В нарушение на закона
ВСС отказва да изпълни съдебно решение
Вече два месеца кадровиците на Темида не назначават съдийка, спечелила дело във ВАС
ВСС отказва да изпълни съдебно решение

Над два месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) нарушава закона като упорито отказва да изпълни съдебно решение. Става дума за назначаването на съдия Десислава Добрева в Софийския градски съд (СГС), която спечели дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на съвета.

В началото на годината съдийката от СРС участва в конкурса за повишаване като единственото й желание е да бъде назначена в СГС. (По онова време тя е командирована там). Свободните места за градския съд са 10, а кандидатите 14. И всички те, включително съдия Добрева, получават отлична оценка за притежаваните професионални качества – 6.00. Етичната комисия на ВСС е представила становища, че всички 14 кандидати притежават нравствени и личностни качества да заемат длъжността.

Съдия Добрева обаче е класирана 13-та за СГС, защото общият й успех от държавните изпити е 4.67, докато на останалите е по-висок. Кандидатите, които са класирани на 9, 10, 11 и 12 място имат еднакви общи оценки (както от конкурса - 6.00, така и от държавните изпити - 5.00) и заради това ВСС, вместо да назначи 10 души, колкото са свободните места, назначава 12. Но отказва да назначи съдия Добрева (която е под номер 13) заради запълване на местата.

Магистратката обжалва решението на ВСС и на 4 май т.г. Върховният административен съд го отменя. ВАС приема, че има петима кандидати, сред които съдия Добрева, които трябва да бъдат третирани еднакво. Всички са получили отлични оценки на конкурса за повишаване, имат много добри атестации и положителни становища от Етичната комисия. "Ето защо случаят й (на съдия Добрева – б.а.) е практически сходен с този на другите повишени кандидати, поради което при разрешаването му административният орган е следвало да спази правилото (основен принцип) по чл. 8, ал. 2 АПК, според което при еднакви условия, сходните случаи се третират еднакво", мотивира се ВАС.

Тричленният състав изтъква, че критерий "оценка от държавните изпити" не съществува в Закона за съдебната власт. Той е добавен в Наредбата за провеждане на конкурсите и избор на административни ръководители на основание чл. 194в от ЗСВ, който обаче бе обявен за противоконституционен с Решение №10 от 15 ноември 2011 г. от Конституционния съд. В края на миналата година ВСС промени името й на Правила за конкурсите. По онова време обаче вече беше стартирала процедурата за конкурсите за повишаване.

"Редът за провеждане на конкурсите, не може да се определя по правилата на тази наредба на ВСС. Още по-малко първична правна уредба на материята при осъществяване на кадровата политика в съдебната власт чрез въвеждането на допълнителен критерий при оценяване може да се осъществи чрез вътрешни актове, при наличието на заварено (висящо) правоотношение по обявен конкурс за повишаване в публична длъжност от системата на съдебната власт. С оглед постигнатите резултати и принципа за легитимните очаквания на страните, съдът приема, че спрямо всички кандидати, получили еднакви оценки (6,00) и атестация с оценка "много добра", административният орган следва да приложи еднакви критерии и подход", твърдят върховните съдии.

На 15 май т.г. Комисията по предложенията и атестирането включва в дневния си ред за обсъждане решението на ВАС. Какво е становището на Комисията никой не знае, защото не се публикуват протоколите от нейните заседания.

А междувременно съдия Добрева продължава да чака да бъде назначена в СГС. На запитване на "Правен свят" защо назначението й не е включено в нито един дневен ред на заседанията на ВСС от 15 май досега (които са общо 14 на брой), от ВСС ни отговориха, че едва на 1 август е било получено становище на Етичната комисия за притежаваните нравствени качества на съдия Добрева и тя ще бъде включена в заседанията през септември.

Кое налага повторно изготвяне на становище на Етичната комисия? От пресслужбата на ВСС не можаха да отговорят на този въпрос. Нито в Закона за съдебната власт, нито в Правилата за конкурсите има такова изискване. Съдия Добрева е минала през цялата процедура на конкурсите, има вече изготвено положително становище за нравствените и личностните й качества. Остава единствено неприятното чувство, че това е един от начините за оказване на натиск върху съдиите като се злоупотребява със закона и правомощията.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
мислещ
|
нерегистриран
17 август 2012, 14:43
0
0
ВСС ще трябва да плати по чл.1 от ЗОДОВ!!!!!!!!!!!
Неизпълнение на съдебно решение от ВСС-по-голямо изпълнение не съм виждал!!!!!!!!!!!
8
до адвокат Мишковиц - специално, с пожелание за по-малко злост, където трябва и където не трябва
|
нерегистриран
16 август 2012, 22:29
0
0
Ах, защо не съм и аз поет,
поет като...Пишурката,
ах, че ода бих написал
на баба си за хурката.

Христо Ботев
7
Патаран
|
нерегистриран
15 август 2012, 14:19
0
0
Ненормална работа е тази!ВСС да изпълни веднага решението на съда!Без значение е всичко останало.
6
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
15 август 2012, 09:02
0
0
ДО 123:Писал си,ама не е било за вярване!Уви,в България всички тъпи твърдения се оказват истина!
5
123
|
нерегистриран
14 август 2012, 09:26
0
0
Още когато излезе въпросното решение, изпаднах в същото недоумение, описано по-долу от "лаик". Прегледах протокола - е, верно са си назначили 12 човека на 10 места. Споделих го тук, но никой не се и замисли...
4
лаик
|
нерегистриран
14 август 2012, 09:12
1
0
Не можах да разбера, как при 10 обявени щатни бройки ВСС назначава 12 съдии във СГС, а ВАС определя, че трябва да бъдат 13. Как се случва това, с увеличение на щата, намаляване на щата на други съдилища, разтягане на ластика на СГС или по друг неизвестен за аудиторията начин. Ако на този конкурс се бяха явили не 14, а 40 кандидати за съдии във СГС и 38 от тях бяха със еднакви резултати, според критериите на ВСС, щяха ли да бъдат назначени при определени 10 щатни бройки?
3
?
|
нерегистриран
13 август 2012, 17:37
0
0
Не сте ли на сватба на СОРОС БЕ МИРКЕ
2
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
13 август 2012, 16:39
0
0
А,бе,уоу,какво си мислите вий,бе?От край време решенията на административните съдилища ги изпълнява кой си иска.Га някой се опита да иска обезщетение за неизпълнение на решение на съд по административно дело или пък иска принудително изпълнение на решение на съд по административно дело,се сблъсква с откровен саботаж от самите административни съдилища.Нека сега да е така,кеф ми става да видя съдия как си пати от неизпълнение на съдебно решение.Тая каста свикна да си мисли,че само другите ще чакат правосъдие и ще остават с празни ръце.Гот е като някой съдия чака правосъдие и си остава с чакането.Нека има повече такива случаи и другите съдии да гледат и да се учат,защото тоягата има два края.Само два края.
1
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
13 август 2012, 16:00
1
0
Абе,май и това е начин за раздуване на бюрокрацията!Бюрокрацията притежава най-различни способи са развитие и саморазвитие.Иначе изглежда е законно
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно