 май 2013, 22:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
42
...
|
нерегистриран
26 декември 2012, 19:44
0
0
Сотир винаги е бил лидер! Но това вие, нещастници няма как да го разберете. Няма да преглътнете един провинциалист да заеме място, полагащо се по дефиниция на "софиянец"! Затова сме на тоя хал, "софиянци"!
41
мишооо
|
нерегистриран
26 декември 2012, 19:15
0
0
„Адвокат Екимджиев също беше сред учредителите на България за гражданите”.Предпочитам да съм селянин
40
до Котковиц
|
нерегистриран
26 декември 2012, 19:13
0
0
Котковиц, ясно е, че си мълчал дълги години със стаена злоба !!! Хайде, направо си обсебен от Цацаров - само за него пишеш, не за концепцията, която е страхотна, така както и Цацаров - компетентен, уравновесен и стойностен!Нека се обсъждат концепциите, идеите и важните послания, а не пароноидните писаници на неуспели кариеристи !!!
39
.
|
нерегистриран
26 декември 2012, 19:12
0
0
Много гнус има в лая на Кунева и Костов. Защо ли? Явно са гузни и ги е страх.
38
aman
|
нерегистриран
26 декември 2012, 19:11
0
0
Не може така да слагаш с лека ръка определения като "лакеи". Нека всеки си има собствено мнение, породено от лични впечатления. Не натрапвам примерно моето нон-стоп,но държа на него,както и ти на своето. Не споря и не обиждам.Къде бяхте всички вие последните години,след като нещата са циклили и говориш за такъв натиск и тормоз?И защо точно сега се изсипват тия лайна и се родиха толкова борци за правда,морал и справедливост?!!
37
Котковиц
|
нерегистриран
22 декември 2012, 11:20
0
0
до "до читател", във връзка с "Котковиц пред нея е пеленаче: той плещи врели некипели само в Правен свят"
Бих казал, че ти плещиш врели-некипели. А аз толкова съм врял и кипял в това, за което съм писал, че чак се чувствам "преварен" /омерзен/.
Умишлено не пиша в тази тема, защото именно при НДСВ /на Кунева/ през 2004г. Цацаров се укрепи на поста председател на ПОС и се обгради с т. нар. от мен лакеи, с помощта на Владимир Дончев. Пък ти, ако искаш нещо да ми кажеш, заповядай в другите теми по въпроса...
36
До до
|
нерегистриран
22 декември 2012, 10:29
0
0
Коригирам се: става въпрос за 30-те, а не за 90-те години на миналия век, когато са се създавали щурмовите отряди на хитлеристите.
35
до читател
|
нерегистриран
22 декември 2012, 10:26
0
0
Ама този път не се тепят онези полуюристи, полунормални и полусмятащи се за българи членове на Хелзинкския комиет, които иначе са цере по публикациите , в които съветват, дават акъл, предупреждават, сигнализират . Този път са щурмовачците на тази с леко изкривената от напъни да стане велика бивша фаворитка на царчето - Кунева-Пръмовица. Горката, тя сигурно си е въобразила , че е я Гьоринг, я Химлер от средата на 90-те години и пуска двайсетината си послушковци да врещят и пищят де пред Съдебната палата, де пред НС и Президентсвото. Котковиц пред нея е пеленаче: той плещи врели некипели само в Правен свят, а нея я разкарват по всичкщи медии, та да видят хората за кого не трябва да гласуват. Ама мадам Веселинова й дава трибуна...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно