Заради отказ от произнасяне
Арестът на Алексей Петров - на вниманието на Страсбург
На второ заседание по делото "Октопод" съдът не се произнесе по мярката на основния подсъдим, защото съдия Румяна Ченалова е болна и заседание нямаше
Арестът на Алексей Петров - на вниманието на Страсбург

Делото "Октопод", по което основен подсъдим е Алексей Петров, не успя да продължи днес заради отсъствието на председателя на съдебния състав – съдия Румяна Ченалова. Соченият за лидер на групата "Октопод" Алексей Петров и защитата му поискаха още в средата на миналия месец промяна на мярката му за неотклонение, която от началото на май отново е "задържане под стража", но и до днес няма произнасяне на съда. Това даде повод на адвокат Васил Василев, който защитава Петров, да заяви, че подготвя жалба до Съда в Страсбург заради отлагането на произнасянето на съда.

"Ние поискахме в средата на юни изменение на мярката и вече две заседания, няма произнасяне по мярката. Днес по обективни причини – заболяване на съдията - няма как да има произнасяне. От тази гледна точка защитата вече подготвя жалба до Съда в Страсбург, защото има много грубо нарушение с този отказ от произнасяне по мярката, по чл. 5, т.4 от Европейската конвенция. Съдът поначало е длъжен да се произнася по искане за изменение на мярката веднага, даже и това искане да не е мотивирано, а нашето е мотивирано, вече съдът ще си прецени, но няма право да не се произнася", обясни адвокат Василев.

Днешното заседание нямаше как да се проведе заради отсъствието на съдия Ченалова, а друга дата не е насрочена. Информация за състоянието на Ченалова нямаше, но тя бе в комисията по избора на вчерашното Общо събрание на Софийския районен и Софийския градски съд и до късно вечерта брои бюлетини за номинации за членове на ВСС и делегати.

Според цитирания от адвокат Василев чл. 5, т.4 от Европейската конвенция по правата на човека "всяко арестувано или лишено от свобода лице има право да обжалва законността на неговото задържане в съда, който е задължен в кратък срок да се произнесе; в случай, че задържането е неправомерно, съдът е длъжен да нареди незабавното освобождаване на задържаното лице".

Относно мистериозните записани разговори, които се появиха на предното заседание по делото, адвокат Василев обясни, че защитата е съгласна да бъдат публично оповестени веществени доказателствени средства по делото. "Казвам го от името на защитата и от името на Алексей Петров - ние нямаме нищо против съдът да борави с тези веществени доказателствени средства и сме съгласни публично да бъдат оповестени. Притесняват ме нарушенията на закона, но ние ще ги обсъждаме, когато му дойде времето, след изслушване на веществените доказателства", заяви Василев.

  

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
3
|
нерегистриран
24 юли 2012, 19:43
0
0
Та тази ченалова от 1 месец ли е болна? А и ясно е казано "СЪДЪТ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ В КРАТКИ СРОКОВЕ"+
2
1
|
нерегистриран
12 юли 2012, 15:00
0
0
Пореден епизод от войната Ц.Ц.- А.П, като на страната на първия е и "безпристрастната" Ченалова - позор за която и да е съдебна система, дори и от Африка. За съжаление ще дойде и поредното осъдително решение на съда в Страсбург за БГ. Но какво и дреме на Ченалова, тогава сигурно ще е във ВКС, защото Ц.Ц. не забравя подаръците за хубаво лятно прекарване.
1
112
|
нерегистриран
12 юли 2012, 14:50
0
0
Съдията Ченалова да бъде дисциплинарно уволнена за това, че е разболяла в неудобно за Кантората време!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно