Бившият президентски съветник Сашо Пенов стана декан на юридическия факултет на СУ
Бившият президентски съветник Сашо Пенов стана декан на юридическия факултет на СУ

Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" си има нов декан. Това е уволненият шеф на правния отдел на президента Георги Първанов – доц. д-р Сашо Пенов.
Пенов бе освободен от поста в президентската администрация около скандала със СРС-тата. При един от огласените разговори премиерът Бойко Борисов иска от шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварна, свързана с Михаил Михов-Мишо Бирата.
Тогава се разбра, че Сашо Пенов е бил адвокат на фирма, близка до Мишо Бирата, въпреки че по същото време е имал трудов договор като президентски съветник. А по закон адвокатите могат само да преподават.
Заради "изострената обществена чувствителност" държавният глава освободи Пенов от заеманата длъжност. Жестът бе определен като "морален".
Пенов е специалист по данъчно и финансово право. През следващите четири години той ще е начело на юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Другите кандидати за поста бяха специалистът по трудово и осигурително право проф. Емил Мингов и проф. Николай Натов, специалист по международно частно право.
 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
Влад
|
нерегистриран
21 април 2011, 14:56
2
-1
Очевидно нивото в Софийския университет действително много е паднало,щом ще ми казвате,че Сашо Пенов бил най-добрият избор.
Боже мили!!!!Свършиха ли се преподавателите та до него опряхме.Не се сърдете колеги,но ЮФ на СУ вече не е това,което беше преди 20 години.Не се лежи само на стари лаври....иска се и акъл!!!
11
Аз
|
нерегистриран
20 април 2011, 13:37
1
-1
"А по закон адвокатите могат само да преподават." Не мога да повярвам, че такава велика глупост може да бъде прочетена точно на страницата на "Правен свят". Препоръка: авторът да прочете Закон за адвукатурата и да се запознае с правилата за тълкуване на нормативните актове.

Умишлено няма да коментирам другите глупости и повърхностни коментари в текста - един живот не стига.

Поздравления за избора на Сашо Пенов. Най-сетне ЮФ ще има за декан нормален човек.
10
на добър час
|
нерегистриран
20 април 2011, 12:03
3
0
За всеки може да бъде спретнат скандал. Необходими са само няколко продажни журналисти и заинтересовани спонсори. Адвокатите да не би да си избират клиенти с "чисти" биографии.
Пенов е умен мъж и му пожелавам успех.
Тази държава ще се оправи тогава, когато тъпанарите се изметат от властта.
9
съдия
|
нерегистриран
20 април 2011, 11:42
0
0
не познавам г-н Пенов, но ако като съветник е допуснал да намеси президентската институция в скандал, какво ли би направил с факултета? не съм убедена, че между достойнствата на личността му са задръжките от ползването на властта
8
съдия
|
нерегистриран
20 април 2011, 09:36
3
0
Сашо Пенов е достоен и човечен! Честито! Най-после недоразумението Тенчо си отиде!
7
prof.
|
нерегистриран
19 април 2011, 22:38
2
0
Сашо Пенов е много достоен избор и заслужава похвала. В сравнение с останалите кандидати предизвиква най-големи симпатии у мен. Дано да му тръгне по вода на факултета и да постига много нови успехи с новия декан! На добър час!
6
поп Грую
|
нерегистриран
19 април 2011, 22:00
0
0
Правилно решение са взели хората. Я си представете оня лудия Мингов да бяха избрали? Бетер Благоевградския ПУЦ щеше да стане.
5
наблюдател
|
нерегистриран
19 април 2011, 21:24
3
0
Че Сашо Пенов е гений с човешко сърце в сравнение с Николай Натов. И чист разум в сравнение с Мингов.
И, най-после, е далеч по-добро решение от Тенчо Колев Дундев.
4
Хммм...
|
нерегистриран
19 април 2011, 18:40
2
0
На фона на Емил Мингов и Николай Натов, Пенов сякаш е най-малкото зло...
3
нищо ново
|
нерегистриран
19 април 2011, 18:39
1
0
Да не забравяме, че заедно с Кр. Влахов успяха да уредят и жените си за нотариуси. А "Бирата" беше приятел и с доста съдии във ВАС
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно