Мнозинството отново отхвърли искане за анкетна комисия за политическия натиск на министър Цветанов върху съдебната власт
Депутати: Тече масиран процес за правораздаване под натиск
Появи се нов морален цензор в българското общество, който ще решава кой съдия е правилният и кой обслужва мафията
Депутати: Тече масиран процес за правораздаване под натиск

Фактът, че всички парламентарни сили без ГЕРБ подкрепят идеята за създаване на анкетна комисия за системния политически натиск върху съдебната система от страна на министър Цветан Цветанов, показва, че проблемът не само съществува, но той е много остър и значим. Всеки в България знае, че има натиск върху съдебната система, това се намеква в доклада на Еврокомисията, премиерът го призна по повод именно на мониторинговия доклад. Това заяви народният представител Четин Казак по време на дискусията в Народното събрание по предложението на парламентарната група на Коалиция за България, подписано от 46 депутати от всички парламентарни групи, за създаване на Временна анкетна комисия за изясняване на случаите на оказан системен политически натиск от министъра на вътрешните работи - Цветан Цветанов, ограничаващ независимостта на съдебната власт и адвокатурата, както и системното пренебрегване на презумпцията за невинност. Проблемът не може да бъде скрит, единственото, което можете да направите, е да забавите неговото решаване - така завърши своето изказване г-н Казак, който освен всичко друго припомни, че целенасоченият натиск върху съдебната система е започнал от момента, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е поел ангажимент за борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Това - съчетано с "тоталното обезлечаване още от първия ден на министъра на правосъдието", който иначе би следвало да е връзката между съдебната и изпълнителната власт, добави г- н Казак.
При представянето на мотивите за искането Михаил Миков (КБ) посочи редица конкретни случаи на натиск върху съдебната система - като се започне от скандалното повечение на министър Цветан Цветанов по "лекарския" казус в Горна Оряховица, аналогичните случаи в Кърджали и Благоевград и се стигне до ескалацията на обвиненията срещу председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Стигна се до нещо без прецедент в историята на следосвобожденска България - магистрат да заведе дело срещу член на кабинета, за да се защити от обругаване, заяви Миков. Той посочи и кръщаването на полицейски операции на името на съдии, "пуснали" престъпници, призива на министър Цветанов до ВСС да обуздае адвокатите и т. н.  Мая Манолова припомни стъписваща реплика на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев в ефира на една телевизия, който на въпрос на журналист трябва ли да се кръщават полицейските акции на имената на съдии, отговори: "А защо трябва да пазим авторитета на корумпираните съдии?". Откъде г-н Велчев знае, че съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд е корумпирана или за него подробностите нямат значение, попита Мая Манолова.  От три години тече масиран процес за налагане на правораздаване под натиск, налице е системен натиск върху съда да правораздава по политическа целесъобразност, не по законосъобразност, заяви Лютви Местан. С този проект за решение ние посочваме конкретния персонален виновник за сегашното състояние, каза още Местан. Системният натиск на изпълнителната власт върху съдебната, не е тривиален проблем, това ерозира конституционните устои на държавата. Появи се нов морален цензор в българското общество, който ще решава кой съдия е правилният и кой обслужва мафията. При това положение становищата на етичната комисия на ВСС нямат никаква стойност, заяви Местан. Според Иван Костов, нещо не е наред в самата структура на кабинета, при която министърът на вътрешните работи отговаря за сигурността и съдебната система, едновременно ръководи системата, който подготвя доказателствата за престъпленията и диктува политиката по отношение на съдебната система във връзка с тези дела. 
Дебатът протече в отсъствието на министър Цветанов и без нито едно изказване на представител на ГЕРБ. 
При гласуването искането за анкетна комисия беше отхвърлено, от 125 гласували само 49 гласуваха "за", 74 - против, двама се въздържаха. В кулоарите след дебатите депутати от различни парламентарни групи изразяваха недоумение от липсата на рефлекси на самата съдебна власт и на определени съдийски среди срещу този явен натиск. На въпрос защо не се е изказал и той в подкрепа на съдебната власт, народен представител от Коалиция за България заяви: "Няма да го направя, защото този съдийски позор е резултат и от поведението на самите съдии. Ако искаха да запазят достойнство, защо поканиха министър Цветанов на Форума в хотел "Радисън" в понеделник? Какво място има министърът на вътрешните работи на събрание на съдиите? Когато Цветанов започна да им дава указания, те просто трябваше да станат, да си излязат и да го оставят сам.  Но не го направиха, защото това беше постановка за взаимна легитимация."       
 

"Правен свят" предлага и мотивите към проекта за решение така, както са внесени в деловодството на парламента
 

Мотиви  към проекторешението
за създаване на Временна анкетна комисия за изясняване на случаите на оказан системен политически натиск от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, ограничаващ независимостта на съдебната власт и адвокатурата, както и системното пренебрегване на презумпцията за невинност


В последните две години и половина се наложи като трайна тенденция  оказването на системен политически натиск върху съдебната власт от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, което сериозно засяга авторитета на правосъдието и ограничава независимостта на съдебната власт. Чрез своите публични изказвания вътрешният министър насажда недоверие в съдебната власт посредством изразяване на оценки и квалификации по отношение на неприключили съдебни производства и актове на съда. Оказва се системен натиск върху съда да не зачита презумпцията за невинност. Вътрешният министър съзнателно и целенасочено отправя обвинения към съда в съпричастност към извършването на тежки престъпления. Това поведение на г-н Цветан Цветанов е недопустим опит за въздействие върху вътрешното убеждение на съдиите, което подкопава фундаментални принципи на правовата държава.
Ескалацията на арогантността на вътрешния министър стигна своя връх с обвиненията към председателя на Съюза на съдиите г-жа Мирослава Тодорова, че "обслужва интересите на организираната престъпност" и че умишлено е забавила дело за изнасилване на две момичета. Това изказване провокира справедлива ответна реакция на магистрата, която на свой ред заведе дело срещу министъра за клевета.
Потресаващо беше и изявлението на вътрешния министър, в което заяви, че занапред операциите по залавяне на освободен с акт на съда обвиняем ще се кръщават на имената на съдиите. След това изказване последва  полицейска операция с абревиатура Р.А.Л.И.Ц.А, което беше персонално насочено към председател на съдебен състав, изменил мярката за неотклонение на обвиняем. Това за пореден път потвърждава безотговорната дейност по подронване авторитета на институциите.
В опит да оправдае проблемите, които изпълнителната власт има по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията, със своите изказвания вътрешният министър дискредитира както съдебната власт, така и адвокатурата. С призивите си Висшия съдебен съвет да контролира адвокатите, тъй като те внасяли дисбаланс в процеса, г-н Цветан Цветанов демонстрира непознаване на фундамента на правовата държава и поставя под съмнение правото на независима адвокатска защита на гражданите в справедлив съдебен процес.
Войната между институциите прехвърли границите на българската държава и провокира Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) да вземе отношение по проблема. Така един от основните изводи от доклада на ЕАС за независимостта на съда в България беше, че "нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на Министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите, излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона". Експертизата на международната организация за независимостта на съда е изпратена до Европейската комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисия.
Постоянните нападки и обвинения към съдебната власт неминуемо се отразиха и върху констатациите на Европейската комисия в междинния доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Липсата на взаимодействие между институциите, генерирано от постоянните нападки на вътрешния министър, води до липса на реални резултати и това неминуемо се отразява върху констатациите. В препоръките си от доклада през юли 2011 г. Комисията обърна внимание именно на подобряване на съдебната практика, организацията на прокуратурата и сътрудничеството между съдебната власт, полицията и другите административни органи. Това не беше изпълнено и именно затова днес получихме този негативен доклад.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов носи основна отговорност за отсъствието на ефективно взаимодействие между институциите за справяне с престъпността и корупцията. Нещо повече, то преднамерено и целенасочено възпрепятства това взаимодействие чрез непрекъснатите обиди и клевети по адрес на представители на независимата съдебна власт, които нерядко квалифицира и като мафия. Дори министър-председателят Борисов няколко пъти беше принуден да се разграничи от поведението на министъра си, като поиска той да поднесе извинения.  
Компрометирането на съдебната власт от страна на вътрешния министър ще води и занапред до тези тежки констатации за липсата на реформа в съдебната власт и за липсата на резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Този извод произтича от факта, че механизмът за сътрудничество и проверка няма да отпадне по отношение на България.
Предвид гореизложеното предлагаме да се създаде Временна анкетна комисия, която да изясни случаите на оказван системен политически натиск от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по отношение на съдебната власт и да предложи на НС съответно решение и мерки
.
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
35
*******
|
нерегистриран
04 май 2013, 03:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
34
Zyah
|
нерегистриран
19 април 2013, 13:21
0
0
33
Terrah
|
нерегистриран
19 април 2013, 13:21
0
0
32
Evaline
|
нерегистриран
16 април 2013, 19:54
0
0
31
Bubbi
|
нерегистриран
16 април 2013, 19:54
0
0
30
Victory
|
нерегистриран
10 април 2013, 03:30
0
0
23
**********
|
нерегистриран
20 март 2013, 17:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22
*****
|
нерегистриран
20 март 2013, 17:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21
*****
|
нерегистриран
17 февруари 2013, 04:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
Susy
|
нерегистриран
06 февруари 2013, 13:02
0
0
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно