В последния ден по процедурата
Второ отрицателно становище за Сотир Цацаров
Фондацията на Михаил Екимджиев изпрати три въпроса към всички кандидати за главен прокурор
Второ отрицателно становище за Сотир Цацаров

Три въпроса към тримата кандидати за главен прокурор и отрицателно становище за Сотир Цацаров е изпратила до Висшия съдебен съвет (ВСС) Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека". Документите са подписани от адвокат Михаил Екимджиев, който е председател на Управителния съвет на фондацията.

Днес изтича срокът, в който организации и граждани могат да отправят въпроси към тримата номинирани за поста главен прокурор Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Това е второто отрицателно становище за Сотир Цацаров. Първото бе изпратено миналата седмица от Българския хелзинкски комитет.

Първият въпрос на адвокат Екимджиев към всеки от тримата: дали, ако бъде избран, би образувал досъдебно производство срещу заместник-градския прокурор Роман Василев за действията му при ареста на Николай Цонев на 1 април 2010 г. Репликата на Роман Василев към бившия военен министър вече влезе в аналите. Тогава той каза: "Г-н Цонев, вие сте обвинен в престъпление корупционно... Тъй като сте абсолютен престъпник... Колеги, като към всеки престъпник - долу на земята!"

Вторият въпрос е дали биха разпоредили образуването на досъдебно производство и дали биха гарантирали обективно разследване срещу длъжностни лица, отговорни за смъртта на Тодор Тодоров – Чакъра. На 6 ноември Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодоров. През декември 2003 г., по заповед на тогавашния главен секретар на МВР, сега премиер, Бойко Борисов, Тодоров бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че той сам се е взривил с ръчна граната. Съдът в Страсбург установи нарушение на правото на живот на Тодоров, дължащо се на неефективно разследване на полицейската операция, ръководена лично от Бойко Борисов, довела до смъртта на Тодоров, отбелязва Екимджиев, който е адвокат по делото пред Съда в Страсбург.

Третият въпрос към кандидатите е дали биха разпоредили образуването на досъдебно производство и дали биха гарантирали обективност на разследването срещу полицейските служители, отговорни за изтезанията срещу Юрий Ленев, за които България също беше осъдена с решение на Съда в Страсбург от 4 декември т.г.

Същевременно, като становище, в четири пункта от фондацията обясняват защо кандидатурата на Сотир Цацаров за поста е неприемлива.

Първо, признанието на Цацаров, че провежда "наказателна политика" като се провеждат съвещания с ръководствата на МВР и прокуратурата.

"Включването на съд в политика на институционално сътрудничество с Прокуратурата и МВР създава предпоставки за отклонения от принципите на справедливия съдебен процес по конкретни наказателни дела", коментира адвокат Екимджиев.

Второ, големият брой осъдителни решения в Страсбург, "произведени" от съдилищата в Пловдивския съдебен район. Като пример са посочени Параскева Тодорова срещу България (за пряка етническа дискриминация, проявена в решения на ПРС и ПОС) иТодор Янков и Светослав Христов срещу България (пример за това как едни и същи съдии многократно повтарят едни и същи нарушения на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи - КЗПЧОС).

Трето, като емблема за "наказателната политика" Екимджиев посочва задържането под страна на Максим Савов от състав на Пловдивския окръжен съд с председател Сотир Цацаров. Адвокатът прилага към искането си определението на ПОС, с което е задържан Савов и в което, по думите му, "конституционната презумция за невиновност брутално е игнорирана от съдиите".

На 10 декември, след изслушването си в Етичната комисия на ВСС, Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че Максим Савов е бил задържан, защото е бил разпознат от пострадалата, разпознати били обувките му и имало разпознаване на нож.

В становището си до ВСС адвокат Екимджиев опровергава казаното от Цацаров като изтъква, че в мотивите в определението няма нищо такова.

"Лишаването от свобода на баща на двегодишно момиченце, с чисто съдебно минало, без същински мотиви и без анализ на доказателствата, показва некомпетентност и/или съзнателно нарушаване на закона и КЗПЧОС. Следователно налице е проблем с професионалните и/или моралните качества на съдиите от ПОС, подписали определението от 19 януари 2010 г.", изтъква в становището си адвокат Екимджиев.

Четвърто, "наказателната политика" на Пловдивския окръжен съд засяга и националната сигурност, защото създава системни правозащитни проблеми. А според §1, т.13 от допълнителните разпоредби към Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) "национална сигурност е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверенитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива."

От фондацията заключват, че заради изброеното Сотир Цацаров е "олицетворение на неподходящ кандидат за толкова отговорна и натоварена с обществени очаквания длъжност".

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
97
************
|
нерегистриран
14 май 2013, 04:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
96
SISI
|
нерегистриран
18 декември 2012, 23:09
0
0
Екимджиев разбий ги!
95
втренчена Цаца
|
нерегистриран
17 декември 2012, 14:42
0
0
Какъв е този втренчен поглед от психо трилър с елементи на филм на ужасите? Може би се пробва да уплаши Цецко и ББ, да не го хвалят и харесват повече.
94
до котковиц
|
нерегистриран
17 декември 2012, 11:14
0
0
Даниеле, каква гнусотия е адвокат да се яви при теб на дело - просто си нямаш представя! Няма друг заинтересован, който така да реве за мястото си като председател на асеновградския съд, това послужи да те разпознаем... Поздрави Роджър, той се държи по мъжки от тебе... Да, засега цацаров е най-добрият кандидат, за в бъдеще - това само един Господ знае... но не и ти, Даниеле!
93
*****
|
нерегистриран
17 декември 2012, 09:17
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
92
*******************
|
нерегистриран
17 декември 2012, 04:18
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
91
до заяждалките
|
нерегистриран
16 декември 2012, 16:13
0
0
Някои от форумците май нищо ново не могат да напишат та повтарят едно и също по темата.Ако ги питам за темата те няма да могат да я кажат а това е така защото не я коментират а коментират само качествата на този и онзи.Това не ги ли прави на дребни,злобни завистници и заяждалки неспособни да кажат нещо сериозно по проблема.Отговорът е ясен.
90
Котковиц
|
нерегистриран
16 декември 2012, 14:18
0
0
"При наличните противоречия между показанията на свидетелката очевидка и техническата експертиза на кардрите от охрантелната камера Красимира Костова е следвало да назначи тройна техническа експертиза и се питам защо не е направила това?!"
Предпоставките за назначаване на допълнителна или повторна експертиза са уредени в чл.153 от НПК. Прочети си го, виж дали това, което сочиш като аргумент, е сред тях, и сам си отговори на въпроса.
"Сега обаче чувам ,че тя има апетити за мястото на Цацаров,който все още както се казва си е председател на ОС и не е сигурно дали ще бъде избран за Главен прокурор." - Надявам се да не бъде избран, а през 2014г. ще има много желаещи за поста... И нека най-добрият да победи. )))))
89
ххххх
|
нерегистриран
16 декември 2012, 13:30
0
0
Екимджиев,много го докарваш от приказка,но дали да не заведе дело против теб ако стане главен поркурор цацаров за това ,че бездействаше и гледаше спокойно как полицията бие селяните в Цалапица в онези ранни години на демокрацията ,която ти "защитаваш"....или си спокоен ,че всичко е погасено по давност.Заядлив си и нямаш принципи иначе ако човек не те познава може ида ти повярва защото на приказка си убедителен.Не си човек за дълъг път.това го знаят всички около теб.Спри да се правиш на демократ,блюстител на закона и т.н.Остави тази дейност да я вършат достойни хора като Цацаров!Като чета в последно време твоите публикации ме побиват тръпки и си мисля до къде ли може да стигне подлостта и злобата...
Впрочем ще вметна нещо за "пострадалия " Максим от съдебния акт на ПРС.При наличните противоречия между показанията на свидетелката очевидка и техническата експертиза на кардрите от охрантелната камера Красимира Костова е следвало да назначи тройна техническа експертиза и се питам защо не е направила това?!Сега обаче чувам ,че тя има апетити за мястото на Цацаров,който все още както се казва си е председател на ОС и не е сигурно дали ще бъде избран за Главен прокурор.Оставам в очакване каква е следващата мръсотия,с която екимджиев ще залее Цацаров. Колко жалко и гнусно поведение!
88
Котковиц
|
нерегистриран
15 декември 2012, 21:07
0
0
"ккаво е съдии да не си четат делата, а да решават човешки съдби и прочие..." - може да видиш и какво е адвокати да са си чели делата и въпреки всичко да не знаят за какво става въпрос и да говорят глупости...
"за това не е виновен само Цацаров, а кадротават политика" - хайде сега си отговори на въпроса кой осъществяваше кадровата политика в пловдивския район 13 години и може да се сетиш кой е единственият виновник...
"Цацаров има трески за дялане, обаче като гледам е най-свестния кандидат." - има възможност за втора и трета процедура, в които да бъдат предложени много по-добри кандидати, а такива сред магистратите има хиляди.
Цацаров за нищо не става!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно