Синдикатът разчитал на новия министър на правосъдието
Служителите в затворите готвят протестни действия

Синдикатът на служителите в затворите в България ще търси среща с новия министър на правосъдието и се надява той да откликне за решаване на натрупаните в системата проблеми, каза председателят на синдиката Иван Петров в интервю пред Димитър Абрашев от БТА.
Проблемите на служителите в българските затвори, арестите и пробационните служби са много и са натрупвани с години, коментира синдикалистът. Същевременно липсва какъвто и да е диалог с Министерството на правосъдието. "Няма и нито един решен проблем. Преди малко повече от година се създаде Съвет за социално партньорство след многократно настояване от наша страна и след дълго отлагане по различни причини от министерството на правосъдието. На няколко заседания, на които поставяхме многобройните проблеми на служителите от системата, не се стигна до намиране на решения. Получавахме дежурен отговор: "няма пари", въпреки че голяма част от проблемите не изискват финансови средства", казва г-н Петров.
Той дава да се разбере, че синдикатът ще разчита на разбиране от новия министър на правосъдието, той като с не са могли да стигнат до диалог. "Досега за две години сме имали само две много кратки срещи с министъра. Въртим в кръга между заместник-министър Христо Ангелов, който отговаря за нас, и главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията". Ще искаме среща с новия министър на правосъдието и се надяваме той да откликне на нашите проблеми."
Очевидно Синдикатът на работещите в затворите е разтревожен и от начина, по който инфарктно бе съобщено за намерението на правителството за орязване на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители в силовия сектор. Петров посочва, че на организацията не се предоставят за обсъждане и мнение важни за служителите промени в нормативните актове и разпоредби. Ако все пак ни се предоставят такива, то това става постфактум. "Сега неофициално до нас достигна информация, че се готвят промени в Закона за изпълнение на наказанията и в Правилника към него. Това са документите, по които основно осъществяваме нашата дейност и пряко засягат служителите от затворите, арестите и пробационните служби. Всъщност ние бихме могли да допринесем много за тези промени като хора, които пряко изпълняват тези закони."
Петров не изключва синдикатът да обмисли и протестни действия – включително и съвместни с колегите от сектора "Сигурност".
"Искрено се надявам, че разумът ще надделее и ще се намерят решения на проблемите, за да не се стига до протести. Няма синдикална организация, която да желае да постига  решения на проблемите по пътя на протестите, а не по пътя на преговорите", заявява Иван Петров.

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
*************
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 09:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Солидарни сме и ние
|
нерегистриран
16 ноември 2011, 11:51
0
0
И в арестите положението е трагично. Началници, които не мислят по никакъв начин за служителите си. Единственото, което ги интересува е това, да не ги натисне някоя организация за защита на правата на задържаните и да им развали рахатлъка между 10-то и 20-то число. А пък това, че служителите са постоянно в контакт /физически и психологически/ с изметта на нацията и не им се осигуряват елементарни условия на работа, нито защитни и предпазни средства срещу всякакви възможни болести, нито полагащите им се при нощен труд разкладки и допълнително заплащане, нито нормални социално-битови условия, нито гласуваното увеличение на парите за храна от смешните 30 на по-малко смешните 60 лева и т.н.. Проблемите са много, но трябва генерална реорганизация, а не назначаване на "парашутисти" на началнически позиции. Раздута администрация, създаване на ненужни служби и службички, а съкращенията започват от хората, които реално вършат цялата работа.
2
запознат
|
нерегистриран
16 ноември 2011, 10:26
0
0
Много се чудя, дали и ако новия министър на правосъдието скръцне със зъби на синдиката, последният ще си подвие опашката, както стана с Попова?
1
прави са
|
нерегистриран
15 ноември 2011, 16:23
0
0
Абсолютно прави са служителите от затворите. Работят за 600-700 лева на месец при невъзможни условия. Не са им давани бонуси от 3-4 години, а любимата на всички ни министърка /вицепрезидент/ Попова раздава бонуси само на администрацията си.
Напълно прави са, дано да има кой да ги чуе!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно