Съюзът на съдиите в България предлага
Амбициозен законопроект за цялостна реформа на ВСС
Амбициозен законопроект за цялостна реформа на ВСС
Прикачени файлове

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота да бъдат избирани от отделни общи събрания на съдиите, прокурорите и следователите, в които участват всички съдии, прокурори и следователи в страната. ВСС да се състои от Пленум, Колегия на съда и Колегия на прокуратурата и следствието, като всяка от двете колегии да има по 11 изборни членове. В съдийската колегия участват шестима съдии, избрани от общото събрание на съдиите в страната и петима, избрани от парламента, както и двамата председатели на върховните съдилища – по право. В колегията на прокурорите и следователите пък да участват шестима, избрани от парламента, четирима прокурори, избрани от общото събрание на прокурорите и един следовател, излъчен от общото събрание на следователите. Главният прокурор е член по право на този колегия. При това положение парламентът избира не просто единадесет членове на Висшия съдебен съвет, но конкретно: пет – за Колегията на съда и шест – за Колегията на прокуратурата и следствието. При избора си Народното събрание да не е обвързано с подбор само измежду съдии, прокурори, следователи, но да може да включва в своята квота и хабилитирани учени по правни науки, адвокати или други юристи, които упражняват активно професията си или заемат висши ръководни длъжности в органите на държавната власт или неправителствени организации, които имат за цел развитие и подпомагане на правната наука, правната култура или съдебната система, гражданското общество, както и защита на гражданските права.
Това е само част от много амбициозния законопроект за промени в Закона за съдебната власт (ЗДВ), изготвен от Съюза на съдиите в България (ССБ) и внесен в понеделник в Министерството на правосъдието (целият проект може да се види в прикачения файл). Проектът би следвало да улесни извънредно много работната група в министерството, където до преди седмица разполагаха само с идеи за промяна и се опасяваха от липса на време за изработване на по-обстоен законопроект. В писането на проекта са участвали не само хора от ръководството на ССБ, но и други съдии от правно-етичната комисия на съюза. Работната група е оглавена от съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) Борислав Белазелков и Светла Цачева.
Предложенията на ССБ включват не само процедурата за избор и номинации на членовете на ВСС, но цялостна концепция за нов модел на съвета - структура, функциониране, правомощия. Подробно е разписана процедурата по номиниране, публично излагане на концепции и обсъждане на кандидатурите и срокове за всяка стъпка от избора. Предвижда се предложения за кандидати за членове на ВСС да правят от най-малко 50 съдии, съответно - 20 прокурори или 10 следователи. Предлагат се варианти за постоянно действащи колегии и работещи на сесии, включително и различна схема на определяне на възнаграждението на членовете на съвета.
Кадруването и дисциплинарното наказване (чл. 130, ал.6, т.1 и 2 от Конституцията) се осъществява по колегии – съдебната за съда, прокурорската и следователската – за прокурорите и следователите. Работата по организирането на квалификацията на магистратите, бюджета на съдебната власт, годишните доклади и др. се възлага на Пленума. Колегиите се подпомагат от постоянно действащи комисии, Пленумът – от временни.  
Предлагат се и нови правомощия на общите събрания на съдилищата. Така например  - Общото събрание на съдиите от ВКС и Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) могат да правят предложение за председател на съответния съд. Общото събрание на съдиите от ВКС и съдиите от апелативните съдилища да предлагат кандидати за председатели на апелативните съдилища; съдиите от апелативен съд, съдиите от окръжните съдилища и съдиите от административните съдилища в съответния район да правят предложение за председатели на окръжните и административните съдилища; Общото събрание на съдиите от окръжен съд и съдиите от районните съдилища от съответния район да могат да правят предложение за председатели на районните съдилища.
Предлага се съвсе различна концепция за дисциплинарната практика на ВСС, според която всяка отделна колегия проучва и решава въпроса за нарушението и съответното наказание.
Предлага се промяна на подсъдността – жалбите срещу наложени дисциплинарни наказания да се разглеждат от ВКС, а не от ВАС, както в момента. Основанията за това са в правното естество на акта, който не е индивидуален административен акт, а акт, с който се отмерва наказание, т.е. вид гражданска санкция.
Този законопроект е само началото на активната законотворческа дейност, която ССБ разгръща в кампанията за развитие на съдебната реформа. В момента работна група от членове на съюза от цялата страна вече работят по проблема с натовареността - една сериозна тема, по която действащият ВСС практически не направи нищо. Първият етап е посветен на анализ и оценка на съществуващите статистически формуляри и реални практики в различните съдилища, за да се види дали навсякъде се образуват дела по едни и същи правила. Има сигнали например, че в някои съдилища, при искане за задържане срещу няколко души, се образуват толкова дела, колкото са обвиняемите.  В някои от съдилищата пък всички насрещни искове се образуват като отделни дела и др.
След обобщаването на статистиката и уеднаквяването на стандартите за образуване на дела, ще се премине към класифицирането на всички видове дела по сложност. Третият етап е да се оцени допустимата норма за натоварване на съдия по изработена методология. За целта се изучават чуждите модели. 
Тепърва ще бъде формирана и работна група, която да изготви предложения за промяна на регламента на конкурсите за повишаване и проместване на съдии.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
38
съдия
|
нерегистриран
19 април 2012, 12:59
0
-1
Дрън-дрън ярена!!! Тези от ССБ вече се насраха,а тези от"Недоправен свят"още повече.Не разбрахте ли,че оново башибозушко управление на Капки,Нели,Авдеви и всяква друга"демократична"пасмина няма да се върне.Колко пъти в този сайт ще ни заливат с безумията си.Може би всичко е да отвлечем вниманието от новото ненаписано за 5 години дело на Мирослава.
37
********************
|
нерегистриран
05 април 2012, 05:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36
*******************
|
нерегистриран
02 април 2012, 12:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
35
до outlet sale
|
нерегистриран
23 март 2012, 11:00
0
0
fuck you
34
***********
|
нерегистриран
23 март 2012, 04:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
33
***********
|
нерегистриран
23 март 2012, 04:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
32
до нищо лично
|
нерегистриран
21 март 2012, 16:27
0
0
Когото и да прецениш като най-подходящ, винаги ще сбъркаш!
31
до галилей Hic Rhodus, hic salta! - Тук е Родос, тук скачай! (т.е. покажи какво можеш)
|
нерегистриран
21 март 2012, 08:56
0
0
и понеже не те надценявам, че и това знаеш какво значи, ще ти го преведа - "ТУК Е РОДОС - ТУК СКАЧАЙ" (в преносен смисъл "тук покажи на какво си способен" - думи отправени към един самохвалко (от баснята на Езоп "самохвалко"), който твърдял, че на остров Родос правел огромни скокове)
СКАЧАЙ - самохвалко нищо не направил.
30
галилей
|
нерегистриран
20 март 2012, 21:31
0
0
СПРЕТЕ ФОРУМА ИСКАМ ДА СЛЯЗА!!!!
29
до да, нищо лично
|
нерегистриран
20 март 2012, 21:10
0
0
Да, сложен правен казус, който не може да бъде разрешен поради непълнота на закона. Липсва и съдебна практика.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно