Стара история в нова светлина
Нотариус Меглена Цацарова купила имот на симулативна цена. После си върнала парите чрез съд
Нотариус Меглена Цацарова купила имот на симулативна цена. После си върнала парите чрез съд

Пловдивският нотариус Меглена Цацарова, която е съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров, и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева,съпруга на адвоката Иван Бояджиев, са участвали в сделка, при която в нотариалния акт е била прикрита действителната цена на закупените два имота, съобщи в сряда сайтът "bivol". Сделката е от 2008 г., когато двете нотариуски купили от собственица на възстановени от поземлената комисия два имота – овощна градина с обща площ от 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско.

Реалната цена, която двете купувачки общо платили за имота била 60 921 евро. Но по взаимно съгласие на страните в нотариалния акт била записана много по-ниска симулативна цена - 1000 лева, вместо 119151 лв. Това е 120 пъти занижаване на продажната цена, изчислява "Бивол". Според изчисленията на сайта така купувачите са "спестили" над 5000 лв. данъци и такси по сделката. Деянието е наказуемо с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси, съобщава "Бивол".

По принцип декларирането на по-ниска цена по сделка с недвижим имот е често срещана практика именно заради спестяване на данъци, която обаче, освен че уврежда фиска,  може да доведе до сериозни вреди за купувача, ако се наложи разваляне на сделката. Точно това се е случило в тази ситуация, когато в един момент се оказва, че след изменение на плана за земеразделяне на с. Костиево, част от продадения имот е предоставен на друг собственик – братовчеди на продавачката, които предявяват претенции за имотите.   

Нотариусите Цацарова и Бояджиева завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите. Делото се гледа в Кърджали, защото Цацаров шеф на съда в Пловдив и съдиите там си правят отвод. Интересният и деликатен момент в решението на Кърджалийския Окръжен съд е, че от мотивите става ясно, че двете купувачки – нотариуски са признали пред съда, че са сключили сделка на симулативна цена.   

Сайтът цитира абзац от решението, включващ изявления на адвоката на купувачките: "Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като не изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която и е била платена. Твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151,11 лева по Централния курс на БНБ към датата на плащането)". (Решението можете да видите в прикачения файл.)

Двете купувачки искат от съда да осъди продавачката да им върне реалната продъжна цена на имота 60 921 евро. В случай, че тази претенция бъде отхвърлена, то те искат същата сума да им бъде присъдена като обезщетение, уговорено в допълнително споразумение с нотариална заверка на подписите. Според това споразумение, в случай, че купувачите бъдат съдебно отстранени от имота, или пък сделката бъде прогласена за нищожна или унищожена по съдебен ред, или развалена по някаква друга причина, включително и като симулативна, на тях им се дължи обезщетение от 60 408 евро. Като се прибави и цената по договора 1000 лв. (500 евро) всичко излиза точно.

В решението ОС-Кърджали разваля сделката на основание чл. 189, ал. 1 във връзка с чл. 87, ал. 3 от ЗЗД, като осъжда продавачката да заплати на двете купувачки общо 1000 лв. платени по договора, плюс уговореното в спогодбата обезщетение от 60 408 за претърпени вреди и пропуснати ползи, ведно със законните лихви и разноските по делото. В мотивите съдът е записал, че по делото е безспорно установено, че действителната продажна цена на имота е 60 900 евро и тази цена е получена от купувачката –ответница.  

Пред съда купувачките твърдят, че другата страна е поискала вписването на симулативната цена в нотариалния договор. Продавачката – че това всъщност е реалната цена, а двете нотариуски, по силата на своята професия би трябвало да са наясно с вещноправния статут на имота.

Всъщност още през 2009 г. информацията за това дело е поднесена в статия във  в. "24 часа" под заглавие "Топюрист измислил схемата да измамят Цацарови", с коментар, че купувачите са жертви на измама, пише сайтът "Бивол". Посочва се, че сделките фигурират в Агенцията по вписванията, съдебно решение на ОС - Кърджали по последвалото дело за измама и имотната декларация на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Сайтът "Бивол" съобщава, че е потърсил за коментар Цацарова и Бояджиева по имейла каква сума местен данък и такса вписване са платили за сделката, но отговор не е бил получен. Коментар е отказан по телефона и от нотариалната кантора на Бояджиева, а от кантората на Цацарова са отклонили обаждането с аргумент, че тя е много заета. "Бивол" не е успял да се свърже и със Сотир Цацаров.

Любопитното в цялата история е най-вече фактът, че две нотариуски с известни имена са сключили сделка със симулативна цена, независимо по чие искане, не само защото те всъщност са се облагодателствали от това – спестили са данъци и такси, а заради честта на професията. В крайна сметка това е повсеместна практика в държавата, срещу която властите се оказват безпомощни, но от нея, освен фискът, страдат и нотариусите, доколкото тяхното възнаграждение се изчислява от цената на сделката.

Съгласно чл. 255 от НК, който избегне плащането на данъчни задължения в голяма размер като потвърди неверни данни в декарация, извършва престъпление. За големи размери, според чл. 93, т.14 от НК се счита сумата над 3000 лв., като в тази сума влизат само спестените данъци. Ако е вярна изчислената от сайта "Бивол" сума от 5000 лв. общо за двете купувачки, очевидно е, че в случая няма състав на данъчно престъпление. От друга страна, съществува и съставът на чл. 313 от НК, според който потвърждаването на неистина в писмена декларация също е престъпление.

Решението на Кърджалийския окръжен съд е потвърдено от Апелативен съд-Пловдив. Няма данни на някоя от страните по сделката да е наложена глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси: "При укриване на част от цената при получаване на имущества по дарение или по възмезден начин на страните се налага глоба в двойния размер на дължимия данък върху укритата част".

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
75
сем.Ненчеви
|
нерегистриран
15 август 2013, 08:57
2
0
М.Цацарова през 2007г издаде два нот.акта на наследствения ни имот без платени данъци от реалния с/ка починала 2006г.Единия нот.акт 1983г за 1/8 част от етаж 2 и другия 2001г за останалата част от етаж 2.Пловдивските прокурори се страхуват да анулират тези актове.Моралното възмездие през 2008г нот.М.Цацарова купи чужда нива.Дано е разбрала какво ни е причинила и да нямаме достъп до имот които сме изплатили.Благодаря на комисар А.Рангелов и старши комисат Т.Чонов за проверките и събраните материали.Може би с Европейско съдействие тези актове ще бъдат анулирани,
73
dimentor
|
нерегистриран
26 ноември 2012, 14:08
0
-2
Браво, Сотире! И като студент говореше така спокойно и разумно. Да се пукат душманите!
72
наивник
|
нерегистриран
25 ноември 2012, 19:56
0
0
Аз не го разбирам това желание на г-н Цацаров -от съдия да иска прокурор да стане.Няма ли кой да му подшушне поне за председател на ВКС да се кандидатира,като иска софиянец да става.Странни хора има сред магистратите.
71
до 7
|
нерегистриран
25 ноември 2012, 18:43
2
0
каква глава е надигнал цацаров?Той е класически парашутист, спуснат от нечисти хора, явно с идея да им пази гърба/г..а.Или тези, които го предлагат, са много стока?
70
7
|
нерегистриран
25 ноември 2012, 16:26
1
0
Опасно племе сме - само някой да надигне глава от блатото и дружно ще го задърпаме към дъното.Искаме промяна как да стане като сме такива?
69
*********
|
нерегистриран
25 ноември 2012, 12:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
68
hosta
|
нерегистриран
24 ноември 2012, 18:00
0
-2
Тази майна ме кефи! Щом Кунева го плюе, значи е читав.Аз съм - за!
67
Котковиц
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 23:04
2
0
Ок. Не го знам. Аз знам само това, което лично съм видял, но и то е предостатъчно за сигнал.
66
до Котковиц
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 22:58
0
0
е, има време до изслушването. а и все пак е игра - ако си в час наистина, ще знаеш името. Ако не си,си просто лично засегнат и не ставаш. ето Цацарови да видят как сме се облегнали само на факти.
65
Котковиц
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 22:50
0
0
Давай отговора направо, че да комплектовам сигнала до ВСС...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно