Въпроси без отговори
Прокуратурата мотае 2 години дело за убийство на студент
Граждани се събират днес при езерото "Ариана", за да поднесат цветя на мястото, където е убит Михаил Стоянов точно преди 4 години
Прокуратурата мотае 2 години дело за убийство на студент

Две години за откриване на следи към извършителите на брутално убийство и още поне две години за едно разследване без край.

Това е историята на делото за убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, който бе пребит до смърт от група младежи в Борисовата градина на 30 септември 2008 г.

До ден днешен близките на момчето не знаят дали за смъртта му някой ще бъде изправен пред съда, защото през последните две години разследването е забулено в мълчание или мъгляви оправдания.

По този повод Българският хелзинкски комитет (БХК) и международната правозащитна организация Amnesty International изпратиха през седмицата писмо до прокурор Драгомир Янчев от Софийската градска прокуратура (СГП), в което настояват за отговори – какво се случва с разследването, ще има ли внесен обвинителен акт?

Въпросите нямат отговори, защото това дело се крие особено подозрително от прокуратурата и информацията за него е оскъдна. Известно е, че до средата на 2010 г. полицията няма заподозрени, няма и повдигнати обвинения от прокуратурата, а в началото дори бил задържан приятел на 25-годишния студент, който след това бил освободен, тъй като станало ясно, че няма нищо общо с убийството. Съдбата на разследването зависи от това дали ще бъде активиран откраднатият от Михаил телефон, за да отведе към извършителите. Справката от мобилния оператор веднъж показала, че телефонът не е активен и делото било пред спиране през пролетта на 2010 г. Тогава е направено ново запитване към оператора и се оказва, че телефонът е включен с друга сим карта.

Така полицията стига до Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които към 2009 г. били непълнолетни. Двамата били част от банда, която обикаляла Борисовата градина с цел "да прочисти парка от гейове". Мотивът за нападението над Михаил бил, че им заприличал на гей. Нападателите се разминали с него в парка, след което го нападат в гръб с ритници и юмруци. Младежът е починал от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост.

Вместо разследването да се задвижи след като вече има и обвиняеми за убийството, то зацикля за още две години. Георгиев и Кирчев не могат да стоят повече и в ареста, а мерките им за неотклонение стават все по-леки. Обяснението за протакането е едно и също – сложността на делото.

През май граждани протестираха пред Съдебната палата заради протакането, но 5 месеца по-късно може да се заключи, че протестът не е трогнал прокуратурата. "Правен свят" опита да се свърже с прокурор Драгомир Янчев от СГП, който да обясни какво се случва с разследването и дали е получил писмото на неправителствените организации.

"Не коментирам дела по телефона. Отговорил съм на писмото", повече от лаконичен бе представителят на държавното обвинение. Потърсихме контакт и с Българския хелзинкски комитет, но се оказа, че при тях отговор от прокурор Янчев няма.

Говорителят на СГП Румяна Арнаудова пък бе съобщила за "Правен свят" преди последния протест по случая, че делото е пред финал.

"От януари насам предстои единствено предявяване на материалите по разследването, но за целта трябва цялото дело да е на разположение на прокурора", заяви тогава говорителят на СГП. Тя обясни забавянето с постоянното искане за промяна на мерките за неотклонение на двамата обвиняеми. За последно Радослав Кирчев, който бил под "домашен арест", искал по-лека мярка, а прокурорът не можел да работи, докато делото се разхождало в съдилищата, които разглеждат исканията за промяна на мерките.

Тези оправдания трудно могат да обяснят 2-годишното протакане, последвало 2-годишното търсене на следи, а за т.н. "разумен срок", отдавна не може да се говори.

Отбелязването на 4-годишнината от убийството на студента дава старт и на мащабна международна кампания, която иска справедливост за Михаил Стоянов. Кампанията се води от локалните офиси на Amnesty International по света и се подпомага от Български хелзинкски комитет, съобщиха от оргаизацията. Така например Amnesty International - Норвегия вече е събрала 13 000 подписа под петиция, която ще бъде изпратена на прокурор Драгомир Янчев. 

Днес граждани ще се съберат при езерото "Ариана", за да поднесат цветя на мястото, където е бил убит Михаил. Очите им ще бъдат завързани с черни ленти, символизиращи слепотата на българското правосъдие за престъпленията от омраза, основана на (предполагаема) сексуална ориентация.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Кемъни
|
нерегистриран
01 октомври 2012, 14:50
0
0
Впечатлява ме самоувереното невежество на SD по-долу. Самоуверено невежество, защото без да е запознат с фактите по разследването твърди, че забавяне няма и има безкрайни възможности, нуждаещи се от оценка. Но SD пише, без да знае, че две години след убийството следствието не предприема почти нищо по случая и след като подготвят предложение за прекратяване майка на убития (!!!) им указва (!!!) да проверят още веднъж откраднатия му телефон и така СЛУЧАЙНО стигат до заподозрените. SD не знае още, че след тези две години следват още две, в които задържаните отявлено злоупотребяват с правото си на промяна на мярката за неотклонение и за 24 месеца искат 20 пъти (!!!) промяна на мярката, като 20 пъти им се отказва! После езтичат (!!!) предвидените от законодателя 2 години, в които могат да бъдат задържани без обвинение, т.е. законодателят явно разумява, че 2 години един предостатъчен срок. И накрая SD много удобно пропуска множеството решения на ЕСПЧ срещу България, където такъв срок, като по случая на Михаил, е недвусмислено посочен за неразумен и прекомерен. SD още не коментира критично защо, според него, след като разследването е приключило на 28 май (!!!) още няма внесен обвинителен акт. Коя е тази сила или това съществено обстоятелство, препятстващо прокурорът да внесе обвинение или да постанови прекратяване!? Не, не ми казвайте, че е натоварен, защото друго, което SD не знае, но коментира много компетентно, е че още преди година майката Христина иска прокурорът да се откаже от това дело и да го даде на друг, който има повече възможност да се занимае с него, но прокурор Янчев категорично отказва с аргумента, че това си е "негово" дело. "Негово" в какъв смисъл, чудя се а$...
3
---
|
нерегистриран
01 октомври 2012, 07:33
0
0
Не се притеснявайте - сега ще влязат в сроковете - ще го вкарат с процесуални нарушения и недоработено в съда , а после ще натиснат съда за произнасяне в търсения от вестниците смисъл.
Качеството там отдавна не е от значение . Познавам хора с правни позиции и познания , но те далеч не са сред медийните "герои" и реализираните в кариерата , т.к. не крепят статуквото. Прокуратурата , според мен е със сериозен кадрови и кариерен проблем . Но никой не говори за това .
2
SD
|
нерегистриран
30 септември 2012, 21:03
0
0
Никакво забавяне не откривам! Като е толкова делото да вземе да го разследва БХК! Това е дело за убийство и трябва да се оценят всички възможности, особено когато липсват преки свидетели очевидци. За два часа, престъпник се разкрива, изобличава и наказва, само по телевизията. В реалния живот, с това депрофесионално МВР - толкоз!
1
СССРейчо
|
нерегистриран
30 септември 2012, 20:33
0
0
Червена ПРИКРИВАтура, която слугува на червената мафия, която пази техните мутри и хората с пари. Освен това е и много мързелива и корумпирана, особено топ-прокуратурата !!!! бОРИС вЕЛЧЕВ ЗА 5 ГОДИНИ - нищо НЕ НЕПРАВИ : НЯМА ОСЪДЕН НИТО ЕДИН ТОП МАФИОТ !!!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно