Поради недостиг на средства
Съдебна охрана може да спре работа
Министър Диана Ковачева настоява правителството да отпусне близо 3 млн. лв. за Главна дирекция "Охрана"
Съдебна охрана може да спре работа

Главна дирекция "Охрана" може да прекрати дейността си, ако спешно не бъдат осигурени допълнителни близо 3 млн. лева. Това става ясно от доклад на министъра на правосъдието Диана Ковачева до Министерския съвет. На утрешното си заседание кабинетът ще разгледа молбата на правосъдния министър. Парите са необходими, за да бъдат покрити разходите за заплати и другите възнаграждения на служителите в дирекция "Охрана" до края на годината.

В мотивите към искането министър Ковачева изтъква, че в последните години много служители са напуснали, а поради недостиг на средства министерството не може да обяви конкурс за запълване на местата. "Недостигът на личен състав налага част от служителите да полагат извънреден труд, една част от който се заплаща, а друга се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск. Пренатовареността на служителите оказва пряко въздействие върху качеството на изпълнение на служебните задачи и тяхната психика. Увеличава се риска за живота и здравето, както на служителите и охраняваните лица, така и на магистратите и гражданите. Намаленият числен състав на служителите ще доведе до негативи, свързани с проваляне на съдебни дела, застрашаване сигурността и вътрешния ред в съдебните сгради, което ще се отрази върху нормалното протичане на съдебните процеси", мотивира искането си министър Ковачева.

Утвърдената численост на дирекция "Охрана" към 1 септември 2012 г. е 1462 щатни бройки. Незаетите места са 180, започнал е конкурс за назначаване на 92 души, предвижда се поетапно назначаване на още 88 служители до края на годината. Независимо от това "тази численост е недостатъчна за изграждане на структурата в съответствие с възложените й функционални задължения, за което са необходими още минимум 350 щатни бройки", твърди правосъдният министър.

Бюджетът на дирекцията за 2012 г. след малка корекция възлиза на 23 299 555 лева. От тях 16 762 157 лева са за персонала, 5 793 918 лв. са за издръжка, а 743 480 лв. – за капиталови разходи.
Тъй като парите са крайно недостатъчни, от правосъдното министерство изчислили, че са необходими още 2 818 620 лв. за дирекция "Охрана", за да може тя да функционира и да си изпълнява задълженията по закон.
916 103 лева от тези близо 3 милиона са предназначени за заплати на служители, 1 136 887 лв. – за други възнаграждения и плащания на персонала и 765 630 лв. за осигурителни вноски.

Ако тези средства не бъдат осигурени, ще се стигне до прекратяване на участието в програмата по защита на лица, включени в нея; сваляне на охраната на 87 съдебни сгради в страната, в т.ч. районните и административни съдилища и прокуратури в страната; неосигуряване охраната на 62 съдебни сгради, които към момента не са под охрана; неосигуряване сигурността на магистратите и гражданите, намиращи се в тях, риск от допускане на безредици и терористични актове; неосъществяване на конвойна дейност, водещо до блокиране на съдебните процеси; непривеждане в местата за лишаване от свобода, на лица, с влезли в сила присъди; неизпълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и други поети ангажименти на правителството по международни договори и споразумения - изпълнение на съдебни поръчки-екстрадиции и трансфери на лица, укриващи се от наказателно преследване от чужбина за България и от България за чужбина; неизпълнение разпореждания на магистрати.

В подкрепа на искането си за повече средства министър Ковачева изтъква в доклада и увеличаващия се обем работа в дирекцията.
Така например общият брой на конвоираните лица в страната за 2011 г. е увеличен на 51 355, или с 2 760 лица в повече от 2010 година. Преди две години са били екстрадирани и трансферирани общо 295 лица, а през миналата – 408. В цялата страна има 225 съдебни сгради и обекти на съдебната власт, като би следвало всички да се охраняват от Главна дирекция "Охрана", но се пазят 163 от тях.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
andi
|
нерегистриран
08 януари 2013, 18:28
0
0
edna laja akato otide6 da kandidastva6 ti ranzgonvat familiata i nakraia nete zimat na rabota.
17
радо
|
нерегистриран
11 октомври 2012, 15:05
0
0
Пенсионери, които работиа в тази дирекция са освободени отдавна, няма такива, които да получават пенсия и да работят, това най-лесно може да се провери, имайте напредвид че на полицаите дадоха по 30 лева поцион, а в съдебната охрана още не са ги дали тези пари, а сега се говори, че на полицаите ще дадат още по 60 лева отгоре, това е абсолютно несправедливо, а работата не е по-лека, отколкото на полицаите колеги
16
!!!
|
нерегистриран
03 октомври 2012, 23:15
0
0
То за това да си върнат полицейската охрана,и няма да има проблем,да му мисли Цветанов.
15
бубето
|
нерегистриран
01 октомври 2012, 21:14
0
0
само глупости се пишат за съдебна,като заработите там говорете
14
sofiq
|
нерегистриран
01 октомври 2012, 19:57
0
0
Za6to vseki pluva po sadebnata ohrana a ne pogldne sebe si.Za6to ne doidat tezi ymnici deto izrazavat mnenie edin den v konvoq i samo da gledat kakvo se pravi i kak se raboti sas izmetta na naciqta.No vseki kato mu pripari pod zadnika tarsi sadeisvie ot slyjitelite na sadebna ohrana.Imaq po celiqt svqt 6te q ima tyk pri nas.
13
?
|
нерегистриран
26 септември 2012, 20:10
0
0
днес дали са отпуснали пари за ГДО, или от утре не сме на работа ?
12
али баба
|
нерегистриран
26 септември 2012, 19:14
0
0
не се питай, защото няма кой да отговори. от комисарката Таня Михайлова ли чакаш отговор, дето на две магарета трици не може да раздели, та тук парите да стигнат - няма да дочакаш! тя с парите е като луд с картечница. всяка година е така. страшно некадърно същество. там не е само тя. тая сбирщина ББ трябва да я разформирова както се кани да направи с Ловешкото МВР.ами то е заразено още от МАНЕКЕНА, нали е бил началник и там. то каква да е и дирекцията.
11
altervia
|
нерегистриран
26 септември 2012, 18:56
0
0
Питам се по какви причини парите за заплати в тази дирекция не стигат, след като тези пари са в отделен параграф и се плануват в предходната година. Как и кой определя този бюджет, та се получават такива фрапантни "дупки"?! Още се питам на базата на какъв нормативен акт част от положения от служителите на ГДО труд се се "компенсира с допълнителен платен годишен отпуск"?! И най-паче се питам, ако това не е прецедент в "правното" министерството , какво ли се случва в останалите?!
10
Т.М.
|
нерегистриран
26 септември 2012, 15:31
0
0
комисарката по "паричките" си е с нулеви познания. ограничен човек. сега лъсна яко нейната необразованост след като издухаха манекена. това в МП го днаят от време оно. нали затова се отърваха от нея. ако беше ценен кадър щяха ли да я пуснат в ГДО? вярно е и за ППД-тата. скъпо платени МЪРЗЕЛИВЦИ-класика в жанра.напълно измислени длъжности подходящи за пенсионери. нали карам нашия по ППД. до момента през септември- 1 искане за довеждане. скъса се от лежане, ама вечер не оставя служебната кола. -Р Е Ф О Р М А-!
9
Съветника
|
нерегистриран
26 септември 2012, 14:31
0
0
Нещо в ГДО трябва да се промени.Това е видно.Не може вече няколко години под ред да не стигат пари за заплати.Къде е Таня Михайлова.Вярно тя иска предварително,но не знае как.Нужна е компетентност.Питането ми е за голяма част от служителите какъв риска за тях има,че са първа категория.Нека в малките съдилища а на някои места и в големите се сложат тъй наречените пропуска ри.какво имам в предвид.Нека се направи един задълбочен анализ какво всеки служител е свършил за един 6/шест/месечен период.Как е бил той ангажиран.Някой ще каже нали някой път ще трябва да изпълняват задачи по принудително довеждане.Да се види реално колко пъти са го правили и дали когато са го изпълнявали е било необходимо да ходят служители от звеното с автомобил пак.От там ще дойдат икономии на средства.Друго перо е разхода н гориво който е прекомерно надут.какво има в предвид.Не може да не стиковат конвойните автомобили както в областните дирекции та ка и между дирекциите.Нека през деня служител в ГДО да координира всички конвои за оптимизация.Да по някога ще се наложи по ред причини да се правят допълнително конвои но те ще са малко.Другото намаление е от принудителното довеждана.На места някои служители имат автомобилите си за лични и никой не ги контролира.Това може пак да се оправи с предварителна заявка за маршрута от всяко звено до областните дирекции и от там до ГДО.Но стига съвети има хора които взема заплати по големи и както са казали "болше денги получает ,болше знает" .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно