Английски съд констатира стряскащи факти от ерата "Филчев"
Делото за убийството на Надежда Георгиева отново тръгва в СГС
Английски съд констатира стряскащи факти от ерата
Подсъдимите Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Подсъдими са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Калайджиева. Последната от години е във Великобритания.
Делото у нас бе спряно, докато се чакаше решение на английския съд по искане за екстрадиция на Калайджиева.
Днес стана ясно, че съдът в Англия отхвърля второ искане за екстрадиция на Калайджиева като в решението си подробно проследява не само историята на убийството на Надежда Георгиева, но и събитията в контекста му, свързани с периода, когато начело на прокуратурата бе Никола Филчев. (виж решението на английския съд в прикачения файл)
В решението на английския съд се споменават факти за натиск от страна на Филчев върху високопоставени прокурори, манипулиране на дела, заплахи за физическо насилие и убийство, включително убийството на прокурора от Върховната административна прокуратура Николай Колев, самоубийството на обвинителя Николай Джамбов, делото в Страсбург, заведено от Николай Колев и продължено от семейството му и осъдителното решение срещу България и още много други скандални факти от този период, които в България неведнъж са излизали в медиите, но компетентните власти неглижираха тяхното съществуване.
В този контекст английският съд прави заключение, че това, което се е случило в България, включително след решението на Страсбург по делото "Колеви" не дава гаранции, че съдебният процес срещу Димитринка Калайджиева ще бъде справедлив. Споменава се дори и изявление на сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев от октомври 2010 г., който заявява, че е "абсурдно да се мисли, че г-н Филчев би наредил убийството на което и да е лице".
В решението се припомня, че Георги Колев е първият докладчик по делото за убийството на Надежда Георгиева. Английският съд констатира също, че първоначалното разследване през 2000 г. е било опетнено от начина, по който Димитринка е била третирана тогава, и "от пълната липса на правилно разследване на твърденията срещу г-н Филчев". По същество такива констатации за нежеланието да се разследват действията на Никола Филчев като главен прокурор се съдържат и в решението на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България". Във вторник в. "24 часа" публикува интервю с Димитрина Калайджиева, правено по телефона от журналистката Светлана Йорданова, в което има смразяващи твърдения за терора, на който е била подложена. "Ще ти вкараме зъбите в сливиците. Гледала ли си "Екзорсиста", ще ти обърнем главата обратно. Няма да си видиш детето, ако не си затвориш голямата уста", били част от заканите, отправяни към нея, след като свидетелствала, че Надежда Георгиева е била близка с Никола Филчев. Неприкрити заплахи за живота си тя получила включително и при разпита в полицията, и от главния прокурор Филчев. На въпрос имала ли е среща с г-н Филчев, преди да напусне България, Калайджиева заявява: "Той потърси среща. Той не заплашва директно като другите. Говори много тихо, преди да изкрещи 2 пъти. И е най-опасен, когато говори с тоя тих и равен тон. Когато ти казва: "Аз добронамерено те съветвам да внимаваш какво правиш, все пак детенце имаш." С невероятен сарказъм и ирония. Усещаш как кръвта ти се смразява и ти остава само да се надяваш, че ще му мине и ще си тръгнеш. Нямате представа какво Филчев представлява. Може и да сте чували истории, да сте го гледали, когато се държи странно, но повярвайте, че последният човек, който е безопасен, е Филчев. Той не е обикновеният пенсионер, за когото се опита да са представи по новините миналата Коледа. Никой не си направи труда да го разследва. Живее с чувство за недосегаемост. Да говориш срещу Филчев, се изисква смелост или по-точно безумие. Лошото е, че дори когато си готов, нищо не се случва. Това не само обезкуражава хората. Плаши ги. Дори това да ми е последният шанс - аз ви казвам, че Филчев е един изключително опасен, манипулативен човек."
Решението на английския съд звучи страшно, макар да описва факти, които са известни у нас.
Председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев е изпратил копия от решението до министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи, председателя на Върховния касационен съд, главния прокурор и до представляващия Висшия съдебен съвет.
Именно решението на английския съд и отказът да бъде екстрадирана Калайджиева са дали основание на СГС днес да даде ход на процеса, който ще се гледа срещу нея задочно. Днес съдът докладва постъпила молба от Калайджиева за преупълномощаване на защитник. В нея тя сочи, че продължава да се страхува за живота си.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
*****
|
нерегистриран
15 април 2012, 07:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26
****
|
нерегистриран
01 април 2012, 08:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25
PAVEL
|
нерегистриран
24 февруари 2012, 19:57
0
0
I'm Pavel from Bulgaria.
England, I violate the rights and refused to give me any document and records for 2010 and 2011!
In this connection I am seeking a lawyer / from America, Canada, Russia, because lawyers from the European Union refused to help me and I want to look for rights in Strasbourg !
To find out everything about my case, please visit the links

http:// httpfacebookcomactor1981.blogspot.com/

http://profile.live.com/cid-652b5464e0cf9b93/
24
обективно
|
нерегистриран
20 ноември 2011, 22:15
2
-3
Меко казано странна история.
Не се изказвам в защита на Н. Филчев. Имам някакъв поглед върху делата за екстрадиции в България. Аргументите на т.нар. английски съд са меко казано странни - най - малкото, защото аргументите на съда почиват единствено на субективните твърдения на лицето, по отношение на което се иска екстрадицията. В България на подобни твърдения и на подобна теза биха се изсмяли. И искането за екстрадиция във всички случаи щеше да бъде уважено.
Не желая да коментирам казаното за Филчев. Може да е бил всякакъв и действително в някои случаи да е имал поведение, неподхождащо на магистрат, но нещата, които се говорят от обвиняемите по това дело са очевидно несвързани и нелогични. Ако една глупост или лъжа се повтори сто пъти, това не означава, че е истина.
23
някой от малкото
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 11:04
2
-2
Истинското огледало на продънената държава и съдебна система са именно подобни констатации на външни съдилища или администрации. Да се приеме БГ в ЕС беше ужасна грешка от наивни политици с неизследвани икомомически интереси и желания за повече контрол. Сега в ЕС има български жалки лица псевдо политици и необразовани муцуни, с които поне формално следва да се объжда и дискутира като с пълноправни членове, а иначе в кулуарите и в национален план всички, с право, конентират и гледат на БГ като на съвременна дивашка държава без държавници и без гражданско общество.
22
СХК
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 10:29
0
0
По времето на филчев връчанската прокуратура внесе срещу мен обвинение по чл.148 ал.2 НК,заради "внушаване на мисъл за корумпираност на общински служител" ,чрез публикувано мое писмо до гл. прокурор фирчев в рег. вестник А прокурора от ВКП,които отказа да поддържа обвинението по н.д. 50/2000г. ВКС,1 н.о. нещо не го виждам в прокуратурата. В моя случай ВКС остави в сила присъда лишаване от свобода и неимуществени щети 2516 лв. за общ. служител баща на следавтел от Враца. На това му казвам мракобесно време, и мафиотско племе!
21
иван
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 10:06
0
-1
Не става въпрос за личността на съдия Астарджиев, но дори и да е така надали има колега, който може да каже лоша за дума за него, освен някой откровен злобар. Въпреки скромния ми опит като адвокат съм участвал поне в 7-8 прозиводства по ЗЕЕЗА. Предполагам, че и в Англия производството по този закон би трябвало да протича идентично, като основноия за отказ , изпълнение и т.н. на заповедта. Това обаче, което коментира съдията в Англия е меко казано озадачаващо и странно за тази процедура. Не знам дали Филчев е поръчител на убийство или пък физически извършител на такова, дали прокурора Колев е бил разбойник или пък съвестнен гражданин, но не виждам какъв е проблема тази жена да си участва в бълг. процес и ако е невинна да я оправдаят. Гадното е, че английският съд буквално казва, че в Б-я няма и не може да има честен и справедлив процес, като се базира основно теории за конспирации и измишльотини. Така се оплюва не съдия Астарджиев, а въобще съдиите в Б-я.
20
*************
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 09:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19
Кабакчиев
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 08:57
0
0
Да добавя, че не е лошо да бъдат припомнени подробностите по делото, при което Петканов беше осъден по гражданския иск, но отърва присъда заради давност - вж. дадения по-долу линк.
Фактите, пред които и боговете мълчат, говорят, че в тази така наречена държава не може да бъдат редовно призовани (или доведени в съда) дори министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието! Какво да говорим за всички останали възможни страни по даден процес?
Такава държава не е държава! Тя е абсолютна кочина! А така наречената съдебна система е още по-голяма кочина! А, разбира се, една кочина се прави от обитаващите я.
18
Кр.Кабакчиев, дфн
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 08:42
0
0
Може би малко по-маловажно в случая, но да припомня: съдията Астарджиев е този, който осъди комуниста-професор Петканов, който по онова време беше първо министър на вътрешните работи, после министър на правосъдието:
http://www.politika.bg/article?id=1826
Астарджиев беше съдия и по мое дело, в което осъди отрещната страна.
Един от най-важните изводи е: в така наречената българска правосъдна система има само отделни нормални, свестни, почтени и компетентни магистрати - огромното мнозинство е изключително корумпирано, некадърно и нагло! И още по-важен извод: В ЕВРОПА ЗНАЯТ ВСИЧКО ТОВА!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно