Мнозинството отказа възстановяване на глава 26 от НПК
Стартът на спецсъда отложен за 1 януари догодина

Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха искането на Христо Бисеров (ДПС) да се възстанови отменената глава 26 от наказателно-процесуалния кодекс (НПК), въпреки положителното становище на правната комисия на парламента за тази промяна. Според нея, ако в досъдебното производство от привличането на определено лице като обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години и повече от една година в останалите случаи, обвиняемият може да поиска делото да бъде разгледано от съда. Глава 26 бе отменена от парламента при промените в НПК през април м.г., когато управляващите решиха, че от този текст, възпрепятстващ т. нар. "вечни обвиняеми" вече няма нужда. Нещо повече, според правосъдния министър Маргарита Попова той дава възможност за практическа амнистия на извършители на престъпления.
През май т. г. с постановяването на двете пилотни решения срещу България за бавно правораздаване Европейския съд по правата на човека в Старсбург заяви, че в България липсват ефективни механизми за защита срещу бавно правосъдие и в гражданския, и в наказателния процес. В този контекст Евросъдът специално отбеляза отмяната през май 2010 г. от НПК на механизма по чл. 368-369 (глава 26), даващ възможност при определени условия обвиненият в престъпление да поиска делото му да се гледа от съда. Според Евросъда това е бил единственият механизъм за ускоряване на наказателното производство, макар и ограничен – той все пак не дава възможност за компенсиране на жертвите на прекалено дълго наказателно производство, нито пък създава способ за намаляване на присъдата, поради натрупани закъснения. Така или иначе, и този ограничен способ е бил премахнат, констатира Страсбург, оценявайки това като негатив.
Днес обаче в пленарната зала депутатите от ГЕРБ Анастас Анастасов и Димитър Лазаров (който докладваше закона в отсъствието на Искра Фидосова) заявиха, че това решение на Страсбург не се отнасяло за механизма по глава 26. Решението засягало дела от средата на 90-те години, когато такъв механизъм в закона е нямало, заяви Анастасов. Държавата готвела друг механизъм – за финансови компенсации при забавени дела, заяви Лазаров. Така нямало да се създава възможност уредбата на глава 26 да се ползва за прекратяване на "отбрани дела".
В НПК бе направена и промяна, с която се удължава срокът за задействане на новите спецсъдилища и спецпрокуратури - вместо от 12 август, стартът се отлага за 1 януари догодина. От подсъдността на специализирания съд отпадат престъпленията по чл. 243 и чл. 244 от НК - изготвяне и пускане в обръщения на фалшиви пари или ценни книжа.

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
охлюв
|
нерегистриран
17 юли 2011, 11:55
0
0
В България правата на бандитите не са проблем. Диагнозата е друга - бандитското мислене е заразно и е вече епидемия.
6
БлогА
|
нерегистриран
15 юли 2011, 20:39
0
0
@справедлив
Идея си нямаш за какво иде реч, нали? Нагълтал си се с Цвъцкова пропаганда и нула правна култура и познания. чл.368 не амнистира никого и не възмездява жертви. Ако за две години не съберат доказателства срещу някого, няма да ги съберат никога и практиката показва именно това.
Отделно, че по всички европейски закони е недопустимо да се води вечно разследване и някой да е цял живот обвиняем.
Ма, това не го учите в индианксите факултети на Магнаурската школа?
От друга страна, няма пречка да образуват срещу неизвестен извършител и да събират ако искат и 100г. доказателства, но пък как тогава ще ги показват по ТВ и как ще пишат картони за разкрити преди да има влязла в сила присъда?
Риторичен въпрос
5
справедлив
|
нерегистриран
15 юли 2011, 15:23
0
0
Лицемерна манипулация е, че това е "механизъм за ускоряване на наказателното производство, макар и ограничен", защото амнистира доказани престъпници и лишава от правосъдие жертвите на престъпленията!!!
4
справедлив
|
нерегистриран
15 юли 2011, 15:18
0
0
Браво на депутатите!
3
Кр.Кабакчиев, дфн
|
нерегистриран
15 юли 2011, 14:53
0
0
Знам, че съм неприятен на мнозина магистрати - защото казвам истината. И я казвам докрай. Но не мога да не се изкажа пак.
От 1988 г. почти до този момент все ми се случват неща, заради които просто няма как да не се води дело. Осъдих: институт при БАН - два пъти; Висшата атестационна комисия при Министерския съвет - два пъти; Българската национална телевизия; един строителен фараон.
Сега ще разкажа накратко за строителния фараон - осъден по гражданско дело. Това лице, фараонът, което безспорно е престъпник, и то голям, беше размотавано в следствието много, много дълги години! Поне 7-8! Явявал съм се многократно в следствието да давам свидетелски показания. Следователят много пъти ми е показвал шкаф, по-висок от него, пълен с папки за тоя престъпник! Не ми е известно, обаче, до този момент престъпникът да е бил осъден! Дори не знам дали му е предявено обвинение - макар че следователят искаше доживотен затвор! Има умрял човек вследствие на неговите мошеничества!
Престъпникът си е престъпник! Но и той е човек, и не може да бъде влачен дълги години в досъдебно производство без обвинение! Той сега, дори и да не е осъден и да няма обвинение, може да осъди в Страсбург държавата-кочина България! И то жестоко!
Каква съдебна система сте вие, бе, алоу?!?!? Да, има магистрати, които си вършат работата! Но колко са те на брой? Много малко!
Каква съдебна система има в кочината България?
Никаква!
НЕОБХОДИМО Е ДА БЪДЕ НАПЪЛНО РАЗГРАДЕНА!
И ПОСТРОЕНА ОТНОВО!
2
не става
|
нерегистриран
15 юли 2011, 14:28
0
0
не става да се пишат закони докато в главата има само кюфтета и кебабчета...
1
по отношение на спеца
|
нерегистриран
15 юли 2011, 13:51
0
0
Още не заработил и започват промените. Аман от недомислени закони, които следва да се прилагат!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно