Окончателно
ВАС възстанови Веселин Пенгезов на поста шеф на САС
ВАС възстанови Веселин Пенгезов на поста шеф на САС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно възстанови Веселин Пенгезов на длъжността председател на Софийския апелативен съд (ВАС).
Решението на петчленния състав бе обявено днес. То е подписано от всички членове на състава. С него се потвърждава решението на тричленката от преди няколко месеца.
Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Пенгезов от ръководната длъжност в началото на годината заради скандала "Приморско".
В него бяха замесени още съдиите от ВАС Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, както и дъщерята на последния – Деница Урумова, която бе младши съдия в Благоевградския окръжен съд.
Техни роднини като нуждаещи се бяха получили право на строеж в Приморско. Единствено Ана Пенгезова се отказа от това право след избухване на скандала.
ВСС образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати. Съдиите от ВАС бяха наказани с намаляване на заплатата с 25 на сто за три години, Деница Урумова бе уволнена, а Пенгезов бе освободен от ръководна длъжност. Единствено по отношение на него дисциплинарният състав не успя да намери мотиви с кое негово действие или бездействие по казуса "Приморско" е нарушил етичните правила. В решението на дисциплинарния състав нямаше никакви правни аргументи в тази насока. Разказваше се просто една история и какви документи са събрани.
Според петчленния състав на ВАС кадровият орган на Темида неоснователно твърди в жалбата си, че има нарушение на етичния кодекс. "За да е налице нарушение е необходимо с действията или бездействията си магистаратът да е нарушил някои от правилата за профисионална етика. Те , както всички морални норми са с висока степен на абстрактност. Съдържанието им е израз на фактически установени в обществото общоприети правила за поведение, гарантиращи защитата на онези ценности, които обществото е приело за значими на даден етап от развитието си... Административния орган не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата дъщеря да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на кодеса и закона... Не е достатъчно само да се посочи, че е налице нарушение на КЕПБМ без да са посочени действията или бездействията, които го осъществяват", мотивира се петчленният състав.
А липсата на "съображения на органа е абсолютно нарушение на административнопроизводствените правила", изтъкват съдиите и допълват, че така "административният акт е постановен в нарушение на материалния закон".

 
 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
68
*************
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 09:40
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
67
ДО ДДДДДД
|
нерегистриран
13 ноември 2011, 12:44
0
0
истината ,че в тези сайтове коментират само практикуващи юристи огорчени от срамната кадрова политика на ВСС.Така,че не разяснявйте на колегите теория .
66
дъто
|
нерегистриран
13 ноември 2011, 11:58
0
0
Нещо си се пообъркал, да не кажа побъркал. Кой не е чувал за Солаков, кой не знае за Солакова. Правото за тях е една бездънна яма.
65
dddddddddddddddd
|
нерегистриран
13 ноември 2011, 10:18
0
0
Чета ли чета коментарите и се питам колко са завършилите и практикуващи юристи и колко от тях са чели ако не друго ПОНЕ РЕШЕНИЕТО НА ВАС....Мисля си, че някои трябва да се върнат в университете и да държат административно право и процес на НАНОВО....ИАА без МОТИВИ=фактически основания е унищожаем и пордлежи на безсуловна отмяна . Точно такъв е актът на ВСС който ВАС е отменил...ОТДЕЛНО дисциплинарната а и попринцип ВСЯКА отговорност с някои изкл. Е ЛИЧНА....с КАКВО ПЕНГЕЗОВ е уронили престижа в конкретния случай ,че не се светкам....че дал на пълнолетната си дъщеря 2000 лева да плати право на строеж???Е, И???Че ВСС е бил импотентен да го накаже ЗА друго, ВАС ли следва да отнася НЕГАТИВИТЕ за едно правилно, мотивирано, обосновано и кореспондиращо с фактите и доказателствата по делото решение???????
64
.
|
нерегистриран
13 ноември 2011, 09:23
0
0
Достатъчно е, че Пенгезов се върна. Това е достатъчно отвратително.
63
23566
|
нерегистриран
12 ноември 2011, 23:16
0
0
Вие, да не сте някой от ПЕШКОВЦИТЕ във ВСС
62
още още по-възмутен
|
нерегистриран
12 ноември 2011, 23:11
0
0
Научи се да пишеш грамотно. В МВР-то не ви ли учат кога се пишат главни букви и някои други правописни правила. А Вас какво Ви движи да пишете глупости и тъпотии по форумите?
61
65436
|
нерегистриран
12 ноември 2011, 21:19
0
0
о прав сте колега.особено противен е един пешко му е името и е от варненската гилдия.и отгоре на това е и военен.
60
анонимен
|
нерегистриран
12 ноември 2011, 21:17
0
0
за всичко са виновни онези продажници от всс,които ако ги видиш отблизо с изключение на г-н Груев са толкова жалки.колеги,скоро се срещнах с тях и искрено ви казвам че са много жалки.дори нямат доблест да си вдигнат главите,когато обявяват платените си решения.жалко и за тези,които вярват ,че с работа и честност някой ще ги оцени.
59
още по-възмутен
|
нерегистриран
12 ноември 2011, 12:34
0
0
Наистина този Пенгезов може ли да напише едно решение?!Какво чудо ще бъде да прочетем негови мотиви защото до сега четем само за неговите далавери..
питам се възможно ли е да живеем в този абсурд-да ни управляват и да се се барат за административни ръководители такива като Пенгезов и Росен Русев от хасково.системата е на дъното щом такива като тези двамата са в нея.От този самозван генерал и военен са зависили дъбите на много магистрати дори извън военното ведомство в което се е изживявал на дерибей.Ясно е че парите движат всичко дори в съдебната система.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно