Страна на неограничените възможности
Зам.-градски прокурор си поръчва на министър СРС по телефона
Истинско полицейско насилие прожектираха в СГС по делото срещу Цонев, Сантиров, Попов
Зам.-градски прокурор си поръчва на министър СРС по телефона
Това е снимка за спомен

Оказа се, че в България може да се поръчват специални разузнавателни средства по телефона. И то поръчката се дава от заместник-градски прокурор на вътрешен министър.
Всичко това стана ясно на поредното заседание на Софийския градски съд (СГС) днес по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Основният прокурорски свидетел е следователят Петьо Петров. Според официалната версия той сигнализирал органите, че ще му бъде даден подкуп, за да потули разследване срещу Цонев.
Оказа се, че първоначалното искане за прилагане на СРС е на заместник-градският прокурор на София Роман Василев, който се обадил по телефона на вътрешния министър Цветан Цветанов и му казал, че не Петьо Петров ще получава подкуп, а че той ще дава подкуп на лице от съдебната система. Вътрешният министър изготвил писмено разпореждане за прилагане на СРС спрямо следователя. По закон без санкцията на съдия може да се подслушва за 24 часа, но после трябва да има задължително разрешение от съд. В случая 15-16 часа след "окачването" на Петров, заместник-градският прокурор Василев изпратил искане за прилагане на СРС в Бургаския апелативен съд, който го одобрил. Една любопитна подробност – към искането приложил писмо, в което се казва, че делото е срещу... неизвестен извършител.
Според наблюдаващия прокурор по делото Божидар Джамбазов, който се включи по-късно, в искането било посочено, че Петьо Петров ще получи подкуп.
Все пак уникалното е, че Роман Василев сам си признава, че е поискал разрешение по телефона. А що се отнася до мотива, то в писмо до съда той твърди, че това било "техническа грешка", явно незначителна.
"В България се оказва, че е възможно заместник-градският прокурор да поиска по телефона от вътрешния министър прилагането на СРС и вътрешният министър да го разреши. Аз твърдя, че в нормална държава това не може да се случи", каза след заседанието адвокат Васил Василев. Той отказа да коментира дали в случая Роман Василев е извършил престъпление по служба.
Останалите защитници по делото допълниха, че в закона ясно е описана процедурата, по която се иска СРС.
Всъщност това не е първият огласен гаф на Роман Василев по това дело. Той се прочу с репликата по време на ареста на Цонев: "Г-н Цонев, вие сте обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като към всеки престъпник... долу на земята". За тези си думи той бе порицан от Висшия съдебен съвет (ВСС) и номиниран от зрители на БНТ за "гаф на 2010".
 
Истинско полицейско насилие
 
На днешното заседание бе прожектиран "филм" – запис на ареста на Тенчо Попов. Записът е направен с камера на кантората, в която е осъществено задържането.
На него се вижда как маскирани звънят на вратата. Млада жена, служителка на кантората, отваря и като вижда маскирани, тръшва вратата и я затиска. Към нея отива Тенчо Попов, най-вероятно да разбере какво става. В този момент нахълтват качулатите, единият хваща Тенчо Попов през врата и забива главата му във вратата на съседна стая, после го тръшва на земята. В резултат на удара Тенчо Попов получава жестока цицина на челото.
След като го просват на земята по очи, друг маскиран му изритва ръцете, трети му стъпва на едната ръка. После един с коляно го натиска по гърба, извива му едната ръка и слага белезници, после извива и другата, за да я закопчае. Тенчо Попов е вкаран в стая, в която няма видеокамера. Всъщност се оказва, че има, но е развалена.
През цялото време Роман Василев и още трима цивилни и без маски (най-вероятно агенти на ДАНС, защото маскираните имат надпис НСБОП) обикалят по стаите. Василев говори постоянно по телефона. Но се вижда от записа, че присъства на грубия арест и не предприема никакви действия, за да го предотврати.
Към края на записа две неща правят впечатление. Едното е, че по някое време Тенчо Попов бе сложен на седне спокойно и без белезници на един диван.
Второто – пак към края на "акцията" двама едри маскирани мъже сядат на същия диван, карат оператора на МВР да ги снима. За фотото те се прегръщат и вдигат ръце, свити в юмрук, само палецът е нагоре.
"За професионализма на служителите на МВР говори голямата табела на външната врата на кантората, че обектът е под видеонаблюдение", каза след заседанието адвокат Василев.
След края на филмчето прокурор Джамбазов поиска видеото да бъде пратено на главния секретар на МВР Калин Георгиев за проверка на действията на служителите. По думите му Джамбазов останал възмутен от лековатото поведение на служителите на МВР.
Всъщност веднага след ареста на Цонев адвокат Васил Василев пусна жалба до главния прокурор срещу бездействието на Роман Василев и действията на полицаите. Шефът на отдел Инспекторат на ВКП Малена Филипова обаче постанови, че Роман Василев не е извършил нарушения като той дори не е бил викан да обясни всичко, а само са му поискани писмени сведения. За полицаите Малена Филипова така и не се произнесе.
На днешното заседание ИВКП прати пълният запис на МВР от ареста на тримата подсъдими. МВР отказа да го даде на предходното заседание с мотива, че имат само онова, което бе разпространено на медиите.
Оказа се, обаче, че пълният запис не е почти две минути, както твърди МВР, а почти 7.30 минути. И на това видео се вижда част от полицейското насилие.
"Това е нещо, което трябва да заинтересува главния прокурор, ако има отношение към законността", каза адвокат Васил Василев.
Според неофициална информация на "Правен свят" един от агентите, присъствали на ареста на Попов, е разследван за... подкуп. И на него му била приложена същата схема като към Цонев, Сантиров и Попов – провокирали го да вземе.

Служители по сигурността шиканират делото

От няколко заседание СГС не може да намери независим от МВР експерт, който да изготви техническа експертиза на СРС. Целта – да се види дали са манипулирани.
На 14 април най-сетне е намерен – проф. Евгений Николов от БАН. Вещото лице обаче не успя да изготви експертизата за днешното заседание. Оказа се, че е по вина на служителя по сигурността на БАН – П. Манчев.
Въпросното лице върнало пратените от съда документи и поискало те да бъдат декласифицирани. Освен това поискал те да му бъдат дадени лично от служителя по сигурността на СГС.
Председателят на съдебния състав Иван Коев припомни определението си от 23 ноември 2010 г., с което делото срещу Цонев, Сантиров и Попов бе разсекретено и гледано при открити врати. Магистратът докладва и писмо на служителя по сигурността на СГС, което е пратено на председателя на ДКСИ за становище по въпроса.
"За съда буди недоумение поведението на служителите по сигурността на информацията в държавните учреждения, които явно възприемат становището на председателя на ДКСИ за по-авторитетно от това на съда. Още повече, че въпросът дали определена информация представлява държавна тайна е въпрос по същество, по който съдът се произнася със съдебен акт в случай на повдигнато обвинение срещу лица за разгласяване на държавна тайна. Няма как друг орган да наложи на съда становището си по този въпрос", заяви съдия Иван Коев. Той наложи глоба в размер на 100 лева на П. Манчев за "възпрепятстване на работата на съда, защото е лишил вещото лице от възможността да работи по поставените задачи". "С поведението си той е отказал съдействие, с което не е изпълнил задълженията си по чл. 215 от Закона за съдебната власт", мотивира се още съдия Коев. Освен глобата Манчев ще бъде предупреден, че ако продължава да шиканира процеса, следващият път ще му бъде наложена максималната глоба от 2000 лева.

На днешното заседание съдът прие графологична експертиза на няколко искания и разрешения за прилагане на СРС, одобрени от Бургаския апелативен съд. Оказа се, че на всички тях датата и входящият номер са нанесени от едно лице. Едно от исканията е за подслушване на прокурора от СГП Николай Русинов, който е наблюдаващ по делото "Странджа 2", за което уж Цонев искал да си плати. Русинов е "окачен" най-вече заради това, че преди да стане прокурор е бил заместник-областен, а после обсластен на НДСВ в Плевен. Предполагало се, че той е връзката с Цонев. Но от СРС ни не излязло и те били унищожени.
Делото ще продължи на 2 юни.

 

 

 

 

 


   
Маскирани тръшват Тенчо Попов
   
Тук блъскат главата му във врата
   
Още една снимка за спомен
   
Тенчо Попов вече без белезници
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
***********
|
нерегистриран
31 май 2012, 11:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
противослушател
|
нерегистриран
08 май 2011, 01:05
0
0
Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS

http://baibradyr.data.bg/files
http://baibradyr.data.bg/files
12
Романе, Романе...
|
нерегистриран
29 април 2011, 18:04
1
0
Тия нещастници си поръчват СРС-тата като пица. Че Романчо да не би да е много учен - та и той си е симеоновско милиционерче. Да си го прибират ББ и ЦЦ в МВР-то и да отстъпи на по-млади и кадърни. Едва ли има друг прокурор, който да е провалил толкова дела.
11
еееееее
|
нерегистриран
28 април 2011, 12:49
0
0
Айде бе колеги-що не им сложите трънливи венци на тези тримата и да ги канонизират...ГОЛЯМА РАБОТА-Тенчо имал цицинка на главичката и много го боляло от ареста, като му извили ръчичките. Р.Василев преигра с арестите на двамата, но пък и отиваме в другата крайност-жалка драматизация!!!! Ако някой си е превишил правата -да си носи отговорност...жалби до Страсбург, до прокуратури и т.н..., но нека преди да ги направим светци да изчакаме присъдата. Вярно е,че дори да е осъдителна тя няма как да "узакони" глупостите, които направи Р.Василев с шумотевицата около арестите, но нека и да не отиваме в безмислени крайности и дребнави сълзливи трагедии
10
Защо ли...
|
нерегистриран
28 април 2011, 11:18
0
0
Всъщност твърде малко хора обърнаха внимание на факта, че по тази разработка, за подслушване е поръчан по телефона и наблюдаващия прокурор по делото на Цонев...защото бил свързан с НДСВ, и се предполагало, че може той да е връзката на Тенчо Попов. Не защото е имало данни за извършено престъпление от него, а защото са ПРЕДПОЛАГАЛИ нещо

Хайде сега, вие на свой ред предположете, колко от нас са поръчвани, в момента са поръчани или ще бъдат поръчани за "сготвяне" по подобен начин.
9
съдия
|
нерегистриран
28 април 2011, 08:42
0
0
сега разбрах какво всъщност означава абревиатурата "СРС" - това, колеги е пица!!!! Поръчва се по телефона и означава "Сирене, Рукола и Сминдух".
8
ууу
|
нерегистриран
28 април 2011, 08:42
0
0
По този повод вече колеги ми разказаха и новия виц : За разлика от Мирослава Тодорова, Дучето помолил МВР да не бият феновете на ЦСКА...
7
съдия
|
нерегистриран
28 април 2011, 08:37
0
0
абе, Кокинов да не би да е нещо в отпуска? щото гледам вече няколко заседания на ВСС минаха, а ново предложение за награда на Роман Василев не е подавано...
6
???
|
нерегистриран
28 април 2011, 08:32
0
0
Къде е сега М.Тодорова,"стожер" на съдийте в РБ,къде е Цони Цонев моралния "умник" на ВСС и десетките знайни и незнайни моралисти в съдебната система
5
възмутен
|
нерегистриран
28 април 2011, 08:22
0
0
Това е милицонерската държава на Цветанов...Гласувайте за ГРОБ,че му трябват още 6 апартамента.Егати нещасника.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно