Само с 4 години реален съдийски стаж
Семейна приятелка на Цветанов оглави Софийския градски съд
Иван Колев: Няма да подкрепя Величка Цанова, защото участва в подписки
Семейна приятелка на Цветанов оглави Софийския градски съд
Владимира Янева СНИМКА: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Скандални изказвания и безпринципен вот белязаха избора на председател на Софийския градски съд (СГС). Висшият съдебен съвет (ВСС) днес одобри семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева за шеф на СГС. Тя има едва осем години съдийски стаж, от които четири е била по майчинство.

Кандидатите бяха четирима – Янева, и.ф. председателят на СГС Величка Цанова, съдиите Десислав Любомиров и Мария Вранеску. При първото гласуване Янева събра 12 гласа, Цанова – девет, Любомиров – два, а Вранеску ни един. След проведения балотаж за Янева гласуваха 18 души, а за Цанова – петима. Четиримата, подкрепили първоначално шефката на Наказателното отделение на СГС, обърнаха на 180 градуса своите предпочитания и гласуваха за семейната приятелка на Цветанов. Те или не знаят за какво и кого гласуват или са видели "накъде духа вятърът" и са решили да играят с победителя. Какви принципи и идеи защитават, явно не ги интересуват. Над тези неща са.

Заседанието на ВСС започна с изслушване на четиримата кандидати по азбучен ред. Величка Цанова разказа какво е свършено до момента в Наказателното отделение под нейно ръководство, какво се направи в СГС докато е била и.ф. председател, какви са проблемите и какви мерки ще предприеме, ако бъде избрана. Наблегна основно на повишаване на квалификацията на съдиите, подобряване на организацията на работа, най-вече взаимно доверие и уважение като изтъкна, че съдиите трябва да участват в управлението на СГС.
Владимира Янева пък основно се спря на техническата част на проблемите в съда – какви компютърни програми и софтуер има в СГС, как трябва да се оптимизират програмите, как едва ли не с тяхна помощ ще се реши проблемът с натовареността на магистратите. Каза, че един административен ръководител трябва да си избере екипа, който ще му помага да управлява. Заключи, че, ако бъде избрана, ще отстоява независимостта на съдиите от външен натиск като цитира и европейски документи и директиви по темата.
Председателят на ВКС проф. Лазар Груев поиска от Янева да дефинира какво значи външен натиск като даде пример за такъв през последната година и как тя ще се справи с него. На което получи отговор, че тя като бивш прокурор и сега съдия е изградила характер, който трудно се поддава на натиск. Шефът на ВКС деликатно й подсказа, че не е отговорила на въпроса му. Янева обаче продължи да говори за това как отстоявала решенията си в работата и после пак подхвана темата за компютърните програми.
Десислав Любомиров изложи стегната концепция, която се хареса на правосъдния министър Маргарита Попова. Той даде някои идеи за по-равномерно разпределение на делата, което щяло да доведе до по-бързо правораздаване. След като приключи правосъдният министър каза, че членовете на съвета е трябвало да си запишат някои неща, защото кандидатът говорел интересни неща, които могат да помогнат за реформирането на съдебната власт.
Мария Вранеску също говори за проблеми, но не предложи някакви конкретни решения.

След изслушването ВСС започна да обсъжда кандидатите и техните концепции. Капка Костова категорично каза, че ще подкрепи Цанова като наблегна на атестацията й, според която и.ф. шефът на СГС няма нито един отменен акт, била достойна и почтена кандидатура, получила максимален брой точки при атестацията, с изключение на 5 точки, защото ИВСС не е проверил работата й.
Колежката й Галя Захарова пък обсъди атестациите на трима от кандидатите. Според документа през проверения период от атестационната комисия Цанова е гледала 118 НОХД, а общият им брой е 841 дела. Няма нито един отменен акт. Янева е гледала 81 НОХД, общо 646 дела, има четири отменени акта. Любомиров пък е гледал 43 НОХД, общо 321 дела, като два акта са му отменени. Захарова цитира и мнението на колегите за тримата кандидати. За Цанова съдиите от СГС казват, че е почтен, честен, достоен, отговорен човек. За Янева – не показва качества на лидер, работи в екип по поставените й задачи, съдиите от Гражданското и Търговското отделения нямат мнение, защото не я познават, иначе колегите й твърдят, че тя не е изказвала мнение по въпросите за съдебната власт. За Любомиров съдиите твърдят, че е необщителен, дистанциран, не поддържа колегиални отношения и не проявява вежливост към тях.

И тук последва изказване на Светла Данова, което без малко да предизвика прекъсване на избора. Тя призна, че често ходела в СГС и си общувала със служителите, най-вече със секретарката (преди две години, когато избираха пак шеф на СГС Данова отново се позова на секретарката, която била много близка с тогавашния председател Светлин Михайлов). Та, ходейки в СГС, тя чувала неща, които "не че я интересували", но все пак хората си споделяли с нея и казвали, че Янева била много почтен човек. Данова заяви, че "някой се е постарал да скрие положителната информация от атестирането на Янева". Тя заподозря, че намесата на съдиите от апелативния и районния съд в столицата е форма на натиск върху ВСС да избере Цанова.
Думите й предизвикаха искреното възмущение на Галя Захарова, която прочете имената на съдиите, атестирали Янева и категорично не се съгласи с тезата на Данова, че атестацията е манипулирана.
В спора се намеси правосъдният министър Маргарита Попова, която каза, че още сега ще прекрати избора, докато не се направи проверка на процедурата за оценка.
Петър Стоянов успокои "топката" като припомни, че Янева е подписала атестацията си без нито едно възражение.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев пък каза, че ще подкрепи Владимира Янева, защото идеите й били продължение на извършваните от него промени в СГС докато бе началник там. А после ненадейно изтъкна друг аргумент: "Няма как да разбираш работата на колегите прокурори, без да си бил прокурор". Всъщност Георги Колев изпуска основен момент – съдията е арбитър и трябва да разбира закона, а не работата на прокурора или на адвоката.
Цони Цонев и Георги Шопов също изразиха подкрепата си за семейната приятелка на Цветанов.
Шефът на ВКС обаче обърна внимание на ВСС на друг момент – всеки казва за кого ще гласува, а не се опитва да промени мнението на колегите си. Припомни, че преди да се подпише като вносител за кандидатурата на Цанова, е направил задълбочено проучване на нейната работа и основното е, че тя е почтен човек.

И после думата взе Иван Колев, който предизвика скандал в съвета. Каза, че няма да гласува за Величка Цанова. Като аргумент изтъкна участието й в подписка срещу ВСС в края на миналата година. Става дума за подписката във връзка с проверка на делото "Наглите", която ВСС предприе без основание.
"Тази жена се крие зад останалите. Последните подписки затвърдиха това мое мнение", каза Колев, имайки предвид подписките в подкрепа на Цанова от преди два дни. Според Колев кандидатът трябвало да бъде от апелативния или от върховния съд. Но такъв нямало и заради това "творческият колектив избира по-слабия". А Величка Цанова нищо не променила в СГС, където ситуацията не била добра, твърди още Иван Колев. Странен мотив изтъква, защото именно заради блестящата работа на Георги Колев като шеф на СГС, последният бе избран от същия този ВСС за шеф на ВАС. Сега излиза, че основният мотив на съвета е бил лъжа.

Но не това вбеси някои членове на съвета, а репликата на Иван Колев за участието на Величка Цанова в подписка срещу ВСС. Капка Костова остро го помоли да каже дали отсега нататък този ВСС ще смята за минус участието на магистратите в подписки. Галя Захарова заяви, че обвинението е несправедливо, защото всеки съдия има право на мнение. Тогава Колев репликира, че изказва личното си становище. На което вече правосъдният министър избухна: "Според вашите думи дръзне ли някой да критикува ВСС, ще си го получи. Такова нещо и в тоталитарна държава няма. Това е ужасно, това не е демократично". С това дебатът приключи. И след балотаж Владимира Янева оглави СГС.

Пред медиите Владимира Янева бе лаконична като се оправда, че е уморена. Призна, че са семейни приятели с Цветанов, няма да прекрати тези отношения, но ще да отстоява независимостта на съдиите и да ги защитава от неоснователни критики. На въпрос на "Правен свят" каза, че засега не е решила дали ще сменя заместник-председателите на съда със свои хора. По повод подписката на 109 съдии от столицата в подкрепа на опонентката й Величка Цанова, новият председател на СГС каза само, че всеки има право на мнение.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
276
zhaoxiaoxian
|
нерегистриран
15 април 2013, 11:27
0
0
Blow-off vision of the rain, so that you are left with a brilliant rainbow.Shuttle time in my fingers, without any regrets, open stemmed bloom ripples. Blunt rolling thick liquid eternal, but you and I, were dispersed in which period of Acacia leaves.

Inexplicable always feel like the time within the next few precious memories will be stripped from me, http://www.enegkd.com/" target="_blank" title="ブランド 靴">ブランド 靴 more than once dreamed that his standing in a dark empty space, only one track at the foot stretch into thedistance, such as the long past your time and ultimately disappear In myfield of vision at the end.

I am afraid to lose, I fear this time, and I love it but memories. I could not forget the sweat on the pitch with the sway of the brothers, forget accompany me cry close friend, and forget the bright Star of that everynight, and those words have touched me deeply.

Those people, those things, such as bursts of light rain in the lake left ring Watermark four dispersed to each other to melt each other's impact; if the horizon is still experiencing Qianwanyinian quiet shining star, notvery brighthttp://www.enegkd.com/" target="_blank" title="Christian Louboutin 新作">Christian Louboutin 新作, but clearly made . - They do not know how much to spend withme during the day bright and silent night.

In my memory, the third year is not gray, because I remember thoseblessings are not what love is bearing fruit, I still remember holding alot of my friends and I hope to see sunrise and sunset, finally it isyellow everywhere.

Youth is the eye lotus spring http://www.enegkd.com/" target="_blank" title="ブランド靴新作コピー">ブランド靴新作コピー, third year is that this eye expansion of bubbling spring season. I, however, a strong smell in the bubble years of the Problem taste. I do not exclude these, but too much pressure to do away much fun. Unfortunately, after the college entrance examination, even the pressure would become the memories, be my third year living memory of the dead evidence. In the time before we are so powerless, the only left on just the eye springs, and we have no regrets of the oath, I hope day after day, year after year, when I re-turn to this page , people still.

I have seen one another chilling words: Some people say that once you start like the memories of those people will get old. I only admit mature, do not believe they have been growing old. My friends are growing up day by day http://www.enegkd.com/" target="_blank" title="ブランド時計コピー激安">ブランド時計コピー激安, and was young and the mature, how can I not had time to grow on the outline of the first to hoary?

"Heaven Rain in green and so on, and I am waiting for you, the moonlight was recovered, the faint opened the outcome." Jay melancholy voice has been completely different from the business for the time Sentimental http://www.enegkd.com/" target="_blank" title="腕時計ブランドコピー">腕時計ブランドコピー, Bard will be the years the pace of a camel inscribed into the blue and white porcelain in that respect.

Our future? Friends ah, I will time the other end, waiting for you.
275
*********************
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 15:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
274
******************
|
нерегистриран
20 ноември 2012, 03:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
273
******************
|
нерегистриран
01 ноември 2012, 05:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
272
до по-долу
|
нерегистриран
20 август 2011, 22:25
0
0
Ами 109 съдии са минимален процент от съдиите, драги ми, но явно сте толкова ядосан/а, че даже и не смятате. Трябва да се даде възможност новия председател на СГС да покаже възможностите си, а не постоянно да се говорят едни и същи простотии.
271
до "хайде сега"
|
нерегистриран
17 август 2011, 10:36
0
0
Не, очевидно за Янева 109 съдии от СРС, СГС и САС, всички съдии съзнателно неизбрали делегати за ВСС и други от страната показали несъгласиието си с нейният избор и това решение на ВСС, очевидно цялата Европейска комисия и нейният доклад, представителите на ООН, които инспектираха страната, всички НПО и де каквото медия имаше, които също изразира възмущение срещу нейният избор, всичко това дами и господа е "една малка групичка".И цялата планета да изрази възмущението си срещу безпрецедентният й "избор", очевидно това пак ще е "малка групичка", защото в очите й след такъв "избор" голямата е тя и този, който й стои зад гърба...Ееее, няма такава държава!!!
270
до юриста
|
нерегистриран
12 август 2011, 09:41
0
0
или и ти си кон с капаци, или си провокатор и манипулатор, който обслужва Цвъцковата политика спрямо съда. Никой не издига на пиедистал съдия Тодорова! Най-малко самата тя си позволява такова нещо! Виж заместничката й в ССБ Н.Куцкова е друга бира! Тук важният въпрос е, че съдия Тодорова, предизвикана от обществения пост, който заема - председател на Съюза на Съдиите /не на тикварите/, се опита да изрази принципно становище относно изграждането и развитието на кадрите в съдебната система, който проблем е важен не само за съдиите и съдебната институция, а за цялата държава начело с ръководството й и за всички граждани на тази държава. Съдия Тодорова не изрази своето лично мнение, а мнението на множество магистрати по този изключително важен въпрос! Не по-малко важно е, че това становище бе подкрепено от множество обществени организации в страната и в Света - от Европа до ООН! И вместо да бъде отворен диалог по този проблем и да се намери обществено приемливо решение, което да удовлетвори и нуждите на обществото от нормално функционираща съдебна система, властимащите в момента постъпиха като всички техни предходници - тръгнаха да търсят как да й затворят устата, защото очевидно нямат интерес от нормалното решаване на този проблем! И съдия Тодорова няма да е първата, която ще бъде омаскарена и маргинализирана от безобразни властници, които получават заплата от българските данъкоплатци за да се грижат точно за интересите на българските граждани. Като че ли тези безобразни властници не са българи, не са български граждани, не ги е раждала българска майка, не ги храни с труда си българския народ? За съжаление, съдия Тодорова няма да е и последната, която ще бъде унищожена като личност по този начин и по тези причини! Ето за това става въпрос, драги юристе! Ако си наистина юрист, който си изкарва хляба с ПРАВО, а не с помиярски слугинаж на чужди интереси.
269
Хайде сега
|
нерегистриран
11 август 2011, 18:01
0
0
Ама това, че на Мирослава и на Куцкова не й харесва Янева, а пък егото на Груев е засегнато, защото не стана неговата кандидатура, не означава, че и останалите са на това мнение, някаква си групичка се тресе, ами тресете се.
268
Цецо Лъжецо и Данчо Кравата
|
нерегистриран
10 август 2011, 10:26
0
0
Върховният касационен съд (ВКС) разобличи вътрешния министър Цветан Цветанов, който излъга по повод поредната полицейска акция.
267
Всички се тресат от възмущение, само на Янева не й дреме на пеперудката!
|
нерегистриран
09 август 2011, 12:14
1
0
Заради избора на Янева за шеф на СГС в съдебната система се създаде огромно напрежение. Съдии подадоха оставки, членове на съвета – също, от няколко неправителствени организации и от Съюза на съдиите поискаха оставките на кадровиците на Темида и бърза реформа на съвета.
Подкомисията за конфликт на интереси на ВСС привика Янева, но тя се разболя. Преди това бе изпратила писмо до съвета, в което признава всички факти около развитието на делото и сделката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно