Любомир Павлов:
От Цецо Цветанов зависи кой ще напредне и кой ще си отиде от прокуратурата
Бойко Найденов никога няма да стане главен прокурор, защото е началник на Ангел Александров. Който приема поръчки срещу нас, това ще му коства главата, казва медийният магнат в записан разговор
От Цецо Цветанов зависи кой ще напредне и кой ще си отиде от прокуратурата

Скандален запис на разговор на медийния магнат Любомир Павлов с неизвестно лице бе публикувано в днешния брой на в. "Преса". В него Павлов твърди, че ГЕРБ са променили Закона за съдебната власт (ЗСВ), за да може сегашният Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор. Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов щели да обяснят тази промяна в закона с необходимостта от "плавен преход" от единия ръководител към другия.
От разговора се разбира още как да се манипулира разследване срещу Павлов и Огнян Донев с помощта на вътрешния министър.
Любомир Павлов твърди пред неизвестния си събеседник, че от Цветанов зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне и кой ще си отиде.
Павлов казва още на събеседника си, че "ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов".
От разговора става ясно още как бизнесменът използва медиите си, за да манипулира общественото мнение.
"Правен свят" препечатва от в. "Преса" разговора на Павлов с неизвестния си събеседник. Вестникът не съобщава как се е сдобил със скандалния запис, освен дежурното "в редакцията се получиха записи от разговор". 
 
Любомир Павлов поставя задачи на неизвестния за събиране на информация и документи, които се намират в разпореждане на другата страна по спора.
Първият разговор се е провел след 29 май. По това, че периодически влиза секретарката на Павлов, можем да предположим, че срещата се провежда в кабинета му в Полиграфическия комбинат.
От беседата става ясно, че Павлов се чувства спокоен за изхода на делото защото смята, че нито един прокурор не би се осмелил да подпише обвинителен акт срещу него и Огнян Донев. В същото време Павлов се позовава на помощта, която очаква от главния прокурор Борис Велчев и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред събеседника си Любомир Павлов изрично заявява, че позицията на шефа на следствието Бойко Найденов в хода на разследването му е коствала шанса да бъде допуснат като кандидат за бъдещ главен прокурор. Като пример за възможността си да влияе на обществено-политическите процеси Павлов съобщава, че негово дело е "отрязването на главата" на Иван Костов, визирайки очевидно разпадането на Синята коалиция.
По-долу предлагаме документални извадки на скандалния разговор:

 
Непознатият (Н): Значи, това за което те търсих.

Любомир Павлов (Л. П.): Да
 
Н: На 29 май е дошло писмо от СГП, с което е одобрен докладът на Александров (зам.-шеф на следствието и директор на Икономически престъпления в НСлС - б.р.) и разрешават привличането ви като обвиняеми на тебе и на Донев.

Л.П.: Какъв доклад на Александров?

Н: За завършената проверка. Значи никой нищо не е казал на Петьо Петров (следователя по делото - б.р.). (Отваря се врата, страничен разговор - б.р.)... Ти ми беше казал, че главният (става дума за главния прокурор Борис Велчев - б.р.) се е разбрал с него (с Петьо Петров) и му е казал да прекрати това нещо.

Л.П.: Петьо Петров не може да прекрати нищо, аз...

Н: Значи, такова нещо няма. Който ти е казвал такова нещо, те лъже.

Л.П.: Какво?

Н: Че Петьо Петров трябва да прекрати това нещо (става дума за разследването - б.р.).

Л.П.: Ами трябва (да прекратят разследването - б.р.) Ако имат грам мозък в главата си, дали сега ще го направят, или не... Това, ако не го направят, ние един ден ще излезем със заглавие на първа страница... "символ на корупцията в България" (не се разбира - б.р.). Затова Бойко Найденов (директор на НСлС) вече никога няма да стане главен прокурор, защото той е началник на Ангел Александров. Който приема поръчки срещу нас, това му коства главата, факт. Те (прокурорите и политиците - б.р.) трябва да го знаят това. Според теб, ти искаш да кажеш, че не го знаят всички?

Н: Значи добре вървят нещата.

Л.П.: Аз си плащам дълговете! И на Иван Костов му пострада главата... (Не се разбира.) Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов (в последните седмици "Труд" и "24 часа" направиха масирана кампания срещу Първанов в битката му за лидерския пост в БСП - б.р.)

Н: Това добре, ама в предишния разговор, който водихме с тебе - кой ще стане главен лидер на СДС?

Л.П.: Ти кой искаш да стане?

Н: Не, питам кой ще стане?

Л.П.: Аз мисля, че с това (с отстраняването на Костов - б.р.) се е изчерпал въпросът, мен не ме вълнува. (Шумно става, сяда, говори със секретарката - б.р.).

*** В следващите минути двамата обсъждат друго следствено дело, образувано с постановление на Софийската апелативна прокуратура (вероятно става въпрос за разследването за укриване на данъци при сделки с акции на "Софарма", по което Софийската градска прокуратура също води разследване). В края на тази част от разговора се чува, че Павлов моли събеседника си да се сдобие с копие от документи, които вероятно са в другата страна по делата. Двамата се разбират събеседникът да направи този опит, като Павлов му заявява: "Ти нали имаш опит в тези неща." Дълго време обсъждат коx какви връзки има в градската прокуратура както и причината да бъде върнат първоначалният наблюдаващ прокурор по делото. (Наблюдаващ прокурор за няколко месеца е бил командирован от Пловдивската районна прокуратура, след което се връща първоначалният - Александър Павлов, който вероятно ще постанови Павлов и Донев да бъдат привлечени за обвиняеми - б.р.) Павлов излага хипотезата, че пловдивският прокурор е бил сменен, защото не е бил достатъчно агресивен, и че виновник за връщане на Александър Павлов е Бойко Найденов.
След това двамата обсъждат дълго кой би могъл да има влияние върху ръководителя на следствието. "По-важно е да се въздейства на някой в Градска прокуратура", казва Павлов. И добавя, че е по-трудно да се въздейства на Петьо Петров и на неговия шеф Ангел Александров.
Павлов обяснява, че само неколцина биха могли да въздействат на шефа на следствието.


Л.П.: С Ангел Александров могат да говорят трима-четирима души. Единият е Ахмед Доган, той няма да се намеси. Вторият (не се чува) и Бойко Найденов. Павлов пита каква друга информация в негова полза може да му намери събеседникът. След което се разбират да се срещнат отново.

Втори разговор, състоял се между неделя, 3 юни, след участието на Любомир Павлов в сутрешния блок на БНТ, където след него в ефир е Маргарита Попова, и вчера.
Павлов говори по телефона -
отново за Ангел Александров.

Л.П.: Аз действам (информира някого). Дай да видим какво става с разследването. (Уговаря си среща следобед - там ще бъде фактически и Стоян Николов - адвокатът му по сделката с прехвърлянето на 83% от дяловете на Огнян Донев.) Нали каза, че Петьо е човек разумен, разбран.

Н: Тогава защо не общувате с него?

Л.П.: Моята адвокатка общува с него. Той просто трябва да направи определени неща. Например не трябва да прави трета експертиза (става въпрос за подписите по протоколите, които са спорни - б.р.), две експертизи вече са направени, ще станат за посмешище пред целия свят, ако направят трета експертиза. Аз ще му го кажа това на Цецо Цветанов. И той може да го спре.

Н: Но Цецо Цветанов не може да му въздейства на Петьо Петров.

Л.П.: Може, може! А, ти недей така! Нямам никакви съмнения в това! От него (от Цветанов - б.р.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор.

Н: Аз слушам какво казва Маргарита (Попова), че този ВСС не може да избира главен прокурор.

Л.П.: Казва тя (става въпрос за Маргарита Попова - б.р.). Тя е вицепрезидент. От вицепрезидента нищо не зависи... (Звън на телефон.)

Н: Аз не вярвам Бойко и Цветанов да не съгласуват с нея.

Л.П.: Тя не знаеше в неделя за това (за промяната в съдебния закон - б.р.), те не я държат в течение, но те (от ГЕРБ - б.р.) ще си го гласуват в парламента, а на мен още в петък (1 юни - б.р.) ми казаха, че това " ще се случи (приемането на закона, който депутатите гласуваха вчера - б.р). Те искат сегашния ВСС да избере новия главен прокурор.

Н: Аз не вярвам Цветанов да може да влияе на прокуратурата... мисля, че Бойко доста добре ръководи нещата, за да не позволи подобно нещо да се случи.

Л.П.: Ами Бойко и Цецо са еднакви.

Н: Ама от Брюксел толкова много ще ги бият, ако направят подобно нещо.

Л.П.: Ще обяснят, че трябва да има плавен преход и затова трябва да се изтегли по-рано (избора на главен прокурор - б.р.)

Н: Ако не го направят по начина, по който...

Л.П.: Те ще обяснят следното нещо - че трябва да има плавен преход, че ще има три месеца избор. Шест месеца преди да изтече мандатът на сегашния, се избира новият. Както в САЩ - избира се президент, но не застъпва в деня на изборите, а минава време.

Н: Добре, щом така говорите, сигурно имате нещо предвид, нали тук си говорим реално аз и ти.

Л.П.: Аз си говоря с Цветан Цветанов. Ей сега ще дойде (обяснява нещо за Цветанов - б.р.) Мерси за информацията (която събеседникът му е донесъл - б.р.) Сега ще погледна. (Изпраща го - б.р.)

 

 

 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
*****************************
|
нерегистриран
31 октомври 2012, 03:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
30
***************
|
нерегистриран
29 август 2012, 10:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29
****************************
|
нерегистриран
19 юни 2012, 06:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
28
гост
|
нерегистриран
14 юни 2012, 17:55
0
0
От дрънкане само не става, Павлов е гадост до няма на къде. Вие сте млади, младите винаги са били коректив на света. Моля ви, не живейте с това, че такова като Павлов държи два от читавите вестници в Бг! И в 2 часа, и в Труд има много качествени журналисти, но те имат семейства, деца, кредити, а сиренето струва пари. И това корумпирано нещо ги държи, защото в него хляба, в него ножа. Нас, вашите майки и бащи той ни отврати, но ние вече сме стари, не можем да направим повече нищо, вие сте ни децата, не оставяйте такава корумпирана отврат да държи медии, моля ви. Съсипва вашето бъдеще, нашето бъдеще вече е в миналото. На времето Диляна Грозданова (съшпругата на нещото) и самото нещо бяха от емблематичните лица на СДС. Ходехме по митинги, вярвахме, че нещо ще се промени, а те ни се изплюха в лицето. Ние се отвратихме, дечица наши, не позволявайте да се изгаврят така и с вас, както се изгавриха с нас.
27
*****************
|
нерегистриран
14 юни 2012, 06:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26
дали или надали
|
нерегистриран
11 юни 2012, 09:40
0
0
По-важното е да се замислим дали проблемът с кариерното израстване на магистратите не стои в основата на тези игри. "Стъпката трева става пътека" само в поезията на някои български поетеси. Истината обаче е друга. Държиш ли кадрите и ги вмирисваш още в началото на кариерното им израстване - можеш спокойно да си редиш пъзела. И както виждаме, те си го редят. Затова е важен прекият избор за членове на ВСС, ясните правила за кариерно израстване на магистратите и т.н. Размечтах се.
25
Въпрос
|
нерегистриран
10 юни 2012, 16:02
0
0
А, бе това миризливо лайно Любо Пъпката няма ли кой да го вкара в затвора след толкова безобразно крадене? Къде са прокурорите да му покажат колко им зависи растежа от тоя разбойник на прехода?
24
ВК
|
нерегистриран
09 юни 2012, 14:45
0
0
Няма да гласувам за ГЕРБ отново.Безумно съжалявам,че гласувах.
23
??
|
нерегистриран
09 юни 2012, 00:08
0
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
да ви еба в гъза
22
Борислав
|
нерегистриран
09 юни 2012, 00:06
0
0
Вижте, когато човек е в положение от него да зависи животът на други, трябва да се отнася мъдро и с увжение към работата си! Не само защото заплатата му (меко казано) не е от минималните.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно