След промени в правилата
Замириса на нов конкурс за наш съдия в Люксембург
Понятието "юрист с призната компетентност" отпада
Замириса на нов конкурс за наш съдия в Люксембург

На връх "Петльов ден"- 2-ри февруари 2011 г., правителството ни прие решение за прецизиране на критериите за избор на кандидати за съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд.
Понятието "мигновена реакция" на държавата ни в случая не "играе". България е единствената държава-членка на ЕС, която си позволява лукса повече от четири месеца да няма свой представител – магистрат в юрисдикцията на Общия съд в Съда на Европейския съюз в Люксембург. След злополучното приключване на конкурса от 29 ноември 2010 г. не бе излъчен "годен победител", като "Правен свят" писа.
Ябълката на раздора се оказа понятието "юрист с призната компетентност", което бе въведено от правителството ни (ПМС 214 от 21.09.2010 г.) като възможно изискване към кандидатите да заемат мястото на досегашния ни съдия в Люксембур Теодор Чипев (оттеглил се по здравословни причини). Избирателната комисия (с протокола си от 29 ноември 2010 г.) обяви, че победителят в надпреварата Димитър Стефанов не може да бъде номиниран, тъй като няма навършени 12 години юридически стаж (каквито се изискват според Закона за съдебната власт за назначаване за съдия във ВКС и ВАС). Димитър Стефанов – единственият български референдер в Общия съд, бе допуснат до "състезанието" от същата тази комисия и по критерия "юрист с призната компетентност".
На заседанието си от 2-ри февруари  Министерски съвет прие:

ПРЕЦИЗИРАТ СЕ КРИТЕРИИТЕ ЗА ИЗБОР НА КАНДИДАТИ ЗА СЪДИИ В СЪДА НА ЕС И В ОБЩИЯ СЪД

"Правителството измени своето постановление, което създава процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия в Съда на Европейския съюз и в Общия съд. Измененията уточняват изискванията за стаж на кандидатите – за съдия в Съда на ЕС те трябва да имат най-малко 12 г. юридически стаж или да бъдат юристи с призната компетентност, а за съдия в Общия съд – да имат най-малко 12 г. юридически стаж. Ще се зачита стажът по чл. 164, ал. 6 и 7 от Закона за съдебната власт.
Постановлението, прието от Министерския съвет м. г., гарантира яснота и прозрачност при определянето на българските кандидати за съдии в съдилищата на ЕС. В него са посочени критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, документите, които трябва да се прилагат към заявлението, предимствата, които дават допълнителни квалификации, процедурата за провеждане на избор от национална комисия и т. н.
Според Договора за функционирането на ЕС кандидатите трябва да се избират между лица, които представят всички гаранции за независимост и отговарят на всички условия, изисквани от законодателството на техните държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности. Съдиите се назначават по общо съгласие на правителствата на държавите-членки за срок от шест години.
"
Можем ли да очакваме в най-скоро време Министерство на правосъдието да назначи нова комисия и да проведе нов конкурс за български съдия в Общия съд!? Крайно време, защото наш съдия няма, а тази висша съдебна юрисдикция  е затрупана с дела. Пряк достъп до Общия съд в Люксембург имат частни физически и юридически лица за защита нарушените им права, произтичащи от правото на ЕС. 

Ретроспекция на злополучния избор:

В отговор на европравните изисквания за публичност и прозрачност българското правителство прие проекта на Министерство на правосъдието за създаване на регламент за номиниране и избор на български магистрати в Съда на ЕС и  Общия съд -  Люксембург (ПМС 214 на 21.09.2010 г.). Правосъдното министерство назначи комисия по номинациите и започна "надпреварата".
11 кандидати бяха допуснати: Ана Георгиева Миленкова; Георги Ангелов Керелов; Димитър Живков Стефанов; Евгений Севдалинов Стайков; Емил Иванов Дечев; Жасмин Николова Попова-Генова; Катерина Бориславова Йочева; Марияна Христова Кънчева; Пламен Евгениев Борисов; Рената Георгиева Мишонова-Хальова и Таня Костадинова Стойнова.
С изпита по френски език – писмен и устен с успех над 5.50 се справиха  Ана Миленкова и Марияна Кънчева, а пълните отличници с 6.00 бяха проф. Жасмин Попова и Димитър Стефанов.
Но на финалното събеседване с комисията не се явиха Ана Миленкова и Жасмин Попова, за което няма обяснение в доклада на комисията.
Впоследствие – на 14 декември 2010 г., името на проф. Жасмин Попова бе оповестено от комисията по досиетата в списъка на бившите и настоящи дипломати, съпричастни към службите на бившата Държавна сигурност!?
Единствено "Правен свят" коментира историята около избора на наш съдия. Състоя се небивала дискусия в електронния сайт на списанието –  първоначално  градивна, впоследствие нецензурна, а вече и с нюанси на психопатия...
Явно доста анонимни юристи  се тресат от амбиции и биха искали да седнат за шест години на "Олимп"-а на европейското правосъдие – дали от щестлавие или заради впечатляващото месечно възнаграждение в размер на годишната заплата на един върховен български магистрат.
В очакването на нов конкурс ще напомня на "гневните анонимни критици", че  "злощастният" победител на предното издание на "конкурса" Димитър Стефанов вече притежава 12 години юридически стаж!


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
156
?
|
нерегистриран
23 февруари 2011, 13:44
0
0
От правосъдното министерство разпространиха становище на министър Маргарита Попова, в което тя изразява задоволство от доклада. "За пореден път Комисията потвърждава своята теза, че България трябва да развива законодателството си в посока, позволяваща работа по анонимни сигнали. Като добър законодателен модел в тази посока ЕК оценява разпоредбите на проекта на Закон за отнемане на незаконното имущество.", се казва в становище на министър Попова. А за явни публикации в медиите като напр. статията за присвояване на европейски пари от началника на Софийските съдии Пенгезов във в. "Капитал" ще продължава ли министър Попова да не взима отношение и мерки?
155
Нистор Петров
|
нерегистриран
22 февруари 2011, 01:03
0
0
Бучков,

Червената шапчица ти каза, че си предател на майка България. Вярно ли е бе?
154
ЧЕРВЕНАТА ШЕПЧИЦА
|
нерегистриран
20 февруари 2011, 00:15
0
0
Еееей, г-н Бучков! Какво значи политическо назначение за представител на една държава в СЪД???? Това е най-абсурдната дивотия, която може да мине в главата на нормален човек в държава, която членува пълноправно в Европейския съюз!!!И за да се направи душевния онанизъм на отново пълзящите повсеместно метастази на Д.С. /Назначението на Петко Сертов в БОРКОР..../ Тези ли ще правят политическите назначения? Да, тези!!! Тежко и горко на България... Днес обесиха Васил Левски, нали? Обесиха го такива като Ренетата и П.Бучков ....ДОСТОЙНИ !!!!!!!!!!!!Предателите на майка България....
153
!
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 19:04
0
0
Справедлив конкурс по зле написаните правила на ПМС 214 не може да се проведе. Който се съмнява да сравни с правилата за работа на комитета по чл.255.

152
наистина сте професионалисти!
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 12:08
0
0
Наистина сте професионалисти! Колко професионално отбихте водата в улея! Шапка Ви свалям! Но така няма да решите проблемите, защото преди да си изчистите и да си подредите Вашата къщичка, няма да Ви пуснат и да Ви позволят да подреждате чуждия дом! Не казвате "Кои" са тези, които искат да сложат "свой" човек! А държите на Имената! Въпроса бил политически и затова министерството ще го реши! По-долу един простак е написал, че начело на това министерство стои една госпожа, която е прекратявала наказателни дела на наркобосове като Косьо Самоковеца! И нито смели журналисти, нито храбри магистрати дори не се опитаха да полюбопитстват по въпроса! Ами утре някой ще публикува едно такова прокурорско постановление и всички възмутено ще викнат: "Как е възможно такова нещо!", ама чак след като я свалят от поста като абсолютно непригодна! Дотогава страхливичко ще се оглеждате дали същата ще ви забележи, та белким ви огрее някакво постче! Защото за телефонно позвъняване от някакъв провокатор попиляха маса магистрати и всички като овце запригласяха за уронения престиж на правосъдието, а за безобразията на самата министърка - робско мълчание! И Защо? Защото ... политически може всеки плужек да бъде избран и да бъде пратен в чуждата подредена и чиста къщичка, далеч от родната кочинка! Затуй угоднически мълчите и гледате да се слагате на недостойни некадърници! Затуй сте станали отвратителни на целия народ! Успех в интригантските битки за измъкване от блатото! Но няма да успеете - просто защото където и да отидете ще носите блатото със себе си! Жалки влечуги, а не магистрати!
151
Христо Фичеров
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 11:03
0
0
Напълно сте прав г-н Бучков,

това е положението. Ще следим т.нар. втори конкурс, за да видим как ще се развие и кой ще се представи най-добре в конкурентната среда сред която е. Нали това е целта на конкурса. Ако искаха да изберат свой човек, защо въведоха правилата за конкурс. Можеха да си изберат човек, без да приемат това ПМС и да провеждат конкурс.

Но сега както и да е. Правилата са вече факт и това което аз мога да изисквам е нормите на Европейското право (на първо място) и на ПМС 214 да бъдат спазени. А именно – на конкурса да се явят достатъчно хора и да бъде избран най-добрият по поставените критерии. Предричам, че и сега голямата част от колегите ще бъдат елиминирани още на изпита по френски език. Само да няма материална подправка на документи – протоколи от този изпит, за каквато сигнализираха за първия конкурс от в. Капитал. И тази по-конкретно поправка на оценка в посока занижаване е направена не от членовете на комисията stricto sensu, а от жените от МП, които присъстваха неизменно на заседанията.

Считам, че когато има правила, дори и когато те са лоши, трябва да се играе по тях именно, а не с фалшификации.

Инак виновните следва да си понесат отговорността. Но едва ли онази отговорност, за която си мислите.
Имам предвид отговорността пред съвестта. Само тя ни остана.
150
Прагматик
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 09:34
0
0
Браво, "съгласен". Много добре казано. Достойни примери за това има.
149
Зайко
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 01:45
0
0
Животът е ТУК и СЕГА!
148
Петър Бучков
|
нерегистриран
10 февруари 2011, 01:27
0
0
Г-н Фичеров - чест и почитания, че сте (уви) от малцината човеци в тази дискусия, които явно застават зад мненията си.
В отговор, искам да подчертая, че този избор - на български садии в Съда и в Общия съд в Люксембург е изцяло политическо решение на правителството. Помислете!? А Министерство на правосъдието е част от правителството... Каквито и проблеми да е имал текстът на постановлението (да оставим настрана спорът относно броене на стажа - за най-висша съдебна длъжност, за висше съдебна длъжност и има ли разлика между тях. Да не говорим за смута, който внесе понятието и неговото тълкуване "юрист с призната компетентност". Въпросът е защо, как и беше ли планиран (и от кого) "победителят". Е те за това ни е дискусията и за тъжното обстоятелство, че сме единствената страна в ЕС която толкова дълго време не излъчва свой магистрат. На мен лично ми звучи обидно - все едно нямаме ни един читав европравен юрист франкофон! И аз търся отговор. И за разлика от мнозина анонимтни душици, не мога да си позволя да ви преодставя оценки.
Ако се абстрахираме от личните страсти, казусът е прозрачен - става дума за политически избор от ПРАВИТЕЛСТВОТО. А Министерство на правосъдието - макар и възлово, е негова производна!
147
Христо Фичеров
|
нерегистриран
09 февруари 2011, 22:49
0
0
На г-н Бучков само за едно нещо може да му се възрази и това е груба негова грешка.

Трябваше да назове главния виновник за цялата тази каша. И това е министърът на правосъдието.

Тя трябва да си подаде оставката.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно