С Тодор Коларов, председател на комисията за установяване на престъпното богатство в оставка, разговаря Анна Заркова*
Свалих комисарите от лимузините
Свалих комисарите от лимузините

Изненадахте ни като хвърлихте оставка, г-н Коларов - след като получихте подкрепа от Брюксел и точно когато парламентът обсъжда ключовия проектозакон против необяснимото богатство.
Чрез своята оставка аз дипломатично казах, че в България не се води ефективна борба с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта и това не се предвижда да стане. То може да стане само с общи усилия, от всичките институции.

Вие сте адресирали оставката си до министър-председателя. Той ли ви я поиска преди това?
Решението да подам оставка е лично мое. Защо питате?

Защото е рядкост у нас някой да подаде оставка, без да е изгонен след медиен скандал.
Не всяка оставка в една демократична държава трябва да се свързва с нарушения и злоупотреби, или да се смята, че тя е поискана. В демокрациите оставката е форма за изразяване на позиция за благото на цялото общество и държавата.

Само че у нас като говорите така, хората си мислят, че им се подигравате. Нека да обясним по-просто нещата.
Кое е просто според вас?

Малко след като оглавихте комисията, вие се скарахте с двама от петимата комисари, които по закон парафират всяко решение на комисията. И изглежда, те ви победиха след няколко сблъсъка - явни и задкулисни.
Аз в задкулисие не съм водил битки.

Вие пред медиите обявихте, че не се разбирате с двама комисари, избрани от парламентарното мнозинство на ГЕРБ - Красимир Тодоров и Николай Желев. Другите членове на комисията са заместничката ви Антоанета Цонкова - и тя от мнозинството на ГЕРБ в парламента, и Стоянка Николакова - от квотата на предишния президент Първанов.
Причината за конфликта, който назря още с встъпването ми в длъжност, беше моята визия за икономии и съкращения в комисията, която беше пред финансов колапс. Господата Желев и Тодоров отказаха да намалят своите заплати и продължават да ги получават в размер на около 5000 лв.

Вашата заплата е 3434 лв. Комисарите получават около 2000 лв. повече от началника си, така ли?
Точно така. Това са заплатите, които те са получавали и при предишния председател Кушлев, който беше критикуван за това. Конфликтът ни се задълбочи, след като служебните автомобили и представителните разходи за членовете на комисията бяха спрени.

"Комисарите на Кушлев се возят в лимузини!" - помним тия заглавия, да.
Тия "лимузини" са "Пежо 607" и се намират сега на охраняем паркинг. Конфликтът, в който влязох като свалих комисарите от тях, е принципен. Парите на данъкоплатците трябва да се управляват разумно и отговорно, особено в условия на тежка икономическа криза.

Комисарите, с които сте в конфликт, пратиха м.г. в парламента жалба срещу "стила и начина", по който вие управлявате. Вашият коментар?
Защо ви е моят коментар? Относно стила и начина ми на управление аз мога да се позова на доклада на Европейската комисия ( ЕК) - тя го одобрява и го сочи даже като модел за всички институции в България, за да постигнат добри резултати. А постигнатите в нашата комисия резултати ЕК свързва с встъпването ми в длъжност през април 2011 г.

Но комисията е петчленна, нали така?
Работата на членовете на комисията, която аз заварих, е оценена в предишния доклад от пролетта на 2011 г., когато резултатите са наречени "скромни" и са посочени редица слабости... След ограничените благини за членовете на комисията започна активна пропагандна кампания по моето очерняне. В нея беше тиражирано, че съм подписал представителни разходи за м.г. в размер на 75 000 лв.

"Представителни разходи"? Това не е ли, за да плащате делови кафета и вечери?
В случая това са парите в перото за успешното провеждане на българското председателство на КАРИН - международната мрежа на структури, аналогични на нашата комисия. М.г. бяха проведени четири международни срещи на колеги, като една от тях - годишната среща в София, събра представители на над 60 държави. През 2011 г. Сметната палата 3 пъти дойде на проверка в комисията и не установи финансови нарушения. Напротив - констатира мъдра финансова политика, благодарение на която в края на годината комисията нямаше никакви финансови задължения и можа да инвестира във вътрешна виртуална мрежа. Това е за разлика от 2010 г., когато през ноември и декември служителите на комисията не са получили заплати. А аз даже раздадох в края на м.г. и награди за добре свършена работа, в размер на 1500 и 750 лв.

Не знам защо се хвалите с това. Напоследък подобни награди се наричат бонуси и се порицават.
При нас наградите за добра работа бяха по точни критерии и по процедура, при която всеки от административните ръководители направи предложения за заслужили редови служители. Наградите са заслужени, евродокладът показа, че комисията е свършила добра работа. Нито една стотинка не е отишла нито за мен, нито за членовете на комисията.

От това членовете едва ли са били възхитени.
В резултат на провежданата от мен политика, която не позволяваше разхищения, злоупотреби и накърняване на независимостта на комисията, се стигаше до опити за саморазправа от страна на членове на комисията с ценни служители. Имаше затруднения за решаването на важни въпроси. Веднъж се постави под угроза внасянето на иск за стотици хиляди лева срещу извършител на тежко финансово престъпление... Имаше и обвинения, че не се явявам на заседания на комисията, но поинтересувайте се колко пъти не са се явявали Николакова и Желев... Аз работих денонощно, ще ви го потвърдят служители, получавали посреднощ от мен есемеси със задачи. Но станах недолюбван от редица влиятелни фигури и защото показвах неразбиране, когато ми намекваха за свои хора... Добре, че се ползвах с доверие и подкрепа от администрацията и редовите служители на комисията. Изключението е само един директор на дирекция, който е бил толериран от предишното ръководство и е получавал няколко хиляди лв. над заплатата си по поводи наглед законосъобразни. Когато отбелязах, че срещу това няма кой знае какви резултати, той се конфронтира с мен.

Вие поискахте от парламента да отстрани комисаря Тодоров, затова че е разследван за конфликт на интереси. Според обвинението той е декларирал неистина - че не участва в управление на дружества, докато е в комисията.
Казусът с Красимир Тодоров е аналогичен с този, заради който Стоян Кушлев беше отстранен. Даже и по-лошо, ако се съди по данни от пресата - при Тодоров става дума за участие в управлението на фирми, а при Кушлев за участие в неправителствена организация, за която не се знае дали е функционирала... За да има справедливост еднаквите случаи трябва да се третират еднакво, инак говорим за двойни стандарти. Затова в оставката си аз писах за липса на политическа подкрепа от Народното събрание и парламента...

Веднъж казахте, че реакцията на зам.-шефа на парламента Анастас Анастасов по скандала с комисарите е "разочароваща". И запитахте "заинтересован ли е той". Да не би да имахте предвид, че опонентите ви са от категорията "наши хора"?
Имах предвид, че в България има системен проблем с назначенията в такива комисии. Хората, които се назначават, не са известни, не се ползват с общественото доверие, процедурата за тяхното номиниране и избиране не е прозрачна. Аз съм сигурен, че ако до вас застане някой от членовете на комисията, вие няма да го разпознаете.

Преди да приеме оставката ви премиерът каза, че вие предизвиквате постоянни скандали в комисията и цитирам - "оправдавате невъзможността си да организирате работата й с институциите..."
Ако аз предизвиквах скандалите в комисията, нямаше да има служители, които депозират оставки след моята...И нямаше да получа толкова есемеси в подкрепа. Комисията добре се сработва с другите институции - достъпите до базите им данни го доказват. Според евродоклада тя е пример за подражание и за това.

В оставката ви пише: "Независимостта на комисията, която аз отстоявам, е поставена под въпрос с оглед лицето, присъствало на заседанието й на 23 февруари 2012 г." Научихме, че имате предвид една инспекторка от Министерския съвет. Смятате, че ви шпионират, така ли?
Присъствието на външни лица на заседание на комисията нарушава не един закон. А независимостта на комисията е поставена под въпрос и в някои текстове в законопроекта за конфискация, които направиха впечатление на нашите европартньори. Тези текстове допускат едва ли не депутатите да имат достъп до конкретни преписки в процеса на парламентарен контрол. Ето и в евродоклада какво пише: Възникват въпроси относно оперативната независимост на комисията.

В посолството на САЩ как ли коментират подписаната ви оставка?
Аз вече получих подкрепата на нашите международни партньори. Вътрешнополитическата реакция на оставката ми не допринася за добрия образ на България. Тя провокира поредица от покани към мен - за срещи с нашите партньори в идните седмици, включително и с мисията на ЕК, която ще подготвя следващия доклад за България и ще бъде тук на 6 март.

От ЕК ви канят сигурно като шеф на комисията.
Не, тази покана е в качеството ми на гражданин. Струва ми се, че международните партньори ме припознават като здрава сила - от тия, които са нужни за истинските реформи на България в правосъдието и вътрешния ред.

* Препечатваме интервюто от в. "Труд"
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
******
|
нерегистриран
04 декември 2012, 10:41
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
*******************
|
нерегистриран
03 април 2012, 04:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14
Браво
|
нерегистриран
27 февруари 2012, 15:24
1
-1
Браво за достойната позиция! Жалко, че една птичка пролет не прави!
13
Чук
|
нерегистриран
27 февруари 2012, 13:10
3
0
Заркова да каже как намърда сина си в комисията, пък после да се вайка за морала. Само гледайте сега каква подлога ще цвъкнат на мястото на Коларов.
12
Они она,
|
нерегистриран
27 февруари 2012, 11:38
2
0
Ако беще пил в ресторантите водка и винце в работно време,а след това да решаваш хорски съдби, като правораздавателите /майсторски разобличени вчера 17 часа от разследването на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ/ щеше да останаш на този пост до пенсия.Такова е времето Господине,а кой не е с него отива зад борда,като мене.
11
__
|
нерегистриран
27 февруари 2012, 10:43
2
0
Две неща не се казват - че агресията на Заркова е свързана с факта, че синът и работи в комисията. Както и, че съпругата на Красимир Тодоров е съдружник с тимаджиите. Като се наредят тия неща и всичко става ясно
10
56
|
нерегистриран
27 февруари 2012, 10:13
2
0
И аз така съм чувал,че бил честен и свестен човек.С милиционери г-н Коларов трудно се работи!
9
брем
|
нерегистриран
26 февруари 2012, 15:55
3
0
Истината е, че Коларов е третото Дянково протеже в това правителство, което си отива. Иначе точно този беше свестен и честен пич.
8
Бря, бря, бря
|
нерегистриран
26 февруари 2012, 15:43
2
0
ГЕРБАВИТЕ (разбирай Тиквата) нещо са се объркали с тоя Коларов.
Не мога да повярвам - избрали са честен човек!!!???
7
Dark Templar
|
нерегистриран
26 февруари 2012, 13:42
2
0
Браво! Нека се чуе истината за самопровъзгласилите се "борци с престъпността" и за техните методи на действие.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно