Съдиите за единна Европа искат постоянно действащ ВСС без колегии
Съдиите за единна Европа искат постоянно действащ ВСС без колегии

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да остане постоянно действащ, а членовете му да се избират от делегатски събрания. Това е становището на Сдружението "Съдии за единна Европа" (ССЕЕ), което е изпратено на министерството на правосъдието във връзка с готвените промени на съдебния закон. ССЕЕ изразява несъгласие с всички представени идеи на колегите си от Съюза на съдиите.
В становището си ССЕЕ твърди, че е прекалено рано да се променя статутът на съвета. Едва преди пет години е въведен постоянно действащият ВСС. Периодът е прекалено кратък, за да се прецени дали реформата е била успешна или не, твърдят от ССЕЕ и призовават съдебната система да бъде толерантна и да даде повече време на постоянно действащия ВСС да докаже, че е полезен.
"Испанският Генерален Съвет на Съдебната Власт е пример за добре работещ постоянно действащ кадрови орган на съдебната система на една европейска държава. Той, обаче, функционира като такъв с приемането на испанския Устройствен закон за съдебната власт от 1985 г., т.е. вече 27 години. Смятаме, че не може с лека ръка да се отрече нещо, за което всички сме работили, убедени, че е добро. Нека проследим работата му, нека претеглим през призмата на времето добрите и лошите страни в нея и тогава да решим", се казва още в становището на ССЕЕ по проекта на ЗСВ.
Съдиите за единна Европа изтъкват и друг аргумент – работата на ВСС е обемна – обхваща от атестациите и кадровите проблеми, през наблюдение на знакови дела, вътрешен мониторинг, международна дейност, до обучения и въвеждане на информационни технологии.
Заради огромната си работа е невъзможно членовете на съвета да извършват всичко това като се събират веднъж седмично. Необходима била ежедневна работа по отделни комисии. Противното би довело до парадокс – непостоянно действащ ВСС с постоянно действащи комисии, изтъкват от ССЕЕ.
"Предложенията на Съюза на съдиите към Висшия съдебен съвет, в качеството му на непостоянно действащ орган, да бъдат създадени съответно Атестационна, Дисциплинарна и Етична комисии, които постоянно да действат с членски състав от действащи съдии, които да са командировани за срок от една година в тези комисии /в частност Атестационната/, са меко казано неприемливи. Изменения на ЗСВ в този смисъл биха довели до създаване на изключително голям административен апарат, който постоянно да функционира и на практика резултатът от такава реформа би бил, че решенията в кадровия орган на Съдебната власт ще се вземат от комисиите към него, а не от самия него", казват още магистратите от сдружението.
Те излагат и мотиви защо не са съгласни да има и две колегии във ВСС – съдийска и прокурорска, каквато идея отново предлагат от ССБ.
Припомнят, че съдебната власт избира своя квота от 11 души, парламентът избира пък останалите 11 от членовете на съвета. Създаването на две колегии, обаче, щяло да доведе до абсурд. Защото в тях ще влязат съдиите и прокурорите, избрани от съдебната квота, но къде щели да бъдат позиционирани юристите, избрани от Народното събрание. Към коя колегия ще бъдат причислени, питат от ССЕЕ.
Освен това създаването на две колегии влиза в противоречие с Конституцията, смятат от сдружението. Решенията се взимат от колективния орган, т.е. от ВСС, който се състои от 25 члена. Идеята на ССБ е решенията, които се отнасят до съдии да се взимат от съдийската колегия, а за прокурори и следователи – от прокурорската колегия.
Това ще доведе до вземане на решение от само една част от колективния орган, ще се стигне до абсурда "вземане на решение с мнозинство например от осем човека при наличие на един колективен орган от 25 човека, което несъмнено е противоречие на основни конституционни правила и ще води до липсата на каквото и да е взето решение", твърдят още от ССЕЕ.
Все пак казват, че за разделяне на органите, които управляват съда и прокуратурата можело да се мисли при една по-широка реформа, включително и конституционна. Но към настоящия момент управляващите нямали такива намерения.
По отношение на избирането на членове от съдебната квота, сдружението подкрепя варианта, който предлага министерството на правосъдието – това да става на делегатско събрание, като делегатите да се избират при по-голямо представителство – един делегат на всеки пет души (в момента е един делегат на всеки десет души). Така, според ССЕЕ, ще се осигури участие на по-широк кръг магистрати.
Съдиите за единна Европа не подкрепят идеята на колегите си от ССБ за пряк избор на Общо национално събрание на съдиите, защото така да се избегнат условията за манипулация на избора на делегатски събрания.
"Практиката показва, че и Общите събрания за избор на делегати /и в частност Общите събрания, които вземат някакви решения/ могат да бъдат манипулирани. Излишно е да се дават такива примери и да се изпада в ненужна полемика, тъй като това не би довело до нищо добро и повтарянето като грамофон на тези клишета отново би ни поставило на опашката на обществото", твърдят в становището до МП съдиите за единна Европа.
Иначе твърдят, че предложените за членове на ВСС трябва да представят подробна концепция пред делегатите, да се проведат разисквания и да бъде дадена възможност на кандидатите за ВСС да отговорят на въпроси. Накрая да се проведе таен вот за избор.
От Сдружението "Съдии за единна Европа" изразяват желанието си да участват и в бъдещи работни групи за промени на ЗСВ във връзка с конкурсите, атестациите и натовареността на магистратите.
"Както не веднъж сме подчертавали, за обикновения съдия, който кротко си върши работата, затрупан от дела и носещ си папките вкъщи и за уикенда, най-важно и на-належащо е разрешаването на този проблем – изграждане на една Стратегия на Съдебната система, свързана с планиране работата на магистратите и щатовете във всеки отделен съдебен район и възможностите за кариерно израстване – както на място, така и в по-висшестоящите съдилища. Тук именно се корени проблемът с претоварването ни от работа, водещо до бавна съдебна система, а както всички знаем, липсата на постановяване на съдебни актове в разумен срок а практика е отказ или липса на правосъдие. Надяваме се, че думата ни ще бъде чута.
Защото магистратската общност не се състои само от членове на Съюза на съдиите в България. Магистратската общност се състои от магистрати, които искат възможност да работят и да покажат на обществото това, на което са способни. Само така ще издигнем авторитета на професията си, а от там и на цялата Съдебна система", се казва още в становището на ССЕЕ.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
68
**********************
|
нерегистриран
25 април 2012, 08:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
67
****************
|
нерегистриран
25 април 2012, 08:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
66
До обективен
|
нерегистриран
05 април 2012, 23:04
0
0
Верно е,всяко стадо си има и черна овца,ама то туй стадото на онез скандалните за единена Европа,ми там една бяла овчица не се е завъртяла,скандален ,по-скандален,най-скандален случай за системата!АЙде стига се излагате вече!
65
Предния,
|
нерегистриран
05 април 2012, 23:01
0
0
Прибирай си срамотиите ,че изпъди всички от отвращение!
64
********************
|
нерегистриран
05 април 2012, 04:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
63
Обективен
|
нерегистриран
04 април 2012, 21:56
0
0
Във всичките съдийски организации има окакани до над ушите магистрати и достойни такива. Хайде, холан, сал в Съюз на съдиите в България ли са кристално чистите?!!! Голям го извадихте... Приберете си го моля, че пречи!
62
до по-предния
|
нерегистриран
04 април 2012, 10:07
0
0
То и сега си има 2 организации, освен ССБ, има и Организация на административите съдии, така че сдружение на скандални емблеми не ни е нужно, пък били те й скандални символи на Единена Европа!
61
наглост и цинизъм
|
нерегистриран
04 април 2012, 10:06
0
0
"Браво на Съдии за единна Европа! Дано да докарат нов повей, различен от "Поморийските крайно нуждаещи се съдии" от ВАС, Красьовщината или други срамни истории... "-това изказване от по-долу е израз на изключително ниво на наглост и цинизъм!За какъв "повей и различност" може да се говори при попълнение като Асен Воденичаров/синът на Александър Воденичаров, влязъл в системата без конкурс, наблъскан от Висшия съвет на баща му, изместил кадърни и качествени съдии, а след 8 месеца преместен отново без конкурс от Светлин Михайлов в СГС?За какъв "нов повей" може да се говори при участие в тази организация на скандални и спорни магистрати на Владимира Янева-символа на протежирането в системата, която измести в пъти по-качествената от нея кандидатура, стана повод за негативен пример в Доклада на ЕК и скри от ВСС скандални обстоятелства около имотното си състояние, регистрации на фиктивни адреси, забавени дела и гледано дело при конфликт на интереси?За какъв"нов повей" може да се говори при членове като Даниел Минов- приятеля на Краьсо Черния, с който редовно си контактувал и бе уволнен за това от ВСС или Красьо Аршинков- с неговия конфликт на интереси и въведената конфекция за дела в полза на жена му адвокатката-също цитиран в предишен Доклад на ЕК като негативен пример?!За какъв "нов повей" може да се говори с членове като Г.Колев и Марковска-символи на всякакви неясни,съмнитгелни и скандални ситуации, назначения и дела в системата?!Системата се срамува от тях, а те тръгнали сдружение де правят и да се афишират и натрапват на хората още повече.Това наистина и висша форма на наглост и цинизъм!!
60
Успех на Съдии за единна Европа
|
нерегистриран
03 април 2012, 11:46
0
0
Aз съм да ги има и двете прифесионални организации. Трябва да има конкуренция, за да има качество. Да генерират добри идеи и от двете страни и да подпомагат процеса на оздравяване на магистратската общност. От ниското качество на повечето изказвания тук обаче, пълни с простотия и липса на аргумент, е очевидно, че малко от тях са дораснали за тази проста идея. Самият факт, че има толкова раздразнени същества от заявката на Съдии за единна Европа, е достатъчно показателен, че те са на прав път. Пожелавам им успех!
59
**********
|
нерегистриран
03 април 2012, 05:44
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно