Незаконна вересия
Държавните съдебни изпълнители нямали право на безплатни справки за длъжниците
Държавните съдебни изпълнители нямали право на безплатни справки за длъжниците

Поради незаконосъобразна практика на различни държавни институции, включително и на Агенцията по вписванията, от държавните съдебни изпълнители досега не са били искани такси за справки, сведения и извлечения от документи, носещи информация за длъжника. Всъщност няма законов текст, който да освобождава държавните съдебни изпълнители от заплащане на такси за тези справки и удостоверения, така както са освободени частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в момента. Точно поради тази причина ръководството на Министерството на правосъдието е разпоредило на Агенцията по вписванията да се преустанови незаконната практика на безплатни услуги на държавните съдебни изпълнители.
Това обясниха вчера в правната комисия министърката на правосъдието Маргарита Попова и зам.-министър Жанета Петрова по време на обсъждането на първо четене на правителствения проект за промени в Закона за частните съдебни изпълнители и в ГПК. Проектът предвижда занапред частните изпълнители да плащат такси за писмени справки и сведения, на копия и извлечения от документи, съдържащи информация за длъжника. От няколко месеца ЧСИ  протестират срещу този проект на правителството, тъй като той първо ще ги постави в по-неизгодна позиция от държавните съдебни изпълнители, но освен това реденето на опашки по гишетата за плащане на такса за всяка справка обективно много ще забави изпълнението. Това ще ни върне 3-4 години назад, каза членът на Камарата на ЧСИ Иван Чолаков.
Частниците приемат позицията на Министреството на правосъдието, че принципно е правилно за услуга да се плаща такса, но искат да са равноправни с държавните изпълнители, още повече, че клиентите на ЧСИ  плащат ДДС, от което държавните са освободени. Ако се приеме да се плащат такси, нека поне да се даде облекчен достъп на ЧСИ до данните за длъжниците, апелира Иван Чолаков. 

С чл. 431, ал. 3 от ГПК е уредено, че съдебният изпълнител има право на достъп до информация в съдебните и административните служби, включително и в органите на НАП, поделенията на НОИ, на Централния депозитар, на лицата, водещи регистър на държавни ценни книжа, на КАТ (за собствеността върху колите), както и на други лица, които водят регистри за имущество или разполагат с данни. Той може да прави справки и да получава сведения за длъжника, както и да иска копия и извлечения от документи. В момента в чл. 16, ал. 2 от Закона за ЧСИ е предвидено, че те не плащат държавни и местни такси за справки, сведения и извлечения от документи за длъжника, както и за вписване на обезпечителни мерки. Според обясненията на зам.-министър Жанета Петрова навремето (през 2007 г.) този текст е приет, за да се изравни статутът на частните и държавните изпълнители, тъй като, преди създаването на частно изпълнение, всички държавни изпълнители са били освободени от такси. После, както става ясно - "по инерция", държавните продължавали да бъдат третирани като освободени, макар че изричен зоконов текст за това няма, а законът е категоричен, че всички плащат такси, освен ако не са изрично освободени.
В крайна сметка, каза зам.-министър Петрова, справката не се прави за съдебния изпълнител, бил той държавен или частен, а за неговия клиент. (Плаща се от възложителя, а после се удържа от длъжника като разход по изпълнението.) Ако клиентът-възложител реши сам да иде и да си събере удостоверенията с нужните му данни от Агенцията по вписванията, вместо да го възлага на съдебния изпълнител, той ще плати такса за всяка справка, даде пример г-жа Петрова.
Депутатите от правната комисия гласуваха закона с уверението, че занапред и държавните и частните изпълнители равнопоставено ще плащат такси за справки. В Министерството на правосъдието са изчислили, че за сметка на частното изпълнение Агенцията по вписванията ще събира годишно по 280 000 лв.
Проблемът, който се очертава е, че в противоречие на изказаната теза от зам.-министър Петрова, че само изключенията се записват в закона, проектът не просто зачертава текста в ЗЧСИ, който предвижда, че частните изпълнители не плащат такси за справки. В чл. 16, ал. 2 ЗЧСИ изрично се записва, че занапред ЧСИ ще дължат заплащането на такси: "За получаване на писмени справки и сведения, на копия и извлечения от документи, съдържащи информация за длъжника по ал. 1 и по чл. 431, ал. 3 от ГПК, както и за вписване на обезпечителни мерки се дължат държавни и местни такси. Държавните и местните такси се заплащат от взискателя и са за сметка на длъжника."

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
/////
|
нерегистриран
13 септември 2010, 13:39
1
0
И друго: в повечето съдилища има по един ДСИ и един секретар в СИС. То тогава, ако на ЧСИ му е трудно като частник да изпрати наето от него лице да се реди на опашка да плаща такса, как и кой ще даде право на ДСИ да нареди на секретаря/при условие, че е на подчинение на председателите на съдилищата/ да се реди на опашка в банка в работно време, което пък ще бъде нарушение на работното му задължение да си обслужва гражданите? А кога ще се сетят на ДСИ да дадат правомощия като на ЧСИ сами да определят способа на изпълнение. Нали искаме равноправие и бързина!!! Така ли ще ги постигнем???
3
/////
|
нерегистриран
13 септември 2010, 13:27
0
0
Ха-ха. Та нали ДСИ събират такса 5 лв. от взискателите, за да извършат дадена справка в която и да е институция, съхраняваща база данни. Тази такса ДСИ не си събира за себе си, а за държавата. Като поиска спарка от АВ, то тогава ДСИ, като държавен орган ли ще плаща или като най-обикновено лице, гонещо лични интереси???. Получава се така, че взискателят ще плаща двойно,такса върху такса, един път на ДСИ да го помоли да си направи труда да поиска справка, и втори път на АВ, те да си направят труда да я изготвят. Но по-интересното в случая е следното: ДСИ е държавен орган, а ЧСИ - частен. ДСИ работят за държавата и събират такси за държавата, а ЧСИ за себе си. Тогава,защо АВ ще събира такси на държавен орган - такива не събират на НАП, на КУИППД, на съдилищата и прокуратурите и др.,но ще събират такса на ДСИ. Налице е двоен стандарт за самите държавни институции, което безспорно е една голяма недомислица отново.
2
.....
|
нерегистриран
12 септември 2010, 23:02
0
0
И аз това се питам. Особено глупаво е това, че нотариалните такси се взимат от частни лица, в същото време съдиите по вписвания са към бюджета на съдебната власт, но таксите за вписване пък отиват в бюджета на изпълн. власт в лицето на Агенцията по вписванията. Няма логика, също както няма никава логика и никъкав смисъл от съществуването едновременно на ЧСИ-та и ДСИ-та.
1
11
|
нерегистриран
12 септември 2010, 19:39
0
0
защо ни беше необходим частен нотариат и чси. абсурд. защо тези такси не отиват в държавата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно