София е домакин на 75-та конференция на ILA
Проф. Александър Янков пое председателството на Световната асоциация по международно право
Проф. Александър Янков пое председателството на Световната асоциация по международно право
Проф. Николас Шрайвър предаде председателството на ILA на проф. Александър Янков

"Дойдохме от родината на Хуго Гроциус в родината на проф. Александър Янков". С тези думи досегашният председател на Световната асоциация по международно право холандецът Николас Шрайвър предаде председателството на Асоциацията за следващите две години на българския юрист с огромен международен авторитет чл.-кор. проф. д-р Александър Янков, създател и дългогодишен съдия в Международния трибунал на ООН по морско право – Хамбург.

Проф. Янков е учредител и председател на българския клон на Асоциацията, и президент на организационния комитет на 75-ата конференция на Световната асоциация по международно право – Лондон, който започна вчера в София с регистрация на участниците и ще приключи на 30 август т.г. Българските организатори на конференцията от Българската асоциация по международно право (БАМП) я определиха като най-значимото международно научно събитие в България през последните десетилетия, това е своеобразна юридическа олимпиада, заяви пред медиите зам.-председателят на БАМП доц. Атанас Семов.

Днес сутринта в Тържествената зала на БАН се проведе официалното откриване на конференцията, на което проф. Шрайвър символично предаде председателството, като свали от себе си колието с медальон на председателя и го окачи на проф. Янков. Проф. Шрайвър добави и букет от оранжеви холандски лалета - националния цвят на родината си.

Конференцията е най-представителният форум на Асоциацията по международно право, тя се провежда на всеки две години и председателството на Асоциацията за следващите две години се поема от страната домакин.

Близо 500 юристи от 53 държави от всички континенти са се регистрирали до днес по обяд за участие в конференцията. В нея ще вземат участие много авторитетни юристи от цял свят - Ханс ван Лоон (Нидерландия) – генерален секретар на Хагската конференция по международно частно право; Кристине ван ден Вайнхерт (Белгия) – съдия в Международния наказателен съд; проф. Анатолий Капустин - председател на Руската асоциация по международно право; проф. Синтия Лихтенстайн – заместник-председател на Американска асоциация по международно право; проф. Едуардо Греблер – председател на Бразилската асоциация по международно право, както и българския съдия в Международния наказателен съд в Хага проф. Екатерина Трендафилова, проф. Д-р Цветана Каменова, председател на Програмния комитет на конгреса, директор на Правния институт на БАН. Участват представители и на най-авторитетни адвокатски кантори и специализирани университети и юридически издателства в света (Кеймбридж, Оксфорд, Брил, Ашгейт, Руутлидж и др.)

От 13,30 в столичната Съдебна палата започва работа по отделните сесии, които са посветени на най-разнообразни теми – човешки права, международна защита на потребителите, признаването и непризнаването в международното право, международен търговски арбитраж, право на културното наследство, отговорност на международните организации и др.  

International Law Association със седалище в Лондон е създадена през 1873 г. и в момента е най-старата професионална организация на юристите в света. Българската асоциация по международно право е приета за неин член на 25 август 1962 г., а е създадена пет месеца преди това – на 21 март 1962 г. В този смисъл България поема домакинството на сегашната конференция в момент, когато БАМП чества 50-годишнината от своето създаване, подчерта в своето слово проф. Янков. Той спомена за ролята на бившия правосъден министър Антон Станков (също член на БАМП), който през есента на 2004 г. прие почетния патронаж за домакинството.

Последната конференция в региона на Централна и Източна Европа е във Варшава през 1988 г., припомниха организаторите. Прави впечатление, че както държава като Русия, така и нашите съседи Румъния, Гърция и Турция все още не са били домакини. В последните години домакини са били Лондон, Делхи, Берлин, Торонто, Рио де Жанейро и Хага. След София домакини ще бъдат САЩ (2014 ) и Япония (2016).

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Топ юрист
|
нерегистриран
01 септември 2012, 11:10
2
-1
Проф. Янков, наистина милее за развитието на науката, както в България, така и изобщо. Той е рядко срещано явление в мрачната и академична действителност на България и такива хора трябва да пазим, ценим и да се учим от тях!!!
10
Ура-а-а-а!
|
нерегистриран
29 август 2012, 21:02
2
0
Да живее комунистическата Държавна сигурност! Я, какви велики юристи създаде!
9
Кабакчиев
|
нерегистриран
29 август 2012, 11:40
1
-1
Е, няма как и аз да не съглася напълно с тези констатации, аз имах предвид падането на комунизма в световен план. В България наистина комунизмът в много отношения не си е отишъл - в смисъла на изказването.
Но какво е България? Ами България е едно нищо.
Само дето българите си мислят, че са център на света, дали били "нещо" на света и прочие пълни глупости! България просто не я бръснат за слива. Ако българите не направят нещо за себе си, няма кой!
8
Г-н Кабакчиев,
|
нерегистриран
28 август 2012, 23:56
2
0
Уважавам Вашите усилия още от времето на прощъпулника на "Подкрепа", но не мога да се съглася с преждевременния Ви извод, че "както прогресът в технологиите (достъп до информация въпреки цензурата, ефирни блокади и прочие на комунистическите диваци) видя сметката на комунизма през 1989-1990"...
Фактите говорят тъкмо обратното: комунизмът не си е "отишъл", щом неговите видни и не толкова кадри са на гребена на световната политическа и финансова вълна, диктуват културната политика, мародерстват безнаказано оскотялото българско население. При което най-облагодетелствани са онези от тях, за които предварително е било известно, че са продажници. Т. Живков лансираше именно имащите някакво петно в преддеветосептемврийската си биография, за да може във всеки момент да ги свали от високите им постове - ако не слушкат. Така напр. полковникът от Първо Главно Ал. Янков Димов е бил агент на царската полиция - вербуван по време на престоя му във "фашисткия" затвор - и това е било зачетено като голям плюс за шеметната му кариера. Нищо чудно два пъти вербуваният да е бил прикоткан и трети път.
7
Кабакчиев
|
нерегистриран
28 август 2012, 10:10
1
0
Госпожо/господине "още едно доказателство", ето още едно доказателство, че както прогресът в технологиите (достъп до информация въпреки цензурата, ефирни блокади и прочие на комунистическите диваци) видя сметката на комунизма през 1989-1990, така и лесната обмяна на информация (чрез Интернет днес) един ден неминуемо ще види сметката на корумпоелементите и некадърниците в т.н. съдебна система и в т.н. висше образование по право!
Благодаря за информацията, която дадохте, не ги знаех тези неща! И ще си ги запиша!
6
Още едно доказателство,
|
нерегистриран
28 август 2012, 09:23
2
-1
че в България след 10.11.1989 г. всичко си е по старому: полковник Александър Янков, който се мазнеше и блюдолизничеше пред др.Тодор Живков през 1985 г. в МДУ "Жолио-Кюри" ("Ама, др.Живков, Вие сте толкова млад и жизнен, как така ще се отказвате от ръководството на Партията и държавата... Те не могат без Вас!). Показателно е, че никой друг от над сто учени не е бил обелил и дума - мълчаливо съгласие, че на Живков му е време да се оттегли. В знак на благодарност проф.кюн АлЯнков (чиято истинска фамилия е Димов) е бил удостоен с: член-кореспондентско място в БАН, длъжности зам.председател на БАН, Председател на Съвета за висше образование, депутат в Народното събрание. Както в случая с Ирина Бокова (ЮНЕСКО), Снежана Ботушарова и Елена Поптодорова (посланици в САЩ), така и с АлЯнков ни внушават, че парите не миришат... макар и да са кървави.
5
Кр.Кабакчиев, дфн
|
нерегистриран
28 август 2012, 09:21
2
0
Хо-хо, каква истерия! Магелан съзнава колко съм прав, обаче и той принадлежи към самоопределилите се за юристи. Или дори за велики юристи.
Ама аз нали съм работил в БАН в подобен институт 17 години, бе, алооооу! И нали в БАН има така наречен институт за правни науки, а! Аз ли не знам какво представлявате, а? Какво са открили тия в науката "право", бе, алооооооооу?
Освен че открихте "народен съд" - според т.н. професор по право Токушев и т.н. конституционен съдия, това било голямо постижение на българското право, вие открихте и какъв голям принос бил имал Комсомолът за българското право (справка - публикации Воденичаров)! А накрая открихте за световното право и съдебната система-кочина, победила в отделна т.н. държава - България! След 1989 г., чак до този момент!
И друго какво открихте за световното право, а?
4
Попов
|
нерегистриран
28 август 2012, 08:15
3
-1
Беше и мой професор или по-точно-аз бях негов ученик в ЮФ през 60-те години - Международно публично право.
Желая здраве !
3
Магелан
|
нерегистриран
28 август 2012, 06:44
0
-2
Кабакчиев ли си, КЕБАПЧИЕВ ли си нещастнико и за доктор на фъшкиените науки не ставаш, простако. Оди да риеш прасетата, там откъдето си дошъл.Горките животни, ще съсипеш и тях.
2
Кр.Кабакчиев, дфн
|
нерегистриран
27 август 2012, 21:26
2
0
Много велики български юристи, брей! Извинявам се за въпроса, ама това не беше ли онзи комунист, преименувал се социалист, който през 1990 г. беше поискал във ВНС от Ботушарова (СДС), в качеството й на бивш партиен секретар на ЮФ СУ, бележка, че си е платил членския внос в БКП. Ботушарова казала, "Ама, ооо, да, професор Янков, Вие винаги сте бил редовен" - и му написала бележка на коляно пред смаяните погледи на нейните колеги от ПГ на СДС.
Ха-ха-ха! (Макар че не е много смешно.)
Имам спомен, че великите юристи бяха казали и за самонареклия се "плод-зеленчук", че и той бил много велик юрист. Беше написал една книга, завалията, и около него се въртяха на пети всякакви велики юристи да го възхваляват как и той е велик юрист.
Ха-ха-ха! (Макар че тук вече е малко трагично.)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно